Connect with us

Urbanizëm

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane

Published

on

Meqenëse popullsia vazhdon të migrojë nga zonat rurale në ato urbane, hapësira është më e lartë.

Shumë vendbanime po bëhen gjithnjë e më të mbipopulluara – me strehim të përshtatshëm dhe të përballueshëm me furnizim të pamjaftueshëm dhe sisteme transporti që luftojnë për t’u shërbyer banorëve të tyre përkatës.

Por sa më shumë që biseda për urbanizimin ka të bëjë me njerëzit, ndonjëherë ka të bëjë edhe me kafshët që vijnë me ata njerëz – bagëtitë urbane që luajnë një rol kyç në sigurimin e ushqimit në nivel individual, përveçse bëhen një rrugë për tregtinë e përbashkët.

Prania e blegtorisë në vendbanimet urbane është larg nga një zhvillim i ri.

Në kontekstin bashkëkohor, teksa toka në qytete transformohet me shpejtësi për t’i hapur rrugë popullsive migruese, toka shtëpiake përzihet në atë bujqësore, që nga ana tjetër përzihet në tokë për bagëtinë.

Sa më shumë që bagëtia urbane ushtron presion mbi hapësirën e disponueshme në një vendbanim urban, ka edhe një efekt të dëmshëm në ekosistemin urban të menjëhershëm si rezultat i detyrimit për të siguruar ushqim për bagëtinë.

Ushqimi i papërpunuar – një lloj ushqimi i pasur me fibra – shpesh merret nga zonat rurale dhe të afërta peri-urbane duke prerë barëra dhe shkurre të egra. Megjithatë, shpesh, ushqimi për bagëtinë urbane merret nga mbetjet e bimëve dhe mbeturinat shtëpiake.

Vendbanimet informale në qytet janë shtëpia e fermerëve të kafshëve qumështore në shkallë të vogël dhe të madhe, duke mbështetur një sistem tregtie që sheh konsumatorët individualë që blejnë qumësht nga fermerët e vegjël dhe përpunuesit, hotelet dhe shitësit shitës që blejnë qumësht nga të mesëm dhe të mëdhenj. -fermerët e shkallës./Media Ndërtimi.

Urbanizëm

Ekspozita “Rijetësimi i Pazarit-Çarshisë së Ulqinit”, hapet sot në Tiranë

Published

on

Ekspozita prezanton punën e realizuar në kuadrin e projektit për “Rijetësimin e Pazarit (Çarshisë) së Ulqinit” të realizuar nga studentët e vitit 5-të Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës të Universitetit të Tiranës, në kudrin e lëndës “Adaptim Arkitektonik”.

Nëpërmjet rehabilitimit dhe ndërhyrjeve të tjera në fasadat e ndërtesave dhe në infrastrukturën e pazarit të rikthehet zhvillimi ekonomik, rritet turizmi duke krijuar një fasadë urbane uniforme dhe rikthyer elementët tradicional të trashëgimisë historike.

Kjo ekspozitë mbahet më 31 mars 2023 nga ora 16:00 në Tiranë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Inteligjenca Artificiale ndihmon arkitektët të krijojnë qytete kompakte dhe të shëndetshme!

Published

on

Kombet e Bashkuara vlerësojnë se popullsia e botës do të arrijë në 10.4 miliardë deri në vitin 2100. Tashmë deri në vitin 2050, 2 nga 3 persona do t’i quajnë qytetet në shtëpi, duke ardhur në kërkim të mundësive, shërbimeve dhe lehtësive që ofrohen.

Kjo ushtron edhe më shumë presion mbi zonat urbane duke qenë se të gjithë këta njerëz do të kenë nevojë për qasje në ujë, ushqim, hapësirë ​​publike, infrastrukturë të mirë dhe, mbi të gjitha, strehim.

Në fakt, vlerësimet sugjerojnë se më shumë se dy miliardë shtëpi do të duhet të ndërtohen deri në fund të shekullit të 21-të për të akomoduar këtë shpërthim të popullsisë. Ndërsa qytetet rriten, rritet edhe shtrirja urbane, e cila sjell grupin e vet të sfidave mjedisore dhe sociale.

Përballë ndryshimeve klimatike, zhvillimi i qëndrueshëm urban duhet të sigurojë që zgjidhjet e ardhshme të strehimit – të reja dhe të rinovuara – të ndërtohen për të mbështetur komunitete të shëndetshme, duke i dhënë përparësi mirëqenies njerëzore dhe mjedisore. Nga ana tjetër, qytetet do të duhet të ndërtohen më të dendura dhe më shpejt, por jo pa përmbushur një listë të gjatë kriteresh të rrepta. Vetëm kështu mund të shmangim efektet negative, shpesh të anashkaluara, të hiperdensifikimit të pakontrolluar që i japin një emër të keq zhvillimit urban.

Shtyrja e kufijve të inovacionit, inteligjenca artificiale (AI) dhe mjetet dixhitale të drejtuara nga të dhënat kanë ndikuar thellësisht në mënyrën se si arkitektët formojnë dhe riimagjinojnë mjedisin e ndërtuar. AI u mundëson atyre të përfitojnë nga ajo që kompjuterët bëjnë më së miri, që është aksesi dhe përpunimi i sasive të pafundme të të dhënave dhe sugjerimi i një morie zgjidhjesh për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve më komplekse. Teknologjia është në gjendje të thjeshtojë procesin e projektimit, të minimizojë gabimet, të optimizojë kohën dhe të zvogëlojë sasinë e supozimeve dhe përpjekjeve në çdo projekt.

Këto mjete të reja të drejtuara nga të dhënat ndihmojnë arkitektët dhe planifikuesit urban duke u ofruar atyre njohuri dhe rekomandime të bazuara në analizën e të dhënave, duke tejkaluar intuitën e tyre dhe procesin e vendimmarrjes. Për shembull, algoritmet e mësimit të makinerive mund të përdoren për të gjurmuar dhe parashikuar trafikun e këmbësorëve ose për të parashikuar sasinë e energjisë që një ndërtesë do të kërkojë për funksionimin e saj. Me koncepte si dizajni gjenerues, është e mundur të kombinohen dizajni parametrik dhe AI ​​për të përpunuar të dhënat që futen nga arkitekti, duke gjeneruar alternativa të shumta dizajni me performancë të lartë. Arkitektët mund të rregullojnë opsionet e tyre të preferuara të projektimit për të siguruar që ata të maksimizojnë hapësirën duke përmbushur nevojat e komunitetit, dhe në të njëjtën kohë, të zvogëlojnë ndikimin e tyre mjedisor./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Urbanizëm

Qyteti 15-minutësh një “mënyrë e lehtë për të shpjeguar një koncept të vjetër”

Published

on

Një planifikues nga qyteti Edmonton, Kanada, ka mbrojtur planin e tij 15-minutësh të qytetit pas kritikave nga vendasit, duke thënë se plani përdor koncepte të vjetra dhe “do t’i mundësojë qytetit të Edmontonit të mbështesë rritjen në mënyrë më efikase”.

Planifikuesi kryesor i Edmontonit, Michael Strong, ka hedhur poshtë idenë se plani i qytetit për t’u riorganizuar në komunitete të ecshme do të kufizonte lëvizjet e njerëzve, mes polemikave në rritje rreth konceptit të qyteteve 15-minutëshe.

“Nuk ka – dhe nuk do të ketë ndonjëherë – ndonjë kufizim për lëvizjen nga një rreth në tjetrin”, tha Strong për Dezeen.

Keqkuptimet “janë përhapur shpejt nëpër mediat sociale”

Planet e qytetit janë kritikuar kohët e fundit me një video virale që tregon një grup protestuesish që përballen me planifikuesin Sean Bohle në rrugë, duke e pyetur atë nëse planet kishin për qëllim të bënin më të lehtë bllokimet.

Një term i ri për një ide të vjetër

Koncepti 15-minutësh i qytetit, i cili u ideua nga shkencëtari francezo-kolumbian Carlos Moreno, propozon krijimin e qyteteve ku njerëzit kanë akses në lehtësitë kryesore duke udhëtuar jo më shumë se 15 minuta në këmbë ose me biçikletë.

Continue Reading

Trending