Connect with us

Trashëgimia

7 kështjellat më unike të rrënuara në Evropë

Published

on

Lehtësisht një nga llojet më të njohura të vendeve historike në botë, kështjellat mishërojnë historinë, inxhinierinë, arkitekturën dhe madje edhe pak aventura.

Nëse do të uleshit tani dhe të imagjinonit Mesjetën, çfarë lloj imazhet do të vinin në mendje? Ndoshta ju fotografoni kalorës, mbretër dhe mbretëreshë? Ka diçka të veçantë për kështjellat. Lehtësisht një nga llojet më të njohura të vendeve historike në botë, kështjellat mishërojnë historinë, inxhinierinë, arkitekturën dhe madje edhe pak aventura.

Por disa nga kështjellat më të vjetra dhe ndpshta më të lavdishmet nuk I kanë rezistuar dot kohës, duke humbur strkturën dhe madhështinë e tyre. Më poshtë gjenden disa nga kështjellat të cilat falë teknologjisë janë risjellë në lavdinë e tyre të mëparshme.

1. Château Gaillard

Vendndodhja: Les Andelys, Francë

2. Kështjella Spiš

Vendndodhja: Spišské Podhradie

3. Kështjella e Poenarit

Vendndodhja: Valachia, Rumani

4. Kështjella Samobor

Vendndodhja: Sambor, Kroaci

5. Kështjella Dunnottar

Vendndodhja: Stonehaven, Skoci

6. Kështjella e Menlo

Vendndodhja: Galway City, Irlandë

7. Kështjella Olsztyn

Vendndodhja: Olsztyn, Poloni

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending