Connect with us

Infrastrukturë

Ndërtimi i së Ardhmes: Ngritja e Ndërtimit Modular në Lindjen e Mesme

Published

on

Ndërtimi modular është një proces në të cilin një ndërtesë ndërtohet larg vendit të saj aktual, brenda mjediseve të kontrolluara të fabrikës, duke përdorur materiale identike dhe duke iu përmbajtur një sërë kodesh dhe rregulloresh. Metodologjia u prezantua fillimisht si një zgjidhje në kërkimin e sistemeve ndërtimore efikase, të kontrolluara me cilësi dhe me kosto efektive.

Metoda e industrializuar e ndërtimit ka evoluar për të përmbushur kërkesat historike dhe kohët e fundit është përballur me interes të rinovuar.

Këto “module” më pas transportohen në kantierin e ndërtimit dhe montohen në strukturën përfundimtare, duke iu përmbajtur të njëjtave standarde ndërtimi si objektet e ndërtuara në mënyrë konvencionale. Me përfitimet e mundshme në drejtim të reduktimit të mbetjeve, efikasitetit të energjisë, reagimeve emergjente dhe zhvillimit të shpejtë, metodologjia po fiton tërheqje në mbarë botën.

Vitet e fundit, ndërtimi modular është shfaqur si një ndryshim i lojës në industrinë e ndërtimit, veçanërisht në rajonin e Lindjes së Mesme dhe Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit (GCC). Me një përqafim në rritje të zgjidhjeve inovative për të adresuar nevojat në zhvillim të rajonit, ndërtimi modular është shfaqur si një alternativë bindëse.

Ndërsa ndërgjegjësimi rritet dhe përparimet teknologjike rriten, ndërtimi modular mund të ofrojë një alternativë të qëndrueshme ndaj praktikave tradicionale të ndërtimit në rajonin e GCC.

Për shkak të efikasitetit dhe kostos së tij, ndërtimi modular ka fituar tërheqje në mbarë botën në sektorë të ndryshëm. Në Amerikën e Veriut dhe Evropë, metodologjia është përdorur gjithnjë e më shumë në projekte rezidenciale, tregtare dhe institucionale. Të nxitur nga urbanizimi i shpejtë dhe zhvillimi i ndërtimit, vendet në rajonin e Azisë-Paqësorit, veçanërisht Kina dhe India, kanë dëshmuar rritje të konsiderueshme në ndërtimet modulare.

Lindja e Mesme është në prag të një revolucioni dixhital, duke shpresuar të bëhet një qendër për industritë e drejtuara nga teknologjia dhe ekonomitë e bazuara në njohuri. Forumi Ekonomik Botëror pretendon se “GCC është i vendosur mirë për t’u përshtatur me një botë gjithnjë e më dixhitale, me shumë qeveri kombëtare që investojnë në infrastrukturën teknologjike dhe iniciativat dixhitale”.

Ndërtimi modular promovon inovacionin dhe avancimin teknologjik, duke hapur rrugën drejt një mjedisi ndërtimi më të qëndrueshëm dhe elastik. Duke përdorur mjetet e dizajnit dixhital, teknologjitë e përparuara të prodhimit dhe parafabrikimit, ndërtesa modulare është një hap drejt sektorëve të drejtuar nga teknologjia që po krijohen në rajonin e GCC.

Si përfundim, ndërtesa modulare është në rritje në industrinë e ndërtimit, me një interes të rigjetur në Lindjen e Mesme dhe rajonin e GCC. Kjo qasje ndaj ndërtimit ka përfitime të mundshme në reduktimin e mbetjeve, efikasitetin e kohës dhe efektivitetin e kostos dhe promovon inovacionin dhe avancimin teknologjik.

Me rajonin që krijon megaprojekte dhe synon të çlirojë ekonominë e tij nga varësia e naftës së rëndë, shumë nga axhendat e tij përputhen me përdorimin e ndërtimit modular. Duke përdorur mjetet e projektimit dixhital dhe prodhimin e avancuar, ndoshta metodologjia mund të ofrojë një zgjidhje të zbatueshme për të përmbushur nevojat në zhvillim të rajonit të ndërtimit dhe objektivat e zhvillimit./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Pse markat e makinave luksoze po ndërtojnë rrokaqiej?

Published

on

Në 18 muajt e fundit kemi parë një mori rrokaqiejsh të prezantuar nga prodhuesit e makinave luksoze duke përfshirë Bentley, Mercedes-Benz dhe Aston Martin.

“Tifozët e markës nuk duhet të jenë vetëm në gjendje të ngasin një Porsche, ata duhet të jenë në gjendje të jetojnë në një të tillë”, tha CEO i Porsche Lifestyle Group Stefan Buescher për vendimin e markës për të lëvizur në pasuri të paluajtshme.

Përderisa pronat e paluajtshme janë qartësisht fitimprurëse, kompanitë e makinave kanë motive të tjera për ndërtimin e rezidencave, të cilat janë qartësisht të markës.

Aston Martin Residences – një rrokaqiell 66-katësh në Miami, ka përfunduar së ndërtuari këtë muaj.

Markat luksoze të automobilave nuk e fshehin faktin se gjithnjë e më shumë duan të jenë shumë më tepër për klientët e tyre sesa thjesht prodhues të automjeteve.

Porsche mund të bëjë një pretendim të fortë se ka filluar trendin, duke zbuluar planet për Kullën e Dizajnit Porsche 198 metra të gjatë – e kompletuar me ashensorë makinash – në 2013 dhe duke përfunduar projektin e Miami në 2017. Një projekt i dytë sapo ka përfunduar në Shtutgart.

Markat luksoze të të gjitha llojeve po diversifikohen, por kjo ide për të qenë aspekti përcaktues i jetës së konsumatorit ka peshë të veçantë midis prodhuesve të makinave, sipas ekspertit të industrisë Andrew Graves.

Pavarësisht ngjashmërive të dukshme, ata që qëndrojnë pas rezidencave të markës së makinave janë të prirur të theksojnë veçantinë e projektit të tyre.

Secili është përpjekur të përshkruajë se si arkitektura pasqyron etikën e projektimit të makinave përkatëse, duke përdorur shpesh terma të paqartë si “performancë”, “mjeshtëri” dhe “ADN”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Icon është afër përfundimit të ndërtimit të lagjes më të madhe në Amerikë me beton 3D  

Published

on

Kompania me bazë në SHBA për printimin e betonit 3D, Icon, njoftoi se është afër përfundimit 100% të nënndarjes së saj Wolf Ranch, e cila përfshin 100 shtëpi të printuara me beton pranë Austin, Teksas, SHBA.

Duke përdorur robotin e tyre të printimit Vulcan 3D të stilit të portave, ICON thotë se ka pastruar shenjën e 90 njësive në Georgetown, Teksas, në mes të një bashkëpunimi me ndërtuesin amerikan të shtëpive Lennar. Shtëpitë u koduan nga Icon dhe Bjarke Ingels Group, një firmë shumëkombëshe projektimi.

Padgett tha se qëllimi i shtëpive të printuara me beton të Icon është të ofrojnë çmime konkurruese për shtëpitë e një familjeje; Kursimet në kohë dhe materiale nga procesi i mbajnë çmimet e shtëpive në ose nën mesataren rajonale.

Shtëpitë në Wolf Ranch, të cilat variojnë në madhësi nga rreth 1,850 metra katrorë (172 m2), fillojnë nga rreth 430,000 dollarë amerikanë. Vulcan mund të printojë struktura deri në 3000 sq ft (279m2) brenda kornizës së tij gati 16-ft (4,9m) nga 47-ft (14m).

Duke supozuar se kostot mund të qëndrojnë atje, duhet të jetë një treg produktiv në Teksas – veçanërisht Georgetown jashtë Austin – i cili është një nga rajonet me rritje më të shpejtë në vend./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Me tenderë njëburimorë, këta pronarë do t’i gëzojnë së shpejti shtëpitë e reja në veri

Published

on

Ministria e udhëhequr nga ministri Liburn Aliut, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, vazhdon të japë tenderë njëburimorë.

Për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në veri në të dy tenderët ka vazhduar me procedurë të negociuar, shkruan Indeksonline.

Me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në pjesën veriore të Mitrovicës ka shpërblyer dy kompani.

Sipas dosjes së tenderit të publikuar në platformën E-prokurimi për ndërtim të 11 shtëpive e ka shpërblyer me kontratë kompaninë “Limitproject Sh.P.K” me vlerë të kontratës mbi 63 mijë euro.

Lista e pronarëve të cilëve do të iu ndërtohet shtëpia.

Po ashtu edhe për renovimin e 4 shtëpive në veri të vendit me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës kjo ministri e ka shpallur fituese kompaninë “Able Group Sh.P.K nga Prishtina me vlerë të kontratës 18 mijë e 255 euro.

Continue Reading

Trending