Connect with us

Arkitekturë

10 dokumentarë dhe seriale për arkitekturë që mund t’i shini në Netflix

Published

on

Netflixi nuk është vetëm një mundësi e mirë e relaksit, ai gjithashtu mund të përdoret si mjet i shkëlqyeshëm për të mësuar arkitekturën dhe urbanizmin. Për këtë arsye ne kemi përzgjedhur 10 seri dhe dokumentarë për arkitekturën të cilët duke i shikuar për t’u zbavitur në të njëjtën kohë mund të zgjeroni njohuritë tuaja, raporton Ndërtimi.info.

Më poshtë po ju ofrojmë listën e dokumentarëve dhe serive që duhet t’i shihni:

Abstrakti: Arti i Dizajnit (Abstract: The Art of Design)

Hyni brenda mendjes së dizajnerave më inovativ në shumëllojshmëri të disciplinave dhe mësoni se si dizajni ndikon në çdo aspekt të jetës.

Shtëpitë më të Jashtëzakonshme të Botës (The World’s Most Extraordinary Homes)

Arkitektët Piers Taylor dhe aktorja Caroline Quentin udhëtojnë rreth botës duke vizituar shtëpi të ndryshme. Një mundësi e mirë për të mësuar për programet e ndryshme të arkitekturës rezidenciale dhe zgjidhjeve dizajnuese.

Kombi i shtëpive të vogla (Tiny House Nation)      

Prezantuesi John Wisbarth dhe eksperti Zack Giffin përshkojnë Shtetet e Bashkuara duke ndihmuar familjet të shkëmbejnë shtëpitë e mëdha me shumë më të vogla, dhe me hapësira totalisht më të personalizuara.

Dizajne Madhështore (Grand Designs)

Prezantuesi Kivin McCloud prezanton njerëz të cilët i qojnë në një nivel tjetër shtëpitë e vetë-ndërtuara duke ndjekur çdo hap të ambicies së tyre që nga fillimi e deri në fund.

Minimalizmi: Dokumentar për Gjërat e Rëndësishme (Minimalism: A Documentary About the Important Things)

Njerëzit e dedikuar për të refuzuar idealin amerikan se gjërat sjellin lumturinë janë intervistuar në këtë dokumentar duke treguar se “sa më pak gjëra janë më shumë”.

Enteriere Mahnitëse (Amazing Interiors)

Në këto seri mësojmë se arkitektura nuk mund të gjykohet nga fasada e saj. Imagjinata e banuesve së bashku me profesionalistët krijon enteriere mahnitëse të cilat ofrojnë mënyra të reja të jetesës.

Sekretet e Kështjellave të Britanisë së Madhe (Secrets of Great British Castles)

Bashkohuni historianit Dan Jones në një udhëtim prapa në kohë kur strukturat ikonike të Britanisë ishin në zenitin e tyre dhe për banorët famëkeq të tyre.

Rri Këtu (Stay Here)

Dizajneri Genevieve Gorder dhe një ekspert i pasurive të paluajtëshme tregojnë se si të ktheni pronat e lëshuara me qera në një burim të madh të të hyrave.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Historia e teknikave të hartimit të hartave në arkitekturë

Published

on

Duke u angazhuar me teknika të ndryshme, hartimi arkitektonik është një hetim ndërdisiplinor në të cilin rrëfimet hapësinore dhe vizuale kryqëzohen për të prodhuar njohuri arkitekturore. Duke ofruar njohuri të zgjeruara për qytetin, hartat alternative shfaqin lidhjen midis topologjisë, hapësirë-kohës dhe kujtesës kolektive për të kuptuar më tej gjërat, konceptet, kushtet, proceset ose ngjarjet që lidhen me atë vend specifik. Si proces i konvertimit të të dhënave në paraqitje hapësinore, hartimi arkitektonik është një hetim urban.

Hartbërja arkitekturore është tregimi i hapësirave kalimtare që shpalosen në kohë brenda sferave urbane. Mënyrat e rrëfimit hartografik janë shfaqur, evoluar dhe avancuar në kërkim të një kuptimi më të thellë hapësinor të qytetit që nga fillimi i praktikës arkitekturore. Megjithatë, ky artikull ka të bëjë me hartën moderne hapësinore dhe teknikat alternative të krijimit të hartave.

E përmendur si puna pioniere në hartimin hapësinor modern nga Felix Mayer, The Nuova Pianta di Roma dokumenton të gjitha ndërtimet e qytetit me një metodë të veçantë por me ndikim. Duke përdorur një perspektivë ortogonale në planimetrinë e tij të figurës, me përdorimin e çeljes dhe konturimit të detajuar, Nolli arrin të krijojë një fluks midis ndërtesave dhe rrugëve, shesheve dhe oborreve të lëna në të bardhë. Përtej regjistrimit të hapësirave pozitive dhe negative, dallimi midis ndërtesave antike dhe postantike dhe dallimet në lartësi midis strukturave tregohen thellësisht.

Hartbërja arkitekturore në studimin e hapësirës shkon përtej përshkrimit të gjendjes ekzistuese; në të kundërt, është një shprehje imagjinative e angazhimit brenda procesit hartografik. Një shembull i jashtëzakonshëm i një angazhimi të tillë mund të shihet në hartën kognitive të Guy Debord, një seri hartash ose udhërrëfyes psikogjeografikë të Parisit, që ilustron leximin e alternuar të qytetit dhe mënyrën e rrëfimit të realitetit të tij imagjinativ. Hartat janë rezultate të të dhënave të Debordit për bredhjet e tij përgjatë qytetit.

Një teknikë bashkëkohore për krijimin e hartave është shtresimi, i cili përfshin mbivendosjen e shtresave të ndryshme të pavarura mbi njëra-tjetrën. Sipas Corner, fokusi i ngushtë i masterplanit të vetëm ose i planit të zonimit, të cilat të dyja grupojnë, prioritizojnë dhe izolojnë elementët përbërës të tyre, nuk mund të japin një thellësi dhe kompleksitet të tillë. Çdo shtresë ka një kornizë, informacion dhe strukturë organizative specifike për përdorimin ose funksionin e synuar.

Nga ana tjetër, një larmi e konsiderueshme burimesh në internet përfshijnë cadmapper.com, mapacad.com dhe schwarzplan.eu, osm2world.org dhe Google Earth përdoren shumë në metodat e hartimit të hartave që mundësojnë përfaqësime me cilësi të lartë në hartimin e hartave arkitekturore. Arritjet në teknologji dhe përparimet në AI do të lejojnë dizajnerët urbanë, arkitektët, arkitektët e peizazhit dhe studentët e fushave të tejkalojnë teknikat e hartimit të hartave dhe të shtyjnë kufijtë e krijimtarisë në mënyrat e përfaqësimit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending