Connect with us

Arkitekturë

Zbërthimi i Historisë së Ishujve Artificiale: Kostoja e Vërtetë në Mjedisin e Ndërtuar

Published

on

Në kundërshtim me besimin e zakonshëm, ishujt artificialë kanë një sfond të gjatë historik në shumë rajone në mbarë botën. Kjo trashëgimi daton që nga ishujt e rikuperuar në Egjiptin e Lashtë, qindra kërpudha të gjendura në liqenet dhe rrugët ujore skoceze dhe irlandeze, dhe ishujt ceremonialë të ndërtuar gjatë Perandorisë Aztec.

Sipas përkufizimit, një ishull artificial është një ishull që është ndërtuar nga njerëzit në vend që të formohet përmes proceseve natyrore. Ishujt artificialë mund të ndërtohen për shumë arsye të ndryshme, dhe këto arsye po rriten vetëm pasi bota përballet me çështjen e afërt të mungesës së hapësirës.

Në të kaluarën, këto ishuj ishin të destinuara për qëllime ceremoniale ose bujqësore, shpesh duke u afruar me zgjidhje për hapësirën urbane. Kohët e fundit, ishujt janë ndërtuar për të zbutur mbipopullimin, për të rimarrë tokën, për të ofruar zgjerime të reja urbane dhe për të përmbushur nevojat e infrastrukturës dhe industriale. Ishujt artificialë kanë gjithashtu disa avantazhe strategjike dhe përfitime ekonomike dhe mund të çojnë në përfitime gjeopolitike. Megjithatë, këto lloj projektesh kanë një kosto të konsiderueshme për ekosistemin tonë, duke dëmtuar mjedisin në mënyra të rënda dhe të mëdha.

Ishujt artificialë vazhdojnë të tërheqin vëmendjen tonë dhe ndikojnë ndjeshëm në mënyrën se si ndërtohen qytetet. Ato vazhdojnë të përdoren për të krijuar monumente të famshme, për të zgjeruar zonat urbane dhe për të vendosur pretendime territoriale në epokën bashkëkohore, siç tregohet në përpjekjet e Kinës në Detin e Kinës Jugore dhe Ishujt Palm të Dubait.

Ndikimi mjedisor i ishujve të krijuar nga njeriu ka ngjallur shqetësime në mbarë botën për stabilitetin e ekosistemeve detare, përçarjen e habitatit dhe dinamikën bregdetare. Për më tepër, ky përparim nuk është pa çmim.

Përballë mbipopullimit në rritje, krizës klimatike dhe mungesës së burimeve, historia e ishujve artificialë shërben si një kujtesë e kapacitetit tonë për të formësuar mjedisin e ndërtuar. Ndërsa lundrojmë në kompleksitetin e zhvillimit modern, tregimi i ishujve artificialë nënvizon rëndësinë e harmonizimit të progresit me kujdesin mjedisor.

Për më tepër, me afrimin e Konferencës Ndërkombëtare të Klimës COP28 në Dubai, liderët botërorë synojnë të diskutojnë masat e ndërmarra për të trajtuar ndryshimet klimatike. Ishujt artificialë janë të rëndësishëm për këtë diskutim të vazhdueshëm, me çështjen e kostos afatgjatë të këtyre ishujve në këtë shkallë në ballë të qyteteve tona të ardhshme./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Çfarë është arkitektura kinetike?

Published

on

Dizajni kinetik është bërë një pjesë thelbësore e zhvillimit arkitektonik, nga shpikja e urave të lëvizshme në Egjiptin e lashtë deri te dhomat rrotulluese në shtëpinë e Sharifi-ha. Megjithatë, si arritëm nga kjo në këtë? Për të kuptuar konceptin e arkitekturës kinetike, le të hedhim një vështrim më të thellë në origjinën e saj.

“Kinetic” rrjedh nga fjala greke kinētikos, që do të thotë “lidhur me lëvizjen muskulare”, ndërsa përkufizimi arkitektonik është koncepti “lejimi i pjesëve të një strukture të lëvizin, pa zvogëluar integritetin strukturor”. me fjalë të tjera, është arkitekturë në formën e një trupi në lëvizje.

Një nga format më të hershme të arkitekturës kinetike është tenda e beduinëve, e përdorur në Afrikën e lashtë. Kjo strukturë elastike ftohëse është e adaptueshme ndaj klimës së shkretëtirës dhe urës së lëvizshme, një mekanizëm mbrojtës i zhvilluar në Egjipt dhe më vonë i përdorur zakonisht në shekullin e 15-të.

Megjithatë, arkitektët filluan të pranojnë konceptin e Arkitekturës Kinetike vetëm në fillim të shekullit të 20-të. Shembuj janë vizatimet e Yakov Chernikhov në Fantazitë arkitekturore dhe koncepti i pandërtuar i Thomas Gaynor për Ndërtesën Rotary në 1908, megjithatë këto botime ishin ende thjesht teorike.

Një projekt që u ndërtua ishte Villa Girasole nga inxhinieri i Marinës Angelo Invernizzi. E ndërtuar në vitin 1935, ajo është një shtëpi rrotulluese që ndjek lëvizjen e diellit për të maksimizuar nxehtësinë dhe dritën në brendësi. Girasole, e cila në italisht përkthehet në Luledielli, ndodhet në një bazë rrethore me diametër 44 metra dhe është një vepër e jashtëzakonshme arkitekturore e ndërtuar gjatë epokave të arkitekturës funksionaliste dhe futuriste.

Më vonë në shekullin e 20-të, arkitektët e zhvendosën fokusin e tyre në arkitekturën kinetike. Teori të tilla si Manifesti i Arkitekturës Mobile të Yona Friedman dhe Planifikimi Hapësinor i Qytetit, Pallati i Argëtimit të Cedric Price dhe Qyteti Plug-in i Peter Cooke u botuan. Megjithatë koncepti i arkitekturës kinetike u prezantua për herë të parë në vitin 1970 nga William Zuk, i cili botoi librin Kinetic Architecture. Kjo tërhoqi më tej interesin për konceptin kinetik ndërsa u zhvilluan shkenca kompjuterike dhe teknologjitë e ndërtimit.

Shembuj të tjerë përfshijnë shtëpinë Sharifi-Ha, e cila siguron vëllime banimi që rrotullohen për t’u kthyer në tarraca në verë dhe mbyllen në dimër, dhe Muzeu i Artit Milwaukee, me mburojën e tij të lëvizshme të diellit, i përbërë nga 72 pendë çeliku që palosen dhe shpalosen. sipas kohës së ditës, dhe Kulla Al Bahar, me një fasadë që ndjek lëvizjen e diellit për të çuar panelet e tekstilit me fije qelqi në formë ylli të hapen dhe mbyllen, duke mbrojtur banorët nga nxehtësia dhe shkëlqimi diellor.

Ka shumë shembuj të tjerë që shfaqin mundësitë e pafundme të arkitekturës kinetike, por në fund të fundit, dizajni kinetik ka ndikuar në ndërtesa në parametra të tillë si koha, moti, energjia dhe nevojat njerëzore që nuk janë statike, por më tepër dinamike. Si rezultat, dizajni kinetik i lejon ndërtesat të zhvillojnë sisteme komplekse që u përgjigjen nevojave të tyre të veçanta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending