Connect with us

Infrastrukturë

Zaha Hadid Architects shpallur fituese e konkursit ndërkombëtar për projektimin e Terminalit në Letoni

Published

on

Zaha Hadid Architects (ZHA) është shpallur fituese e konkursit ndërkombëtar për projektimin e Terminalit Riga Ropax në Letoni. Duke bashkëpunuar me praktikat letoneze Sarma Norde Architects dhe Alps Landscape Architects, si dhe Sweco Finland, propozimi i ZHA përfshin ripërdorimin e një magazine ekzistuese të transportit, për t’u shndërruar në një qendër kryesore transporti multimodale për qytetin, e vendosur përgjatë lumit Daugava.

Nga dhjetë aplikimet e regjistruara, çmimi i tretë iu dha Berenblum Busch Architects me bazë në SHBA, çmimi i dytë shkoi për R-Konsult nga Estonia.

Projekti merr një ndërtesë ekzistuese magazine të viteve 1960 dhe e ripërdor në një terminal të ri tragetesh dhe kroçerash prej 20,000 metrash katrorë. Arkitektët sugjerojnë shtimin e një niveli të katërt, i cili do të akomodonte tarraca publike me restorante dhe kafene që hapin pamje drejt lumit dhe qendrës historike të qytetit. Gjeometria ortogonale e strukturës ekzistuese mbetet e lexueshme në projektim, pasi struktura e vjetër e betonit të armuar është e kombinuar me strukturat e drurit të marra nga pyjet lokale të çertifikuara të qëndrueshme.

Terminali organizon flukset e qarkullimit, duke krijuar rrugë të ndara për mbërritjen dhe nisjen e pasagjerëve, duke dyfishuar kapacitetin e portit aktual. Një sallë madhështore me lartësi treshe mirëpret dhe shpërndan vizitorët në mënyrë që të krijojë shtigje qarkullimi të lexueshme. Duke kontribuar në këtë, trajtimi i fasadave lejon që drita natyrale të hyjë në qendër, duke krijuar një atmosferë më komode dhe duke ulur kostot operative.

Për më tepër, pendët e jashtme vertikale të bëra nga tulla të ricikluara në vend veprojnë si hije diellore, duke përshtatur çdo fasadë me kushtet e tyre të veçanta të dritës së diellit. Duke nderuar traditat e qeramikës letoneze, çatia e terminalit përfshin pllaka qeramike të prodhuara në rajon, të cilat kontribuojnë në krijimin e lakimit të gjinisë së çatisë si një jehonë e reflektimeve delikate të sipërfaqes së lumit Daugava.

Architects Zaha Hadid ka zbuluar së fundmi dizajnin e tyre për një projekt në shkallë të gjerë për rizhvillimin e bregdetit Al Khuwair në qendër të qytetit Muscat, kryeqyteti i Omanit. Zyra ka njoftuar gjithashtu fillimin e punimeve të rinovimit për Kullën ikonike Schuylkill në Monako. Duke u zgjeruar përtej dizajnit arkitektonik, Zaha Hadid Architects ka qenë e pranishme në Javën e Dizajnit në Milano të këtij viti, duke bashkëpunuar me kompani të ndryshme për të shfaqur gjuhën stilistike të zyrës të shndërruar në dizajn mobiljesh./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Qeveria miraton tre vendime rreth shpronësimeve për interes publik

Published

on

Qeveria e Republikës së Kosovës ka zhvilluar mbledhjen e rregullt në të cilën ka:

Miratuar vendimin preliminar për shpronësim për interes publik të pronës së paluajtshme ish shoqërore PSH “Progres” e cila preket nga realizimi i Projektit: “Ndërtimi i Qendrës së Paraburgimit dhe Institucionit Korrektues në Prizren”, për nevoja të Shërbimit Korrektues të Kosovës/Ministria e Drejtësisë, ZK Dushanovë, Komuna Prizren.

–          Miratuar vendimin për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të pronarëve dhe zotëruesve të interesit të cilat preken nga realizimi i Projektit: Ndërtimi i Rrugës Rajonale R221 Cerkolez-Rakosh, Zonat Kadastrale: Cerkolez, Rakosh, Suhogërllë dhe Uçë, Komuna Istog.

–          Miratuar vendimin për shqyrtimin e mëtejmë të kërkesës për shpronësim për interes publik të pronave të paluajtshme të cilat preken nga realizimi i Projektit: Konservimi, Restaurimi dhe Ndërtimi i Kompleksit Memorial “Masakra e Reçakut:, ZK Reçak, Komuna e Shtimes.

Po ashtu, në këtë mbledhje qeveria ka Ndarë 200,000.00 € për Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës për realizimin e projektit përmes marrëveshjeve me trupat e Organizatës së Kombeve të Bashkuara./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

BKT po financon me kredi ndërtimin e Aeroportit të Vlorës

Published

on

Aeroporti Ndërkombëtar i Vlorës është projekti i radhës i partneritetit publik-privat që po mbështet me financim nga sektori bankar vendas.

Banka Kombëtare Tregtare (BKT) po financon me një kredi prej 56 milionë eurosh shoqërinë Vlora International Airport, me qëllim investimin për ngritjen e atij që pritet të jetë aeroporti i dytë funksional në vend.

Kontratat e partneritetit publik privat mes qeverisë shqiptare dhe konsorciumit fitues për ndërtimin e Aeroportit të Vlorës u lidh në prill të vitit 2021 dhe vlera e investimit e parashikuar në kontratë është rreth 103 milionë euro (pa TVSH).

Por, kontrata parashikon garanci financiare në favor të investitorit nga qeveria shqiptare. Në rast se të ardhurat minimale të parashikuara në planin e biznesit të operimit të aeroportit nuk realizohen, kompania koncesionare do të përfitojë një shumë që mund të arrijë deri në 138 milionë euro përgjatë 10 viteve pas fillimit të operimit të aeroportit.

Koncesioni u fitua nga një konsorcium i përbërë nga kompania Mabco Constructions SA, YDA Insaat Sanayi ve Ticaret dhe 2A Group. Por, në dhjetor 2022, Mabco Constructions SA bleu edhe 40% të aksioneve nga ortaku turk YDA Insaat Sanayi ve Ticaret.

Pas blerjes së aksioneve që mbaheshin nga kompania turke, Mabco Constructions zotëron 98% të aksioneve në shoqëri.

Mabco Constructions është një shoqëri e regjistruar në Zvicër, në pronësi të biznesmenit Kosovar Behgjet Pacolli, ndërsa pjesa e mbetur prej 2% të aksioneve mbahet nga 2A Group, kompani ndërtimi nga Kosova, në pronësi të biznesmenit Valon Ademi.

Kontrata parashikon që aeroporti të përfundojë këtë vit dhe të nisë operimin vitin e ardhshëm. Aeroporti i Vlorës pritet të jetë më i madhi në Ballkan dhe pista e tij do të mundësojë operimin e avionëve të mëdhenj për fluturime ndërkontinentale./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Sheshe, hapësira për këmbësorë dhe trafik i organizuar – disa nga efektet e ndërtimit të nënkalimit

Published

on

Agjenci këshillimore ‘Shërbimi i Arkitektit të Kryeqytetit’ (SHAK) ka treguar disa nga efektet e ndërtimit të nënkalimit në rrugën “Agim Ramadani” të Prishtinës.

Mbi 100 mijë makina hyjnë pothuaj çdo ditë në Prishtinë. Rreth 80 mijë të tjera janë makina të vetë prishtinasve. Rrjedhimisht, në një ditë të zakonshme, pothuaj 200 mijë makina ndodhen brenda kryeqendrës. Për pasojë, në kohë të pikut dhe në disa fyte të ngushta, trafiku rëndohet shumë.

Vetëm në nyjën e rrugëve “Agim Ramadani”, “Haxhi Zeka” dhe “Ibrahim Lutifu”, përskaj Xhamisë së Çarshisë, në një ditë të zakonshme kalojnë rreth 30 mijë makina. Në kohët e pikut, nëpër këtë nyjë kalojnë mbi 12 mijë makina. Pra, 40 për qind e trafikut ditor.

Këto shifra janë të mjaftueshme për të vënë në pah rëndësinë e zgjidhjes së problematikës së trafikut në këtë zonë. Sipas Planit të Mobilitetit të Qëndrueshëm Urban (PMQU), zhvillimi i një sistemi të integruar të transportit publik, që synon përmirësimin e qasjes në të gjithë qytetin dhe përmirësimin e lidhjes ndërmjet vendbanimeve të tjera urbane në partneritet me ofruesit e transportit publik, është zgjidhja e këtij problemi.

Projekti parasheh ndërtimin e nënkalimit ku do të bëhet zgjerimi i sheshit deri te Sahat Kulla, si dhe do të bëhet lidhja me sheshin ekzistues të njohur si Trekëndëshi. Ndërsa, automjetet do të qarkullojnë nën të.

Edhe sipas Planit Rregullues “Qendra 1” dhe , parashihet ndërtimi i një tuneli në këtë zonë, me qëllim të zgjerimit të shesheve qendrore të qytetit dhe lidhjes së tyre me zonën e vjetër historike.

Tuneli shtrihet në rrugën “Agim Ramadani”, kurse në drejtimin kah Gërmia, nuk do të jetë i mundur ndërtimi, për shkak të zonave të mbrojtura te Xhamia e Madhe dhe Akademia e Arteve. Për ta rregulluar qasjen në atë rrugë do të ofrohen alternativa që shkarkojnë ngarkesat e trafikut të cilat rëndoheshin në kryqëzimin me rrugën “Agim Ramadani”.

Tuneli parshihet të ketë tre shirita qarkullues, prej të cilëve njëri do të jetë vetëm për autobusë dhe dy të tjerët për automjete. Ai do të fillojë nga ndërtesa e Komunës së Prishtinës dhe deri tek ndërtesa e Teatrit Kombëtar, me gjatësi prej 240 metrash./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending