Connect with us

Ndërtim

Vazhdon ndërtimi i aeroportit në Vlorë pavarësisht protestave të ambientalistëve

Published

on

Ndërtimi i aeroporti në periferi të një zone të mbrojtur në jug të Shqipërisë po ecën përpara, pavarësisht protestave të ambientalistëve dhe dënimeve nga Bashkimi Evropian (BE).

Aeroporti i Vlorës do të vendoset në Lagunën Vjose-Nartë, aktualisht një vend i shenjtë për rreth 200 lloje zogjsh, përfshirë flamingo dhe pelikanë.

Qeveria shqiptare po ecën përpara me ndërtimin, pas refuzimit të një pretendimi ligjor të ngritur nga OJQ-të lokale, për arsye mjedisore.

Qeveria, e cila po investon rreth 104 milionë euro në fazën e parë të projektit, tha se parashikon rritje të konsiderueshme të numrit të turizmit, pas përfundimit të aeroportit.

Ambientalistët thonë se aeroporti jo vetëm që po rrezikon zogjtë, por gjithashtu mund të rrezikojë sigurinë e pasagjerëve ajror, me potencialin që zogjtë e mëdhenj të përplasen me avionët në hyrje dhe në dalje.

Firma zvicerane Mabatex, e cila po udhëheq projektin, tha se shtigjet e fluturimit të avionëve nuk do të ndikojnë në popullatat e shpendëve, me pistat e vendosura rreth 3.5 km nga vendi i shenjtë i shpendëve.

BE-ja ka thënë, megjithatë, se aeroporti, i cili duhet të përfundojë në vitin 2024, po përparon në shkelje të qartë të ligjeve kombëtare dhe ndërkombëtare për mbrojtjen e biodiversitetit./Media Ndërtimi.

Ndërtim

1.6 milion euro ndahen për stadiumin e ri në Hogosht

Published

on

Kryetari i Komunës së Kamenicës, Kadri Rahimaj, ka bërë të ditur se 1.6 milion euro janë ndarë për stadiumin e ri të Hogoshtit.

Kjo është vlera e memorandumit që kanë nënshkruar sot me ministrin e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Hajrulla Çekun.

“Ky stadium do të jetë një nga stadiumet më karakteristike në Kosovë për faktin se rrethohet me male shumë të bukura dhe peisazh të mrekullueshëm, duke krijuar kështu një ambient fantastik për sportistët e shikuesit”- ka shkruar Rahimaj në Facebook.

Sipas tij, kjo është një ëndërr e komunitetit të futbollit që u bë realitet./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Cili legjislacion i ri në Evropë mund të ndikojë në ndërtim?

Published

on

Peizazhi rregullator rrallëherë qëndron i palëvizshëm për një kohë të gjatë në ndërtim. Dhe ndryshimet në ligj shpesh mund të kenë pasoja për mënyrën në të cilën kompanitë e ndërtimit bëjnë biznes.

Kjo është arsyeja pse Construction Europe ka përmbledhur disa nga ndryshimet më të reja legjislative në tregje të ndryshme.

Komisioni Evropian po përgatitet të ndryshojë Direktivën e Asbestit në Punë për të reduktuar më tej numrin e njerëzve që vdesin nga kanceret e lidhura me asbestin në Bashkimin Evropian.

Ajo ka propozuar uljen e kufirit të ekspozimit në punë për asbestin në 10 herë më të ulët se vlera e tij aktuale (nga 0,1 fibra për centimetër kub në 0,01 f/cm3.

KE planifikon gjithashtu të ofrojë udhëzime mbi zbatimin si dhe një fushatë ndërgjegjësimi që synon kompanitë, punëtorët, pronarët dhe administratat publike.

Megjithatë, Federata Evropiane e Industrisë së Ndërtimit (FIEC) dhe Konfederata Evropiane e Ndërtuesve (EBC) i kundërshtojnë planet në formën e tyre aktuale.

Ata argumentojnë se fokusi në uljen e vlerës kufi të ekspozimit në punë (OEL) është “jo realist” sepse kompanitë e ndërtimit nuk do të ishin në gjendje të zbatonin kufijtë e kërkuar.

Ata kanë kërkuar një periudhë më të gjatë tranzicioni prej 4-5 vjetësh për rishikimin e direktivës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Pritet ndërtimi i poligoneve taktike me standardet e NATO-s për shërbim të ushtarëve të FSK-së

Published

on

Ministri i Mbrojtjes, Armend Mehaj dhe ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu, të enjten përmes një konference për media kanë prezantuar dy projekte që kanë të bëjnë me Ushtrinë e Kosovës.

Mehaj me këtë rast ka bërë të ditur se do të investohen miliona euro pas shpronësimeve në Babaj të Bokës dhe në Aeroportin e Gjakovës.

“Në projektin e parë do të ndërtohen poligone taktike për shërbim të ushtarëve të FSK-së dhe pritet të jetë me standarde të NATO-s dhe SHBA-së”, tha Mehaj, duke shtuar se Aeroporti i Gjakovës do të funksionalizohet për qëllime të mbrojtjes.

Mehaj po ashtu ka treguar se ndërtimi i poligoneve do të bëhet edhe në bashkëpunim me partnerët strategjik të Kosovës me  NATO-n dhe ShBA-në, raporton RTK.

Mehaj tha se tashmë kanë pranuar dritën jeshile për ndërtimin e poligoneve të cilat do të jenë edhe në dispozicion për ushtarët paqeruajtës në Kosovë.

“Po flasim për Aeroportin e Gjakovës dhe Babaj të Bokës. Aeroporti i Gjakovës po funksionalizohet për qëllime të mbrojtjes. Në Babaj të Bokës do të shndërrohet në zonën operacionale të FSK-së ku do të ndërtohen poligone taktike moderne sipas standardeve të NATO-s. Po ashtu  në aeroport planifikohet ndërtimi i objekteve të ndryshme me qëllime operacionale për ushtrinë e Kosovës”, tha Mehaj.

Në anën tjetër ministri Aliu tha ka qenë kënaqësi dhe privilegj që të punojnë që sa më parë të realizohen detyrat në fushën e shpronësimit dhe kadastrës.

Ai tha se gjatë vitit 2022 kanë arritur t’i kryejnë me sukses procedurat e shpronësimit për dy projekte të ministrisë së Mbrojtjes.

“Qeveria e Kosovës i ka miratuar vendimin përfundimtar për shpronësim.  Deri më tani janë kryer 9.4 milionë euro pagesa. Pas kryerjes së pagesave, kemi bërë kërkesë tek Agjencia Kadastrale që pronat e shpronësuara t’i kalojnë Qeverisë për nevojë të Ministrisë së Mbrojtjes”, tha Aliu duke shtuar se pothuajse të gjitha pronat janë bartur në emër të Qeverisë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending