Connect with us

Infrastrukturë

Vazhdon diferencimi, asnjë cent nga komunat veriore për pagesat e tatimit në pronë

Published

on

Në vitin e kaluar të hyrat nga tatimi në pronë i komunave në Kosovë arriti vlerën mbi 36.2 milionë euro. Këto të hyra rezultojnë të jenë më të larta në tre vitet e fundit.

Të dhënat vjetore financiare për vitin 2021 nga Ministria e Financave, Punëve dhe Transfereve, të cilat janë ende të paaudituara, tregojnë se të hyrat nga tatimi në pronë kishin vlerën e 36 milionë e 258 mijë euro, raporton Kallxo.com

Në raport me të hyrat e vitit 2020 rezulton se janë më të larta për 13.55 milionë euro ndërsa në raport me vitin 2019 janë më të larta për 8.98 milionë euro.

Vazhdon diferencimi, asnjë cent nga komunat veriore për pagesat e tatimit në pronë

Në vitin e kaluar të hyrat nga tatimi në pronë i komunave në Kosovë arriti vlerën mbi 36.2 milionë euro. Këto të hyra rezultojnë të jenë më të larta në tre vitet e fundit.

Të dhënat vjetore financiare për vitin 2021 nga Ministria e Financave, Punëve dhe Transfereve, të cilat janë ende të paaudituara, tregojnë se të hyrat nga tatimi në pronë kishin vlerën e 36 milionë e 258 mijë euro, raporton Kallxo.com

Në raport me të hyrat e vitit 2020 rezulton se janë më të larta për 13.55 milionë euro ndërsa në raport me vitin 2019 janë më të larta për 8.98 milionë euro.

Në vitin 2020, kur edhe filloi pandemia e COVID-19, u regjistruan të hyra më të ulëta nga tatimi në pronë.

Komunat që mblodhën më shumë të hyra janë komunat më të mëdha në vend: Komuna e Prishtinës, e Prizrenit, Ferizajt, Pejës, e kështu me radhë.

Komunat veriore: Komuna Mitrovicës së Veriut, e Leposaviqit, Zubin Potokut dhe e Zveçanit ende nuk e mbledhin tatimin në pronë, Përkundër se qeveritë në Kosovës ndërrohen njëra pas tjetrës, qytetarët e katër komunave veriore vazhdojnë të mos paguajnë tatimin në pronë.

Ata madje mund të ndërtojnë objekte pa pasur nevojë që të paguajnë për leje ndërtimore siç kërkohet me ligj.

Ky privilegj për banorët e këtyre katër komunave mundësohet nga krerët e komunave veriore, të cilët ‘refuzojnë’ t’i zbatojnë ligjet e Republikës së Kosovës./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Komuna e Vushtrrisë i dha tender 147 mijë euro kompanisë që nuk i plotësoi kriteret

Published

on

Zyra Kombëtare te Auditimit ka gjetur se Komuna e Vushtrrisë kishte shpallur fituese një kompani e cila nuk i kishte plotësuar kriteret.

Tenderi për të cilin ishte zgjedhur operatori ekonomik që nuk i plotësonte kriteret ka qenë për “ndërtimin e rrugëve lokale në tetë fshatra” Loti 1 në vlerë 147 mijë euro.

Kompania fituese sipas ZKA-së nuk kishte plotësuar kriteret e dosjes së tenderit, pasi që kishte bashkangjitur një marrëveshje me një gurëthyes e cila nuk ishte valide për periudhën e implementimit të projektit, raporton Kallxo.com

“OE fitues, për tenderin e sipërpërmendur, nuk ka plotësuar kriteret e dosjes së tenderit, pasi që ka bashkangjitur marrëveshjen me një gurëthyes, e cila kishte afatin e skadimit deri më datën 11.10.2022, po ashtu, ky gurëthyes kishte licencë operimi vetëm deri më datën 11.10.2022. Më tutje, raporti final për këto punë është nënshkruar më 24.10.2022 në vlerë 147.859 euro, dhe afati i kryerjes së punëve është 50 ditë. Rrjedhimisht OE fituese nuk ka pasur marrëveshje valide për periudhën e implementimit të projektit”- konstaton Zyra Kombëtare e Auditimit.

Në raportin e ZKA-së thuhet se përzgjedhja e kësaj kompanie ka ndodhur si rezultat i kontrolleve të brendshme jo efikase në procesin e vlerësimit të tenderëve konform kritereve të përcaktuara në dosjen e tenderit dhe në njoftim për kontratë.

“Përzgjedhja e OE fitues që nuk përmbush kriteret e përcaktuara me njoftim për kontratë dhe dosje të tenderit, rezulton me shpërblimin e OE dhe në kundërshtim me kërkesat ligjore. Kjo mund të rrezikojë implementimin dhe mos arritjen e objektivave të parapara në projekt”- thuhet në raportimin e auditimit.

Për Komunën e Vushtrrisë raporti i auditimit për pasqyrat financiare për vitin 2022 ka rezultuar me 21 rekomandime, prej tyre pesë rekomandime të reja, 15 të përsëritura dhe një pjesërisht i përsëritur./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Komuna e Prizrenit ua lehtëson bujqve depërtimin në tokat e tyre

Published

on

Komuna e Prizrenit ka njoftuar se është duke vazhduar realizimi i projekti të DBZHR-së “Hapja e rrugëve fushore” në fshatrat e Komunës së Prizrenit.

“Ndërtimi i infrastrukturës për bujqit do ta lehtësoj depërtimin në tokat e tyre për t’i punuar, gjë që ndikon drejtpërdrejt në zhvillimin e bujqësisë.

Aktualisht ekipet përkatëse janë duke punuar në zonën e fshatit Korishë dhe do të vazhdojnë në rajone të tjera të territorit që administrohet nga Komuna e Prizrenit.”, shkruan në njoftim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Ndikimi ekonomik i Manifesta 14 ishte 20.2 milionë euro!

Published

on

Manifesta 14 Prishtina shpalosi rezultatet kryesore nga anketa e saj e pavarur publike.

Studimi, i realizuar nga Instituti GAPdhe UBO Consulting, shqyrtoi aspekte të ndryshme të efektit të bienales në Prishtinë.

Veçanërisht, ndikimi ekonomik i Manifesta 14 ishte mbresëlënës me 20.2 milionë euro, me një kthim në investim 4 herë më shumë se shpenzimet publike.

Anketa e pavarur tregon se Manifesta 14 zgjeroi kuptimin për kulturën bashkëkohore, u angazhua me komunitetet lokale dhe ndikoi në ndryshimin e perceptimeve ndërkombëtare për Kosovën.

Për më tepër, trashëgimia e Manifesta 14 do të qëndrojë në Qendrën për Praktikë Narrative, një institucion kulturor në zemër të Prishtinës i menaxhuar nga profesionistë vendas.

Ne i gëzohemi Manifesta 14 Prishtina për suksesin e saj, fuqinë transformuese të artit dhe kulturës dhe ndikimin e qëndrueshëm në peizazhin kulturor të Kosovës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending