Connect with us

Arkitekturë

Urban GastroLounge – lokali i ri që po rrezon me arkitekturë e stil në Prishtinë

Published

on

Një ndër gjerat për të cilat është i njohur kryeqyteti jonë, janë padyshim kafenetë e shumta, herë më të thjeshta e minimaliste, e herë të mbushura me detaje e dekorime nga stilet më të ndryshme. Një tjetër projekt fantastik që pasuron vazhdën e kafeneve është edhe lokali i sapo hapur i quajtur “Urban Gastro Lounge”, projektuar me shumë shije e finesë.

Që ditën që lokali hapi dyert për publikun e gjerë, duket sikur secilit që i shkeli këmba aty ra në dashuri me ambientin, gjithashtu edhe shërbimin mjaft profesional. Kritikat e profesionistëve të fushës, veç i vunë vulën punës së shkëlqyeshme të ekipit projektues, profesoreshës dhe arkitektes Teuta Jashari Kajtazi dhe dy arkitektëve, Florim dhe Eris Kajtazi.

Për Ndërtimi.info, arkitektja Jashari-Kajtazi, ka treguar se frymëzimi dhe rezultati i tërë projektit janë të lidhura me tendencën për të theksuar dozën e humbur të “urbanes” në qytetin tonë, përfshirë prezantimin mural i cili arrin ta plotësojë këtë qëllim. Nuk duhet harruar lartësinë e theksuar, dysheme-plafon, e cila të jep mundësinë e përjetimit shumë më të lirshëm të tërë asaj që ofron hapësira.

Fronti i lokalit mbyllet nga një mur i qelqtë që lejon vizitorët të kenë pamje të të gjithë hapësirës gjigante qysh në hyrje. Me të hyrë në lokal, vizitorët përballen me banakun i cili ndodhet në qendër të hapësirës dhe rrethohet nga karrige në të gjitha anët.

“Prezenca e metalit të papërpunuar, drurit, tullës dhe betonit në trajtë natyrale plotësohet me aplikimin e ngjyrës së kuqe në banak, e cila i komplementon materializimit në përgjithësi”, shpjegon Teuta Jashari-Kajtazi.

Hapësira përfiton ndriçim të mrekullueshëm natyral nga tre kupolat me xhama në tavan. Një hapësirë e mbushur me dritë e që ngjason në një “xhungël urbane” nga të gjitha bimët e integruara në dizajn, është një hap fantastik, drejt krijimit të një mjedisi super relaksues, për te cilin flet edhe vetë arkitektja, Jashari-Kajtazi.

“Nuk duhet lënë anash konceptin e futjes së aspektit “natyrë” brenda hapësirës. Po ashtu, i është dhënë rëndësi e veçantë, ndriçimit natyrorë dhe atij artificial, me ç’rast gjatë gjithë kohës mund të krijohen efektet e veçanta dhe loja e analizuar mirë e hijes dhe e dritës”, tregon ajo.

Sipas arkitektes, projekti paraqet tendencë të ripërdorimit adaptiv, të një hapësire e cila para shumë vitesh funksionin primar nuk e ka pasur të orientuar kah gastronomia, edhe pse viteve të fundit është shfrytëzuar nga të tjerët si e tillë.

Dhe duket sikur kjo hapësirë është e bërë që të jetë “Urban Gastro Lounge”, dhe ka pritur aq gjatë.

“Projekti përmban ndërthurje të elementeve të gjendjes burimore, që janë lanternat/kupolat apo përgjithësuar ndriçimi zenital me një theks të betonit natyral (Brut) sidomos në strukturë të mbulesës, dhe të materializimit bashkëkohor i cili shkon drejtë ndjenjës së industrializmit në njërën anë, dhe të materializimit të ngrohtë në anën tjetër”, shtoi arkitektja.

Realizmi i projektit ka zgjatur rreth katër muaj, me një përkushtim të theksuar në të gjitha hollësirat, si nga projektuesit/dizajnerët ashtu edhe nga ata të cilët e kanë bërë të mundur realizimin./ndertimi.info/

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agnecy)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency )

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

 • Urban GastroLounge | Photo by Besfort Syla (Tentene Agency)

Arkitekturë

Eksplorimi i arkitekturës dhe Inteligjencës Artificiale ​​në mjediset urbane

Published

on

Marco Alfaro është një arkitekt dhe projektues urban me një diplomë March Design Urban nga Laboratori Urban Morphogenesis në Bartlett School of Architecture UCL. Aktualisht, ai punon si Dizajnues Urban në Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Puna e tij përfshin kërkimin dhe zhvillimin e metodologjive të projektimit, duke përfshirë mjetet parametrike, Inteligjencën Artificiale dhe Biologjinë në dizajn.

Sipas Marco Alfaro, krijimi i marrëdhënieve simbiotike midis elementëve të përfshirë në një projekt ka qenë prioritet për të, si dhe analiza, interpretimi dhe rikonfigurimi i të dhënave. Ai praktikon Arkitekturën dhe Dizajnin Urban pasi të dy disiplinat po evoluojnë vazhdimisht, dhe po ashtu edhe marrëdhënia e tyre.

Ai po hulumton Inteligjencën Artificiale, Hidroponikën dhe eksploron dizajnin brenda Metaverse.

Përdorimi i AI gjeneruese si një mjet dizajni ka qenë një udhëtim interesant për Marco. Gjithmonë fillon me një vizion: Skenarë të ndryshëm paraqiten në jetën tonë të përditshme, duke na detyruar të pyesim se si e krijojmë arkitekturën. Strukturat e optimizuara në natyrë, sjellja e dritës, karakteristikat e një materiali dhe të gjitha mundësitë që secila krijon si pasojë për dizajn. Disa koncepte rezultojnë më të suksesshme se të tjerat, dhe në fund të fundit, bukuria e përdorimit të A.I. qëndron në shkathtësinë dhe shpejtësinë e tij në procesin e projektimit.

Që nga fillimi i tyre, modelet e difuzionit kanë qenë më shumë të ngjashme me një art sesa një shkencë. Ashtu si në arkitekturë, një ide sigurisht ndryshon gjatë gjithë zhvillimit të saj, pasi shprehja e një koncepti në gjuhën natyrore nuk përputhet me saktësinë e formësimit fizik ose dixhital të një projekti.

Sipas Marcos, kur zhvillohet një koncept, kontrolli është parësor. Është thelbësore të kuptohet se si AI përpunon informacionin, duke siguruar që rezultatet të mbeten të qëndrueshme. Ky kuptim lejon që procesi i projektimit të jetë mjaft eksplorues duke ruajtur një nivel të caktuar kontrolli mbi daljen.

Procesi zakonisht fillon duke testuar një koncept me një prompt të shkurtër (ose një imazh), i cili më pas mund të ndryshohet me modifikues dhe parametra derisa, pas disa përsëritjesh, të arrihet rezultati i dëshiruar. Në Midjourney, mund të përfshihen disa teknika, të tilla si ripërzierja, nxitja e peshës mesatare të imazhit, kompozimi me shumë nivele, etj.

Pas-përpunimi ende luan një rol të rëndësishëm, pasi imazhet e krijuara janë të prirura për gabime dhe gjithmonë mund të përmirësohen.

Ardhja e këtyre mjeteve do të ndikojë në mënyrë të pamohueshme në disiplinë. Ndërsa arkitektët bëhen të rehatshëm duke përdorur mjetet e AI si Midjourney, ata ka të ngjarë ta shohin procesin e tyre të projektimit më të rrjedhshëm dhe dinamik, tha Marco. Shpejtësia dhe shkathtësia e AI lejojnë përsëritjen dhe eksplorimin e shpejtë të koncepteve të dizajnit, duke çuar në dizajne arkitekturore novatore dhe të guximshme që shtyjnë kufijtë e asaj që është e mundur në fushë. Këto mjete demokratizojnë gjithashtu procesin e projektimit, duke i bërë aftësitë e dizajnit të nivelit të lartë të aksesueshme për një gamë më të gjerë njerëzish. Në përgjithësi, integrimi i AI në arkitekturë dhe dizajn është një zhvillim emocionues që premton të sjellë një epokë të re kreativiteti dhe inovacioni./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rikthehet festivali unik i arkitekturës “Hello Wood”

Published

on

Festivali i arkitekturës Hello Wood do të rikthehet në korrik, duke sjellë stilistë, edukatorë, studentë dhe krijues të rinj nga e gjithë bota.

Këtë vit Festivali Hello Wood po zhvendoset në një vend të ri, magjepsës: krateri “post-apokaliptik” i malit Haláp në Hungari.

Në këtë vend frymëzues, pjesëmarrësit do të ndërtojnë për 8 ditë, të cilat do të pasohen nga një festival muzikor dy-ditor i quajtur Kráter. Leksionet nga projektues dhe arkitektë të njohur të ftuar (Karim Rashid, Arthur Mamou-Mani, kolektivi Numen/For Use) do ta pasurojnë programin.

Festivali më unik (e ardhmja) e ndërtimit në Evropë, Samiti Hello Wood Builder, do t’i japë jetë kraterit të bazaltit nga 6 deri më 15 korrik, me gati 20 instalime të përkohshme specifike për vendndodhjen dhe vepra arti tokësore që do të pushtojnë zonën e mëparshme të minierës. Përveç kësaj, do të krijohet një instalacion i ri Hello Wood, një pjesë spektakolare e artit tokësor që do të funksionojë si një hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit.

Festivali Hello Wood është një përvojë unike e komunitetit që shkon përtej kampeve tradicionale verore, duke i ftuar pjesëmarrësit të mësojnë filozofinë e “të mësuarit duke bërë” dhe të krijojnë dhe të mësojnë së bashku. Ai synon të promovojë procesin e ndërtimit si një platformë për diskutim, inovacion dhe shkëmbim njohurish. Hello Wood është një mundësi demokratike për të lidhur breza të ndryshëm, stilistë dhe artistë me prejardhje të ndryshme kulturore, akademike dhe profesionale.

Veprimtaria e këtij viti eksploron lidhjet midis ndërhyrjes dhe natyralitetit, prishjes dhe ndërtimit, dhe rrit ndërgjegjësimin për marrëdhënien njeri-mjedis-e ardhme.

Samiti i Ndërtuesve dhe festivali muzikor Kráter luajnë gjithashtu një rol kyç në rikuperimin e minierës së braktisur të Zalahalap. Në terma afatgjatë, instalacioni, i cili do të përdoret si një skenë dhe hapësirë ​​qendrore ngjarjesh gjatë festivalit, do të bëhet një atraksion turistik për minierën./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Konferenca “Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar”, organizohet në Tiranë

Published

on

Departamenti i Arkitekturës, Fakulteti i Arkitekturës dhe Urbanistikës (DA-FAU) i Universitetit Politeknik të Tiranës do të presë FORTMED 2024, edicionin e shtatë të Konferencës Ndërkombëtare për Fortifikimet e Bregdetit Mesdhetar.

Konferenca do të mbahet më 18, 19 dhe 20 prill 2024.

Gjashtë edicionet e para të Konferencës FORTMED u mbajtën në:

 • 2015 në Instituto Universitario de Restauración del Patrimonio të Universitat Politècnica de València;
 • 2016 në Departamentin e Arkitekturës të Università degli Studi di Firenze;
 • 2017 në Escuela Técnica Superior de Arquitectura de la Universitat de Alacant;
 • 2018 në Dipartimento di Architettura e Design of Politecnico di Torino, në Kalanë Valentino;
 • 2021 në Escuela de Estudios Árabes në Granada;
 • 2023 në Departamentin DESTeC të Universitetit të Pizës.

Objektivi kryesor i Konferencës është shkëmbimi i njohurive për një kuptim më të mirë, vlerësim, menaxhim dhe shfrytëzim të Kulturës dhe Trashëgimisë së arkitekturës së fortifikuar që u zhvillua në bregdetin e Mesdheut, duke marrë parasysh edhe fenomenet e ndodhura jashtë shtetit.

FORTMED 2024_Tirana ka karakter ndërdisiplinor, ku do të marrin pjesë arkitektë, inxhinierë, arkeologë, historianë, gjeografë, hartografë, menaxherë të trashëgimisë kulturore, profesionistë të sektorit turistik, ekspertë të restaurimit-konservimit dhe promovimit të trashëgimisë kulturore. Ideja është të ofrojmë pamje më gjithëpërfshirëse, reale dhe më të përditësuara, duke na çuar në nivelin më të lartë të hetimeve mbi këtë temë në shekullin e 21-të.

Gjuha zyrtare e Konferencës është anglishtja, por mund të përdoren edhe spanjishtja dhe italishtja, si për punimet ashtu edhe për prezantimet gojore.

Ju mund të merrni informacion të detajuar duke vizituar faqen e internetit të konferencës https://www.fortmed.eu/ e disponueshme në tre gjuhë: anglisht, spanjisht dhe italisht.

Për çdo informacion ose dyshim tjetër, mos hezitoni të dërgoni një e-mail në tirana@fortmed.eu

Ju presim në Tiranë në datat 18, 19 dhe 20 Prill 2024 për Konferencën Ndërkombëtare FORTMED 2024_Tirana, të sigurt që Konferenca do të jetë rasti për një shkëmbim interesant njohurish, kërkimesh dhe eksperiencash mbi trashëgiminë e fortifikimeve./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending