Connect with us

Arkitekturë

Ura gjarpëruese në Çikago e ndërtuar për kalimtarët e automjetet e urgjencës

Published

on

Përmes një konkursi ndërkombëtar të dizajnit, Cordogan Clark realizoi një urë të sapo përfunduar të këmbësorëve në rrugën 41 në Cikago.

Skuadra e projektimit kërkon të lidh lagjen e Bronzeville të qytetit amerikan dhe liqenin perëndimor me një strukturë që gjeneron një përvojë dinamike për përdoruesit e saj.

Me harqet e saj të pjerrëta binjake në kthesat e kundërta, ura shpreh një zgjidhje strukturore unike. Ndryshe nga urat tipike të harkut, të cilat janë simetrike në drejtime horizontale dhe vertikale, harqet e kësaj ure zgjaten në drejtime të kundërta që ngrihet shtatë metra më lart midis harqeve.

Ura krijon një kurbë të madhe, të këndshme në formë S. Rampat mbështeten në një bazë të betonit në peizazh për të ndihmuar që ura të përzihet me dhe të dhe të zgjasë ambientin e parkut. Detajimi strukturor i thjeshtë dhe i pastër përmban tuba të mëdhenj çeliku që maten katër metra në diametër.

This slideshow requires JavaScript.

Pjesët e pllakave mbështesin një kuvertë betoni të gjerë 20 gradë ndërsa kangjellat me rreze ngrenin kthesat e urës vertikalisht, duke forcuar formën e saj dinamike skulpturore.

Para ndërtimit të urës së re, banorët u desh të udhëtojnë më shumë se gjysmë milje në urën më të afërt që kalon gjurmët hekurudhore për të arritur në bregun e liqenit. Ura është ndërtuar për të akomoduar këmbësorët, ciklistët, personat me aftësi të kufizuara dhe automjetet e urgjencës.

Për të qenë plotësisht i arritshëm dhe i përdorshëm, ura ka të dy rampat dhe shkallët në të dy skajet. Ura e re është zhvilluar për të minimizuar gjurmën e uljes brenda parqeve ngjitur ndërsa integron aksesin.

Arkitekturë

“Mecanoo” prezanton projektin për Institutin shkencor të Guangming, i përshtatur tërësisht me peizazhin që e rrethon

Published

on

Zyra arkitekturore “Mecanoo” ka njoftuar se është një nga tre finalistët për Konkursin Ndërkombëtar të institutit shkencor të Guangming.

Propozimi i firmës holandeze, i krijuar në bashkëpunim me arkitektët e peizazhit LOLA, u zgjodh nga 173 aplikime nga e gjithë bota dhe plotëson konkursin për të krijuar një kampus shkencor ndërkombëtar në Shenzhen që ofron një ndjenjë përkatësie dhe kombinon elementet shkencore me peizazhin natyror.

Siç shihet në paraqitjet e reja të zbuluara, dizajni parashikon një kompleks gjithëpërfshirës të strukturave lineare prej druri të kryqëzuara, si dhe një grup pavionësh rrethorë që duken sikur do të shërbejnë si zona publike të kampusit shkencor.

Aty pritet të krijohet një kampus ndërkombëtar, një hapësirë ​​sociale efikase të përbashkët për talentet shkencore.

Përmbledhja kërkon që dizajni të përshtatet në mënyrë harmonike me vendndodhjen strategjike, topografinë dhe karakterin e Shenzhen, në mënyrë që të gjenerojë një qendër gjithëpërfshirëse krijuese dhe arsimore.

Qendra do të ofrojë lehtësira dhe shërbime publike me cilësi të lartë për të mbështetur zhvillimin shkencor, duke mundësuar kështu frymëzim dhe inovacion./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Zbulohet projekti për ndërtimin e qytetit që do të strehojë 500 milionë njerëz

Published

on

Do të ndërtohet megalopoli i parë në botë i cili synon të strehojë 500 milionë njerëz.

Megazona është një projekt shumë ambicioz por që nuk do të përfundojë plotësisht deri në fillimin e shekullit të ardhshëm. Por bota tashmë po shikon zhvillimin e megalopolit të parë.

Zona do të shtrihet pothuajse 1000 km përgjatë bregut perëndimor të Afrikës, duke kaluar nëpër pesë vende në proces.

Ai do të fillojë në Abidjan të Bregut të Fildishtë, duke përfunduar në kryeqytetin e Nigerisë Lagos, dhe përfundimisht do të strehojë gjysmë miliardë njerëz.

Projekti do të shtrihet përmes Gana, Togo dhe Benin, me qytetet bregdetare të Takoradi, Accra, Prampram, Lome dhe Cotonou.

Por puna tashmë ka filluar, me më shumë kulla të larta, hotele, komplekse tregtare dhe zyra që shfaqen përgjatë vijës së gjatë të bregdetit.

Padyshim, ndërsa vendet vazhdojnë të rriten, popullsia do të rritet, pasi më shumë vende pune zakonisht do të thotë më shumë njerëz.

Aktualisht, Afrika është shtëpia e 17 për qind të popullsisë së botës, me OKB-në që parashikon se popullsia e kontinentit do të rritet në katër miliardë deri në vitin 2100 rreth 40 për qind e popullsisë totale të botës. Deri në këtë kohë, një gjysmë miliardë njerëz pritet të jetojnë brenda megalopolit.

 

Pjesë e kësaj do të jetë një autostradë e re moderne përgjatë Gjirit të Guinesë, që lidh Abidjan me Lagos. Paratë për autostradën e re mjaft të shtrenjtë prej 12.6 miliardë funtesh janë mbledhur tashmë nga drejtorat e Bankës Afrikane për Zhvillim, të cilët thonë se pjesa e re e rrugës do të jetë deri në gjashtë korsi e gjerë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Ulqini shpall konkurs konkurs për zgjidhjen konceptuale arkitektonike për stadiumin e qytetit

Published

on

Qëllimi i konkursit është hartimi i zgjidhjes konceptuale arkitektonike për hapësirë të destinuar për sport dhe rekreacion në parcelat urbanistike UP 14 dhe UP 15, si pjesë e Studimit Shtetëror të Lokacionit “Pjesë e sektorit 66 – grupimi ekzistues i hoteleve dhe moduli I”, për ndërtimin e stadiumit të qytetit.

Fondi i çmimeve për zgjidhjet fituese arrin në gjithsej 40.000 euro:

Çmimi i parë – 20000 €

Çmimi i dytë – 12000 €

Çmimi i tretë – 8000 €

Konkursi është i hapur deri më 6 Mars 2023.

Më shumë detaje vizitoni linkun: http://www.ul-gov.me/…/KONKURS-ZA-IDEJNO-ARHITEKTONSKO…  /Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending