Connect with us

Debat

UN-Habitat Kosova organizon debat në ‘Korridorin e Gjelbër’ të Manifesta 14

Published

on

UN-Habitat Kosova po organizon një sërë panelesh diskutimesh në vendin e Korridorit të Gjelbër.

Ngjarja e dytë në këtë seri do të organizohet të enjten, më 11 gusht, në ora 09:00, me temën “Hapësira, angazhimi dhe mbështetja për të rinjtë në Kosovë”, e organizuar nga UN-Habitat Kosova me mbështetje financiare nga Qeveria e Suedisë dhe në kuadrin e Manifesta 14.

Të rinjtë në Kosovë nuk janë mjaftueshëm të përfshirë në proceset vendimmarrëse. Prania dhe angazhimi i tyre në qeverisjen lokale dhe qendrore nuk janë mjaftueshëm të dukshme dhe efektive. Shoqëria kosovare po përballet me një trend të largimit të të rinjve nga Kosova dhe rajoni.

Numri i të rinjve dhe të rinjve të arsimuar që largohen nga Kosova është i lartë dhe në rritje, pasojat e këtij trendi mund të shihen por jo shkaqet aktuale.

Kështu, ky panel diskutim do të diskutojë mbi të drejtat e të rinjve, politikat e donatorëve ndaj projekteve rinore, migrimin e të rinjve, sfidat dhe mënyrat inovative të përfshirjes së drejtpërdrejtë të të rinjve në proceset vendimmarrëse.

Objektivi është të qartësohen dhe konsiderohen çështjet me të cilat përballen të rinjtë në Kosovë dhe të ofrohet perspektivë për zërin e të rinjve në arenën më të gjerë publike.

Në këtë panel diskutim ne kemi ftuar znj. Donjeta Sahatciu, nënkryetare e Prishtinës, znj. Vlora Nushi, shefe e Zyrës së UN-Women në Kosovë, znj. Dorina Lluka Davies, Sekretare e Përgjithshme Kombëtare, YMCA, znj. Ivana Milosavljevic, Programi, Zyrtare për Politikë & Planifikim, UNICEF Kosovë, znj. Gentiana Pallaska, këshilltare e Ministrisë së Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, z. Lum Dalipi, Menaxher i Përgjithshëm, Kompjuterike, Shkencës dhe Inxhinierisë, Digital School Prishtinë, Z. Kenan Beqiri, Performancë Menaxheri – Pajtimi dhe Transformimi i Konflikteve, CBM dhe z. Modest Gashi, Planifikues Hapësinor/Urban, UN-Habitat Kosovë i cili do të ofrojë detaje mbi përvojat e tyre mbi çështjet me të cilat të rinjtë në Kosovë përballen dhe do të ofrojnë perspektivë për zërin e të rinjve në hapësirën më të gjerë publike./Media Ndërtimi.

Debat

Avantazhet e kuzhinave të mbyllura

Published

on

Një program nevojash i paraprin çdo projekti. Në disa tipologji, aktivitete specifike janë të lidhura në thelb me to. Një dhomë takimesh në një zyrë korporate, një koleksion në një muze dhe dhoma gjumi në një rezidencë: kjo e fundit ka një program relativisht të mirëpërcaktuar të nevojave bazë: dhomat e gjumit, dhomën e ndenjes, banjot dhe kuzhinën. Madhësia dhe rregullimi i këtyre elementeve në hapësirë ​​varet nga faktorë të ndryshëm, por një shtëpi zakonisht përfshin disa kombinime të këtyre komponentëve thelbësorë.

Në rastin e kuzhinave, ato jo gjithmonë janë integruar në shtëpi. Pavarësisht se është e nevojshme për përgatitjen e ushqimit, historia e kuzhinës pasqyron një luhatje midis distancimit dhe bashkimit të akteve të gatimit dhe ngrënies. Aktualisht, hapësirat kompakte ose privilegjet e një grupi të caktuar shoqëror theksojnë integrimin e kuzhinës me zonat sociale të banesave. Megjithatë, shumë prona ende i përmbahen paraqitjeve më konvencionale që izolojnë kuzhinën nga hapësirat e tjera.

Edhe pse është një nga reflektimet e trashëgimisë sonë të skllavërisë dhe segregacionit, që përjetëson idenë se përgatitja e ushqimit është më pak fisnike se vetë vakti, një kuzhinë “e mbyllur” nuk është në thelb negative. Arkitektura duhet të kujdeset për nevojat e banorëve të saj, duke nënkuptuar se stili i jetesës së banorëve ndikon në përdorimin e hapësirës dhe integrimin ose ndarjen e kuzhinës.

Qoftë për shkak të një preference për të mbajtur aromat, zhurmat ose spërkatjet larg hapësirave të tjera ose një situatë ndërtimi që tregon se një kuzhinë e ndarë është një zgjidhje optimale, kjo nuk do të thotë që ajo duhet të shpërfillet ose të konsiderohet inferiore. Edhe nëse nuk është menjëherë e dukshme, ajo meriton të njëjtën vëmendje si një hapësirë ​​e caktuar shoqërore – emri sugjeron një hierarki që zvogëlon rëndësinë e saj.

Në realitet, kuzhina është një element hapësinor si çdo tjetër dhe kërkon të njëjtin (ose edhe më shumë) kujdes ergonomik, i cili përfshin lartësi të përshtatshme, hapësirë ​​bujare qarkullimi dhe elementë që plotësojnë nevojat e banorëve të saj./Media Ndërtimi

Continue Reading

Debat

Komuna e Prishtinës organizon debat për përcaktimin e procedurave për dhënien me qira të pronës

Published

on

Komuna e Prishtuinës ka njoftuar se do të organizojë një konsultim publik për Rregulloren ku përcaktohen  procedurat dhe format për dhënien në shfrytëzim të pronës së paluajtshme të komunës për periudhën më pak se një (1) vit.

Dokumenti do të jetë publik deri më datë 15 korrik 2023, ndërsa takimi me qytetarë, me biznese, Shoqëri Civile dhe anëtarë të Kuvendit mbahet më 21 Qershor 2023, ora 15:00, në Sallën e Kuvendit Komunal dhe në kanalin e komunës në Youtube./Media Ndërtimi

Continue Reading

Debat

Mbahet mbledhja e dytë e Kolegjiumit të Planifikimit Hapësinor të AKK-së për vitin 2023

Published

on

Asociacioni i Komunave të Kosovës, i mbështetur nga UN-Habitat Kosova në kuadër të Programit për Zhvillim Gjithëpërfshirës, ka organizuar sot takimin e dytë të Kolegjiumit të AKK-së për Planifikim Hapësinor.

Kjo ngjarje u fokusua në adresimin e një game të gjerë të çështjeve kritike lidhur me proceset e planifikimit urban dhe hapësinor në Kosovë. Gjatë takimit, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës ndanë vlerësimin e tyre preliminar të Ligjit për Ndërtim, i cili nxiti një diskutim në mes komunave lidhur me pritjet e tyre dhe ndryshimet e mundshme të ligjit.

Gjatë prezantimeve dhe diskutimeve interaktive u diskutuan të arriturat dhe risitë e Agjencisë Kadastrale të Kosovës, gjatë të cilave u ngritën çështje që do të ndihmojnë drejtoritë e urbanizmit në zhvillimin e koordinimit të mëtutjeshëm horizontal dhe vertikal.

Diskutimet theksuan gjithashtu rëndësinë shtesë të nxitjes së një qasjeje bashkëpunuese ndërmjet pushtetit qendror dhe atij lokal, duke theksuar nevojën për integrim. Për më tepër, përfaqësuesit e UN-Habitat Kosova prezantuan gjetje të hollësishme rreth sfidave të përfshira në zbatimin e Ligjit për Ndërtim në Kosovë.

Programi i Zhvillimit Gjithëpërfshirës zbatohet nga UN-Habitat Kosova dhe financohet nga Qeveria e Suedisë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending