Connect with us

Turizëm

Udhërrëfyesit e huaj nuk lejohet të operojnë në Kosovë

Published

on

A e dini se nga viti 2023 ndalohet operimi i të gjithë udhërrëfyesve turistik të huaj brenda territorit të Republikës së Kosovës?

Udhërrëfyesit e huaj nuk lejohet të operojnë në Kosovë nëse nuk kanë leje qëndrimi apo leje pune në Republikën e Kosovës.

Dispozitat ndëshkuese sipas ligjit në fuqi fillojnë nga 3.000 deri në 9.000 euro, si për operatorin turistik po ashtu edhe për personin juridik që ofron shërbimin e udhërrëfyesit turistik.

Për këtë qëllim gjithmonë angazhoni udhërrëfyes turistik lokal për vizitat tuaja në Kosovë! Udhërrëfyesit lokal gjithmonë kanë informatat më relevante dhe kanë kualifikim profesional për punën që e bëjnë./Media Ndërtimi

Turizëm

Kush po i merr turistët e Kosovës, Greqia qëndron në krye

Published

on

Liberalizimi i vizave për Kosovën nga fillimi i këtij viti ka rritur fluksin e udhëtimeve të qytetarëve të saj drejt vendeve të Europës. Agjencitë turistike raportojnë se është rritur interesi drejt Greqisë, Kroacisë, Hungarisë dhe Austrisë, përpos vendeve të BE-së, ku diaspora e Kosovës është e vendosur prej vitesh.

Një kontekst i tillë për Shqipërinë do të thotë fund i turizmit patriotik dhe përballja me një realitet të ri, ku shqiptarët e Kosovës do të duhet t’i mbajë pranë vetes, duke qenë konkurruese dhe duke ofruar infrastrukturë të përshtatshme. Tani do të jemi përpara garës së ofertës.

Në vitin 2018, me 100 euro, një shtetas nga Kosova mund të merrte rreth 130 lekë. Sot, 100 euro këmbehen me rreth 100 lekë, ose rreth 24% më pak, ndërkohë që edhe çmimet e shprehura në lekë janë më të shtrenjta.

Zhvlerësimi i Euros kundrejt Lekut dekurajoi disi turistët e Kosovës që vitin e shkuar për të vizituar Shqipërinë.

Heqja e vizave ishte një arsye për shumë që të shkonin drejt vendeve të reja ku vlera e parasë së tyre nuk humbet.

Udhëtimet e mijëra qytetarëve të Kosovës në këto destinacione të reja janë përfitim për ekonomitë ku po shpenzohen dhe sado që përbëjnë një fraksion të vogël të peshës totale sërish janë një kontribut pozitiv. Por cilët janë në fakt vendet që po përfitojnë më shumë nga ky moment i ri i Kosovës.

Aleanca Kosovare e Biznesit (AKB) bëri të ditur se nga janari e këtej, qytetarët e Kosovës e kanë “pushtuar” Greqinë, madje sipas tyre qytetarët po shpenzojnë miliona euro për të vizituar Selanikun dhe vendet të tjera të Greqisë.

“Greqia po bëhet vendi më i preferuar i shtetasve të Kosovës për të vizituar gjatë javës, sidomos pas janarit të këtij viti, që mesatarisht në javët e kaluara kanë ikur mbi 2500 vizitorë për fundjavë, për të vizituar Selanikun dhe vendet të tjera të Greqisë, mesatarisht po shpenzojnë mbi 1 milion euro për konsume, sigurime të makinave dhe blerje” kanë deklaruar nga AKB.

Sipas kësaj të fundit, këto vizita po i bëjnë të mundura edhe ofertat e lira të kompanive turistike.

“Rritja e fluksit të udhëtarëve po bëhet e mundur edhe nga organizimet e ndryshme me autobus të disa kompanive dhe agjencive turistike me oferta të lira nga Kosova për të shkuar në Selanik për vetëm 8 euro”, pohojnë ata.

Aleanca Kosovare e Biznesit thotë se pas liberalizimit të vizave po përfitojnë disa shtete që tradicionalisht ishin të vizituara nga qytetarët deri rreth viteve ‘91.

“Nga liberalizimi i vizave për Kosovën më së shumti po përfitojnë shtete që tradicionalisht ishin të vizituara nga kosovarët deri rreth viteve ’91 kur shtetet e BE-së aplikojnë viza për ish-Jugosllavinë” pohojnë nga kjo Aleancë.

Fundi i turizmit patriotik, Shqipëria një vend si të gjithë, pushuesit do eksplorojnë

Turizmi patriotik është një term i lakuar shpesh për peshën që ka në vendin tonë. Por duket sikur kjo formulë e turizmit patriotik funksionon vetëm për njërin kah, pra pritshmëria që shqiptarët e Kosovës të vijnë drejt Shqipërisë, ndërkohë nuk ndodh e njëjta pritshmëri për shqiptarët e Shqipërisë drejt Kosovës.

Oferta e dy vendeve sigurisht është e ndryshme dhe në favor ka qenë gjithmonë bregdeti, por reciprociteti edhe në një nivel më modest ka munguar.

Liberalizimi i vizave e bën më të barabartë tregun tonë turistik përballë Kosovës, e cila ka më shumë alternativa dhe do të zgjedhë të shkojë aty ku e sheh të arsyeshme.

Kjo nuk do të thotë që do të braktisë Shqipërinë, por në këtë fazë, turisti i Kosovës nuk do të bëjë një “zgjedhje” të detyruar patriotike, por një zgjedhje të ndikuar nga çmimi, shërbimi dhe oferta e përgjithshme turistike./Media Ndërtimi

Continue Reading

Turizëm

Media italiane: Zbuloni Lukovën dhe Ksamilin, ideale për pushime verore

Published

on

Zbuloni Lukovën dhe Ksamilin, dy vende magjepsëse në Shqipëri të konsideruara si Maldivet e Evropës – ideale për pushime verore, shkruan Daniela Caruso në një artikull të botuar në revistën italiane “viaggi.nanopress.it”.

Shqipëria është një nga destinacionet më të pëlqyera të kohëve të fundit. Edhe në verën e 2024, ajo do të jetë “mbretëresha” e pushimeve për italianët, dhe jo vetëm.

Për më tepër, në këtë vend do të zbuloni dy vende të mrekullueshme që konsiderohen si “Maldivet e Evropës”; Lukova dhe Ksamili.

Të dyja këto fshatra bregdetare ndodhen në Rivierën Shqiptare.

Lukova dhe Ksamili përkufizohen si “Maldivet evropiane”, pasi karakterizohen nga peizazhe vërtet magjepsëse. Ju mund të kaloni pushime ekonomike: kini parasysh që do të shpenzoni vetëm 25 euro nata për akomodimin më të lirë.

Në verën e vitit 2024, duket se Shqipëria do të jetë një nga destinacionet më të pëlqyera për italianët dhe më gjerë.

Në fakt, vendi ballkanik ka shënuar një rekord në sektorin e turizmit, duke mirëpritur 9,5 milionë vizitorë të huaj.

Shqipëria regjistroi një rritje prej 33,2% krahasuar me një vit më parë: një shifër shumë e rëndësishme, duke qenë se ky vend ballkanik ka vetëm 2,8 milionë banorë.

Continue Reading

Turizëm

Gjermanët rritin numrin e turistëve në Kosovë

Published

on

Numri i turistëve të huaj të cilët vizitojnë Kosovën,  është rritur nga viti në vit. Sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK), në prill të këtij viti 29 mijë e 833 vizitorë të huaj kanë vizituar Kosovën, e që është një rritje për 43,4 për qind, krahasuar me periudhën e njëjtë të vitit paraprak.

Ndërkaq numri më i madh i vizitorëve të huaj është nga Shqipëria, Gjermania, Turqia dhe Zvicra.

“ Sa u përket vizitorëve të huaj, krahasuar me periudhën paraprake (prill 2023) ka rritje të vizitorëve për 43,4%. Në total 29 833 vizitorë të huaj, nga të cilët numri më i madh është nga: Shqipëria, Gjermania, Turqia, Zvicra, etj”, thuhet në  publikimin e statistikave të hotelerisë për muajin prill 2024.

Ndërkaq po ashtu sipas të dhënave të ASK-së në prill 2024, numri i vizitorëve vendës dhe të huaj në hotele ishte 47 mijë 022, prej tyre 36,5%, ishin vendorë dhe 63,4% ishin të jashtëm. Ndërkaq, krahasuar muajin prill 2024 me muajin prill 2023 (sa ishin 38 289 vizitorë) kishte rritje të numrit të përgjithshëm të vizitorëve në hotele për 22,8%.

Numri i net-qëndrimeve ishte 103 022, prej tyre 45,9% nga vendësit dhe 54,0% nga të huajt.

Numrin më të madh të vizitorëve të brendshëm në hotele e ka rajoni i Pejës me 7 mijë e 240 vizitorë dhe me 28 369 net-qëndrime./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending