Connect with us

Gjykim

Tjetërsuan pronën e RTP-së, ish-gjykatësi Lek Prenaj dhe të akuzuarit tjerë shpallen fajtorë nga Gjykata

Published

on

Ish gjykatësi Lek Prenaj është dënuar nga Gjykata në Ferizaj, pasi i njëjti u gjet fajtor për veprën penale keqpërdorim i detyrës zyrtare, derisa është liruar nga pika tjetër e aktakuzës për legalizim të përmbajtjes së rreme.

Ish-gjykatës në Gjykatën e Prishtinës, Prenaj është dënuar me gjashtë muaj burgim.

Gjykata i ka gjetur fajtorë edhe Hilmi Kastratin, ish-kryetar i Bordit Ekzekutiv të Drejtorëve të Radio Televizionit të Prishtinës, Shkumbin Qehajën dhe Shpëtim Pllanën.

Hilmi Kastratin, për veprat që e rëndojnë e gjeti fajtor dhe i shqiptoi dënim unik prej 10 muajsh me burg.

Kurse për të akuzuarit, Shkumbin Qehaja e Shpëtim Pllana, ku mbi ta rëndonin akuzat për bashkëkryerje për legalizim të përmbajtjes së rreme, gjykata i gjeti fajtor dhe secilin veç e veç e dënoi me nga 6 muaj burg.Ky rast ka të bëjë me tjetërsimin e pronës shoqërore në vlerë miliona euro në pronësi të ish Radio Televizionit të Prishtinës.

Kujtojmë se Këshilli Gjyqësor i Kosovës, kishte marrë vendim me të cilin e kishte pezulluar nga detyra gjykatësin e Gjykatës Themelore në Prishtinë Lekë Prenaj, raporton Kallxo.com.

Sipas aktakuzës, Hilmi Kastrati si person zyrtar, kryetar i Bordit Ekzekutiv të Drejtorëve të Radio Televizionit të Prishtinës, në periudhën kohore 2015-2018, duke shfrytëzuar detyrën zyrtare i ka tejkaluar kompetencat e tij.Sipas Prokurorisë i akuzuari Kastrati më 24 maj 2018 e ka përpiluar përgjigjen në padi me nr.C.Nr.3159/17 për Vërtetimin e të Drejtës së Pronësisë mbi ngastrën kadastrale 1781-2 në sipërfaqe prej 7768 metër katror në Lagjen Veternik, Zona Kadastrale në Prishtinë, me përmbajtje të pavërtetë, me të cilën nuk kontestohen pretendimet e paditësit Shkumbin Qehaja.

Sipas aktit akuzues, i akuzuari Hilmi Kastrati më 5 shtator 2018 e ka nënshkruar autorizimin me të cilin e ka autorizuar Shpëtim Pllanën, jurist nga Prishtina, që kontestin sipas padisë së lartcekur ta përfaqësoj N.Sh., Radio Televizionin e Prishtinës në Gjykatën e Prishtinës edhe pse i akuzuari Hilmi Kastrati e ka ditur se prona shoqërore e të paditurës N. Sh., Radio Televizionit të Prishtinës gjendet nën menaxhimin dhe administrimin e Agjencisë Kosovare të Privatizimit./Media Ndërtimi.

Gjykim

Pengoi gjykatën, dënohet avokati i të akuzuarit për keqpërdorimin e pronës së paluajtshme prej 612 m²

Published

on

Për shkak të pengimit të punës së gjykatës, mbrojtësi i të akuzuarit Ramush Thaqi, avokati Visar Vehapi, Gjykata Themelore në Prishtinë i shqiptoi dënim me 300 euro gjobë për shkak të pengimit të punës së gjykatës.

Ky vendim u mor të enjten nga kryetarja e trupit gjykues, gjykatësja Fatime Dërmaku në rigjykim ndaj ish-zyrtarëve të Komunës së Prishtinës, Shiqeri Spahiu, Ramush Thaqi dhe Doruntina Peqani, të cilët akuzohen për keqpërdorim të pozitës zyrtare, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Gjykatësja Dërmaku ka thënë se përkundër tërheqjes së vërejtjes, avokati Visar Vehapi flet, intervenon dhe i tregon trupit gjykues se çfarë të shkruaj në procesverbal, sidomos pas deklarimit të mbrojtësit lidhur me vërejtjet eventuale përkitazi me leximin e deklaratës të dëmtuarit-dëshmitarit, tani të ndjerë P.D dhe se derisa gjykata merrte mendimin e mbrojtësit të akuzuarës Peqani, avokatit Halim, avokati Vehapi ngrit dorën dhe kërkon 5 minuta pauzë.

Gjithashtu, trupi gjykues ka obliguar prokuroren e shtetit që të sigurojë kërkesën e Naim Dushkut drejtuar i Drejtorisë së Gjeodezisë dhe Kadastrit në Prishtinë, ku sipas gjykatëses Dërmaku e ka kërkuar edhe Gjykata e Apelit në aktvendimin e saj për këtë rast.

Pas kësaj seanca është ndërprerë, ndërsa e radhës pritet të mbahet më 15 maj 2023.

Ndryshe, Gjykata e Apelit këtë rast me 6 nëntor 2019 e kishte kthyer në rigjykim këtë rast.

Në aktvendimin e Gjykatës së Apelit, thuhet se janë të bazuara pretendimet ankimore të Prokurorisë Themelore në Prishtinë lidhur me vërtetimin e gabuar dhe jo të plotë të gjendjes faktike, nga arsyeja se përkundër se gjykata e shkallës së parë ka administruar të gjitha provat, të njëjtat nuk i ka vlerësuar në mënyrë të drejtë dhe të plotë.

“Sipas Gjykatës së Apelit të Kosovës gjykata e shkallës së parë përkundër administrimit të këtyre provave si dhe deklaratave të akuzuarve Shiqeri Spahiu, Ramush Thaqi, Doruntina Peçani të dhëna në prokurori, ku kanë pranuar se kanë ndërmarrë veprime për regjistrimin e paluajtshmërisë në emër të Naim Dushkut, e në bazë të kontratës mbi mbajtjen e përjetshme, mirëpo gjykata e shkallës së parë nuk e ka vërtetuar faktin se këta të akuzuar, si zyrtarë kompetent, a e kanë ditur saktë përmbajtjen e kontratës,  sepse nga kjo kontratë qartë rezulton se Mehmet Dushku një pjesë të pronës së tij ia ka lënë edhe djalit tjetër, tani të dëmtuarit P.D, fakte këto që drejtpërsëdrejti ndikojnë edhe në vërtetimin e përgjegjësisë penale të të akuzuarve të përmendur”, thuhet në aktvendimin e Apelit.

Sipas aktakuzës së Prokurorisë Themelore në Prishtinë, së ngritur më 14 dhjetor 2017, të akuzuarit Shiqeri Spahiu, Ramadan Thaqi dhe Doruntina Peqani duke qenë në cilësinë e zyrtarëve të Drejtorisë së Kadastrës në Komunën e Prishtinës, kanë shfrytëzuar pozitën apo autoritetin zyrtar me qëllim që t’i sjellin përfitim pasuror të pandehurit Naim Dushku.

Në bazë të kontratës mbi mbajtjen e përjetshme, tani i ndjeri Mehmet Dushku, i kishte lënë trashëgimi djemve të tij, të pandehurit Naim Dushku, tani të dëmtuarit P.D një pronë të paluajtshme në ngastrën kadastrale prej 612 metra katrorë./Media Ndërtimi.

Të akuzuarit Spahiu, Thaqi dhe Peqani duke u thirrur në kontratën mbi mbajtjen e përjetshme të lidhur në mes të ndjerit Mehmet Dushkut dhe të pandehurit Naim Dushku kanë regjistruar dhe evidentuar këtë pronë në regjistrin kadastral të Komunës së Prishtinës, në emër të të pandehurit Naim Dushku.

Në këtë mënyrë, sipas aktakuzës Spahiu, Thaqi dhe Peqani, kanë nxjerrë aktvendim, më 05 nëntor 2013, për aprovimin e kërkesës së Naim Dushkut për bartjen e pronës së paluajtshme prej 612 metra katrorë

Të akuzuarit, e lartpërmendur sipas prokurorisë i kanë shkaktuar dëm të dëmtuarit P.D në vlerë prej 500 mijë euro.

Kurse, i pandehuri Naim Dushku, sipas aktakuzës, me qëllim që vetit t’i sjellë përfitim të kundërligjshëm ka regjistruar pronën në regjistrat e Drejtorisë Kadastrale në Komunën e Prishtinës, duke u thirrur në kontratën e lartpërmendur dhe duke mos i treguar vëllait të tij, P.D. /

Continue Reading

Gjykim

BIRN dhe KOSID fitojnë betejën kundër Ministrisë së Mjedisit për ndërtimin e termocentralit nga “Contour Global”

Published

on

Këtë muaj (mars 2023) u bë i plotfuqishëm vendimi i Gjykatës së Prishtinës, i cili obligon Ministrinë e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës të anulojë pëlqimin që i ka dhënë kompanisë “Contour Global” më 27 dhjetor 2018 për të ndërtuar termocentralin e tretë me qymyr në Kosovë.

Në shkurt të vitit 2019, Rrjeti Ballkanik i Gazetarisë Hulumtuese (BIRN) në kuadër të KOSID-it, Konsorciumit për Shoqëri Civile për Zhvillim të Qëndrueshëm kishte kontestuar ligjshmërinë e vendimit të Ministrisë së Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës (MMPHI), e cila më 2018 kishte dhënë pëlqim mjedisor për ndërtimin e termocentralit të tretë në Kosovë nga ana e “Contour Global”.

Në seancën që është mbajtur më 12 janar në Gjykatën e Prishtinës ishin prezentë Jeta Xharra,  drejtoreshë e BIRN-it dhe Labinot Leposhtica, juristi kryesor në BIRN, të cilët argumentuan para gjykatësit Kreshnik Kaçiu se pse Gjykata duhet të vendosë në favor të qytetarëve në këtë rast.

“Përkundër faktit që ‘Contour Global’ është tash në kontest arbitrazhi me Kosovën, gjykatat e Kosovës duhet t’i ndihmojnë qytetarët në atë mënyrë që të përdorim vendimin tuaj t’i edukojmë pushtetet e tanishme dhe të ardhshme që nuk mund të marrin vendime që e dëmtojnë edhe shëndetin e edhe ambientin tonë duke ndërtuar termocentrale të reja me qymyr” – ka thënë Jeta Xharra.

Sipas Xharrës, të dhënat e hoqatës së Pulmologëve tregojnë që numri i të prekurve me kancer është pesëfish më i lartë në rrafshin e Kosovës sesa në atë të Dukagjinit, gjë që i atribuohet faktit që kjo pjesë e Kosovës vuan nga ajri i ndotur që vjen kryesisht nga termocentralet me qymyr.

Xharra argumentoi se është ironike se si pikërisht nën vellon e “pëlqimeve mjedisore” të Ministrisë së Ambientit ishin dëmtuar edhe uji, malet, toka dhe ajri i Kosovës gjatë pasluftës dhe kërkoi nga Gjykata që të ndihmojë qytetarët që t’ua ndalë turrin këtyre “pëlqimeve” të institucioneve që kishin vendosur në shumicën e rasteve kundër interesave të qytetarëve.Në seancë munguan përfaqësuesit e Avokaturës së Shtetit, të cilët e kishin kontestuar padinë e BIRN-it me shkrim.

Sipas këtij vendimi të Gjykatës, ndërtimi i termocentralit nuk mund të bëhet në fshehtësi, pa debat të duhur publik të komunitetit që afektohet nga termocentrali, që i bie Prishtina e shumë komuna të tjera në rrafshin e Kosovës e jo vetëm Obliqi.

Ky vendim, gjithashtu, e kritikon faktin që vendimi për pëlqim mjedisor ishte bërë pa përfunduar vlerësimi për ndikim në mjedis, gjë që do të duhej të bëhej nga pushtetet e ardhshme që planifikojnë të ndërtojnë resurse të reja energjetike nga qymyri në Kosovë.

Lidhur me këtë, Jeta Xharra komentoi se në të ardhmen do të matemi me atë se çka u kemi lënë gjeneratave të ardhshme të cilat nuk e meritojnë t’u lëmë hise tymin.

“Betejën për ta ndalur termocentralin e qymyrit e kemi zhvilluar në 12 vitet e fundit me KOSID dhe kemi arritur t’i ndalim pushtetet e deritanishme që kanë dashur t’ua lënë hise tymin e kancerin gjeneratave të ardhshme. Nuk e kemi problem që edhe në dekadat e ardhshme ta vazhdojmë këtë betejë për t’i ndalur turrin e dëmtimit të ambientit dhe shëndetit tonë, sidomos kur po e shohim që ndoshta prej tash në krah i kemi gjykatat. Nuk ka gjë më të vlefshme sesa të luftosh që këtë tokë e këtë ajër që na ka rënë hise të mos dëmtojmë tutje” – tha Xharra./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Gjykim

Dështon shqyrtimi fillestar ndaj zyrtares së Drejtorisë për Gjeodezi në Skenderaj, e akuzuar për korrupsion  

Published

on

Në mungesë të të akuzuarës Bukurije Koshtova, të hënën në Gjykatën Themelore të Mitrovicës ka dështuar seanca e shqyrtimit fillestar ndaj saj, e cila po ngarkohet nga prokuroria se në cilësinë e zyrtares së Drejtorisë për Gjeodezi, Kadastër dhe Pronë në Komunën e Skenderajt ka kryer e veprës penale “Keqpërdorimi i pozitës apo autorizimit zyrtar për korrupsion”.

Gjyqtari i rastit Rrahman Beqiri konstatoi se e akuzuara e ka pranuar ftesën në mënyrë të rregullt, kurse përmes telefonit e ka njoftuar gjykatën se nuk mund të jetë prezente në seancë, për shkak se kishte rast vdekje në familje, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ndryshe, të pranishëm në sallë ishin prokurorja e shtetit Fetije Bajrami, si dhe mbrojtësi sipas detyrës zyrtare i të akuzuarës Koshtova, avokati Ali Rexha.

Gjyqtari Beqiri konstatoi se pasi e akuzuara e ka njoftuar gjykatën se nuk ka mundësi të angazhojë avokat, ndërsa mbrojtja në këtë çështje penale është e obligueshme, ka kontaktuar me Odën e Avokatëve të Kosovës për referimin e një mbrojtësi sipas detyrës zyrtare, me qëllim që të procedohet me rastin pa zvarritje.

Në mungesë të së akuzuarës, seanca e shqyrtimit fillestar të së hënës u shty, ndërsa e radhës u caktua për datën 13 prill 2023.

Ndryshe, Prokuroria Themelore në Mitrovicë më 28 prill 2021 ka ngritur aktakuzë kundër Bukurije Koshtovës, sepse më 31 mars 2016, në cilësinë e zyrtares së Administratës në Drejtorinë për Gjeodezi, Kadastër dhe Pronë në Komunën e Skenderajt, ka keqpërdorur pozitën zyrtare dhe nuk ka përmbushur detyrën e saj zyrtare.

Sipas aktakuzës, rasti ka ndodhur ashtu që e njëjta sipas kërkesës së personit Patriot Gashi, ka plotësuar formuarin për kërkesa apo ankesa të datës 31 mars 2016, ndërsa e njëjta duke vepruar në kundërshtim me udhëzimin administrativ nr. 02/2013 pa siguruar paraprakisht autorizimin nga kërkuesi, i dërgon të dhënat tek zyrtari përgjegjës (juristi) për certifikatën e pronësisë në emër të pronarit Behram Syla ku pastaj në bazë të këtyre të dhënave i pandehuri Ylber Syla, ndaj të cilit është ndarë procedura, e falsifikon certifikatën nr. 7075 të datës 28 qershor 2016 në emër të Behram Sylës, duke e transferuar në emrin e tij, Ylber Syla, dhe përmes kësaj certifikate aplikon për fitimin e grantit pranë AZHB-së.

Me këtë e pandehura ngarkohet se ka kryer veprën penale “Keqpërdorimi i pozitës apo autorizimit zyrtar”, nga neni 422 par. 1 të KPRK-së./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending