Connect with us

Aktuale

Tërhiqet vërejtja që projektet në qendrën historike të Prizrenit të realizohen sipas legjislacionit

Published

on

EC Ma Ndryshe përmes postimit të Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës është njoftuar se në adresë të saj është shprehur mirënjohja lidhur me procesin për “Hartimin e projektit të Regjenerimit Urban të brigjeve të lumit Lumëbardhi” në Prizren.

EC Ma Ndryshe dëshiron të njoftojë opinionin se nuk ka qenë pjesë e ekipit të përfshirë në procesin e hartimit të këtij projekti.

Madje në muajin maj ka adresuar disa shqetësime lidhur me këtë duke theksuar se procesi është jo-transparent, pa konkurs publik dhe pa pjesëmarrje qytetare. Për çështjet e adresuara në këtë reagim EC deri më tani nuk ka marrë përgjigje adekuate nga bartësit e këtij projekti.

Krahas kësaj EC-i rishtazi ka mësuar se autoritetet e trashëgimisë kulturore në Prizren, dy muaj më parë kanë parashtruar ankesë në institucionet e nivelit qendror lidhur me një aktvendim të DUPH-së së Komunës së Prizrenit për projektin e Rigjenerimit urban të brigjeve të lumit Lumëbardhi.

Për më shumë në këtë ankesë ka pretendime se organi komunal duke tejkaluar institucionin përgjegjës për trashëgimi kulturore në këtë rast QRTK-në në Prizren ka nxjerrë aktvendim për çështjen në fjalë, respektivisht DUPH ka nxjerrë aktvendim pa aprovimin e QRTK-së.

EC në ditët në vijim do ta hulumtojë edhe më tej këtë rast duke kërkuar informata dhe dokumente publike edhe nga institucionet lokale dhe ato qendrore.

Por duke marrë shkas nga njoftimi i Asociacionit të Arkitektëve të Kosovës, EC Ma Ndryshe shfrytëzon rastin që edhe njëherë ti shpreh brengat lidhur me procesin e hartimit të këtij projekti, që gjithsesi kërkon transparencë më të madhe, konkurs publik, pjesëmarrje të qytetarëve, por edhe pëlqim nga autoritetet e trashëgimisë kulturore. Prandaj edhe njëherë bënë thirrje që projektet që kanë të bëjnë me qendrën historike të qytetit dhe trashëgiminë kulturore të respektojnë legjislacionin në fuqi si dhe parimet e gjithëpërfshirjes së komunitetit.”, shkruan në reagimin e Ec Ma Ndryshe./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Vazhdon largimi i Evropës nga gazi rus, hapet tubacioni i ri i gazit Norvegji-Poloni

Published

on

Gazi ka filluar të rrjedhë në Poloni përmes një tubacioni të ri “Baltik Pipe”, thotë operatori i gazsjellësit të vendit Gaz-System.

Tubacioni, i cili shkon nga Norvegjia përmes Danimarkës, është një pjesë e madhe e përpjekjes së Polonisë për t’u larguar nga varësia e gazit rus.

Megjithatë, puna për tubacionin filloi vite përpara pushtimit rus të Ukrainës në muajin shkurt, raporton skynews.

Gazi filloi të rrjedhë pak pas orës 4 të mëngjesit të sotëm (koha e Mbretërisë së Bashkuar) dhe tubacioni ka një kapacitet vjetor prej 10 miliardë metra kub.

Ai vjen një ditë pasi u zbuluan rrjedhje në tubacionet e gazit Nord Stream që lidhin Rusinë me Evropën, megjithëse Rusia ndërpreu furnizimin me gaz në Poloni në prill pasi Polonia refuzoi kërkesën e Rusisë për të paguar në rubla.

Ndryshe, sabotimi është shkaku më i mundshëm i dëmtimit të tubacioneve të gazsjellësve Nord Stream 1 dhe 2./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

ATK inkason mbi 700 mijë euro borxhe nga bizneset

Published

on

Administrata Tatimore e Kosovës (ATK) ka njoftuar se pas një aksioni të djeshëm në disa subjekte biznesore, të cilët kanë borxhe të pa-paguara, ka inkasuar borxhe në vlerën mbi 700 mijë euro.

Ky aktivitet është realizuar në regjionin e Prishtinës, Ferizajt, Gjakovës, Mitrovicës, Prizrenit dhe Gjilanit.

Në kuadër të këtij aksioni, sipas ATK-së, mbledhësit tatimor kanë mbyllur dhe sekuestruar prona të bizneseve për mos-pagesë tatimit, duke shtuar se të njëjtat aktivitete të mbledhjes së detyrueshme do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim.

Përmes një njoftimi për media, Administrata Tatimore i njofton të gjithë tatimpaguesit që kanë obligime të pa-paguara, të kontaktojnë Departamentin e Mbledhjes së Detyrueshme dhe të paguajnë detyrimet tatimore, në mënyrë që të mos ballafaqohen me masa të konfiskimit.

Gjithashtu, nga ATK-ja kanë bërë thirrje që tatimpaguesit të jenë bashkëpunues në pagesën e borxheve të tyre, si dhe të njoftohen për mundësitë që ofron Ligji për Administratën Tatimore dhe Procedurat në pagesën e borxheve tatimore./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Strehimoret prej bambuje një zgjidhje pas shkatërrimit të rreth 1 milionë shtëpive nga vërshimet në Pakistan

Published

on

Përmbytjet katastrofike në Pakistan kanë prekur rreth 33 milionë njerëz, shumë prej të cilëve po kërkojnë ende strehim të sigurt pas shirave që dëmtuan ose shkatrruan më shumë se 1 milion shtëpi.

Ndërsa një e treta e vendit është e zhytur nën ujë, dhe ekspertët thonë se mund të duhen deri në gjashtë muaj që uji të tërhiqet.

E për të adresuar nevojën urgjente për strehim të banorëve, arkitekti Yasmeen Lari dhe Fondacioni Heritage i Pakistanit kanë punuar gjatë gjithë kohës për të pajisur njerëzit në provincën Sindh me aftësitë dhe materiale për të ndërtuar strehimore prej bambuje.

Strehimoret, të quajtura Lari OctaGreen (LOG), mund të ndërtohen nga gjashtë ose shtatë persona brenda pak orësh.

Sipas arkitektit Lari synimi është që të ndërtohen rreth 1200 strehimore të tilla, dhe deri tani janë ngritur rreth 350 të tilla.

Ky aksion i ndërtimit të strehimoreve prej bambuje është përkrahur edhe nga rajone tjera të Pakistanit, dhe synohet të ndërtohet 1500 strehimore për muaj.

Strehimoret nuk janë të kushtueshme, janë të thjeshta dhe nuk kanë impakt negativ në mjedis.

Çmimi për ndërtimin e një strehimoreje nga bambuja kushton rreth 25 mijë rupi pakistanezë që përkthehet në rreth 110 euro./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending