Connect with us

Aktuale

Një banesë në Zagreb për metër katror kap çmimin prej 5 mijë €, në Tiranë deri në 1500, Prishtinë 1200!

Published

on

Kërkesa për prona të paluajtshme ka thyer të gjitha rekordet për një kohë të gjatë, dhe interesi për ndërtime të reja në Zagreb, veçanërisht ai më i mirë në një vend më të mirë, tregohet nga shembulli i një projekti të ri nga Alfa stan grupa në zonën e Ish -fabrikës Kamensko pranë Keglić.

Siç mund të dëgjohej në disa panele në konferencën ZagRE 21, për ndërtesat e reja me 135 apartamente ata kanë një listë pritjeje prej 1,200 blerësish potencialë të interesuar, dhe çmimi është rreth 5,000 euro për metër katror, raporton gazeta Jutarnji list.

Projekti u hartua nga arkitekti kroat i vlerësuar me çmime Hrvoje Njirić nga studioja e arkitektëve Njirić plus, duke marrë parasysh funksionin e tij, hapësirën publike, si dhe tendencat arkitekturore botërore.

Ai është i ndarë në disa vëllime mbi tokë dhe përfshin një pjesë biznesi dhe banimi brenda së cilës janë planifikuar 135 apartamente.

Rritja e çmimeve të banesave në Tiranë, metri katror më shumë se 1 mijë euro.

Çmimi mesatar i një metri katror në Tiranë në fund të 6-mujorit të parë 2021 arriti në 1102 euro/metër katror, sipas indeksit të “Keydata Albania”.

Nga ana tjetër, në Prishtinë, sipas ekspertit kosovarë të patundshmërisë Edmond Belegu nga agjencia Anem, çmimet e banesave të vjetra në lagjet Ulpiana, Dardania, Bregu i Diellit sillen në mes të 1000 dhe 1300 Euro për metër katrorë ndërsa në qendër nga 1600 deri në 3000, përderisa ato të rejat në mes të 1200 dhe 2000. Ndërsa, në Arbëri janë çmimet më të ulëta nga 840 deri në 1050.

Sipas Belegut ndonjëherë çmimet e mira mund të mirren nga kontraktorët e ndërtuesve. “Sa i përket ndryshimit të çmimeve nga investitori dhe kontraktorët ato kryesisht janë të njejta, por në raste të veçanta ka edhe ndryshime në çmim për shkak të nevojave të kontratorëve që të vijne deri te pagesa më e shpejtë”, ka thënë ai./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending