Connect with us

Infrastrukturë

Të përfshirë biznesmenë serbë e shqiptarë, tenderët për pishinën olimpike në Leposaviq po gjykohen si krim i organizuar

Published

on

Në vitin 2013, Leposaviqi – sikurse disa komuna tjera me shumicë serbe – kishte themeluar institucione në bazë të ligjeve të Kosovës dhe mbajti zgjedhjet komunale që i fitoi Dragan Jabllanoviq.

Atëkohë ai i takonte partisë Lista Serbe, që është partia më e madhe përfaqësuese e serbëve të Kosovës, e cila gëzon mbështetjen e Beogradit.

Nën udhëheqjen e tij, në vitin 2015, nisën punët për ndërtimin e pishinës.

Projektin për ndërtimin e pishinës e kishte marrë përsipër kompania “Projektuesi” e regjistruar në Prishtinë, por pishinës iu ndërtua vetëm konstrukti i betonit.

Edhe pse pishina nuk ishte funksionalizuar, më 2016 Komuna e Leposaviqit kishte ndarë një tender tjetër që ka të bëjë me filtrimin e ujit për pishinën.

Këtë kontratë e fituan konsorciumi i kompanive “Eurometal” nga Ferizaj dhe “Kruzni Tok” nga Zveçani.

Të dy këto kontrata tani janë pjesë e një aktakuze të gjerë për krim të organizuar ndaj 15 personave, ku përfshihet ish-kryetari i Leposaviqit, Jabllanoviq, si dhe pronarët e këtyre bizneseve.

Aktakuza që u ngrit në vitin 2021 është ende në gjykim. Ajo trajton disa kontrata me vlera milionëshe në komunën e Leposaviqit në vitet 2015- 2017, ndërkaq të akuzuar janë zyrtarë komunalë serbë e shqiptarë dhe biznesmenë.

Pse nuk u ndërtua pishina?

Sipas dokumenteve që Radio Evropa e Lirë i ka siguruar nga Komuna e Leposaviqit, vlera e projektit për ndërtimin e pishinës olimpike në Leposaviq ishte 850 mijë euro.

Projekti ishte nisur me një memorandum bashkëpunimi të vitit 2015 me Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit e Kosovës (MKRS), i cili nuk është publik.

MKRS-ja nuk u është përgjigjur pyetjeve të REL-it lidhur me projektin.

Në anën tjetër, Xhemail Ferizi, pronar i kompanisë “Projektuesi” ka konfirmuar për Radion Evropa e Lirë se ka pasur kontratë për ndërtimin e pishinës. Fajin për mosndërtimin e pishinës ai ia lë Komunës.

Ferizi nuk ka dhënë detaje të tjera dhe nuk u është përgjigjur pyetjeve shtesë lidhur me këtë projekt deri në momentin e publikimit të këtij artikulli.

Në aktakuzën e Prokurorisë Speciale ai akuzohet për veprën penale “Pjesëmarrje ose organizim i grupit kriminal të organizuar, si dhe keqpërdorim i autorizimeve ekonomike”.

Në aktakuzë përshkruhet se ai ishte ndër fituesit e një kontrate kornizë për nevoja të ndërtimit në komunën e Leposaviqit, që ishte e vlefshme nga korriku i vitit 2015 deri në korrik të vitit 2018 dhe kishte vlerë të parashikuar mbi 2 milionë euro.

Në lidhje me projektin për ndërtimin e pishinës në Leposaviq, Ministria e Kulturës kishte angazhuar një kompani për të bërë “kolaudimin e punëve në pishinën e Leposaviqit” që i bie vlerësimin e vlerës së punëve të kryera në një projekt.

Në bazë të këtij vlerësimi, Prokuroria kishte konstatuar se Ferizi dhe kompania e tij ka përfituar” dobi pasurore në shumën mbi 246.000 euro”, mbi vlerën e punëve të kryera në këtë projekt.

Në aktakuzën e Prokurorisë Speciale ai akuzohet për veprën penale “Pjesëmarrje ose organizim i grupit kriminal të organizuar, si dhe keqpërdorim i autorizimeve ekonomike”.

Në aktakuzë përshkruhet se ai ishte ndër fituesit e një kontrate kornizë për nevoja të ndërtimit në komunën e Leposaviqit, që ishte e vlefshme nga korriku i vitit 2015 deri në korrik të vitit 2018 dhe kishte vlerë të parashikuar mbi 2 milionë euro.

Në lidhje me projektin për ndërtimin e pishinës në Leposaviq, Ministria e Kulturës kishte angazhuar një kompani për të bërë “kolaudimin e punëve në pishinën e Leposaviqit” që i bie vlerësimin e vlerës së punëve të kryera në një projekt.

Në bazë të këtij vlerësimi, Prokuroria kishte konstatuar se Ferizi dhe kompania e tij ka përfituar” dobi pasurore në shumën mbi 246.000 euro”, mbi vlerën e punëve të kryera në këtë projekt.

Të akuzuar në të njëjtën aktakuzë, por lidhur me projekte të tjera janë edhe pronarët e kompanisë “Lirigzoni” nga Skenderaji.

Ata kanë konfirmuar se kompania “Projektuesi” i kishte angazhuar për gërmimin e gropës për pishinë, por nuk e kanë treguar vlerën e kontratës që e kishin me ta./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Hapet tenderi i projektit 7 milionë euro që ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë

Published

on

Komuna e Prishtinës e ka hapur sot garën për tenderin me vlerë të parashikuar prej afro shtatë milionë eurosh për projektin që do të ndërlidhë lagjen “Arbëria” me Pallatin e Rinisë.

Afati i fundit për pranimin e ofertave për këtë tender është 14 gushti.

Sipas njoftimit të Komunës së Prishtinës, tenderi është titulluar: “Ndërtimi i ishullit urban Arbëri-Pallati i Rinisë” dhe vlera e parashikuar e kontratës është saktësisht 6.76 milionë euro.

Kompanitë e interesuara të marrin pjesë në tender janë njoftuar që të dërgojnë ofertat përmes platformës së prokurimit online, e-prokurimi.

“Projekti për këtë aktivitet për arsye të madhësisë që përmban fajlli, nuk ka mundësi që të ngarkohet në platformë. Andaj, secili OE i interesuar mund të vijë ta marrë projektin në zyrat e prokurimit me CD”, thuhet në njoftimin e Komunës së Prishtinës.

Continue Reading

Infrastrukturë

SHBA miratoi programin e qendrës së hidrogjenit prej 12.6 miliardë dollarësh

Published

on

Projektet e ndërtimit me vlerë miliarda po vijnë pasi qeveria federale e SHBA-së dhe një organizatë publike-private njoftuan financimin dhe miratimin e projektit e bëjnë shtetin amerikan të Kalifornisë një “Qendra hidrogjeni”

Aleanca për Sistemet e Energjisë së Hidrogjenit të Pastër të Rinovueshme (ARCHES), koalicioni publik-privat me bazë në Kaliforni, bëri njoftimin në 17 korrik.

ARCHES përfshin katër entitete: Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Zhvillimin Ekonomik dhe Biznesin, sistemin e Universitetit të Kalifornisë, Këshillin Shtetëror të Ndërtimit dhe Tregtisë së Ndërtimit të Kalifornisë dhe Institutin e Politikave të Rinovueshme 100.

Së bashku me Departamentin Amerikan të Energjisë, ARCHES nënshkroi një angazhim prej 12.6 miliardë dollarësh për të ndërtuar më shumë se 60 stacione të karburantit me hidrogjen në të gjithë shtetin. Skema e shtrirë do të kalojë gjithashtu termocentralet ekzistuese për të përdorur energjinë e hidrogjenit, si dhe do të zëvendësojë pajisjet me naftë në tre porte kyçe të Kalifornisë.Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet ligji Ekodizajn, produktet mund të riciklohen lehtësisht

Published

on

Një ligj i BE-së ka hyrë në fuqi që do të mundësojë vendosjen e kërkesave dhe informacionit të projektimit ekologjik për pothuajse të gjitha kategoritë e mallrave fizike që dalin në tregun e BE-së. Rregullorja e re Ekodizajn për Produkte të Qëndrueshme bazohet në Direktivën ekzistuese të Ekodizajnit, e cila aktualisht mbulon vetëm produktet që lidhen me energjinë. Ai synon të përmirësojë ndjeshëm qarkshmërinë, performancën energjetike dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore të produkteve të vendosura në tregun e BE-së.

Ekodizajni ka të bëjë me integrimin e konsideratave mjedisore në të gjitha fazat e zhvillimit të produktit. Është thelbësore, në një botë ku ka një kërkesë kaq të lartë për produkte efikase dhe të qëndrueshme si një mënyrë për të reduktuar konsumin e energjisë dhe burimeve.

BE-ja ka qenë prej kohësh aktive në këtë fushë. Ju mund të njihni etiketën e energjisë që vjen në lavatriçe ose frigorifer, për shembull, të cilën e kemi falë BE-së. Por qëndrueshmëria mjedisore ka të bëjë më shumë sesa thjesht efikasitet energjetik. Me miratimin e rregullores, një produkt i qëndrueshëm do të duhet të shfaqë një ose më shumë nga karakteristikat e mëposhtme:

përdor më pak energji

zgjat më shumë

mund të riparohet lehtësisht

pjesët mund të çmontohen lehtësisht dhe të vihen në përdorim të mëtejshëm

përmban më pak substanca shqetësuese

mund të riciklohen lehtësisht

përmban më shumë përmbajtje të riciklueshme

ka një gjurmë më të ulët të karbonit dhe mjedisit gjatë ciklit të saj jetësor

Rregullorja gjithashtu prezanton masa për të ndaluar shkatërrimin e tekstileve dhe këpucëve të pashitura dhe hap një rrugë për të shtrirë ndalime të ngjashme në sektorë të tjerë, nëse provat tregojnë se ato janë të nevojshme. Kompanive gjithashtu do t’u kërkohet të zbulojnë publikisht në faqet e tyre të internetit informacionin vjetor, si numrin dhe peshën e produkteve që kanë hedhur poshtë, si dhe arsyet për ta bërë këtë. Së fundi, ai gjithashtu mundëson kriteret e detyrueshme të Prokurimit Publik të Gjelbër për të shpenzuar fondet publike në një drejtim më të qëndrueshëm. Autoritetet publike në BE në fakt shpenzojnë rreth 1.8 trilion euro për blerjen e punëve, mallrave dhe shërbimeve.

Me këtë ligj të ri, BE-ja synon të ndërtojë historikun e saj të gjatë për ofrimin e përfitimeve për bizneset, konsumatorët dhe mjedisin. Në fund të fundit, vetëm në vitin 2021, ndikimi i masave aktuale të ekodizajnit, që mbulojnë 31 grupe produktesh, kurseu 120 miliardë euro në shpenzimet e energjisë për konsumatorët e BE-së dhe çoi në një konsum vjetor 10% më të ulët të energjisë nga produktet në fushë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending