Connect with us

Infrastrukturë

Rasti “Toka 2”, dëshmitari thotë se kur i ka parë traktorët duke punuar në arë, e kuptoi për problemet pronësore

Published

on

Në seancën e së hënës, në Gjykatën Themelore në Prishtinë, në rastin e njohur si “Toka 2”, është dëgjuar dëshmitari Prederag Llaziq, i cili deklaroi që kishte kuptuar se kishte probleme me pronësinë, në momentin kur i ka parë traktorët duke punuar në tokën e tij.

Fillimisht dëshmitari Llaziq, deklaroi se avokatja Fatime Berisha ishte e autorizuar nga familja e tij për t’i përfaqësuar ata në kadastër, gjykatë dhe institucionet tjera, por e njëjta është tërhequr nga përfaqësimi pasi që ka pasur kërcënime ndaj familjes së saj, nga disa njerëz, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Sipas tij, pas tërheqjes nga përfaqësimi nga Fatime Berisha, familja e tij ka angazhuar Anton Nokaj, por edhe ai është tërhequr nga përfaqësimi për arsye të njëjta, kërcenim dhe kanosje.

Tutje, dëshmitari ka deklaruar se me të kuptuar se toka e tyre gjendet në procedurë gjyqësore, ata kanë dorëzuar në gjykatë komunale të asaj kohe parashtresë që të dëgjohen si palë.

“S’kam marrë ftesë por kam kërkuar direkt pasi që ishte seanca e fundit. Unë kam hyrë në seancë dhe kam kërkuar nga gjyqtarja dhe ajo ka pranuar që unë të dëgjohem si palë”, tha dëshmitari Llazqi

I njëjti tha që vendimin e gjykatës lidhur me këtë çështje, nuk e ka pranuar kurrë.

Ai deklaroi gjithashtu se familja e tij e kanë punuar atë tokë dhe në shtator të vitit 2012, ka ardhur një person me traktor dhe ka filluar të punojë atë tokë dhe të gjitha të mbjellat që i kanë pasur, i ka lëvruar. Për të ai tha që kanë angazhuar Policinë e Kosovës dhe EULEX-in,

“Problemi është shfaqur kur është paraqitur PIK (Kombinati Industrial i Kosovës). Ai ka qenë kryesor për këto prona sepse aty ka pas me qindra hektarë. Ne kemi vazhduar dhe rikthyer punimet në atë tokë, e kemi punuar deri në vitin 2012 deri në vjeshtë, ku edhe ka ndodhur lëvrimi i të gjitha të mbjellurave. Në atë kohë kemi kuptuar që dhoma e veçantë ka sjellur vendim përfundimtar që procesi gjyqësor ka përfunduar dhe që ky vendim është i plotfuqishëm dhe kjo tokë më nuk na takon neve. Kurse përfaqësuesi i agjencionit për prona, nuk e ka kundërshtuar këtë vendim dhe në atë moment ne kemi tentuar të gjejmë një zgjidhje dhe të themelojmë ndonjë marrëveshje me Dukagjinin”, tha dëshmitari Llaziq.

Në seancën e së hënës, në Gjykatën Themelore në Prishtinë, në rastin e njohur si “Toka 2”, është dëgjuar dëshmitari Prederag Llaziq, i cili deklaroi që kishte kuptuar se kishte probleme me pronësinë, në momentin kur i ka parë traktorët duke punuar në tokën e tij.

Fillimisht dëshmitari Llaziq, deklaroi se avokatja Fatime Berisha ishte e autorizuar nga familja e tij për t’i përfaqësuar ata në kadastër, gjykatë dhe institucionet tjera, por e njëjta është tërhequr nga përfaqësimi pasi që ka pasur kërcënime ndaj familjes së saj, nga disa njerëz, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Sipas tij, pas tërheqjes nga përfaqësimi nga Fatime Berisha, familja e tij ka angazhuar Anton Nokaj, por edhe ai është tërhequr nga përfaqësimi për arsye të njëjta, kërcenim dhe kanosje.

Tutje, dëshmitari ka deklaruar se me të kuptuar se toka e tyre gjendet në procedurë gjyqësore, ata kanë dorëzuar në gjykatë komunale të asaj kohe parashtresë që të dëgjohen si palë.

“S’kam marrë ftesë por kam kërkuar direkt pasi që ishte seanca e fundit. Unë kam hyrë në seancë dhe kam kërkuar nga gjyqtarja dhe ajo ka pranuar që unë të dëgjohem si palë”, tha dëshmitari Llazqi

I njëjti tha që vendimin e gjykatës lidhur me këtë çështje, nuk e ka pranuar kurrë.

Ai deklaroi gjithashtu se familja e tij e kanë punuar atë tokë dhe në shtator të vitit 2012, ka ardhur një person me traktor dhe ka filluar të punojë atë tokë dhe të gjitha të mbjellat që i kanë pasur, i ka lëvruar. Për të ai tha që kanë angazhuar Policinë e Kosovës dhe EULEX-in,

“Problemi është shfaqur kur është paraqitur PIK (Kombinati Industrial i Kosovës). Ai ka qenë kryesor për këto prona sepse aty ka pas me qindra hektarë. Ne kemi vazhduar dhe rikthyer punimet në atë tokë, e kemi punuar deri në vitin 2012 deri në vjeshtë, ku edhe ka ndodhur lëvrimi i të gjitha të mbjellurave. Në atë kohë kemi kuptuar që dhoma e veçantë ka sjellur vendim përfundimtar që procesi gjyqësor ka përfunduar dhe që ky vendim është i plotfuqishëm dhe kjo tokë më nuk na takon neve. Kurse përfaqësuesi i agjencionit për prona, nuk e ka kundërshtuar këtë vendim dhe në atë moment ne kemi tentuar të gjejmë një zgjidhje dhe të themelojmë ndonjë marrëveshje me Dukagjinin”, tha dëshmitari Llaziq.

Lidhur me të akuzuarin Dukagjin Emërllahun, ai tha që atë e ka takuar në shtëpinë e tij.

ky rast fillimisht ishte gjykuar nga gjykatësi i krimeve të rënda, Beqir Kalludra, mirëpo me avancimin e tij në Gjykatën e Apelit, lënda nga 3 shkurti 2021 kishte kaluar tek gjykatësi Kushtrim Shyti, i cili nuk ka mbajtur asnjë seancë në këtë rast.

Kurse, më 11 tetor 2021, kjo lëndë ka kaluar në Departamentin Special tek gjykatësja Shadije Gërguri, sipas vendimit të marrë nga kryetarja e Gjykatës Themelore në Prishtinë për ngarkimin e këtij departamenti edhe me lëndë të Krimeve të Rënda.

Ndërsa, gjykatësja Gërguri, menjëherë pas pranimit të shkresave të lëndës dhe shqyrtimit të tyre, duke vepruar sipas detyrës zyrtare më 8 nëntor 2021 ka marrë aktvendim për hudhje të aktakuzës dhe pushim të procedurës penale ndaj të akuzuarve Fetahu dhe Ademi, për shkak se në gusht të këtij viti kishte arritur parashkrimi absolut i ndjekjes penale.

Ndërkaq, pasi që gjykatësja Gërguri gjendet në pushim mjekësor, kjo lëndë ka kaluar tek gjykatësi Vesel Ismaili./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

SHBA miratoi programin e qendrës së hidrogjenit prej 12.6 miliardë dollarësh

Published

on

Projektet e ndërtimit me vlerë miliarda po vijnë pasi qeveria federale e SHBA-së dhe një organizatë publike-private njoftuan financimin dhe miratimin e projektit e bëjnë shtetin amerikan të Kalifornisë një “Qendra hidrogjeni”

Aleanca për Sistemet e Energjisë së Hidrogjenit të Pastër të Rinovueshme (ARCHES), koalicioni publik-privat me bazë në Kaliforni, bëri njoftimin në 17 korrik.

ARCHES përfshin katër entitete: Zyrën e Guvernatorit të Kalifornisë për Zhvillimin Ekonomik dhe Biznesin, sistemin e Universitetit të Kalifornisë, Këshillin Shtetëror të Ndërtimit dhe Tregtisë së Ndërtimit të Kalifornisë dhe Institutin e Politikave të Rinovueshme 100.

Së bashku me Departamentin Amerikan të Energjisë, ARCHES nënshkroi një angazhim prej 12.6 miliardë dollarësh për të ndërtuar më shumë se 60 stacione të karburantit me hidrogjen në të gjithë shtetin. Skema e shtrirë do të kalojë gjithashtu termocentralet ekzistuese për të përdorur energjinë e hidrogjenit, si dhe do të zëvendësojë pajisjet me naftë në tre porte kyçe të Kalifornisë.Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Miratohet ligji Ekodizajn, produktet mund të riciklohen lehtësisht

Published

on

Një ligj i BE-së ka hyrë në fuqi që do të mundësojë vendosjen e kërkesave dhe informacionit të projektimit ekologjik për pothuajse të gjitha kategoritë e mallrave fizike që dalin në tregun e BE-së. Rregullorja e re Ekodizajn për Produkte të Qëndrueshme bazohet në Direktivën ekzistuese të Ekodizajnit, e cila aktualisht mbulon vetëm produktet që lidhen me energjinë. Ai synon të përmirësojë ndjeshëm qarkshmërinë, performancën energjetike dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore të produkteve të vendosura në tregun e BE-së.

Ekodizajni ka të bëjë me integrimin e konsideratave mjedisore në të gjitha fazat e zhvillimit të produktit. Është thelbësore, në një botë ku ka një kërkesë kaq të lartë për produkte efikase dhe të qëndrueshme si një mënyrë për të reduktuar konsumin e energjisë dhe burimeve.

BE-ja ka qenë prej kohësh aktive në këtë fushë. Ju mund të njihni etiketën e energjisë që vjen në lavatriçe ose frigorifer, për shembull, të cilën e kemi falë BE-së. Por qëndrueshmëria mjedisore ka të bëjë më shumë sesa thjesht efikasitet energjetik. Me miratimin e rregullores, një produkt i qëndrueshëm do të duhet të shfaqë një ose më shumë nga karakteristikat e mëposhtme:

përdor më pak energji

zgjat më shumë

mund të riparohet lehtësisht

pjesët mund të çmontohen lehtësisht dhe të vihen në përdorim të mëtejshëm

përmban më pak substanca shqetësuese

mund të riciklohen lehtësisht

përmban më shumë përmbajtje të riciklueshme

ka një gjurmë më të ulët të karbonit dhe mjedisit gjatë ciklit të saj jetësor

Rregullorja gjithashtu prezanton masa për të ndaluar shkatërrimin e tekstileve dhe këpucëve të pashitura dhe hap një rrugë për të shtrirë ndalime të ngjashme në sektorë të tjerë, nëse provat tregojnë se ato janë të nevojshme. Kompanive gjithashtu do t’u kërkohet të zbulojnë publikisht në faqet e tyre të internetit informacionin vjetor, si numrin dhe peshën e produkteve që kanë hedhur poshtë, si dhe arsyet për ta bërë këtë. Së fundi, ai gjithashtu mundëson kriteret e detyrueshme të Prokurimit Publik të Gjelbër për të shpenzuar fondet publike në një drejtim më të qëndrueshëm. Autoritetet publike në BE në fakt shpenzojnë rreth 1.8 trilion euro për blerjen e punëve, mallrave dhe shërbimeve.

Me këtë ligj të ri, BE-ja synon të ndërtojë historikun e saj të gjatë për ofrimin e përfitimeve për bizneset, konsumatorët dhe mjedisin. Në fund të fundit, vetëm në vitin 2021, ndikimi i masave aktuale të ekodizajnit, që mbulojnë 31 grupe produktesh, kurseu 120 miliardë euro në shpenzimet e energjisë për konsumatorët e BE-së dhe çoi në një konsum vjetor 10% më të ulët të energjisë nga produktet në fushë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rreth 300 mijë tifozë në hapjen e Lojërave Olimpike në Paris

Published

on

Për herë të parë në histori, ceremonia hapëse e Lojërave Olimpike do të mbahet në lumë. Lumi Sena në Paris do të jetë skena e këtij eventi madhështor, ku pritet të marrin pjesë rreth 300 mijë tifozë.

Kjo ceremoni unike do të jetë një spektakël i papërsëritshëm, duke shënuar një fillim të jashtëzakonshëm për Lojërat Olimpike Paris 2024.

Ceremonia hapëse, e cila do të mbahet më 26 korrik, do të përfshijë një parade madhështore nëpër lumë, me sportistë që lundrojnë përgjatë Senës në anije të zbukuruara.

Parakalimi i sportistëve do të nisë nga ura Austerlitz dhe do të përshkojë 6 kilometra, duke kaluar pranë disa prej monumenteve më të famshme të Parisit, si Kopshti i Bimëve, Invalides, Pallati i Madh dhe Kulla Eifel, për të përfunduar te Trocadéro ku do të mbahet finalja e ceremonisë.

E pjesë e këtij parakalimi do të jenë edhe sportistët e ekipit olimpik të Kosovës, të cilët me krenari do të prezantohen me flamurin shtetëror.

Për ata që nuk do të kenë mundësinë të jenë të pranishëm fizikisht në Paris, ceremonia hapëse dhe një maratonë e tranmetimeve të garave olimpike ju pret në ekranin e Radiotelevizionit të Kosovës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending