Connect with us

Art

Të lëna pas dore, Bienalja nomade rigjallëron hapësirat e Prishtinës

Published

on

Përveç mbushjes së Prishtinës me art, bienalja nomade po përpiqet të ndihmojë qytetin pritës në planin afatgjatë urban.

Duke shkuar drejt çatisë së hotelit 13-katësh Grand Pristina, Petrit Halilaj tregon dhomat e gjumit të braktisura të mbushura me mbeturina.

Artisti ngjitet në një shkallë metalike, më pas qëndron mes sinjalistikës së këtij institucioni dikur me pesë yje. Manifesta, bienalja e artit nomad të Evropës, u hap në Prishtinë, kryeqyteti i Kosovës, më 22 korrik.

Në qendër të tij, z. Halilaj e ka riorganizuar dhe i ka shtuar letrës së Grandit për të transmetuar një mesazh optimizmi: “Kur dielli të ikë, do ta pikturojmë qiellin”. Ai ka pozicionuar 27 yje të ndriçuar në një kaskadë rreth fasadës së saj (foto, më poshtë).

Nga këtu, ju mund të shihni të gjithë qytetin. Strukturat e rrënuara nga epoka jugosllave dominojnë pamjen: këndet kurioze prej betoni të Pallatit të Rinisë dhe Sporteve; shtypshkronja e gazetës brutaliste Rilindja; dhe oxhaqet e një ish-fabrike të madhe tullash.

Shpatet e jashtme të kryeqytetit janë mbushur me kulla të reja të ngritura gjatë një bumi ndërtimi të rregulluar keq.

Të shpërndara janë pjesë të djerrina të shpërndara me barërat e këqija dhe mbeturina. Gjetja e qëllimit të ri për këtë terren jo tërheqës u bë fokusi i një projekti kërkimor urban./Media Ndërtimi.

Art

Artisti Genc Kadriu vjen me performancë objektesh në Manifesta

Published

on

Genc Kadriu është artist ndërdisiplinor nga Kosova, praktika e të cilit mund të përshkruhet si një performancë objektesh.

Ai ka shkruar deri më tani katër himne për elementet themeltare – toka, ajri, zjarri dhe uji – e tani ai po shkruan himnin e pestë dedikuar kohës dhe së ardhmes.

Në Qendrën për Praktikë Rrëfyese, Kadriu hulumton mbi historinë dhe këngët bizantine si formë refleksioni filozofik dhe shpirtëror./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Art

Realizohet intervenimi artistik “Zgjimi i tingujve” në Prizren

Published

on

EC ka realizuar intervenimin artistik “Zgjimi i tingujve” pranë oborrit të shkollës së muzikës në Prizren.

Në pjesëzat e mureve janë aplikuar fragmente të partiturave të Lorenc Antonit me qëllim të rikthimit të vëmendjes tek trashëgimia e tij, si një kujtim mbi figurën kontribuese, përmes partiturave të tij, të cilat vijnë të pa plota, për të na intriguar më shumë që të gjejmë tingujt e munguar në këto partitura të shtrira në mur.

Disa qytetarë mund t’i gjejnë në kujtimet e tyre, e disa të nxiten të i gjejnë në arkiva dhe studime të ndryshme.

Ky intervenim është realizuar nga të rinjtë/rejat Hira Mehmeti, Ardi Shishko dhe Era Bata nën udhëheqjen dhe mentorimin e artistes Fitore Isufi Shukriu – Koja./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Dokumentari “Çfarë e vrau arkitektin-REXHEP”, do të shfaqet premierë në DokuFest

Published

on

Dokumentari “REXHEP – Çka e vrau arkitektin” do të shfaqet në Dokufest, Festivalin Ndërkombëtar të Dokumentarit dhe Filmit të Shkurtër në këto data:

7 gusht, ora 20:00 në Kino Lumbardhi (Bahçe)

12 gusht, ora 16:00 në Kino Lumbardhi.

Kemi kënaqësinë t’ju informojmë se filmi “Rexhep – Çka e vrau arkitektin” do të shfaqet në edicionin e sivjetëm të Dokufest – Festivalit Ndërkombëtar të Filmit Dokumentar dhe të Shkurtër, si pjesë e programit “Balkan Dox”.
Filmi flet për jetën dhe punën e arkitektit e urbanistit Rexhep Luci dhe tregimin për Prishtinën, qytetin që e deshi dhe qytetin ku u vra./Media Ndërtimi.

 

Continue Reading

Trending