Connect with us

Infrastrukturë

Studiot të arkitekturës në Mbretërinë e Bashkuar duan të ndryshojnë “katastrofën” e Brexit

Published

on

Nëntë në 10 studiot e arkitekturës në Mbretërinë e Bashkuar mendojnë se Brexit ka pasur një ndikim negativ mbi to.

Tre vjet pas largimit të Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian (BE) më 31 janar 2020, Dezeen kreu një anketë me 50 studio arkitekturore duke pyetur për përvojat e tyre të punës pas Brexit.

Të anketuarit në hulumtimin e Dezeen varionin nga studiot e vogla me 15 ose më pak njerëz deri tek praktikat më të mëdha me njëqind ose më shumë punonjës dhe mega-firma me një prani globale, si Foster + Partners dhe BDP.

Përgjigjet ishin jashtëzakonisht të ulëta, duke vënë në dukje kostot më të larta të ndërtimit, vështirësitë në tërheqjen e talenteve evropiane dhe ngarkesat administrative shtesë.

Duke pasur parasysh zgjedhjen, 84 përqind e studiove thanë se do të ribashkoheshin në BE nëse opsioni ishte i disponueshëm. Vetëm një studio (dy përqind) tha se nuk do ta bënte, me 14 përqind të mbetur që tregonin se nuk ishin të sigurt ose nuk kishin një pozicion.

“Është si befasi e vogël që arkitektët e Mbretërisë së Bashkuar gjejnë pak për të lavdëruar Brexit-in dhe pasojat e tij”, tha Eddie Miles, CEO i firmës së madhe ndërkombëtare Hyphen për rezultatet e sondazhit.

“Mund të duhet një ndërrim brezash, por ne jemi shumë të sigurt se marrëdhëniet më të ngushta kulturore, politike dhe tregtare me fqinjët tanë evropianë janë të pashmangshme, duke përfshirë shpresën që të aplikojmë për ripranim në BE”.

Në përgjithësi, 90 për qind e studiove të anketuara nga Dezeen thanë se Brexit ka ndikuar negativisht në to, me 66 për qind që mendojnë se ndikimi ka qenë “disi negativ” dhe 24 për qind thonë “shumë negativ”.

10 për qind e mbetur menduan se nuk kishte asnjë ndikim të dukshëm, që do të thotë se asnjë nga të anketuarit nuk beson se Brexit ka pasur një ndikim pozitiv në praktikën e tyre.

Mbretëria e Bashkuar u largua zyrtarisht nga BE-ja më 31 janar 2020 pas votimit të Brexit në qershor 2016, me një periudhë tranzicioni njëvjeçare që do të thotë se nuk ka ndryshime deri më 1 janar 2021.

Udhëheqësit në disa industri kanë qenë gjithnjë e më të zëshëm në lidhje me ndikimet e supozuara negative të Brexit-it në muajt e fundit, me IKEA, Asda, Siemens dhe Bankën e Anglisë mes atyre që duhet të flasin.

Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik pret që performanca ekonomike e Mbretërisë së Bashkuar gjatë dy viteve të ardhshme të jetë më e keqe se çdo ekonomi tjetër e përparuar, përveç Rusisë./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Mungesa e hapësirave publike në plazhet e Velipojës

Published

on

Velipoja ka çelur sezonin turistik ku kanë mbërritur turistet e parë vendas e të huaj. Rezervimet janë të kënaqshme për 3 muajt e verës, por shqetësim mbetet hapësira e vogël e plazheve publike dhe uji që shkon në çezma në orar të reduktuar.

Velipoja e ka nisur sezonin duke pritur turistë nga Gjermania e vende të tjera. Prenontimet janë të kënaqshme, ndaj pritet një sezon i suksesshëm.

Pushuesit shprehin shqetësim për hapësirën e pamjaftueshme në plazhet publike dhe ujin e pijshëm që shkon me orar të reduktuar, shkruan Report TV.

“Kemi shtëpinë këtu dhe e shfrytëzojmë ne vere. Ne kemi ankesa jemi banorë dhe nuk na lënë një vend të caktuar për plazh publik e kanë cunguar kane ardhur deri tek pika e vrojtimit. Shqetësim tjetër mungesa e ujit në çezma, vjen një herë në ditë, por këtu duhet të ketë ujë 24 orë”, tha një qytetar.

Ndërsa turistët e ardhur nga Kosova tregojnë arsyet pse mbeten besnikë të këtij destinacioni turistik.

“Çdo vit vij këtu, dy here ne sezon më pëlqen pastërtia, këtë vit më mirë se vitet e tjera. Unë e zgjedh Velipojën për ujin e pastër dhe rërën me jod”, tha një pushues nga Kosova.

Operatoret turistike kane nisur prej javësh përgatitjet dhe shprehen të kënaqur me rezervimet.

“Velipoja gjatë fillimit të qershorit ka pasur vizitorë të huaj gjermane e zvicerane dhe italianë që janë të përhershëm. Po kthehet në turizëm elitar”.

“Bëj thirrje bashkisë, atyre që do marrin drejtimin e ri të kenë një koordinim më të mirë me bizneset për pjesën e pastrimit. Velipoja të ketë panoramë tjetër sa i përket pastrimit”, Lekë Marku, operator turistik në Velipojë.

Vetëm 35 km larg qytetit, Velipoja është kryefjalë e sezonit turistik për Shkodrën./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Zgjerohet stadiumi ikonik Anfield Road për 5200 ulëse

Published

on

Sapo lojtarët e Liverpool FC u larguan nga fusha në fund të sezonit të futbollit në Premier League të Mbretërisë së Bashkuar, vinçat dolën në fushë për të filluar zgjerimin e stadiumit ikonik Anfield Road.

Pamjet tregojnë sesa punë është bërë tashmë për të siguruar që shtëpia e Liverpool FC të jetë në gjendje të mbajë rreth 61,000 tifozë kur lojërat të rifillojnë në gusht.

Rreth 5,200 vende për pranim të përgjithshëm po shtohen, plus 1,800 të tjera me akses në sallonet e bareve sportive dhe ambientet e mikpritjes.

Kur të përfundojë përmirësimi prej 100 milionë eurosh i stadiumit, stadiumi do të jetë një nga më të mëdhenjtë në Premier League.

Liverpool thotë se kërkoi 75 punëtorë ndërtimi, plus katër vinça me kapacitet deri në 600 tonë, për të ngritur çatinë e stadiumit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Brenda 1 viti përfundon autostrada 16 km Thumanë-Kashar, do të ketë 12 ura dhe 11 nënkalime

Published

on

Brenda 12 muajsh, aksi Thumanë-Kashar do të ketë përfunduar. Lajmin e dha ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë, Belinda Balluku, gjatë inspektimit të kësaj rruge, së bashku me kryeministrin Edi Rama. Sipas saj, deri më tani janë dorëzuar 40% e punimeve dhe brenda këtij viti do të ketë mbaruar e gjithë traseja.

Balluku theksoi se edhe në këtë aks që është pjesë e korridorit blu, krahas autostradës, janë ndërtuar edhe rrugët paralele pa pagesë.

“Në gjurmën Thumanë-Kashar punimet kanë ecur shumë mirë dhe bëhet fjalë për 40% të punimeve të dorëzuar. Gjurma është 21 km dhe rrugët paralele që ndërtohen u japin mundësi qytetarëve të zgjedhin autostradën e shpejtësisë 140 km në orë dhe me pagesë, ose rrugët e tjera paralele. I gjithë korridori blu do të jetë me rrugë paralele. 16 km rruga paralele”, raporton A2.

Balluku bëri të ditur se po punohet njëkohësisht në të dy kantierët, ndërsa autostrada krahas korsive do të ketë edhe korsi emergjence.

“Kemi autostradën 2 herë 2 korsi 3. 75 metra dhe korsi emergjence me nga 3 metra secila. 11 ura 12 nënkalime dhe dy pjesë së lidhjes së nënkalimeve me disnivel. Procesi më i rëndësishëm është lidhja e nyjës së Rinasit. Këto projekte të hapura duhet të vendosen në mënyrën e duhur që të mos kemi mbivendosje të projekteve dhe të gjitha do të jenë në të njëjtën kohë dhe ARRSH do të jetë mbikëqyrësi. Thumanë-Kashar është shumë i avancuar kemi interes të jetë më shumë e avancuar. Problemi më i madh që hasim është Fushë-Kruja e ngarkuar sidomos në verë. Brenda vitit mbarojë e gjithë traseja, kurse brenda 12 muajsh të jetë e dorëzuar si rrugë”.

Balluku foli edhe për segmentet e tjera të korridorit blu, ku aksi më i komplikuar, sipas saj do të jetë Kashar-Lekaj, që do të ndërtohet plotësisht i ri.

“Segmenti Muriqan-Milot e kemi çuar fokusin te lidhja në urën e Zusit. Pjesa e parë do të nisë nga ura e Zusit. Shumë shpejt do të kemi dizajnin për ta pasur dhe kuptuar si do të shkojë. Milot-Thumanë jemi në momentet e fundit të negociatës, e kemi bazën kontraktuale dhe brenda këtij muaji firmoset aksi Milot-Thumanë duke i dhënë mundësi që aksi të hapet menjëherë.

Aksi më i komplikuar është Kashar-Lekaj. Është 100% gjurmë e re do të jetë gjeologji problematike dhe një zonë që do të ndërtohet nga e para me tunele dhe ura dhe jemi në fazën e negocimit. Një problematikë që kemi është fakti që kemi një lidhje të By Pass-it të Tiranës dhe këtij segmenti dhe po koordinojnë detajet e fundit mes stafeve që punojnë për By Pass-in e Tiranës dhe stafit të këtij aksi.

Pjesa Lekaj-Fier është totalisht e përfunduar dhe mund të nisë puna. Ka shumë zhvillim ekonomik në të dyja anët e rrugës. Ka vend për shpronësim. Të gjitha akset e tjera janë funksionale. Me përfundimin e Levan-Vlorë është formatuar disi në faza të ndryshme i gjithë korridori”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending