Connect with us

Aktuale

Studioja indoneziane RAW Architecture përdori bambu për të ndërtuar zgjerimin e studios “Guha” në Xhakartë

Published

on

Studioja indoneziane RAW Architecture përdori materiale vendore dhe teknika tradicionale të ndërtimit duke përfshirë ndërtimin e bambusë për të krijuar një studio të re ngjitur me një ndërtesë me shumë qëllime të projektuar nga themeluesi i saj në Xhakartë.

Projekti “Guha”, i cili është përzgjedhur në kategorinë e ndërtimit të biznesit në Dezeen Awards 2021, përfshinte rinovimin e një ndërtese të përfunduar nga RAW Architecture në 2016, si dhe shtimin e një hapësire më të madhe në studio.

Ndërtesa ekzistuese e njohur si Guild përmban vendbanimin e themeluesit të RAW Architecture Realrich Sjarief me familjen e tij, së bashku me klinikën dentare të gruas së tij dhe një bibliotekë që ndihmon komunitetin lokal të angazhohet me arkitekturën.

Dizajni i RAW Architecture adreson çështje specifike ekonomike, sociale dhe mjedisore që lidhen me qëndrueshmërinë, duke vënë theksin në përdorimin e metodave lokale të ndërtimit siç është ndërtimi i bambusë.

Ekonomikisht, i referohet përdorimit të zejtarëve vendas dhe potencialit të industrisë prodhuese vendase,” shpjeguan arkitektët, “si dhe formimin shoqëror të një ekosistemi midis arkitektëve, arkitekturës, zejtarëve vendas dhe industrisë prodhuese.

Nga një perspektivë mjedisore, ajo kërkon të zvogëlojë emetimet dhe gjurmët e karbonit të krijuara nga aktivitetet e ndërtimit përmes zbatimit të materialeve lokale.

Arkitektura e pjesëve të reja dhe të vjetra të ndërtesës i përgjigjet klimës tropikale të Indonezisë duke orientuar hapësirat për të parandaluar mbinxehjen nga ekspozimi i drejtpërdrejtë në diell, duke lejuar që flladet të ajrosin natyrshëm ambientet e brendshme.

Hapjet në fasadat e betonit janë pozicionuar me kujdes për të lejuar hyrjen e dritës së ditës, dhe lartësia perëndimore e ndërtesës është e mbuluar me bimë që japin hije. Peizazhi përfshinë pemë dhe ujë që ndihmojnë në krijimin e një mikroklimë të rehatshme.

Arkitekti Realrich Sjarief krijoi studion e tij në 2011 dhe fokusohet në ndërthurjen e lokalitetit dhe mjeshtërisë për të krijuar projekte të thjeshta, të përulura dhe unike./Media Ndërtimi/

Aktuale

Hapni dyert për instalimin e Valvulës Termostatike nga ekipet e autorizuara të Prishtina HeatSave

Published

on

Hapni dyert për ekipet e autorizuara ashtu që të përfitoni pajisjet si dhe instalimin e tyre falas. Pas nëntorit, këto pajisje së bashku me instalim do të kushtojnë deri në 500 euro për konsumator.

Andaj, nëse nuk do të jeni në shtëpi në datat e paralajmëruara për instalim në lagjen tuaj, ju lutem kontaktoni në 080099000 sa më parë, që të mos humbisni rastin për instalimin e pajisjeve të reja për radiatorët tuaj si:

Valvulës Termostatike e cila rregullon qarkullimin e ujit të ngrohtë nga sistemi i Ngrohtores Termokos deri tek radiatori.

Termo-Kokës e cila ndihmon në përcaktimin e temperaturës në radiator. Rrotullojeni për të caktuar temperaturën dhe për të kontrolluar shpenzimet e energjisë.

Alokatorit cili vendoset në radiator për të matur temperaturën dhe për të përcjellur shfrytëzimin e energjisë.

Prishtina HeatSave është investim 10M dollarësh nga Fondacioni i Mileniumit i Kosovës (MFK) & Korporata e Sfidave të Mileniumit (MCC), me qëllim të modernizimit të sistemit të matjes së shpenzimeve të ngrohjes përmes Termokos./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Raporti i UN-Habita alarmon qytetet botërore

Published

on

UN-Habitat sapo ka publikuar Raportin e tij vjetor të Qyteteve Botërore gjatë sesionit të njëmbëdhjetë të Forumit Urban Botëror, i cili u zhvillua në Katowice, Poloni nga 27 qershor deri më 30 qershor 2022.

I titulluar “Parashikimi i së ardhmes së qyteteve”, pikat kryesore të publikimit të vitit 2022 janë njohuri për të ardhmen e sferës urbane, bazuar në “tendencat, sfidat dhe mundësitë ekzistuese, si dhe kushtet përçarëse, duke përfshirë mësimet e vlefshme nga pandemia COVID-19”.

Në fakt, ai synon t’u paraqesë qyteteve mënyra për t’u përgatitur për sfidat e ardhshme dhe për të adresuar çështjet aktuale.

Meqenëse popullsia globale që jeton në zonat urbane do të rritet nga 56 përqind në 2021 në 68 përqind në 2050, kryesisht në Afrikë dhe Lindjen e Mesme, transformimi i qyteteve tona për të arritur një të ardhme më të mirë duhet të jetë një interes global.

Duke pasur nevojë urgjente për “zgjidhje inovative për zonat urbane për t’iu përgjigjur kësaj krize të trefishtë C të COVID, klimës dhe konfliktit”, siç deklarohet nga Nënsekretari i Përgjithshëm i OKB-së dhe Drejtori Ekzekutiv i UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif, Raporti i Qyteteve Botërore 2022 bën thirrje për më shumë angazhim nga qeveritë kombëtare, rajonale dhe lokale dhe inkurajon adoptimin e mëtejshëm të teknologjive inovative dhe koncepteve të jetesës urbane./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Studentët e Arkitekturës të UP-së eksplorojnë ndërtimin e zonave urbane në Cottbus të Gjermanisë

Published

on

Studentët Behar Iberhysaj, Tringa Rama, Vanesa Nikqi, Dafina Balaj, Marina Frrokaj, ishin pjesë e Summer School – Introverted and Extroverted Spaces: Neë pedagogical approaches to the house and the city, në Cottbus të Gjermanisë, me dt. 11.06.2022 – 19.06.2022. Kjo vizitë është realizuar fal marrëveshjeve që Fakulteti i Arkitekturës ka me profesorët dhe universitetet në Gjermani.

Studentët kanë eksploruar se si është ndërtuar dhe përvetësuar hapësira urbane në disa territore në Cottbus përmes përjetimit të përvojës së tyre.

Gjate hulumtimit dhe punës së bërë janë përdorur metoda etnografike dhe vizuale për të identifikuar hapësirat që janë dhe mund të bëhen të dukshme dhe ato që janë dhe mund të mbeten të padukshme.

Qëllimi i shkollës verore ka qenë të rikonceptohet raporti mes shtëpisë dhe qytetit, duke reflektuar mbi nocionin se pjesët e dukshme dhe dimensionet prezentë e përbëjnë qytetin, ndërsa e padukshmja dhe jo-prezentja përfaqësojnë shtëpinë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending