Connect with us

Aktuale

Rimëkëmbja arkitektonike në Finlandë me projekte neutrale ndaj karbonit

Published

on

Nisma, e promovuar dhe sponsorizuar nga Urdhri i Arkitektëve në Napoli dhe i kuruar nga arkitektja Arianna Callocchia, synon të paraqesë rolin dhe rëndësinë që luajnë projektet e qëndrueshme në Finlandë, duke krijuar një mundësi për diskutim, shkëmbim profesional dhe dialog konstruktiv midis realitetit italian dhe finlandez.

“Arkitektura e Qëndrueshme në Finlandë” e organizuar në klasën dixhitale të Urdhrit të Arkitektëve do të mbahet të enjten 21 tetor nga ora 17:00 deri në 19.00 në Napoli.

“Pas ndryshimeve të fundit klimatike, Helsinki është i përkushtuar të bëhet një qytet neutral ndaj karbonit duke kryer shumë projekte me zero emetime të CO2. Për më tepër, tema e rimëkëmbjes arkitektonike dhe rigjenerimit urban me një qasje të gjelbër është gjithmonë shumë aktuale si në Finlandë ashtu edhe në Itali ”, shpjegon arkitekti. Callocchia, kuratore e nismës.

Gjatë takimit, vetë stilistët finlandezë do të ilustrojnë një përzgjedhje të projekteve të përfunduara kohët e fundit në Finlandë, të cilat janë domethënëse për vëmendjen që i kushtojnë temës së qëndrueshmërisë mjedisore dhe inovacionit teknologjik në fushën e rimëkëmbjes arkitektonike dhe rigjenerimit urban.

Pas përshëndetjeve të Leonardo Di Mauro, President i Urdhrit të Arkitektëve PPC Napoli dhe Ilkka Nordberg, Zëvendës Shefe e Misionit të Ambasadës së Finlandës në Itali, konferenca do të përbëhet nga dy fjalime nga Kimmo Lintula, SAFA Architect, K2S Architects of Helsinki dhe Jaana Tarkela SAFA Arkitekt, ADT · Arkitektët Davidsson Tarkela nga Helsinki. Takimi do të moderohet nga arkitekti Francesco Scardaccione.

Kimmo Lintula, do të ilustrojë projektin e rimëkëmbjes së Stadiumit Olimpik historik të Helsinkit, arenës më të madhe në Finlandë të ndërtuar në vitet 1930 dhe të modifikuar në vitet 1950, me rastin e Lojërave të Olimpiadës XV në Helsinki në 1952. Jaana Tarkela do të prezantojë projekti i zgjerimit të Muzeut Kuopio, ndërtesa e tretë më e vjetër muzeale në Finlandë e përfunduar në vitin 1907 në qytetin e Kuopio.

Takimi, i promovuar dhe sponsorizuar nga Urdhri i Arkitektëve PPC Napoli – Departamenti i Trajnimit dhe Ndërkombëtarizimit – Koordinimi i Këshilltarit të Arkitektëve Antonio Coppola, organizohet në bashkëpunim me ATL – Shoqata e Zyrave të Arkitektëve Finlandezë dhe sponsorizuar nga Ambasada e Finlandës në Itali , nga ‘Archinfo Finland dhe Këshilli Kombëtar i Arkitektëve./ Media Ndërtimi.

Aktuale

Inspektorati i Kryeqytetit gjobit për mosrespektim të urdhrit të ndërtimit në Lagjen Bregu i Diellit

Published

on

Inspektorati i Kryeqytetit njofton gjithë opinionin se ka zhvilluar procedurat inspektuese lidhur me rastin e publikuar nëpër disa medie dhe rrjete sociale që ndërlidhet me sanimin- rinovimin e një Pullazi – Kulmi në lagjen “Bregu I Diellit” i cili ishte i dëmtuar nga zjarri.

Inspektorati ka urdhëruar palën që të sanoj gjendjen përkatësisht pjesët e dëmtuar nga zjarri duke respektuar formën, lartësinë dhe gjitha pozicionet e mëparshme ndërkaq për mosrespektim të urdhrit të inspektoratit të ndërtimit i njëjti me dt.18.09.2023 me procesverbal ka urdhëruar palën që kulmin të kthej në gjendjen e mëparshme dhe ka shqiptuar gjobë mandatore për shkeljet e gjetura.

Në ditët në vijim inspektorati i ndërtimit do të ndërmarrë të gjitha veprimet e duhura ligjore duke eliminuar të gjitha shkeljet e bëra nga pala në këtë rast./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Tjetërsimi i pronës 10 milionëshe, i vazhdohet edhe për dy muaj arresti shtëpiak të dyshuarit

Published

on

Gjykata Themelore në Prishtinë ia ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak të dyshuarit Afrim Gashi, i cili u arrestua pas hulumtimit të “Betimi për Drejtësi“, nën dyshimin për tjetërsimin e pronës në Veternik, në vlerë rreth 10 milionë euro përmes dokumentit të falsifikuar.

Lajmin e ka konfirmuar për “Betimi për Drejtësi“, avokatja e palës së dëmtuar, Saranda Keqekolla-Sadiku.

Ndryshe, Policia e Kosovës më 25 gusht njoftoi për arrestimin e të dyshuarit, në bazë të urdhëresës së gjykatës.

“Policia e Kosovës, respektivisht Sektori për Hetime Financiare nga Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit (DHKEK), me datë 25.08.2023 ka zbatuar urdhëresën e gjykatës kompetente me ç ‘rast është realizuar kontroll në dy lokacione të ndryshme, në një shtëpi dhe në një lokal, nën dyshimin se janë shfrytëzuar për përpilimin e dokumenteve të falsifikuara”, thuhej në njoftim.

Prokurorja e rastit, Nebahate Salihu e kishte konfirmuar se bëhet fjalë për pronën në Veternik, rast ky që është hulumtuar nga “Betimi për Drejtësi”.

“Betimi për Drejtësi” kishte hulumtuar se si një pronë në Veternik  dyshohet se përmes legalizimit të përmbajtjes së rreme dhe mashtrimit, iu është marrë palëve Nexhat dhe Gursel Sadiku, duke kaluar në emër tani të ndjerës Z.H. dhe më pas prona ka kaluar te djali i saj Ylber Hyseni, i cili edhe po hetohet.

I dyshuari Gashi ishte ndaluar nën dyshimin për kryerjen e veprave penale “Falsifikim i dokumenteve”, “Legalizimi i përmbajtjes se rreme”, “Mashtrim”, dhe “Mbajtja në pronësi, kontroll ose posedim të paautorizuar të armëve”.

Sipas Policisë, hetimi lidhur me këtë rast ka filluar bazuar në autorizimin e Prokurorisë Themelore në Prishtinë pas dyshimeve të bazuara se i dyshuari Afrim Gashi në bashkëveprim me të dyshuarin Ylber Hyseni, i cili gjendet në arrati, kanë falsifikuar dokumente dhe dyshohet se kanë arritur të tjetërsojnë një parcelë me sipërfaqe prej 9 (nëntë) hektarësh me vlerë të përafërt të tregut rreth 10,000,000.00 euro (dhjetë milionë euro), me ç’rast të njëjtit pasi që kanë bartur pronat në emër të tyre i kanë parcelizuar dhe më pas i kanë shitur ato tek personat e tretë duke i mashtruar.

“Lidhur me rastin gjatë kontrollit të kryer në shtëpinë e të dyshuarit janë sekuestruar dëshmitë si në vijim: 1 (një) pistoletë,  1 (një) karikator me 9 (nëntë) fishekë, 50 (pesëdhjetë) fishekë,  2 (dy) pistoleta me gas,  4 (katër) pushkë ajrore,  2 (dy) llaptopë, 1 (një) shtëpizë kompjuteri, 1 (një) telefon celular, 5680 (pesëmijë e gjashtëqind e tetëdhjetë) euro para të gatshme, 685 (gjashtëqind e tetëdhjetë e pesë) dollar amerikan,  100 (njëqind) franga zvicerane, si dhe rreth 500 (pesëqind) dosje të lëndëve të ndryshme në brendësi të të cilave kishte: Fletë poseduese, autorizime, kopje të planeve, historik të pronave, harta kadastrale (kryesisht të Regjionit të Prishtinës), vendime, kontrata të ndryshme të noterizuara të cilat dyshohet të jenë të falsifikuara”, thuhej më tej në njoftimin e Policisë.

 

Ndryshe, kjo pronë, dyshohet se iu është marrë familjes Sadiku përmes manipulimeve dhe dokumenteve të falsifikuara, për çka tashmë janë hapur hetime ndaj të dyshuarit Ylber Hyseni, i cili sipas burimeve brenda Prokurorisë gjendet në arrati dhe gjykata ka lëshuar urdhërarrest për të.

Continue Reading

Aktuale

Shfuqizohet vendimi që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për t’u pajisura me certifikatë të pronës

Published

on

Komuna e Prishtinës ka shfuqizuar vendimin që parasheh paraqitjen e vërtetimit tatimor për të gjitha ata që duan të pajisen me certifikatë të pronës, të kopjes së planit apo regjistrim të pronës.

Kështu ka bërë të ditur drejtori i Kadastrës në kryeqytet, Donat Lushaku.

“Pas hyrjes në fuqi (21 korrik 2023) të LIGJIT NR. 08/L-176 PËR NDRYSHIMIN DHE PLOTËSIMIN E LIGJEVE QË PËRMBAJNË PROCEDURA TË VEÇANTA ADMINISTRATIVE DHE HARMONIZIMIN E TYRE ME LIGJIN NR. 05/L-031 PËR PROCEDURËN E PËRGJITHSHME ADMINISTRATIVE, respektivisht në nenin 111 të këtij Ligji parashihet fshirja e nenit 29 të Ligjit për Tatimin në Pronë – që parashihte pezullimin e shërbimeve komunale si pasojë e mospagesës së detyrimeve ndaj komunës.

Në Gazetën Zyrtare është publikuar tashmë shfuqizimi i rregullores për pezullimin e shërbimeve komunale të nxjerrë nga Kryeministri në vitin 2021.

Nga e hëna, qoftë për nxjerrjen e certifikatës së pronës/kopjes së planit, qoftë për regjistrimin e pronës NUK do të nevojitet VËRTETIMI TATIMOR.”, deklaroi Lushaku.

 

Continue Reading

Trending