Connect with us

Trashëgimia

Struktura 25 mijë vjeqare nga eshtrat e mamuthëve në Rusi

Published

on

Një strukturë 25 mijë vjet e vjetër nga epoka e akullit, e bërë prej eshtrave të 60 mamuthëve leshtorë është gjetur në nëntokën e Rusisë.

Një ekip shkencëtarësh ka punuar prej vitit 2014 për të gërmuar një vendosje rrethore të gjerë 12 metra, të bërë prej eshtrave në një vend paleolitik që ndodhet 480 kilometra në jug të Moskës. Struktura përmban mure të ndryshme, vatra zjarri dhe vende për kasapë, sipas gjetjeve të afishuara në zhurnalin “Antiquity”, shkruan Koha Ditore, transmeton Ndërtimi.info.

“Është vërtet mahnitës numri i madh i eshtrave që paraardhësit tanë paleolitikë kanë rrëmihur nga gjetkë dhe i kanë sjellë në këtë vend për të ndërtuar këtë monument”, ka thënë për “New York Times” një arkeolog nga Universiteti i Exeterit që ka bashkëshkruar raportin. “Më ka hequr mendjen fare”. Rreth 70 struktura të ngjashme mamuthësh janë zbuluar gjithandej Evropës, përfshirë dy të zbuluara në këtë vend, Kostenki, gjatë viteve ’50 dhe ’60. Më të vjetrat nga këto vende datojnë 22 mijë deri në 3 mijë vjet më herët sesa ajo që është gjetur së fundmi në Kostenki.

Ato janë domethënshëm më të vogla, ku shumica janë më pak se 3 metra të gjëra. Kërkuesit besojnë se ato janë përdorur si banesa modeste të mbrojtjes gjatë kushteve të ashpra të epokës së akullit. Ata po përpiqen të kuptojnë se për çfarë arsye është bërë struktura, më e vjetra dhe më e madhja e llojit të vet, si dhe për çfarë është përdorur ajo.

“Merret me mend se është dashur shumë kohë dhe përpjekje për ndërtimin e strukturës, kështu që ishte qartësisht e rëndësishme për njerëzit që duhet të kenë pasur arsye ta ndërtonin atë”, ka thënë Pryor për “Smithsonian Magazine”.

Disa kanë sugjeruar që vendi mund të ketë qenë ritual, por Pryor nuk është kaq i sigurt. “Rituali”, thotë ai, “është i ngulitur në jetën njerëzore në të gjitha mënyrat. Është mjaft i arsyeshëm fakti që ata mund ta kenë sajuar një strukturë të këtij lloji si pjesë të ritualit dhe veprimtarive të tyre të jetesës”

Megjithatë, ka disa dëshmi që I shpien shkencëtarët në drejtimin e duhur. Mbetje kafshësh, që janë gjetur vazhdimisht përgjatë konstruksioneve të tjera të mamuthëve, nuk janë gjetur në qarkun e eshtrave në Kostenki, që sugjeron se ai nuk mund të ketë qenë një vend ku njerëzit ruanin ushqim apo qëndronin për kohë të gjatë. Kërkuesit megjithatë, kanë gjetur shtresa perimesh dhe thëngjill nga pylli i djegur – të dhëna që na thonë se në afërsi duhet të ketë pasur jetë bimësh, madje edhe në kohën e akullit.

Megjithatë, pyetja e madhe mbetet: nga vinin gjithë këta mamuthë? Në asnjë vend tjetër në botë nuk janë gjetur brenda njëvendi kaq shumë skelete të kafshës së zhdukur. Shkencëtarët nuk janë të sigurt nëse mamuthët janë vrarë apo janë gjetur të vdekur, dhe as nuk dinë se si trupat e tyre që janë gati të po së njëjtës madhësi me elefantët – janë bartur deri në këtë vend.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending