Connect with us

Aktuale

Skenat e filmave në pëlhurë nga Teuta Kelmendi, si shkrirje e arkitekturës dhe pikturës në një këllëp

Published

on

Hashtagët me temë karantine kanë shënuar rritje në rrjete sociale, sepse pothuajse e gjithë bota po kalon në trajtim të njëjtë. Një kërkim i thjeshtë me # të dërgon në shaka të ndryshme, video me një këngë “Bored in the house” (shq. “I bërë bajat në shtëpi”), dikush duke përformuar në një instrument muzikor e disa edhe duke pikturuar.

Reportazh nga Uran Haxha

Në grupin e këtyrë të fundit mund të të kapin sytë gjithëfarë lloj pikturash. Por, piktura po i kthen në gjirin e saj shumë të apasionuar që koha nuk i lejonte të kishin pikturën impenjimin e tyre kryesor të ditës. E gjitha kjo duke iu falenderuar karantinës, që erdhi si rezultat i pandemisë COVID-19.

Këtë fat pati edhe arkitektja pejane Teuta Kelmendi. Kush e ka pasë rastin që ta vezhgat gishtin mbi ‘touch screen’ për të lëvizur në rrjetet sociale të saj, e di se arkitektja ia ka dorën bukur shumë vizatimit. Një kolanë të tërë me skica të ndejës së përditshme prishtinase, ajo i ka vizatuar e ngjyrosur. Si rezultat, do të ketë edhe një libër me këto skica si fituese e konkursit ndërkombëtar “The Book Contest”, në nëntor të 2019-s.

Por, të kthehmi tek karantina e arkitektës së gjatë e plot stil nga Peja, që ritmi i tanishëm i jetës i dha kohën që mes rreshtash edhe gjatë ditëve jashtë-karantinore e ka dashur.

Për mua kjo kohë ishte shumë e përshtatshme që t’i përkushtohem më shumë pasionit tim për pikturën, vizatimin e skicimin – gjë që në të kalurën e kam bërë vetëm në kohën e lirë”, tregon ajo, në një bisedë virtuale.

Mirëpo, zgjedhja e saj është mjaft e veçantë. Pikturon skena filmi. Nëse ke parë “The Fall” rasisht në ecjen tuaj nëpër kanale filmash, Teuta zgjedhi ta ketë gjithmonë një skenë të këtij filmi në mur.

Duke e marrë parasysh që në këtë kohë të qendrimit të vazhdueshëm në shtëpi, angazhimet janë të pakta dhe ne thjeshtë qendrojmë më gjatë para televizionit, unë vendosa që të rishikoj disa filma dhe seriale që në ndonjë periudhë të jetës time ishin frymëzues. Nga kjo lindi edhe ideja e skicimit të skenave të cilat vendosa t’i ndaj me të tjerët, me shpresën që edhe të tjerët do të gjejnë frymëzimin dhe pozitivitetin, që nga njëherë po na mungon në këtë kohë kaq sfiduese”, na thotë Kelmendi.

Megjithatë, talenti i saj i ka dhënë ekskluzivitetin që të përzgjedh filmat dhe skenat, që ne mund t’i shijojmë veç të vendosura në pëlhurë.

Nga njëherë është thjesht skenari të cilin e pëlqej shumë, nganjëherë është edhe mënyra se si regjisori e manifeston me ngjyra dhe detaje të gjithë filmin. Thjeshtë janë skena që mua për ndonjë arsye më kanë lënë mbresë dhe më janë dukur të veçanta për t’u skicuar”, rrëfen ajo, teksa tregon për filmat, kuadrat e të cilëve tashmë janë pikturuar, “Deri më tani skenat e pikturuara janë nga filmat “The Fall”, “The Grand Budapest Hotel”, “Sleepless in Seattle”, “La Vita e Bella” si dhe “Erin Brockovich”. Këta janë nga kinematografia Hollywood-iane por në listën e gjatë që dua t’I skicoj janë edhe disa filma shqiptar të cilët ishin filma të preferuar të prindërve të mi”.

Arkitektura nuk e lë që Teuta t’i ikë nga dora. Edhe piktura e saj ndikohet mjaft nga arkitektura, për të mos thënë që është baza. Detajet, vijat, mënyra e të menduarit nga arkitektura e mbajnë fort afër.

Arkitektura për mua është insipirimi kryesor që më bëri të jem më konstruktive dhe më mësoi disiplinën për shumë sfera të jetës. Para se të studioja arkitekturën, artin dhe pikturën e shikoja me një sy më amator dhe jo aq kritik. Mund të them me plot kuptimin e fjalës që piktura ime ndikohet nga arkitektura duke filluar nga idetë fillestare e deri te detajet më të vogla që janë te dukshme në të gjitha punimet e mia”.

Koha e saj tashmë mbushet përveç pikturave që mund t’i shihni në YUGEN – by teutakelmendi, edhe me librat që ishin në listën e librave “për t’u lexuar”, mësimi online dhe projektet ku ajo është e angazhuar, siç është Autostrada Biennale.

Ndërkohë vazhdoj të jem e angazhuar me projekte të vazhdueshme që kam me Autostrada Biennale, të cilët gjatë vitit të kaluar kanë bërë një punë të jashtëzakonshme, përfshirë mbrojtjen dhe vetëdijesimin mbi trashëgiminë kulturore. Kështu mu dha mundësia të kontriboj me punën time në vetëdijësimin e fëmijëve mbi vlerat e trashëgiminë kulturore për mes skicave dhe ligjeratave, diçka që rezultoi të jetë shumë e pëlqyer nē qytetin e Prizrenit, dhe që e vazhduam edhe në Prishtinë”, thotë Teuta për fund të kësaj bisede, që në kushte tjera ndoshta do të ishtë më e detajuar nga biseda direkte.

Por, projektet e saj lëjnë të kuptohet se tekste tjera do të shkruhen për punët që do të bëjë.

Biografi e shkurtër e Teuta Kelmendit

Teuta Kelmendi është e lindur në Pejë, ku kaloi fëmijërinë e rrethuar me libra, muzikë e filma nga kultura të ndryshme, gjë që e bëri atë të influencohej nga arti botëror. Teuta u zhvendos me banim në Prishtinë në moshën 18 vjeçare ku edhe filloi studimet e Arkitekturës.

Gjatë studimeve, Teuta themeloi dhe organizoj takimet ne Meetings of Design Students (MEDS) – Kosova gjatë viteve 2010- 2014 (MEDS është platformë e shkëmbimit të njohurive për studentë të arkitekturës e dizajnit nga mbarë bota, të cilët ndjekin çdo vit shkollë verore në vendet e ndryshme të botës). Që nga koha e studimeve, Teuta u angazhua profesionalisht në fushat e dizajnit të brendshëm, mbrojtjes së trashëgimisë kulturore në projekte të ndryshme të fokusuara në qytetin e Prishtinës.

Teuta është në përfundim të studimeve Master në Fakultetin e Arkitekturës në Universitetin e Prishtinës. Ajo tani po punon si arkitekte freelance dhe poashtu ndjek pasionin e saj për pikturën dhe trashegiminë kulturore.

Në vitin 2011 dhe 2019 ishte pjesë e ekspozites globale See.Me në të dy edicionet e të cilit punimet e Teutes u ekspozuan në platform digjitale në Times Square në New York, SHBA. Në nëntor të vitit 2019, në një konkurs ndërkombëtar, ajo fitoi çmimin The Book Contest, që i mundësoi të botojë librin me 30 skica të bëra për 30 ditë radhazi – skica këto të shkoqitura nga përditshmëria e saj në Prishtinë.

Aktuale

Ministria e Turizmit përgatit aplikimin për futjen e Vjosës në UNESCO

Published

on

Ministrja e Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro ka njoftuar nisjen e punës për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore të mbrojtura nga UNESCO, nën programin “Njeriu dhe Biosfera”.

Kumbaro ka pasur një takim me delegacionin e UNESCO-s që ka mbërritur në Tiranë, i cili do të ndjekë përgatitjen e dosjes së aplikimit. “E lumtur të prisja në Ministrinë e Turizmit dhe Mjedisit ekipin e UNESCO, me të cilët nisim punën për përfshirjen e Vjosës në listën e pasurive botërore përmes programit “Njeriu dhe Biosfera”. Është ky program global që synon të krijojë një bazë shkencore për të përmirësuar marrëdhëniet midis njerëzve dhe natyrës ku jetojnë, për zhvillimin e qëndrueshëm që mbron mjedisin.

Na pret një punë intensive në përgatitjen e dosjes së aplikimit, që Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe Agjencinë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura do të dorëzojnë në UNESCO brenda këtij viti, për t’i dhënë një tjetër pasaportë ndërkombëtare mbretëreshës së lumenjve europiane e për të shtuar një tjetër xhevahir shqiptar në listën e UNESCO”, shprehet Kumbaro.

Vjosa u shpall Park Kombëtar në mars të vitit 2023. Më herët, Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO Audrey Azoulay vizitoi Vjosën me ftesë të Ministres së Turizmit dhe Mjedisit Mirela Kumbaro me qëllim përfshirjen e saj në listën e siteve të mbrojtura nga UNESCO, duke e vlerësuar si një prej lumenjve të fundit të egër në Europë dhe i pari Park Kombëtar i një lumi të paprekur.

Përgatitja e aplikimit është një proces i gjatë sipas standardeve të Organizatës Botërore të Kombëve të Bashkuara për Edukim, Shkencë dhe Kulturë, dhe Shqipëria do të asistohet nga ekipi i programit “Man and Biosphere”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

AKP-ja shpall për shitje dy asete në Mal të Zi

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) ka mbajtur të mërkurën ceremoninë e hapjes së ofertave të shitjeve përmes Likuidimit nr. 65, e cila përmban 26 aseteve atraktive që gjenden në Kosovë, raporton Ekonomia Online. Zëvendësdrejtori i AKP-së Muharrem Arifi, falënderoi të gjithë pjesëmarrësit duke e bërë të ditur se për herë të parë janë ofruar për shitje dy prona jashtë republikës së Kosovës.

“Ne sot po e përmbyllim procesin e tenderimit për – shitjen e 26 aseteve te Ndërmarrjeve Shoqërore ne likuidim përmes kësaj metode. Më lejoni të ju njoftoj se deri më tani janë privatizuar 2, 939 asete të ndryshme përmes shitjeve të aseteve të Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim të Agjencisë. Nga privatizimi i përgjithshëm i ndërmarrjeve shoqërorë dhe aseteve të tyre deri më tani janë grumbulluar 784 milionë e 114 mijë euro”, tha ai.

“Nga numri i përgjithshëm prej 602 Ndërmarrjeve Shoqërore në administrim te Agjencisë procesi i likuidimit deri me tani ka filluar për 589 Ndërmarrje. Deri me tani shuma e fondeve te shpërndara tek kreditorët e ligjshëm është 61 milionë e 700 mijë euro për 307 ndërmarrje shoqërore në likuidim. Për sa i përket shpërndarjes së 20 për qind, Agjencia po vazhdon me miratimin e listave të punëtoreve dhe shpërndarjen e shumës se 20 për qind të të  hyrave nga shitjet e aseteve për punëtorët e ndërmarrjeve shoqërore dhe deri me tani kemi arritur te shpërndajmë 163,379.229. EUR numri i përgjithshëm i përfituesve te 20 për qind është 52, 092 ish-punëtorë”, deklaroi ai.

Në rajonin e Prishtinës ofrohen për shitje 4 lokale afariste të madhësive të ndryshme duke filluar me lokalin 113m² në rrugën “Luan Haradinaj” deri në 24.66m² lokali në Dardani, të përshtatshme për zhvillim të veprimtarive afariste. Në rajonin e Prishtinës, konkretisht në Lipjan ofrohet poashtu një objekt për shitje si dhe në Gadime.

Në rajonin e Mitrovicës ofrohen 9 lokale afariste për shitje, lokalet kanë hapësira të ndryshme duke filluar prej 168m² deri tek lokali me 56.4m². Në rajonin e Mitrovicës në këtë shitje është përfshirë edhe toka dhe objekti i NSh Agrokultura Stacioni i Vjetër i Veterinës në rrugën “Adem Voca”.

Ndërkaq në rajonin e Prizrenit ofrohen tri lokale atraktive të përshtatshme për zhvillim të industrive të ndryshme tjera afariste me hapësirë prej 134m² deri tek lokali me hapësire prej 60m². Në këtë shitje janë përfshirë edhe dy lokale të NSh IMF në Podgoricë, Mal të Zi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Hapet ekspozita tregtare e ndërtimit në Paris

Published

on

Ekspozita tregtare e ndërtimit Intermat u hap zyrtarisht këtë mëngjes në Paris nga drejtori i ekspozitës Christophe Lecarpentier, presidenti i Federatës Franceze të Ndërtimit Alain Grizaud, presidenti i Federatës Kombëtare Publike Botërore Olivier Salleron, së bashku me Philippe Cohet, president i DLR dhe Jean-Claude Fayat, president i EVOLIS.

Ekspozita, e cila zgjat nga 24-27 Prill 2024 në Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte, do të shohë më shumë se 1000 ekspozues të pranishëm, me 70% të ardhur nga vende ndërkombëtare jashtë Francës.

Organizatorët e shfaqjes thonë se tema e këtij viti do të vendoset në mënyrë të vendosur mbi karbonin e ulët dhe qëndrueshmërinë dhe do të synojë të “përbëjë një vitrinë për përsosmërinë e sektorit në garën drejt zeros neto”, me qindra makineri elektrike dhe hibride që pritet të shfaqen.

Duke reflektuar më tej fokusin e tij në tranzicionin e energjisë, shfaqja do të mbahet për katër ditë në vend të gjashtë ditëve të mëparshme pasi organizatorët bëjnë oferta për të kursyer energji dhe për të reduktuar emetimet.

Intermat po rikthehet për herë të parë në gjashtë vjet pas anulimit të këstit të vitit 2021 për shkak të pandemisë.

Rikthimi i Intermat vjen gjithashtu mes një kohe të trazuar për industrinë e ndërtimit në Francë, me Indeksin e fundit të Menaxherëve të Blerjeve të Ndërtimit HCOB France (PMI) që parashikon një tjetër rënie të aktivitetit në vend në mars (duke rënë në një rezultat prej 41.0, nga 41.9 në shkurt).

Ndërkohë, perspektiva për sektorin e qirave në Francë është më pozitive, sipas Hervé Rebollo, drejtor i përgjithshëm i shoqatës franceze të qiradhënies dhe shpërndarësve DLR, i cili thotë se sektori kishte parë një “vit të mirë”, duke vënë në dukje disa fusha përmirësimi.

Duke folur për KHL në prag të shfaqjes, Rebollo tha se normat e qirave kanë qenë në rënie në Francë deri në 20% midis 2010 dhe 2020, ndërsa presioni i çmimeve nga kompanitë e mëdha të ndërtimit që negociojnë çmimet në avantazhin e tyre ka qenë në dëm të tregu./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending