Connect with us

Opinion

Si t’i përgjigjemi rritjes së popullsisë dhe ndryshimeve klimatike?

Published

on

Rusia vazhdon pushtimin e Ukrainës. Por, sipas mendimit tim, nuk është zgjerimi i NATO-s që ka mundësuar kriminalitetin e Putinit; është zgjerimi i shtëpive dhe makinave tona. Në të gjithë Ukrainën, Rusinë, Irakun, Venezuelën dhe Gadishullin Arabik, njerëzit vuajnë nga varësia e Perëndimit ndaj energjisë së lirë dhe nga diktatorët që fuqizon kjo varësi.

Çmimet e gazit po “rriten në qiell”, por ekonomistët kanë thënë prej vitesh se për të paguar të gjithë dëmin që benzina i bën mjedisit tonë, duhet të taksohet për të kushtuar sa dyfishi i çmimeve aktuale. Nga inflacioni i shpejtë dhe rritja e çmimeve të karburantit te ndotja, plastika, frakingu, sëmundjet e mushkërive në Virxhinia Perëndimore dhe shkatërrimi i Ukrainës – kostoja e pafundme e pastrimit të rrëmujës së karburanteve fosile është ajo që po rritet me të vërtetë.

E megjithatë ne njëkohësisht përballemi me sfidën ekzistenciale të rritjes së kërkesës globale për energji, duke pasur parasysh se planeti parashikohet të strehojë tre miliardë njerëz të tjerë deri në vitin 2100.

Si do t’i përmbushim me sukses nevojat për strehim dhe lëvizshmëri të këtyre turmave pa mbështetur petro-diktatorët dhe pa gërmuar rruga jonë drejt zhdukjes?

Për të strehuar popullsinë tonë ekzistuese dhe në rritje në mënyrë të përballueshme dhe me dinjitet, ne duhet të ndërtojmë mbi 2.4 trilion metra katrorë globalisht, që është e barabartë me shtimin e një qyteti të Nju Jorkut në planet çdo muaj për 40 vitet e ardhshme.

Duke pasur parasysh këtë madhësi, ne nuk mund ta arrijmë këtë vetëm përmes ripërdorimit adaptiv.

Ne duhet të ndërtojmë dhe ta bëjmë këtë me mençuri. Askush – veçanërisht në Perëndim – nuk ka të drejtë t’u urojë këtyre të ardhurve ose t’u mohojë strehimin, lëvizshmërinë, teknologjinë, ushqimin dhe, po, energjinë.

Duke pasur parasysh ndikimet ekstreme të ndryshimeve klimatike që po përjetojmë tashmë, ne duhet të gjejmë mënyra për të adresuar çështjet e kudondodhura të krijimit të banesave – jo vetëm për popullsinë tonë aktuale, por tre miliardë njerëz në rrugën e tyre – dhe të zbatojmë një strategji që është vërtet negative e karbonit.

E thënë thjesht, korniza Goldilocks nuk është shkencë raketash, është sintezë. Me të, unë mbroj strehimin në shkallë të vogël me panele diellore lart, tranzit poshtë, teknologji të njohura në të gjithë, të gjitha të organizuara në lagje të gjelbërta të përballueshme, me përdorim të përzier.

Nëse e gjithë bota do të jetonte kështu, në vitin 2100 të gjithë 11 miliardë prej nesh do të mund të zinin një zonë të barabartë me madhësinë e Francës, duke lënë pjesën tjetër të botës për natyrën, bujqësinë dhe oqeanet e pastër.

Modeli Goldilocks kompenson aq shumë karbon saqë do të kompensonte në mënyrë efektive emetimet e çdo makine në botë nëse të gjithë do të jetonim në këtë mënyrë. Ndikimi do të ishte tronditës.

Vishaan Chakrabarti është një arkitekt, urbanist dhe autor i fokusuar në qytetet dhe qëndrueshmërinë. Ai është themeluesi dhe drejtori kreativ i studios globale të arkitekturës Practice for Architecture and Urbanism./Media Ndërtimi.

Opinion

A është arkitektura e mirë sinonim i bukurisë?

Published

on

Arkitektura nuk është thjesht ndërtim. Mbi 2,000 vjet më parë, arkitekti romak Marcus Vitruvius Pollio përcaktoi dy realitete bazë në ndërtim: “Fortësia” (Siguria) dhe “Mall” (Përdorimi) dhe më pas ofroi atë që e kthen ndërtesën në arkitekturë: “Kënaqësia” (Bukuria).

“Qëndrueshmëria” është rishfaqur në këtë shekull si “Rezistenca”. Pasi ishte e padëmtuar në pesë uragane mbi tridhjetë vjet, a ka kjo ndërtesë “kënaqësi” përtej “ngurtësisë” së saj? Vetia e “Mallit” gjendet në dobinë dhe përshtatshmërinë e çdo dizajni: a ka ky arkiv, në përdorim të vazhdueshëm, “Kënaqësi” përtej “Mallit” të tij?

“Bukuria” mund të jetë një fjalë me katër shkronja për ndjeshmëritë e arteve të bukura, ku gjykimet bëhen të mbrojtura nga arsyetimet e mësuara. Por njerëzit përjetojnë gëzim në botë përpara se të mund ta kuptojnë, shpjegojnë ose justifikojnë atë. Pra, si e përkufizoni “Bukurinë”? A është në harmoni me botën natyrore?

Njerëzimi dëshiron të përcaktojë, kontrollojë dhe riprodhojë suksesin – por nëse suksesi në krijimin e “Arkitekturës së Mirë” po lehtëson përgjigjet e pakontrollueshme që shfaqen në gjenetikën tonë, atëherë “Bukuria” është jashtë kontrollit tonë.

Realiteti jashtëzakonisht subjektiv i njerëzimit tonë ka një universalitet të së vërtetës në arkitekturë. Mendoj se gjetja e asaj që ekziston brenda secilit prej nesh dhe dëgjimi i atij realiteti thelbësor, “pa emër”, është mënyra më e vështirë dhe më e natyrshme për të gjetur “Bukurinë” – dhe “Bukuria” përcakton “Arkitekturën e Mirë”.

Masa e “Arkitekturës së mirë” përtej “ngurtësisë” dhe “Mallit” gjendet tek çdo njeri, për zhgënjimin e madh të atyre që kërkojnë të vërtetojnë vlerën e tyre në gjykimet e lindura nga racionalizimi. Siç tha shkrimtari Henry James, “Nuk më interesojnë asgjë për arsyet, por e di se çfarë më pëlqen”.

Continue Reading

Opinion

Reflektime mbi një jetë në arkitekturë të Jim Polshek

Published

on

Reflektime mbi një jetë në arkitekturë të Jim Polshek

Jim Polshek, i cili vdiq në moshën 92-vjeçare javën e kaluar, ishte një arkitekt i vlerësuar me çmime (Medalja e Artë e AIA, 2018), projektues, avokat publik dhe edukator (dekani i arkitekturës në Kolumbia, 1973–1987).

Ai ishte një Midwesterner, i lindur në Akron, Ohio, i cili vazhdoi të hapte praktikën e tij në vitin 1963, kur themeloi James Stewart Polshek Architects. Në fund të fundit, praktika u bë e njohur ndërkombëtarisht si Arkitektët e Partneritetit Polshek. Në vitin 2010, partnerët e riemëruan firmën Ennead Architects dhe ai mbeti i përfshirë si konsulent dizajni.

Xhimi u tërhoq nga modeli i kujtesës i Nabokovit, me ngjarje të vendosura përballë njëra-tjetrës, në shtresa, sikur të shiheshin përmes një pirg letrash gjurmuese. “Qasja joortodokse ndaj shkrimit të kujtimeve më tërheq mua,” pranoi Jim.

“Dloset” në historinë e Polshekut shfaqen në mënyrën Nabokoviane: dizajni i Muzeut Kombëtar të Historisë së Hebrenjve Amerikanë në Filadelfia në vitet e para të shekullit të 21-të përputhet me kujtimet e Jim-it për punën e Louis Kahn-it për kongregacionin Mikveh Israel në Filadelfia (një projekti që nuk u realizua kurrë), dhe ditët studentore të Polshek në Yale dhe hapësira e studios që ai dhe shokët e tij të klasës pushtuan në Galerinë e Arteve të Universitetit të Kahn’s Yale, të cilën firma e Polshek do ta rivendoste 50 vjet pas përfundimit të saj.

Historia e Polshek për projektimin e fabrikës së shtypshkronjës New York Times në College Point, Nju Jork, shpaloset me një tangjente në vendin e mediave të lajmeve në jetën amerikane dhe rolin e manjatëve të medias si S.I. Newhouse, i cili themeloi Shkollën e Komunikimit Newhouse në Sirakuzë. Universiteti, për të cilin firma e Polshek projektoi një shtesë të re në 2007. Jim lidhi pikat në një odise personale dhe profesionale.

Arkitektura e Polshekut ishte produkt jo vetëm i një rezervuari intelektual depërtues të kujtesës, vlerave dhe altruizmit, por edhe bashkëpunimi me kolegët dhe klientët gjatë një jete profesionale që zgjati gati tre të katërtat e një shekulli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Opinion

A mundet Arti publik të formësoj qytete?

Published

on

“Arti synon të përfaqësojë jo pamjen e jashtme të gjërave, por rëndësinë e tyre të brendshme”, vuri në dukje polimateni grek Aristoteli. Arti publik në qytetet në mbarë botën kërkon të ndjekë këtë qëllim duke ofruar një ndjenjë kuptimi dhe identifikimi për banorët e tij.

Duke marrë formën e muraleve, instalimeve, skulpturave dhe statujave, arti publik angazhohet me audiencë jashtë muzeve dhe në sferën publike.

Ky art paraqet një mënyrë demokratike të ripërcaktimit kolektiv të koncepteve si komuniteti, identiteti dhe angazhimi social.

Arti publik është një mënyrë efikase për komunitetet për të krijuar një imazh të ri, për të zgjidhur një problem ose për të treguar një histori.

Kjo formë imazhi merr domenin publik si një vend për frymëzim dhe shprehje, duke përdorur një proces pjesëmarrës për të krijuar pjesët. Së bashku me komunitetin, artisti ndjek një proces të krijimit të dizajnit qytetar.

Vepra artistike e krijuar në bashkëpunim mund të jetë e përhershme, e instaluar përkohësisht ose e përfunduar vetëm me pjesëmarrjen në të. Praktika e zonës specifike dhe e përqendruar te njerëzit është një kontribues kryesor në strukturën sociale të zonave urbane.

Krijimi i vendeve mbështetet në lidhjet e forta të komunitetit rreth vendndodhjes dhe kulturës, dhe veprat e artit japin një dorë në lidhjen e identitetit kolektiv me një hapësirë. Arti publik mund të përforcojë themelet e komuniteteve, duke ndërtuar një imazh të së kaluarës së tyre dhe duke projektuar një vizion për të ardhmen e tyre.

Ai rrit kapitalin social dhe përmirëson ekonomitë lokale. Artistët përfshijnë një qasje krijuese në fabrikimin e ndërveprimeve për shkëmbimin kulturor, duke përdorur artin publik për të rigjallëruar lagjet dhe qytetet.

Arti publik është parë se promovon rigjenerimin urban. Ai ofron një kombinim të vlerave estetike dhe identitetit social për të aktivizuar hapësirat publike. Qytetet që demonstrojnë një kulturë aktive dhe dinamike janë më tërheqëse për individët dhe bizneset.

Artet dhe kultura luajnë gjithashtu një rol kyç në zhvillimin e mundësive turistike duke rritur imazhin publik të qytetit. Këta faktorë krijojnë vende pune nga sipërmarrjet e reja të biznesit, duke sjellë të ardhura në ekonominë vendase.

Ndikimi i artit publik në komunitetet dhe vendet e tyre është thelbësor, duke peshuar përgjegjësinë mbi shtetin dhe artistët me shpirt të lirë. Për të siguruar që arti publik i shërben qëllimit të tij të synuar, është e rëndësishme që komuniteti të vërë në dyshim pronësinë e tij qytetare.

Qëllimi i veprave të artit në hapësirat publike është të përfaqësojë dhe të përfitojë njerëzit e qytetit, dhe jo forcat kapitaliste apo politike.

Arti publik pozicionohet në kryqëzimin e historisë së përbashkët dhe kulturës në zhvillim. Përdorimi i mediumit do të përcaktojë njëkohësisht se si arti publik formon qytetet.

Shkruar nga: arkitekti dhe shkrimtari indian, Ankitha Gattupalli i cili merret me kryqëzimin midis hapësirave, ekologjive dhe komuniteteve.

Continue Reading

Trending