Connect with us

Ndërtim

Si të mbrohen punëtorët e ndërtimit nga metalet toksike

Published

on

Industria e ndërtimit duhet të marrë në konsideratë ndërhyrjet në të gjitha frontet që lidhen me sigurinë e punëtorëve, shkruan Joel Dandrea, shefi ekzekutiv i SCRA.

Shumë profesione janë të ekspozuara ndaj metaleve toksike në punë, por punëtorët e ndërtimit e kanë një punë më të vështirë duke zbatuar praktika të sigurta kur largohen nga kantieri për shkak të llojit të mjediseve kalimtare në natyrë ku ata punojnë dhe mungesës së trajnimit për këto tema.

Si rezultat, punëtorët e ndërtimit mund të sjellin në shtëpi më shumë se një rrogë dhe muskuj të lënduar – në vend të kësaj, ata gjithashtu mund të ekspozojnë familjet e tyre ndaj metaleve toksike.

Studimi u botua në internet në revistën Environmental Research dhe thekson nevojën për masa të përmirësuara për të reduktuar ekspozimin e punëtorëve të ndërtimit në shtëpi. Deri më tani, shumica e kërkimeve që fokusohen në ndotësit toksikë të sjellë pa dashje në shtëpi nga vendi i punës janë përqendruar në problemet që lidhen me plumbin. Dihet shumë më pak në lidhje me ekspozimet në shtëpi ndaj metaleve të tjera të dëmshme.

Sipas “Harvard Take Home Study”, shtëpitë e punëtorëve të ndërtimit kishin nivele më të larta të arsenikut, kromit, bakrit, plumbit, manganit, nikelit dhe kallajit kur krahasoheshin me punëtorët e kujdestarisë dhe automobilave (gjithashtu në studim).

Dhe ndërsa plumbi njihet mjaft mirë, nuk ka udhëzime të qarta për të matur nivelet e sigurisë së këtyre metaleve të tjera, edhe aq të rrezikshme sa ato janë.

Industria e ndërtimit duhet të marrë në konsideratë ndërhyrjet në të gjitha frontet që lidhen me sigurinë e punëtorëve në këtë drejtim. Dhe nëse politikat, burimet dhe arsimi bazë janë të ngadalta, atëherë u takon punëdhënësve dhe punonjësve që të njohin rreziqet dhe të menaxhojnë rreziqet e tyre në përputhje me rrethanat. Proaktiviteti, në këtë rast, mund të shpëtojë jetë./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Vazhdojnë ndërtimet e objekteve kolektive pa leje në Mitrovicën e Veriut

Published

on

Disa kanë përfunduar më herët e janë mbushur me banorë serb, e disa po presin banorë të rinj objektet e larta banimi në Mitrovicën Veriore.

6 banesa kolektive janë ndërtuar në lagjen e boshnjakëve në një periudhë kohore prej dy vjetësh.

Investimet e Serbisë jo fort larg urës së Ibrit po vazhdojnë. Edhe një objekt banesorë tashmë veçse është gati për t’u përfunduar.

Edhe objekti paralel i Universitetit të Prishtinës në këtë zonë është në fazën e parë të ndërtimit.

Të gjitha ndërtimet që janë ndërtuar që nga përfundimi i luftës janë pa leje ndërtimore, raporton transmetuesi publik i Kosovës.

Kryesuesi i Kuvendit Komunal i Mitrovicës Veriore, Nexhat Uglani thotë se pritet të merret një vendim për këto ndërtime./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Mjedisi i ndërtuar i Australisë do të arrijë zero neto deri në vitin 2040

Published

on

Studiuesit nga UNSW Sydney kanë zhvilluar një udhëzues kombëtar referimi për të ndihmuar Australinë të arrijë objektivat e saj neto zero. Burimi falas në internet ofron një shteg për arritjen e karbonit zero neto të ‘gjithë jetës’ për ndërtesat australiane deri në vitin 2040.

Gara për neto zero karbon: Një udhëzues urgjence klimatike për ndërtesat e reja dhe ekzistuese në Australi është një udhëzues me 40 faqe që detajon informacione kritike rreth materialeve dhe praktikave më të mira të ndërtimit për të ndihmuar arkitektët, inxhinierët dhe planifikuesit të transformojnë industrinë e ndërtimit drejt ndërtesave me karbon neto zero.

“Udhëzuesi ynë bazohet në të dhënat klimatike australiane, por ka zbatueshmëri globale,” thotë profesor Deo Prasad, studiuesi kryesor i udhëzuesit.

“Ky udhëzues ofron një nivel më të thellë njohurish sesi ky sektor mund të lëvizë me shpejtësi drejt ndërtesave me karbon neto zero në afat të shkurtër. Duke përdorur prova dhe analitikë të bazuar në shkencë, udhëzuesi harton një udhërrëfyes të qartë për arritjen e zeros neto deri në vitin 2040 në industrinë e ndërtimit. Ajo shkon përtej aspiratës dhe në të arritshmen”, thotë ai.

Udhëzuesi është i pari që detajon një qasje holistike për arritjen e zeros neto dhe plotëson boshllëqet e njohurive për ndërtesat me karbon neto zero.

Udhëzuesi detajon gjithashtu mundësitë pas jetës për ndërtesat e destinuara për t’u shkatërruar – duke krijuar mundësi për të zgjeruar ekonominë rrethore.

Gara drejt karbonit neto zero është një udhëzues i shkurtër i bazuar në një libër nga të njëjtët studiues “Shpërndarja në një urgjencë klimatike: drejt një mjedisi të ndërtuar me karbon neto zero”. Libri thuhet se rekomandohet për ata që duan informacion më të thellë se si projektet e tyre mund të arrijnë zero neto./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Vazhdojnë punimet në ndërtimin e Pallatit të Kulturës në Ferizaj, të nisura para 3 vjetësh

Published

on

Pallati i Kulturës po ndërtohet çdo ditë, për t’i sjellë së shpejti Ferizajt – hapësirën më të madhe ndonjëherë për aktivitete kulturore, tha kryetari i Komunës së Ferizajt, Agim Aliu.

“Ekipet punonjëse, tashmë po vendosin çatinë e objektit, për të dinamizuar punën edhe në nyje tjera, që të përfundohet plotësisht kjo vepër madhore e infrastrukturës kulturore.”, tha kryetari Aliu.

Projekti kap vlerën e 5 milionë euro, i cili konsiderohet se do të plotësoj kërkesat e grupeve artistike e kulturore.

Ky projekt integron teatrin, galerinë, muzetë, sallat koncertale e format tjera të artit e kulturës, për të shërbyer për dhjetëra vite si më i vlefshmi investim në mozaikun e larmishëm të kulturës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending