Connect with us

Arkitekturë

Si po i jep jetë ndërtesave bioteknologjia në arkitekturë?

Published

on

Qytetërimi modern njerëzor po shkon drejt një rruge qorre. Uria për të përparuar më shpejt ka rritur infrastrukturën dhe aktivitetet e ndërtimit duke rezultuar në shpyllëzim të shpejtë, shfrytëzim të burimeve natyrore dhe ndotje mjedisore. Një raport nga Bimhow thotë se sektori global i ndërtimit kontribuon në 23% të ndotjes së ajrit dhe rreth 40% të ndotjes së ujit, dhe gjeneron më shumë se 50% të mbetjeve totale të landfillit. Këto statistika janë një paralajmërim i maskuar për industrinë AEC që të ndalojë dhe të rimendojë veprimet e saj.

Për të reduktuar ndikimin e aktiviteteve të ndërtimit në mjedis, arkitektët dhe bioshkencëtarët po bëjnë një përpjekje për të ndërtuar në harmoni me natyrën. Ky vizion arrihet përmes inovacionit të frymëzuar nga natyra në material, formë dhe teknologji ndërtimi.

Arkitektura e bioteknologjisë ndërthur teoritë e natyrës me parimet e projektimit të ndërtesave për të nxitur bashkëjetesën e njeriut dhe tokës. Bioteknologjia në arkitekturë po përdor materiale të gjalla të bioinxhinieruara që mund të rriten, prodhojnë energji dhe vetë-shërohen.

Si po e përqafon arkitektura Bioteknologjinë?

Ardhja e bioteknologjisë në arkitekturë ofron një zgjidhje premtuese për një krizë ekzistenciale. Aktualisht, eksperimentet me bioteknologjinë po ndërmerren në nivel periferik për të gjetur zgjidhje për aplikime në shkallë të gjerë. Më poshtë janë mënyrat kryesore në të cilat bioteknologjia po futet me arkitekturën

Bioteknologjia në Materialet e Ndërtimit

Miceliumi, duke qenë pjesë vegjetative e një myku, po hulumtohet si një material alternativ për t’u përdorur për ndërtimin e ndërtesave. Kërkimet e reja në lëndët e biokompoziteve kërpudhore jo vetëm që kanë revolucionarizuar fushën e shkencës së materialeve, por gjithashtu kanë kontribuar drejt një të ardhmeje të qëndrueshme dhe të kujdesshme për arkitekturën.

Përdorimi i gjerë i kësaj kërpudhe karakterizohet nga aftësia e tij për të ricikluar mbetje të ndryshme biologjike në materiale ndërtimi sintetike të qëndrueshme dhe ekonomike. Me veti dhe aplikime të personalizueshme si izolimi, veshjet me panele, dyshemeja dhe orendi të tjera, përbërjet e miceli mund të zëvendësojnë me sukses shkumën, lëndën drusore dhe plastikën. Ato gjithashtu shfaqin veti më të mira të izolimit termik dhe akustik sesa materialet tradicionale si shkuma sintetike dhe druri i projektuar, duke i bërë ato një opsion më të mirë se të gjitha materialet e disponueshme.

Përdorimi i bioteknologjisë në arkitekturë po i ndihmon njerëzit të zhvillojnë ndërtesa që janë më të përshtatshme dhe më të qëndrueshme për sot dhe parandalojnë shfrytëzimin e mjediseve tona të ardhshme, duke na ndihmuar të lëmë një botë më të mirë për brezat e ardhshëm.

Ndërsa shumica e hulumtimeve aktuale mbi temën e bioteknologjisë në arkitekturë synojnë vetë-mbajtjen, rezultati i vërtetë do të arrihet vetëm pasi të gjitha sistemet të bashkëpunojnë për të krijuar një ekosistem holistik./Media Ndërtimi

Arkitekturë

Çfarë është arkitektura kinetike?

Published

on

Dizajni kinetik është bërë një pjesë thelbësore e zhvillimit arkitektonik, nga shpikja e urave të lëvizshme në Egjiptin e lashtë deri te dhomat rrotulluese në shtëpinë e Sharifi-ha. Megjithatë, si arritëm nga kjo në këtë? Për të kuptuar konceptin e arkitekturës kinetike, le të hedhim një vështrim më të thellë në origjinën e saj.

“Kinetic” rrjedh nga fjala greke kinētikos, që do të thotë “lidhur me lëvizjen muskulare”, ndërsa përkufizimi arkitektonik është koncepti “lejimi i pjesëve të një strukture të lëvizin, pa zvogëluar integritetin strukturor”. me fjalë të tjera, është arkitekturë në formën e një trupi në lëvizje.

Një nga format më të hershme të arkitekturës kinetike është tenda e beduinëve, e përdorur në Afrikën e lashtë. Kjo strukturë elastike ftohëse është e adaptueshme ndaj klimës së shkretëtirës dhe urës së lëvizshme, një mekanizëm mbrojtës i zhvilluar në Egjipt dhe më vonë i përdorur zakonisht në shekullin e 15-të.

Megjithatë, arkitektët filluan të pranojnë konceptin e Arkitekturës Kinetike vetëm në fillim të shekullit të 20-të. Shembuj janë vizatimet e Yakov Chernikhov në Fantazitë arkitekturore dhe koncepti i pandërtuar i Thomas Gaynor për Ndërtesën Rotary në 1908, megjithatë këto botime ishin ende thjesht teorike.

Një projekt që u ndërtua ishte Villa Girasole nga inxhinieri i Marinës Angelo Invernizzi. E ndërtuar në vitin 1935, ajo është një shtëpi rrotulluese që ndjek lëvizjen e diellit për të maksimizuar nxehtësinë dhe dritën në brendësi. Girasole, e cila në italisht përkthehet në Luledielli, ndodhet në një bazë rrethore me diametër 44 metra dhe është një vepër e jashtëzakonshme arkitekturore e ndërtuar gjatë epokave të arkitekturës funksionaliste dhe futuriste.

Më vonë në shekullin e 20-të, arkitektët e zhvendosën fokusin e tyre në arkitekturën kinetike. Teori të tilla si Manifesti i Arkitekturës Mobile të Yona Friedman dhe Planifikimi Hapësinor i Qytetit, Pallati i Argëtimit të Cedric Price dhe Qyteti Plug-in i Peter Cooke u botuan. Megjithatë koncepti i arkitekturës kinetike u prezantua për herë të parë në vitin 1970 nga William Zuk, i cili botoi librin Kinetic Architecture. Kjo tërhoqi më tej interesin për konceptin kinetik ndërsa u zhvilluan shkenca kompjuterike dhe teknologjitë e ndërtimit.

Shembuj të tjerë përfshijnë shtëpinë Sharifi-Ha, e cila siguron vëllime banimi që rrotullohen për t’u kthyer në tarraca në verë dhe mbyllen në dimër, dhe Muzeu i Artit Milwaukee, me mburojën e tij të lëvizshme të diellit, i përbërë nga 72 pendë çeliku që palosen dhe shpalosen. sipas kohës së ditës, dhe Kulla Al Bahar, me një fasadë që ndjek lëvizjen e diellit për të çuar panelet e tekstilit me fije qelqi në formë ylli të hapen dhe mbyllen, duke mbrojtur banorët nga nxehtësia dhe shkëlqimi diellor.

Ka shumë shembuj të tjerë që shfaqin mundësitë e pafundme të arkitekturës kinetike, por në fund të fundit, dizajni kinetik ka ndikuar në ndërtesa në parametra të tillë si koha, moti, energjia dhe nevojat njerëzore që nuk janë statike, por më tepër dinamike. Si rezultat, dizajni kinetik i lejon ndërtesat të zhvillojnë sisteme komplekse që u përgjigjen nevojave të tyre të veçanta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Rizhvillimi “i shëmtuar” në Liverpool, fiton çmimin për ndërtesën më të keqe të Britanisë

Published

on

Rizhvillimi i Lime Street në Liverpool nga studio britanike Broadway Malyan është emëruar ndërtesa e re më e keqe në vend në Kupën Carbuncle të këtij viti.

Organizuar nga revista e Mbretërisë së Bashkuar The Fence, gjyqtarët zgjodhën rizhvillimin e Lime Street si “ndërtesën e re shumë të keqe në Britani”, që kur konkursi u zhvillua për herë të fundit në 2018.

“Që nga shikimi i parë, dy nga paneli ynë e kishin këtë si përzgjedhjen e tyre numër një, dhe ndërsa lista e gjatë u ngushtua në një listë të ngushtë, kjo pjesë e tmerrshme e fatkeqësisë arkitekturore vazhdoi të qëndronte jashtë,” tha The Fence në njoftimin e çmimit.

Përfunduar në vitin 2019, dizajni i rizhvillimit të Broadway Malyan përmban panele metalike të gdhendura që përfshijnë një fasadë të rrugës që çon nga stacioni i trenit Liverpool Lime Street.

Panelet e gdhendura përshkruajnë ndërtesat shekullore që u shkatërruan për t’i hapur rrugë rizhvillimit, i cili tani përmban një hotel dhe strehim studentësh.

I ringjallur nga The Fence për vitin 2024, Carbuncle Cup synon të identifikojë ndërtesat më të këqija të Mbretërisë së Bashkuar. Ajo u drejtua çdo vit midis 2006 dhe 2018 nga revista e arkitekturës Building Design (BD)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura e kontrollit: Peizazhet e çuditshme postmoderne të Koresë së Veriut

Published

on

Rrokaqiejt postmodern bashkëjetojnë me monumente socialiste në shtetin e izoluar. Shumë prej fotografive janë të publikuara nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve dhe nuk kanë datë se kur janë bërë.

Ndërtesat e larta e shumëngjyrëshe shihen përreth një monumenti të vjetër në Phenian në Korenë e Veriut, 11 shtator 2018, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Pamje gjatë natës e distriktit Songhua në lindje të Phenianit, në Korenë e Veriut. Fotoja është publikuar nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve (KCNA), por nuk ka datë se kur është bërë.

Udhëheqësi i Koresë së Veriut, Kim Jong Un, gjatë një vizite në një zonë të zhvilluar banimi në rrethin Huaseong në Korenë e Veriut, në këtë foto të publikuar më 6 prill 2024 nga Agjencia Qendrore Koreane e Lajmeve, KCNA.

Pamje e përgjithshme gjatë ceremonisë së hapjes së Fermës së Serës Ryonpho për të shënuar përvjetorin e themelimit të Partisë së Punëtorëve në pushtet, në Korenë e Veriut, në këtë foto pa datë, e cila u publikua më 11 tetor 2022 nga KCNA-ja./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending