Connect with us

Infrastrukturë

Si planifikon Evropa të përballet me krizën e mungesës së gazit nga Rusia

Published

on

Një proces kalimi nga gazi rus në gaz natyror të lëngshëm (LNG) nga Amerika dhe Azia  kërkon investime të mëdha.

Në vitin 2021, Rusia furnizoi 40% të gazit të Evropës.

Që nga pushtimi i Ukrainës, kjo përqindje ka ndryshuar me shpejtësi.

Më 31 maj Gazpromi, gjiganti energjetik shtetëror i Rusisë, njoftoi se do ta ndalojë furnizimin kompanive GasTerra-s, një kompani holandeze dhe Orsted, kompani daneze, pasi ato refuzuan të paguanin për gazin në rublën ruse. Furnizimi i Shell-it në Gjermani gjithashtu u ndërpre, shrkuan The Economist.

Vendimi dukej si hakmarrje: një ditë më parë BE kishte shpallur një ndalim të naftës ruse, duke mbuluar 75% të importeve nga Rusia dhe 90% deri në fund të vitit. Rusia e kishte ndërprerë gazin tashmë për kompanitë e gazit në Bullgari, Finlandë dhe Poloni.

Për të hequr dorë nga furnizimet ruse, shumë vende evropiane po i drejtohen gazit të lëngshëm natyror (LNG) të importuar nga Amerika dhe Azia. Importet e LNG janë rritur me 47.7% nga viti në vit në muajin prill dhe me 19.9% krahasuar me muajin mars.

Ky furnizim i lëngshëm duhet të kthehet në gjendjen e tij të gaztë përpara se të dërgohet tek përdoruesit përfundimtarë. Deri kohët e fundit, Evropa dukej se kishte shumë o’i zëvendësuar gati dy të tretat e gazit rus me tubacione.

Terminalet e importit të kontinentit kishin vetëm 45% të kapacitetit në vitin 2021, sipas Energy Intelligence, një botues që merret me lëminë e industrisë.

Por, ndërkohë që Rusia fillon me ndërprerjen e gazit, mungesa në objektet e përpunimit dhe tubacionet për transport të mëtejshëm po bëhet e dukshme.

Pjesa më e madhe e kapacitetit të rigazifikimit të Evropës është në jug dhe perëndim; Britania dhe Spanja kanë rreth gjysmën prej tyre.

Vendet pa dalje në det në lindje, të cilat kanë më shumë ekspozim ndaj energjisë ruse, janë duke u përballur me probleme.

Mungon infrastruktura për ta dërguar gazin atje ku duhet. Në muajt e fundit, dy tubacionet përmes të cilave Britania dërgon gaz në Evropë janë mbaruar.

Me dërgesat e LNG që po derdheshin, dhe askund për t’i vendosur, çmimet e gazit në Britani pësuan rënie./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Pompa e derivateve në Mramor përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin!

Published

on

Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës, Florian Dushi bashkë me përfaqësues të Kompania Rajonale e Ujësjellësit “Prishtina” sh.a. vizituan objektin – pompën jofunksionale të derivateve në fshatin Mramor e cila përbënë rrezikshmëri të lartë për ambientin.

Përveç tjerash, në objektin në fjalë inspektorët e Komunës së Prishtinës kanë hasur edhe në rezervuarë për të cilët dyshohej se ka akoma mbetjet ë derivateve.

Pas inspektimit të drejtpërdrejtë të këtij lokacioni dhe të objektit, Drejtoria e Inspekcionit ka marrë masa mbrojtëse duke e ndaluar hyrjen e personave të paautorizuar në atë lokacion që përbënë rrezik të lartë deri në një vendim tjetër të organeve kompetente komunale./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Aprovohet programi me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh për sektorin e energjisë të Kosovës

Published

on

Bordi i drejtorëve të Korporatës së Sfidës së Mijëvjeçarit (MCC) kanë aprovuar Programin Kompakt të Kosovës me vlerë prej 236.7 milionë dollarësh – investimi më i madh në sektorin e energjisë të Kosovës, si dhe një gur themel që mundëson tranzicionin energjetik të Kosovës.

“Lajm i mrekullueshëm nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës! Jam falënderuese ndaj ekipeve të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të Kosovës, krenare me ekipin e Kosovës, si dhe e nderuar që kam udhëhequr këto negociata!”, deklaroi ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

KRU Prishtina “dallavere” me pagesat e pranuara nga konsumatorët

Published

on

Paraqitja e pasqyrave financiare, pasqyra e pozicionit financiar duhet të prezantoj pozicionin financiar në datën e raportimit, duke prezantuar gjendjen e aktiveve, detyrimit si dhe kapitalin neto, mbi bazën e të dhënave kontabël në po të njëjtën datë.

Kompania në regjistrat kontabël ka të regjistruar një shumë financiare prej 712,872€ e cila ishte krijuar si rezultat i pagesave të konsumatorëve të ndryshëm ndër vite.

Ne kemi vërejtur se kompania nuk ka dhëna të sakta lidhur me klientët/konsumatorët e tillë dhe si rrjedhojë kjo vlerë ishte regjistruar në zërin kontabël me përshkrimin “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme”.

Sipas zyrtarëve të kompanisë, kjo kishte ndodhur si pasojë e vështirësive në identifikimin e konsumatorëve me rastin e shkarkimit të pagesave nga llogaria bankare.

Sipas zyrtarëve përgjegjës, ky është një problem i bartur që nga fillimi i vitit 2003, kur ka filluar të mbahet në analitikë gjendja e konsumatorëve.

Mos identifikimi i klientëve të cilët kanë paguar në llogari të kompanisë, rritë rrezikun që obligimet e konsumatorëve ndaj kompanisë të mos jenë të sakta, dhe klientët të paguajnë më shumë apo më pak sesa është borxhi faktik.

Rekomandimi i Zyrës së Auditorit është që Bordi i Drejtorëve duhet të sigurojë, që janë marrë veprimet e duhura për të identifikuar konsumatorët, paratë e të cilëve janë grumbulluar në llogarinë “Pagesat e pa identifikuara dhe të jashtëzakonshme” dhe zbritjet e llogarive të arkëtueshme t’i alokohen secilit klientë/konsumatorë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending