Connect with us

Arkitekturë

Si do të ndryshojnë zyret e punës pas pandemisë

Published

on

Para pandemisë së COVID-19, një fokus i madh për kompanitë në Bay Area të San Francisco ishte rregullimi i vendit të punës që pasqyronte kulturën e ndërmarrjeve.

Mirëpo tani vendet e punës moderne do të pësojnë disa ndryshime për shkak të pandemisë së coronavirusit.

Duke parë të ardhmen dhe rreziqet e mundshme, punëdhënësit duhet ta kenë me dije një valë të dytë që mund të ndodhë nga sëmundja e COVID-19 gjatë vjeshtës.

Mbi të gjitha, kompanitë duhet të kuptojnë se si t’i bëjnë njerëzit të ndjehen më të sigurt.

“Duhet bërë më shumë se sa duhet – jo vetëm vendosja e dezinfektuesve”, tha themeluesja e firmës Blitz, Melissa Hanley për Bussines Insider, përcjell Telegrafi.

“Në radhë të parë kemi të bëjmë me aspektin njerëzor”, u shpreh ajo.

Bussines Insider ka publikuar detaje për shtatë firma të arkitekturës në Bay Area të San Franciscos për mënyrën sesi ata po ndihmojnë klientët të përgatiten të rihapin zyret dhe të mirëpresin punonjësit që braktisën tavolinat e tyre në mars për të filluar punën nga shtëpia.

Ja se si mund të duket zyra në të ardhmen – dhe si kriza globale e shëndetit COVID-19 mund të ndryshojë përgjithmonë vendin e punës.

Është vërtetuar se sëmundja transmetohet lehtë përmes hapësirave të dendura të zyreve

Siç është njoftuar më parë, Qendrat Koreane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve ndërtuan një tabelë të kodimit të ngjyrave të një qendre telefonike në Korenë e Jugut që tregonte se sa lehtë sëmundja mund të përhapet nga një person në tjetrin në një mjedis pune.

Megjithëse ende nuk dihet dalja nga karantina në SHBA, ndërmarrjet në të gjithë Bay Area janë duke u bërë gati të përgatisin zyret për kthimin e punëtorëve.

Ka shumë të ngjarë që do të ndodhë përpara se të zhvillohet një vaksinë, që do të thotë se integrimi i masave fizike të distancimit në planet e zyrave do të jetë i domosdoshëm.

Gjithashtu, është e vështirë të planifikosh për një periudhë afatgjate, kështu që shumë klientë po zbatojnë procesin e rihapjes afatshkurte.

Megjithatë, shumë klientë nuk kanë buxhet të mjaftueshëm për ndonjë shpenzim të madh aktualisht.

Askush nuk ka kapital për të ndryshuar zyrat e tyre, për të cilën Hanley tha që ndoshta nuk është veprim i duhur tani. Asnjëri nuk kërkon të bëjë ndryshime me shumicë në zyrë.

“Nuk kemi para për të blerë tre herë më shumë hapësirë”, tha Hanley.

“Pra, nëse do të përfshihemi në distancimin shoqëror, duhet të mendojmë për atë në një mënyrë tjetër”, shton ajo.

Ndryshimet më strukturore mund të jenë instalimi i sistemeve më të sofistikuara të filtrimit të ajrit dhe HVAC për të pastruar ajrin për një natë, tha firma e projektit Snohetta për Business Insider.

Ajo që duhet të bëjnë punëdhënësit është shumë më ndryshe nga sa mund të ketë nevojë për tetë javë. Në 12-18 muaj, zyra mund të ketë nevojë për një ndryshim të ri.

Pra, ajo për të cilën ata po përqendrohen është këshillimi i kompanive se si të rregullojnë hapësirat ekzistuese të zyrave të tyre.

Në këtë drejtim thuhet se pajisjet që nuk duhet t’i prekim me duar duhet të shtohen në të gjithë hapësirën. Butonat, dorezat e dyerve, kontakti midis punëtorëve do të duhej të bëhej pa prekje.

Gjithashtu, kompanitë duhet të kujdesen për temperaturat e punonjësve pas mbërritjes, dhe të gjithë duhet të bartin maska.

Veç këtyre, pajisjet për punë, duhet të vendosen më larg – nuk duhet të keni “mik të tavolinës” menjëherë pranë jush.

office design covid-19 silicon valley

Ekziston edhe mundësia për të zbatuar një arkitekturë që mund të nënkuptojë vendosjen e paneleve ose “mureve” të teshtitjes, në tavolinat që lejojnë më shumë izolim.

office design covid-19 silicon valley

Punëtorët gjithashtu do të duhet të sigurohen që tavolina e tyre të jetë e pastër dhe larg rrëmujës – fotot e qenve dhe vizatimet e fëmijëve nuk duhet të qëndrojnë aty.

Dëndësia e zyrës për takime duhet të tkurret, karriget duhet të vendosen dy metra larg.

office design covid-19 silicon valley

Sidoqoftë shumë prej nesh është mësuar të punojnë nga shtëpia, dhe kjo ka të ngjarë të jetë një zgjidhje stabile.

office design silicon valley covid-19

“Sa më gjatë të punojmë nga shtëpia, aq më shumë mënyra të reja të punës do të jenë të qëndrueshme”, thonë ekspertët.

Rjedha e trafikut dhe drejtimi duhet të merren parasysh, siç është sigurimi i punëtorëve që lëvizin vetëm në zyrë në një rotacion në drejtim të akrepave të orës për të parandaluar trafikun e kryqëzuar.

blitz studio san francisco office design covid-19

Edhe me një shkallë të lartë pastërtie në banjë, Orpilla tha që mund të mos jetë e mjaftueshme për të kënaqur disa.

Punëtorët mund të mos ndjehen rehat duke shkuar në banjë në zyrë, kështu që një “eksod masiv” mund të ndodhë në orët e vona të pasdites, pas drekës, me shumë që vendosën të përdorin banjën e tyre në vend dhe të mbaronin ditën e punës atje.

Sipas shkrimit në fjalë, dita e punës do të mund të përfundonte më herët se zakonisht për të lejuar ekuipazhet e pastrimit për t’i bërë ambienteve pastrim rigoroz dhe të nevojshëm.

Veç këtyre, duhet të vendosen grafika në dysheme për t’i kujtuar punëtorëve për distancimin.

Shenjat do të vendosen duke promovuar praktikat më të mira të higjienës ndërsa stacionet sanitizuese të duarve do të vendoseshin në pika të ndryshme përgjatë gjithë zyrës.

Arkitekturë

Çfarë fshihet nën strukturat komplekse sipas arkitektit japonez Sou Fujimoto

Published

on

Në fillim të kohës, arkitektura ishte projektuar në bazë të nevojave njerëzore. Megjithatë, me rritjen dhe evolucionin e vazhdueshëm të botës, ndërtesat filluan të projektohen duke marrë parasysh kulturën dhe sjelljen njerëzore. Kjo është arsyeja pse ju shihni stile të ndryshme arkitekturore në vende dhe rajone të ndryshme. Nëse udhëtojmë 100,000 vjet më parë, arkitektura ishte popullore, duke përdorur materialet lokale dhe burimet e disponueshme për të krijuar strehimore. Shpejt përpara sot, dhe koncepti i arkitekturës popullore mbetet i fortë. Arkitektët si Sou Fujimoto besojnë fuqimisht në ndikimin e sjelljes njerëzore në arkitekturë, duke formuar të gjitha planet e tij rreth këtij koncepti themelor.

Sou Fujimoto u rrit në një ishull të quajtur Hokkaido në Japoninë e Veriut, ku ai ishte i rrethuar nga natyra dhe pyjet gjatë gjithë kohës. Interesi i tij për sjelljen njerëzore në lidhje me botën natyrore rritej dita-ditës dhe e frymëzoi atë të bëhej arkitekti i famshëm që është sot. Që në fëmijëri, ai ishte mahnitur nga shpellat dhe pyjet dhe ideja se funksionet e këtyre hapësirave përcaktoheshin dhe përcaktoheshin në bazë të sjelljes njerëzore. Për të, pyjet ishin më shumë se vetëm pemë; ato ishin të ngjashme me strukturat, duke mbrojtur njerëzit, njësoj si shpellat që shërbenin si strehë për njerëzit në të kaluarën. Fujimoto besonte në diversitetin dhe faktin se njerëzit duhet të formësojnë përvojën e tyre në çdo vend; ky besim e bëri atë ta shikonte arkitekturën nga një këndvështrim më i ndjeshëm dhe më respektues, duke imagjinuar ndjenjat e tij të lirisë kur u rrit mes pyjeve si fëmijë, dhe të rrënjoste të njëjtën ndjenjë të saktë tek përdoruesit e çdo hapësire të ndërtuar.

Fujimoto u frymëzua nga kontrasti midis Hokkaidos, ku u rrit, dhe Tokios, ku përfundoi studimet e tij arkitektonike. Në Tokio, rrugët e vogla të rrethuara me elementë artificialë dhe kabllo i kujtonin atij si një fëmijë që ecte nëpër gjethe, degë dhe pyje. Për Fujimoto, ishte i njëjti koncept, vetëm me kontekst të ndryshëm; Që nga ai moment e tutje, ai filloi të bënte ndryshime në botë me dizajnet e tij të bazuara në një koncept që ai doli – Ardhmëria primitive.

Koncepti Primitive Future bazohet në arritjen e arkitekturës ideale duke përdorur tre strategji kryesore: gradim, marrëdhënie dhe eksperimentale/aksidentale. Gradimi përfaqëson mundësitë dhe sfidat që ndodhin në jetën reale dhe përshtatjen me ato ndryshime në përputhje me rrethanat. Marrëdhëniet përfaqësojnë funksionalitetin në arkitekturë dhe se si çdo hapësirë ka një kuptim të ndryshëm në vende ose shoqëri të ndryshme. Është aftësia për të krijuar diçka të ndryshueshme dhe të adaptueshme për sjelljen njerëzore në lidhje me mjedisin përreth.

Së fundi, Fujimoto besonte se arkitektura duhet të jetë eksperimentale dhe aksidentale, duke i lejuar përdoruesit e një ndërtese të ndërveprojnë me hapësirat brenda në një mënyrë intuitive. Njerëzit krijojnë marrëdhënie me njerëzit e tjerë dhe në të njëjtën kohë me mjediset e tyre, besonte ai. Ai donte që njerëzit të ndërtonin marrëdhëniet e tyre me hapësirën në të cilën ndodhen; ky besim i ka rrënjët që në fëmijërinë e tij në pyjet e Japonisë së Veriut, duke krijuar jetën që ai imagjinonte dhe duke e përjetuar atë në mënyrën e tij. Në thelb, “E ardhmja primitive” inkurajon arkitektët të dizajnojnë hapësira që janë jo vetëm funksionale, por edhe të adaptueshme, spontane dhe të ndryshme, duke reflektuar natyrën në zhvillim të zakoneve njerëzore dhe ndërveprimeve me mjedisin e tyre.

Sou Fujimoto u diplomua në Fakultetin e Inxhinierisë, Universiteti i Tokios, në 1994 dhe hapi firmën e tij të arkitekturës në 2000 – Sou Fujimoto Architects. Me hapjen e firmës së tij, ai fitoi Çmimin e Rishikimit Arkitekturor për arkitektë në zhvillim për tre vjet radhazi, gjë që e bëri atë të fitonte njohje në mbarë botën. Më vonë, në vitin 2007, ai u bë pedagog në Universitetin e Kiotos, ku filloi të ndante njohuritë dhe këndvështrimin e tij mbi arkitekturën dhe sjelljen njerëzore me botën.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura përmes syve të francezes Odile Decq

Published

on

Në një botë stereotipike ku meshkujt janë më dominues, veçanërisht në vendin e punës, është bukur të shohësh arkitekte të njohura femra që lulëzojnë përmes punës së tyre shembullore, duke shfaqur forcën në krijimin e dizajneve dhe strukturave të jashtëzakonshme.

Pavarësisht seksizmit dhe diskriminimit, qoftë në mospërputhje në paga apo trajtim, gratë kanë vazhduar të kenë sukses, duke dëshmuar aftësitë e tyre.

Arkitekte femra të suksesshme si Odile Decq, e cila u përball me seksizmin gjatë studimeve të saj arkitektonike, hapi firmën e saj, duke sfiduar stereotipet dhe duke demonstruar se arkitektura mund të lulëzojë si një fushë e drejtuar nga femrat.

“Duhet ta përshtatni marrjen e rrezikut me klientin, por gjithmonë duhet ta çoni atë më tej sesa e imagjinonin. Kufijtë e klientit janë ato të imagjinatës së tij ose të saj, ndërsa roli i arkitektit zgjeron fushën e mundësive dhe për këtë arsye ju duhet ta edukoni klientin në mënyrë që ta çoni më tej. Është njësoj si me mësimdhënien, kur i bën studentët të shohin se ata mund të shkojnë shumë më tej nga sa mendonin se ishin të aftë. Dhe ky është një gëzim i madh! Gjithçka në jetë është e tillë – të zbulosh se asgjë nuk është e pamundur.”, thotë arkitektja dhe urbanistja franceze, Odile Decq në revistën Pin-Up.

Odile Decq është një arkitekte dhe urbaniste franceze e lindur në vitin 1955. Ajo ka studiuar Arkitekturë në École nationale supérieure d’architecture de Paris-La Villette dhe gjithashtu Urbanizëm dhe Planifikim në Institut d’Études Politiques de Paris (Science Po). Menjëherë pas diplomimit, ajo hapi firmën e saj, Studio Odile Decq, me idenë se nuk donte të punonte për asnjë arkitekt, duke nxitur pasionin e saj për këtë profesion. Për më tepër, ajo synonte të jepte një shembull për gjeneratat e ardhshme të grave arkitekte, duke i inkurajuar ato të besonin në veten e tyre dhe aftësitë e tyre, të ishin ekspresive dhe pa frikë nga gjykimet e shoqërisë, pasi autenticiteti shpesh çon në sukses – një e vërtetë e dukshme në rastin e Odile.

Odile kishte një dëshirë të caktuar në të që e mbante të uritur për njohuri arkitekturore. Gjatë viteve të universitetit, në befasi, ajo nuk bëri kurrë një projekt të tërë arkitekturor vetë; gjithçka që mësoi ishte arti, videografia, fotografia dhe shprehja. Për të kjo nuk ishte e mjaftueshme, prandaj, gjatë viteve të fundit të universitetit, filloi të punonte vetë në projekte për të mësuar dhe eksploruar në thellësi arkitekturën. Duke përfituar nga fakti se kur u diplomua, Parisi po kalonte një krizë nafte dhe shumica e arkitektëve ishin pa punë, ajo hapi zyrën e saj dhe filloi rrugëtimin e saj të vetë-rritjes dhe përmbushjes për t’u bërë një arkitekte femër frymëzuese./Media Ndërtimi

Continue Reading

Arkitekturë

Le Corbusier: Forma, funksioni dhe modernizmi në arkitekturë

Published

on

Le Corbusier (Charles-Edouard Jeanneret) ishte një arkitekt dhe dizajner urban zvicerano-francez i lindur në Zvicër (6 tetor 1887 – 27 gusht 1965). Projektimet e tij bashkëpunojnë me ekspresionizmin e guximshëm skulpturor me aspektin funksional të botës bashkëkohore. Megjithëse lindi në një qytet të vogël, ai i zhvilloi idetë e tij gjatë udhëtimit nëpër Evropë. Ai u fokusua në format e thjeshta gjeometrike të objekteve të përditshme dhe formuloi stilin Purism. Projektet fillestare të Le Corbusier përfshijnë qytete rrokaqiejsh dhe shtëpi të prodhuara në masë.

Shënim i vogël, Le Corbusier ishte pseudonimi i Charles-Edouard Jeanneret. Ai e mori këtë emër në numrin e parë të një reviste në vitin 1920. Emri ishte një version i modifikuar i emrit të gjyshit të tij, Lecorbésier.

Një nga kryeveprat e tij, Villa Savoye në Poissy, Francë, e ndihmoi atë të bëhej i njohur si një përfaqësues i shquar i stilit ndërkombëtar. Për shkak se ai ishte arkitekti i parë që përdori beton të papërpunuar, dizajnet e tij kanë një aspekt ekspresiv, skulpturor. Ndërtesat e tij qeveritare në Chandigarh, Indi, janë shembujt e parë të ideve të tij të planifikimit të qytetit që po zbatohen gjerësisht.

Kur ishte 13 vjeç, ai vendosi të linte shkollën për të ndjekur pasionin e tij për të krijuar dizajne në faqet e orëve duke përdorur teknikat e gravurës dhe smaltit. Me Charles L’Eplattenier, ai filloi një udhëtim nëpër Evropë dhe Mesdhe, duke zbuluar mrekulli të rëndësishme arkitekturore gjatë rrugës.

Me të arritur në Paris në moshën tridhjetë vjeçare, piktori Amédée Ozenfant e prezantoi atë në botën e artit, duke shënuar një moment në rrugëtimin e tij artistik. Duke bashkëpunuar me Ozenfant, ata shkruan manifestin dhe bashkëthemeluan gazetën avangarde të njohur si Poet Paul Dermée. Ky bashkëpunim çoi në përfshirjen e tyre në shkrim dhe pikturë për botime si L’Esprit Nouveau, të cilat më vonë evoluan në Vers une Architecture. Shkrimet e Le Corbusiers u nderuan nga brezat e arkitektëve, veçanërisht veprat si Le Modular I, Quand les cathédrales étaient blanches, La Carte d’Athènes, Propos d’urbanisme Les Trois Établissements humains dhe Urbanisme. Në vitin 1922, Le Corbusier filloi të punonte me kushëririn e tij Pierre Jeanneret për të krijuar një studio operative deri në vitin 1940.

ndërmjet viteve 1922 dhe 1940, ai fitoi famë për punën e tij të planifikimit dhe zhvillimit social-mjedisor. Projektimet e tij, të tilla si Shtëpia Citrohan dhe Ekspozita e Arteve të Dekorative në Paris, formësuan perspektivën e tij mbi arkitekturën. Një sipërmarrës e mbështeti atë në ndërtimin e një fshati punëtorësh në Pessac, afër Bordo. Përdorimi krijues i ngjyrës nga qeveria vendore dhe mungesa e një furnizimi publik me ujë tërhoqi kritika. Le Corbusier zakonisht krijoi shtëpi minimaliste, funksionale me komision për klientët e pasur.

Ai hyri në konkursin e Lidhjes së Kombeve për të projektuar selinë e re të saj në Gjenevë dhe paraqiti një plan për ndërtesën e zyrës së një organizate politike. Karrigia LC4 Chaise Lounge dhe karrigia ALC-3001 me kornizë lëkure janë dy shembuj të modeleve të tij të mobiljeve. Ndikimi i tij në parimet e arkitekturës mbetet i dukshëm, duke e bërë atë një figurë të diskutueshme edhe sot e kësaj dite. Filozofia e tij ka ndikuar në disa projekte arkitekturore avangarde ndërkombëtare./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending