Connect with us

Trashëgimia

Shumë artefakte kanë filluar të zhduken në Kosovë

Published

on

Drejtori i Agjencisë për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale, Bislim Zogaj, thotë se buxheti prej rreth 5 milionë euro për investime kapitale nuk është i mjaftueshëm për këtë institucion.

Zogaj në një intervistë për Ekonomia Online, shtoi se mjetet nuk po u dalin për t’i përfunduar projektet që kanë gjatë vitit, ngase do t’u duhen edhe kaq mjete sa kanë në dispozicion.

Ai theksoi se si mungesë e mjeteve të duhura për t’i konservuar shumë artefakte kanë filluar që të zhduken e disa kanë humbur krejt.

“Buxheti për këtë vit ka qenë rreth 5 milionë për investime kapitale, që realisht nuk ka qenë i mjaftueshëm, do të duhej të paktën edhe kaq mjete të ishin për t’i përfunduar disa projekte sepse jemi shumë me vonesë në kohë dhe kanë filluar shumë artefakte të na zhduken dhe shumë të tjera prej tyre të humbin krejt. Edhe në disa objekte që kanë gjurmë të luftës, këtë vit edhe vitin tjetër ato që kanë mbetur t’i përfundojmë”.

“Kështu që po të kishim buxhet vitin e kaluar edhe këtë vit më shumë sigurisht që do të përfundonin këtë vit. Po besoj që vitin tjetër të gjitha objektet që kanë gjurmë të luftës në fund do t’i kemi të konservuar për gjeneratat e ardhshme që të kenë dëshmi sepse më të vërtet na kanë mbetur shumë pak”, tha ai për EO.

Kompleksi memorial i dëshmorëve në fshatin Marec të Prishtinës, ka filluar që disa vite, por që nuk ka përfunduar ende. Këtë projekt që e nisi komuna e Prishtinës përveç një sasie betoni të vendosur aty tash e sa vite, komuna nuk e përfundoj asnjëherë.

Në lidhje më këtë drejtori i Agjencisë për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale, Bislim Zogaj, tha se nëse ky projekt nuk përfundon gjatë këtij viti kjo Agjenci do të marr përsipër këtë projekt në vitin e ardhshëm.

Zogaj tha se Agjencia që udhëheqë ai është institucion kompetent për përkujdesjen e memorialëve që kanë të bëjnë me luftën, por që sipas tij, për shkak të stafit të vogël që kanë ata kanë vepruar në bazë të kërkesave që kanë ardhur nga komuna nga shoqatat në lidhje me projektet.

“Institucion shtetëror për përkujdesjen e memorialëve të dëshmoreve çka ka të bëjë me luftën e UCK-së institucion kompetent është Agjencia për Menaxhimin e Komplekseve Memoriale. Ne e kemi një staf të vogël të punëtorëve dhe e kemi të pa mundur ne të dalim në teren dhe t’i vërtetojmë prioritetet, ma shumë ne kemi vepruar në bazë të kërkesave që kanë ardhur nga komuna nga shoqatat, po edhe nga ish luftëtarët. Fatkeqësisht këtë projekt ende as një herë nuk ka ardhur në agjenci dikush për këtë projekt, ne kemi realizuar dy projekte të tjera në Marec dy projekte më të vogla edhe ato të dëshmorëve”, tha ai.

“Ky projekte që edhe unë e kam parë për herë të parë para disa dite dhe jam interesuar dhe kam parë që ky projekt ka filluar nga komuna e Prishtinës para disa viteve, janë shpallur procedurat kanë dështuar, kanë filluar kanë dështuar, që fatkeqësisht tekë ne nuk është drejtuar për këtë projekt. Por që nuk realizohet as gjë deri në vitin tjetër sigurisht se ne si Agjenci do të merrem me këtë projekt për vitin e ardhshëm”.

“Ne e kemi të pa mundur gjatë vitit me shti projekte të reja, se ne nuk kemi të hyra vetanake kemi vetëm buxhetin nga shteti. Edhe ky projekt është e pa mundur që ne të bëjmë diçka këtë vit, por në qoftë se nuk përfundon komuna apo dikush tjetër që është me herët, ne patjetër që vitin tjetër do ta parashohim që ta fusim në buxhet edhe do ta realizojmë”, tha ai./Media Ndërtimi.

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Arkeologët zbulojnë një pishinë të shekullit të parë në Durrës

Published

on

Gërmimet në territorin ku ngrihej shkolla “Gjergj Kastrioti” e dëmtuar nga tërmeti, nxorën në pah një pishinë të zbukuruar me mozaikë dhe afreske, që besohet se i përket shekujve 1 e të 2 të erës sonë.

Gërmimet arkeologjike në oborrin e shkollës “Gjergj Kastrioti” të Durrësit, e cila  pritet t’i nënshtrohet rindërtimit të plotë, kanë nxjerrë në dritë fragmentet e një pishine me dysheme prej mozaiku, si dhe me faqe anësore të pikturuara me afreske.

Zbulimet e vazhdueshme në këtë territor i kanë bërë arkeologët mjaft të ndjeshëm për të ardhmen e të gjithë sipërfaqes ku tashmë është zbuluar një vilë rezidenciale, e shekullit të 1-2  të erës sonë.

“Durrësi i lashtë ka qenë një nga pikat e orientimit të Mesdheut, si për bregdetin Adriatik edhe për prapatokën ilire”, tha për BIRN prof. Luan Përzhita, i cili drejton gjatë kërkimeve aktuale një grup me rreth 20 specialistë, arkeologë, skicografë, ekspertë të mozaikëve e të tjerë.

Profesor Përzhita tha se në fillim të mijëvjeçarit të parë Durrësi ishte një pikë kontakti për perandorinë Romake. Qyteti jo më kot kishte prerjen e monedhave të veta, apo edhe bankat e veta.

Me zbulimet e reja specialistët arkeologë janë përqendruar në dy kuadratet e pishinës së sapo zbuluar dhe ku sipërfaqja e përgjithshme pritet të arrijë në 60 metra katrorë.

Përzhita është entuziast dhe nënvizon se elementet e mozaikëve janë një tregues i fuqisë ekonomike të qytetit, dhe nuk është habi që këto banesa të jenë shfrytëzuar edhe gjatë vizitave nga perandorë romakë.

Ekspedita në këtë sit do të vijojë për afro dy muaj të tjerë dhe arkeologët shpresojnë të kuptojnë prej saj se çfarë ndodh në nëntokën e sipërfaqes ku u ngrit në vitin 1968 shkolla e mesme e përgjithshme “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”.

Godina që u dëmtuar gjatë tërmetit të 26 nëntorit 2019 pritet të rindërtohet, pas monitorimin arkeologjik dhe përfundimeve të paraqitura nga grupi i drejtuar nga profesor Përzhita./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Hora e Arbëreshëve, një pikëtakim mes shqiptarëve nga të gjitha trevat

Published

on

Piani degli Albanesi, qendra kryesore e arbëreshëve në Siçili, po zbulohet së fundmi si destinacion edhe nga shqiptarët e Kosovës.

Piana degli Albanesi, një qytezë arbëreshe vetëm 35 minuta larg Palermos në Siçili, po zbulohet së fundmi si një destinacion shpirtëror edhe nga shqiptarët e Kosovës. Veli Berisha, 41 vjeç, jeton prej shumë vitesh në Bernë të Zvicrës dhe bashkë me tre miq nga Kosova kanë ardhur në qytezë me një mision të veçantë.

“Për arbëreshët e Italisë më ka folur shumë babai im, por kur erdha këtu për herë të parë dhe kur njoha njerëzit e Pianës, të cilët i kanë ruajtur gjuhën dhe traditat shqiptare për më shumë se 500 vjet, u mahnita,” tha Berisha për BIRN.

Veli Berisha udhëtoi drejt Horës së Arbëreshëve në prill bashkë me Gencin, Ramadanin dhe Adnanin dhe u takua me kryetarin e bashkisë, Rosario Peta. Ata kanë vendosur të financojnë realizimin e një monumenti kushtuar heroit kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeu.

Të frymëzuar nga historia e Horës së Arbëreshëve, Berisha thotë se ka krijuar në Kosovë shoqatën “Hora e Skënderbeut”.

Piana degli Albanesi, e njohur edhe si Hora e Arbëreshëvet, është qendra kryesore e komunitetit arbëresh në Siçili, i vendosur aty në fillim të shekullit XVI. Komuniteti e ka ruajtur prej shekujsh gjuhën dhe zakonet, por fatkeqësisht gjuha sa vjen e po humbet.

“Unë e kam ruajtur gjuhën e nënës sime dhe po të njëjtën gjë bëjnë edhe fëmijët e mi,” thotë Giorgio Cuccia, një nga aktivistët vendas për promovimin e Pianës, edhe jashtë ishullit më të madh në Italinë jugore.

“Në fakt, në Shqipëri njohin më shumë arbëreshët e Kalabrisë dhe drejtuesit e shtetit, vizitat zyrtare i bëjnë atje. Por tani, të gjithë po i kthejnë sytë edhe nga Piana degli Albanesi,” shton me krenari Giorgio.

Një ndeshje futbolli në vitin 2017 u bë shkak – tregon Giorgio – për të rivlerësuar historinë e Horës së Arbëreshëve.  Pasi tifozët shqiptarë dhe ata të Pianës i bashkuan brohorimat në stadiumin e Palermos, futbollistët shqiptarë dhe drejtuesit e FSHF-së bënë një vizitë emocionuese në qytezë.

Ndërkohë, pak ditë më parë, nga Shqipëria, Kosova dhe Italia kanë festuar së bashku suksesin e arritur nga skuadra lokale e arbëreshëve “San Giorgio Piana” dhe presidenti i saj, Evis Troka, një sipërmarrës nga Kuçova, i cili jeton dhe punon prej më shumë se 20 vitesh në Piana.

“Ky ishte një sukses që do t’i shërbejë edhe më shumë vëmendjes ndaj qytezës sonë,” thotë Cuccia, i cili tregon më tej se të martën e ardhshme në kalendarin e veprimtarive tradicionale janë ftuar katër këngëtarë të njohur nga Durrësi dhe Tirana, të cilët me siguri do t’i mbledhin të gjithë banorët e Pianës në shesh.

Continue Reading

Trending