Connect with us

Aktuale

Shqipëria synon rihapjen e minierave të qymyrit për të luftuar krizën energjetike

Published

on

Pak kohë më parë institucionet shqiptare gjatë një raportimi në Komisionin Ekonomik të Evropës në Kombet e Bashkuara që lidhej me sektorin minerar nënvizuan se kriza e energjisë ka kthyer vëmendjen tek të gjitha burimet përfshirë qymyrin.

E duket se riaktivizimi i minierave ka nisur ku tashmë një minierë aktive e viteve ’70 në zonën e Kolonjës parashikohet që të nisë funksionimin sipas një leje të dhënë në nëntor 2022.

Kompania ka kërkuar që të pajiset me autorizimet e nevojshme pas shpalljes si fituese e garës së hapur nga Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë dhe parashikon që të shfrytëzojë një sipërfaqe prej 0.960 km2 dhe prodhim vjetor prej 100 mijë tonë në vit.

“Industria e qymyrgurit në Shqipëri ka qenë shumë e zhvilluar kohë më parë. Me ndryshimet teknologjike ajo pësoi rënie të prodhimit të saj. Sot industritë më të mëdha në botë përpunuese janë në kërkim të mineralit të qymyrgurit. Shqipëria ka potencial për zhvillimin e kësaj industrie.

Projekti i hartuar ka për qëllim studimin e mundësisë së shfrytëzimit dhe përpunimit të mineralit qymyrgur të objektit “Bezhan”, Qarku Korçë nga subjekti privat “SELENICA BITUMINOUS GRAVEL” Shpk që ka paraqitur kërkesën për marrjen e lejes minerare të shfrytëzimit” thuhet në përmbledhjen jo teknike të kompanisë. Vlera e investimit parashikohet rreth 208 milionë lekë, raporton Monitor.

I njëjti dokument saktëson historikun e minierës duke nënvizuar se projekti për shfrytëzimin dhe përpunimin e mineralit qymyrgur do të zhvillohet në Zonë Minerare Nr. 31/22 (ish leja minerare me Nr. 1613).

“Kjo karierrë ka qenë e hapur prej shume vitesh, mbi këtë sipërfaqe janë kryer një mori punimesh gjeologjike nga Ish-Ndërmarrja Gjeologjike Korçë që prej vitit 1970 dhe me pas ky aktivitet minerar ka vazhduar deri në vitin 1992.

Në këtë sipërfaqe gjenden shkurre të vogla karakteristike lokale si murrizi, driza, ferra dhe shkurre të tjera të ulta që i takojnë zonës përreth” thuhet në dokument.

Sipas Agjencia Kombëtare e Burimeve Natyrore në Shqipëri, rezervat e qymyrit, sipas projekteve të mbylljes janë rreth 130 milion ton. Ato gjenden në 3 burimet kryesore : rreth 86% e rezervave ndodhen në zonën e Tiranës; rreth 10% e rezervave ndodhen në zonën Korçë-Pogradeci; rreth 4.4% e rezervave ndodhen në zonën e Memaliajt./Media Ndërtimi

Aktuale

62 objekte në rrugën “Agim Ramadani” dhe në afërsi të Parkut të Qytetit do të kyqen në “Termokos”

Published

on

Kanë filluar punimet për zgjerimin e rrjetit të ngrohjes për qendrën e qytetit, nga rruga Agim Ramadani deri tek Parku i Qytetit.

Kështu ka njoftuar nënkryetari i Prishtinës, Alban Zogaj, përmes rrjetit social Facebook.

Zogaj ka thënë se gjithsej në Ngrohtoren e qytetit do të kyqen 62 objekte, me 767 njësi banesore, me një total prej 106.145 metra katror.

Gjatë fundvitit të kaluar, punime për kyqje në ngrohtoren e qytetit ka pasur edhe në lagje tjera si në Arbëri dhe në Rrugën B./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ministri Murati thotë se zyra ligjore e ministrisë i’a ka dhënë dritën e gjelbër për faljen e 100 eurove të tatimit

Published

on

Ministri i Financave, Hekuran Murati ka thënë se e ka marrë edhe dritën e gjelbërt nga Zyra Ligjore e ministrisë për të ecur tutje me planin për përfshirje në ligjin e ri edhe dispozitën për zbritjen e takimit në pronë deri në 100 euro për faturën e vitit 2023.

Murati ka thënë se një gjë të tillë kishte deklaruar qysh para një jave.

Ky vendim për faljen e 100 eurove për vitin 2023 është marrë pas reagimeve të shumta rreth rritjes së faturave të tatimit në pronë, sidomos në kryeqytet.

Atë çfarë kam thënë unë, e ka thënë edhe Departamenti Ligjor i MFPT-së:

– që dispozitën për zbritjen e tatimit në pronë deri në 100 euro për faturën e vitit 2023 do ta përfshijmë në ligjin e ri.

Meqenëse tashmë janë bërë disa komuna që kanë mbështetur këtë nismë, ne si ministri, qysh javën që vjen do të nisim procedurat fillimisht duke lëshuar projektligjin për konsultime të brendshme, e pastaj edhe për konsultime publike, dhe pas kësaj do ta dërgojmë për miratim në Qeveri./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Komuna e Prishtinë fton për nënshkrimin e Kontratës Sociale

Published

on

Kryetari i Komunës së Prishtinës së bashku me përfaqësuesit e grupeve të qytetarëve ka kënaqësinë të iu ftoj në ceremoninë për nënshkrimin e Agjendës për Kontratën Sociale për Kryeqytetin që është zotim i përbashkët ndërmjet zyrtarëve të Komunës dhe qytetarëve për të përmirësuar komunikimin, bashkëpunimin dhe veprimet kolektive

Nënshkrimi i Kontratës Sociale për Kryeqytetin do të realizohet të hënën më 6 shkurt nga ora 19-21:00, në Shkollën Fillore “Ismalil Qemaili” në lagjen Bregu i Diellit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending