Connect with us

Infrastrukturë

Shqipëria humb çdo vit 20 mijë hektarë pyje

Published

on

Të lënë në dorë të bashkive, pa një administratë të kualifikuar, me një shërbim të copëzuar zjarrfikës, me fonde minimale, pyjet janë kthyer në viktima të keq-menaxhimit. As moratoriumi nuk dha asnjë efekt pozitiv, përkundrazi, vëllimi i pyjeve u reduktua me 339 mijë m3 që nga viti 2016.

Të lënë në dorë të bashkive, pa një administratë të kualifikuar, me një shërbim të copëzuar zjarrfikës, me fonde minimale, pyjet janë kthyer në viktima të keq-menaxhimit. As moratoriumi nuk dha asnjë efekt pozitiv, përkundrazi, vëllimi i pyjeve u reduktua me 339 mijë m3 që nga viti 2016.

Po t`i krahasojmë këto të dhëna me ato të Inventarit Kombëtar të Pyjeve të viteve 2002-2004, pavarësisht se nuk janë matur të njëjtat sipërfaqe prove, sipërfaqja pyjore ka qenë 942.100 ha dhe volumi në këmbë 73.5 milionë m³.

Drejtori i performancës së pyjeve, Kliti Starja, deklaron se gjatë një viti në 61 bashkitë e vendit mbillen rreth 500 mijë fidanë, që do të thotë rreth 200 ha, ndërkohë që djegim e humbim 20 mijë ha në vit.

Shqipëria rrezikon të kthehet në vendin e parë në botë pa pyje, nëse fondi pyjor do të vijohet të menaxhohet në këtë formë.

Sipas ekspertit, Abdulla Diku, për 15 vite kemi humbur 30% të sipërfaqes pyjore ose, e thënë ndryshe, çdo vit kemi humbur 2% të fondit pyjor.

“I bie që pas 30 vitesh të mos kemi fare fond pyjor, nëse do të vazhdojmë t`i qeverisim pyjet me këtë lloj mënyre folkloriste dhe jo të bazuar në njohuri shkencore apo duke kopjuar për mirë vende të tjera europiane, duke marrë praktika të mira në qeverisjen e qëndrueshme të pyjeve, përndryshe jemi në dishezë të madhe”, – thotë Abdulla Diku.

Ekspertët sugjerojnë që institucionet t’i kthejnë sytë edhe nga projeksionet e ndryshimeve klimatike për Shqipërinë, sipas të cilave rrezikshmëria është edhe më e madhe, prandaj duhet të merren masa urgjente.

Rekomandimi për të dalë nga kjo situatë është që të shtohet sipërfaqja pyjore me të paktën 1000 ha çdo vit dhe të ndryshojë mënyra e menaxhimit të pyjeve, e cila është e gabuar./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja financon skemat e rezistencës së infrastrukturës ndaj klimës

Published

on

Qeveria e Kanadasë ka lënë mënjanë fonde të reja që synojnë mbrojtjen e infrastrukturës nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ministrat njoftuan financimin prej 46.7 milion dollarë CA (30 milion £) për dy skema të rezistencës ndaj klimës: iniciativën për Mjedisin e Ndërtuar elastik ndaj Klimës dhe Programin e Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë.

Iniciativa për Mjedisin e Ndërtuar Rezistent ndaj Klimës (CRBE), e financuar nga Infrastructure Canada dhe e udhëhequr nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Kanadasë, do të ofrojë njohuri për të përshtatur infrastrukturën publike aty ku është e nevojshme, për të informuar ndryshimet në kodet e ndërtesave dhe infrastrukturës dhe për të krijuar udhëzues, standarde, mjete. , dhe zgjidhje teknike për elasticitetin e klimës. Ajo do të ketë financim prej 35 milion dollarë CA për pesë vjet. Nisma do të përfshijë bashkëpunimin në të gjithë sektorin e ndërtimit, nga projektimi dhe vendimmarrja tek ndërtimi, funksionimi, mirëmbajtja dhe rinovimi.

Programi i Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë (SSRIP), i udhëhequr nga Këshilli i Standardeve të Kanadasë, do të marrë fonde të reja prej 11.7 milion $ CA gjatë pesë viteve, për të ofruar standarde dhe udhëzime përkatëse që trajtojnë fushat prioritare si nxehtësia, përmbytjet dhe degradimi i ngricave të përhershme. në veri.

Programi po punon me komunitetet dhe përfituesit për të siguruar që këto projekte standardizimi të promovojnë një qasje të qëndrueshme ndaj përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, të rrisin qëndrueshmërinë dhe të mbështesin vendimmarrjen e informuar për infrastrukturën dhe ndërtesat në të gjithë Kanadanë.

Infrastructure Canada tha se iniciativat do të ndihmojnë në përmirësimin e qëndrueshmërisë ndaj ndryshimeve klimatike duke informuar projektimin, rinovimin dhe përmirësimin e ndërtesave dhe infrastrukturës në të ardhmen. Mjetet dhe njohuritë teknike të zhvilluara do të ndihmojnë komunitetet të marrin vendime të informuara për klimën dhe do të reduktojnë kostot që lidhen me ndërtimin, funksionimin dhe riparimin, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Komogllava e Ferizajt bëhet me infrastrukturë të re

Published

on

Punët në rregullimin e infrastrukturës rrugore po vazhdojnë në fshatin Komogllavë të Ferizajt.

“Pamë nga afër punimet në dy projekte infrastrukturore në fshatin Komogllavë, projektin për asfaltimin e rrugëve të mbetura në këtë fshat si dhe projektin për asfaltimin e rrugës dhe rregullimin e trotuarit në Lagjen Tafaliaj në Komogllavë, investime këto që përveç që rrisin standardin e infrastrukturës rrugore në këtë fshat, gjithashtu lehtësojnë jetën e banorëve, duke i ofruar siguri e infrastrukturën e nevojshme.”, deklaroi kryetari i Komunës së Ferizajt, Agim Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending