Connect with us

Infrastrukturë

Shndërrimi i mbetjeve të misrit në një material inovativ të bazuar në bio

Published

on

Praktika e riciklimit – e pranishme në një sërë industrish nga moda në ndërtim – jo vetëm që rigjallëron sendet e hedhura, duke shtuar vlera dhe funksione të reja, por gjithashtu kontribuon në shndërrimin e tyre në burime të vlefshme. Adoptimi i frymës së ekonomisë rrethore duke shfrytëzuar mbetjet bujqësore si kallinjtë e misrit, kashtën e orizit dhe bagasin e kallamsheqerit për materialet e ndërtimit shënon një zhvendosje thelbësore drejt praktikave të qëndrueshme, duke promovuar një sistem të mbyllur që minimizon mbetjet dhe optimizon efikasitetin e burimeve.

CornWall®, i zhvilluar nga StoneCycling, është një risi pioniere në këtë drejtim. Frymëzuar nga nevoja për të kaluar në një ekonomi të bazuar në bio, ai përfshin një zgjidhje transformuese që trajton shqetësimet urgjente të ndikimit mjedisor të industrisë së ndërtimit. Është një material për mbarimin e mureve i bërë nga biomasa bimore, e marrë kryesisht nga bërthamat e kallinjve të misrit me burim rajonal. Këto mbetje organike janë gjerësisht të disponueshme dhe zakonisht janë të destinuara për fermentim, djegie si biomasë ose për t’u bërë mbetje e thjeshtë organike. Ne folëm me Ward Massa nga StoneCycling për të kuptuar më mirë këtë material.

Kallinjtë e tharë të misrit i nënshtrohen një procesi bluarjeje të përpiktë, duke i shndërruar ato në biomasë parësore. Kjo, e përbërë nga më shumë se 99.5% materiale me bazë bimore, përbën bazën e këtij materiali të qëndrueshëm. Një prekje ngjyre mund t’i shtohet kësaj përzierjeje, ekuivalente me përfshirjen e më pak se 0.5% të pigmenteve të biodegradueshme në përzierje.

Transformimi merr formë përmes shtypjes me presion të lartë dhe infuzionit të nxehtësisë, duke kërkuar temperatura deri në 150 gradë Celsius. Çuditërisht, energjia që fuqizon këtë fazë kritike të prodhimit vjen ekskluzivisht nga panelet diellore që zbukurojnë çatinë e objekteve të prodhimit. Pas shtypjes, prerja me saktësi dhe një shtresë e papërshkueshme nga uji me bazë biologjike rrisin qëndrueshmërinë dhe funksionalitetin e materialit. Paketuar në panele të lehta e të holla –rreth 4 mm të trasha dhe me peshë afërsisht 5 kg për m2– CornWall® optimizon efikasitetin e transportit në krahasim me materialet më të mëdha si qeramika ose HPL.

Në një industri që përballet me sfida në lidhje me prodhimin e mbetjeve dhe ndikimin mjedisor, CornWall® është një fener shprese. Ward Massa thekson: “Një aspekt i rëndësishëm i ndërtimit rrethor është çmontimi, duke siguruar që çdo gjë mund të ndahet dhe të ripërdoret në fund të jetës së saj të dobishme. Kjo është ajo që ne bëjmë me CornWall®.” Procesi i ndërlikuar i StoneCycling për përdorimin e burimeve të bollshme, përfshirjen e energjisë së rinovueshme dhe krijimin e një materiali të gjithanshëm e miqësor ndaj mjedisit nënvizon rolin kyç të CornWall® në riformësimin e praktikave të qëndrueshme të ndërtimit.

Bashkëpunimet me Circular Matters dhe Studio Nina van Bart nënkuptojnë gjithashtu një përkushtim ndaj inovacionit dhe ndërtimit të qëndrueshëm dhe demonstrojnë një përpjekje të përbashkët për të ripërcaktuar të ardhmen e materialeve të ndërtimit me bazë bio dhe për të çuar CornWall® në fusha të reja mundësish. Në rrugën drejt një të ardhmeje më të qëndrueshme, iniciativa është një dëshmi e inovacionit, qëndrueshmërisë dhe potencialit të jashtëzakonshëm të materialeve me bazë bio në formësimin e arkitekturës së së ardhmes./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

NEOM zbulon një destinacion të ri të quajtur Elanan

Published

on

NEOM (zonë e re urbane e planifikuar nga Mbretëria e Arabisë Saudite për t’u ndërtuar në provincën e saj veriperëndimore Tabuk) ka prezantuar një destinacion të ri të quajtur Elanan në Gjirin e Akaba të Arabisë Saudite, i cili përfshin 80 dhoma dhe suita. Fokusi kryesor i repartit është mirëqenia dhe kërkon një qasje bashkëkohore ndaj mirëqenies, duke përzier teknologjitë e reja me një atmosferë diskrete, luksoze që promovon relaksimin dhe introspeksionin.

Pajisjet kryesore të Elanan-it u ofrojnë mysafirëve disa mundësi për t’u zhytur në paqe, pushim dhe përtëritje. Vizioni arkitektonik i vendstrehimit është ndërtuar mbi inovacionin dhe harmoninë natyrore, duke përdorur teknika të avancuara të projektimit për të krijuar skulptura të ndërlikuara që përzihen me natyrën përreth.

Projekti u projektua nga Mark Foster Gage Architects, dhe kompani të tilla si JT+P, Desimone Engineering dhe RLB bashkëpunuan në projekt.

Ndërsa ka një estetikë moderne, ajo ende ruan një lidhje me natyrën, duke ofruar një përvojë unike arkitekturore për të gjithë. Ky zhvillim i ri pason njoftimet e fundit të Leyja, Epicon, Siranna, Utamo, Norlana, Aquellum dhe Zardun./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Hapet Biblioteka e Pekinit, përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë

Published

on

Biblioteka e qytetit të Pekinit të Snøhetta ka hapur dyert e saj për publikun, duke prezantuar një hapësirë ​​unike për të mësuar dhe shkëmbyer njohuri në skenën kulturore të Pekinit.

Si një nga projektet më të pritura të vitit 2024, biblioteka përmban hapësirën më të madhe të leximit të klimatizuar në botë, përveç objekteve të ndryshme që synojnë krijimin e një destinacioni të gjallë kulturor në qytet. Snøhetta iu dha Biblioteka e Qytetit të Pekinit në vitin 2018 përmes një konkursi ndërkombëtar dhe projekti u përfundua me partnerin lokal ECADI.

Snøhetta e pa bibliotekën jo vetëm si një depo librash, por më tepër si një qendër për të mësuar, kulturë dhe komunitet. Dizajni i hapësirës ndjek këtë koncept, duke integruar zona për konferenca, ekspozita, shfaqje dhe restaurim të librave antikë. Në vend që t’i shihte bibliotekat si një tipologji të së kaluarës, projekti filloi të eksploronte potencialin e tyre për të ushqyer një “lidhje emocionale midis librave, njerëzve dhe peizazhit natyror përtej”.

Biblioteka e qytetit të Pekinit ndërthur peizazhin natyror me arkitekturën. Në qendër të tij, një forum 16 metra i gjatë mirëpret vizitorët dhe shërben si arteria kryesore e qarkullimit brenda ndërtesës. I rrethuar nga tarraca me shkallë të lakuar, forumi pasqyron peizazhin e lumit Tonghui aty pranë.

Tarracat shërbejnë si një zonë informale për t’u çlodhur, për të folur ose për të lexuar duke qëndruar të lidhur me hapësirën më të madhe. Zonat më të vogla gjysmë-private të leximit janë të ngulitura në ‘kodra’.

Ky peizazh i brendshëm ndodhet nën një çati në formë tende të frymëzuar nga pemët xhinko, duke sjellë dritën e ditës përmes hapjeve të vogla midis petaleve. Pemët e vërteta xhinko në hyrje përmirësojnë më tej ambientin natyror, duke festuar trashëgiminë e Pekinit përmes integrimit të leximit, performancës dhe peizazhit.

Projekti përpiqet të adresojë sfidat klimatike duke përfshirë teknologji për të minimizuar gjurmën e karbonit të trupëzuar dhe funksionale të ndërtesës.

Ai përdor komponentë modularë me një rrjet strukturor të racionalizuar për të reduktuar mbetjet e prodhimit.

Një modul i vetëm përdoret për kolonat e pemës së xhinko, të cilat rrotullohen për të krijuar pamjen e shumëllojshmërisë. Kolonat janë gjithashtu të pajisura me teknologji të kontrollit të klimës, duke përfshirë ndriçimin, kontrollin e akustikës dhe mbledhjen e ujit të shiut. Hapjet me xham rregullohen sipas ekspozimit të diellit, ndërsa çatia ka elementë fotovoltaikë të integruar për të siguruar prodhimin e energjisë së rinovueshme./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Rigjallërimi i shtëpive dhe pallateve të vjetër i nevojshëm për formësimin e qyteteve

Published

on

Gjatë gjithë historisë së qyteteve, ndërtesat kanë ndryshuar përdorimin dhe funksionin e tyre, gjë që është e pashmangshme, pasi çdo epokë paraqet çështje dhe kërkesa unike.

Faktorë të tillë si llojet e banesave, dendësia e popullsisë në zona specifike dhe shfaqja e bizneseve dhe shërbimeve të reja riformësojnë peizazhin e qytetit, shpesh duke tejkaluar përshtatshmërinë e strukturave ekzistuese. Prandaj, rigjallërimi ose rehabilitimi i ndërtesave është logjik por edhe i nevojshëm për të përmbushur kërkesat e një peizazhi në ndryshim.

Meqenëse prishja e plotë e qytetit për rindërtim është jopraktike dhe e dëmshme për mjedisin, aktivitetet e reja akomodohen brenda ndërtesave ekzistuese përmes përshtatjeve dhe rinovimeve për të adresuar nevojat në ndryshim. Kjo qasje është e njohur në historinë urbane. Megjithatë, ndryshimet më të gjera dhe bashkëkohore – që do të thotë zgjidhje të rëndësishme për të tashmen – ofrojnë përgjigje më praktike dhe krijuese të përshtatura për çdo kontekst.

Brenda dinamikës së jetës urbane, zona të caktuara mund të neglizhohen, ndërsa të tjerat vlerësohen. Krijimi i planeve të zhvillimit urban mund të ndryshojë përdorimin ligjor ose parësor të zonave të veçanta, duke u ofruar pronave të prekura mundësi të reja për banim.

Ndonjëherë, ndërtesat boshe mbeten të pabanuara, pa plane për prishje, duke u përkeqësuar ngadalë dhe duke paraqitur rreziqe sigurie për rrethinat e tyre dhe banorët e mundshëm për shkak të strukturave të vjetruara dhe objekteve të pasigurta. Në të gjitha këto raste, rehabilitimi del si një zgjidhje e qëndrueshme dhe përgjithësisht e dobishme për qytetin. Në fund të fundit, ndërtesat e pushtuara janë thelbi i arkitekturës.

Strehimi është shkalla më e gjerë dhe urgjente në metropolet bashkëkohore. Numri i madh i rezidencave, duke filluar nga pallate deri tek shtëpitë e një familjeje, ofron madhësi të ndryshme që mund të ripërdoren për objektiva të ndryshëm.

Ekziston mundësia e përdorimit të vetëm ose shumëfamiljare, si dhe akomodimi për shërbime dhe tregti. Sidomos në vendet e veriut global, ku qytetet tashmë janë “të kufizuara” në hapësirë ​​dhe po përjetojnë flukse të konsiderueshme migratore, rehabilitimi i ndërtesave ekzistuese në banesa kolektive, për shembull, ka shumë kuptim.

Skenari ideal do të ishte investimi global në banesat sociale, duke u shtrirë përtej Evropës, siç tregohet nga shembujt e mbledhur këtu. Rehabilitimi i jep jetë të re hapësirave urbane duke ripërdorur shtëpitë e vjetra në dyqane, duke transformuar pallate për banim kolektiv dhe duke i kthyer magazinat në rezidenca private./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending