Connect with us

Ndërtim

Shitjet e materialeve të ndërtimit në Britani bien 13%

Published

on

Vëllimet e shitjeve në tregjet e ndërtuesve në të gjithë Britaninë e Madhe ranë gati 13% në muajin korrik, sipas të dhënave të fundit.

Raporti i fundit i Indeksit të Ndërtuesve Tregtarë të Ndërtuesve (BMBI) zbulon se sasia e mallrave të shitura nga tregtarët e ndërtuesve në korrik ishte ulur 12.8% nga viti në vit, por me çmime të rritura 15% që nga korriku 2021, vlera e shitjeve u rrit pak me 0.2%.

Nga muaji në muaj, shitjet totale të tregtarëve ranë me 2.6% në vlerë në korrik krahasuar me qershorin 2022.

Vëllimet ranë me 5.2%. Çmimet u rritën në korrik ishin 2.7% më të larta se në qershor. Megjithatë, korriku pati një ditë më shumë tregtimi se qershori, kështu që shitjet e ngjashme ishin 7.3% më të ulëta./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Aliu: Objektet banesore që po ndërtohen në Ferizaj kanë të gjitha leje, aty nuk është ndërtuar sipas rregullave

Published

on

Ministri i Infrastrukturës, Liburn Aliu ka debatuar të enjten në Kuvend për Legalizimi i objekteve pa leje, që do të rregullohet nëpërmjet një amendamentimi të ligjit.

Deputetët Dimal Basha, Haki Abazi e Enver Haliti, kanë kritikuar ministrin Aliu, që është sponsorizues i projektligjit.

“Unë nuk po them që në Ferizaj është ndërtuar mar e mirë. Pse, mund të debatojmë për këtë, mirëpo për objektet që ju po folni që janë ndërtuar në Ferizaj, krejt me leje janë. Për të gjitha ka leje ndërtimore. Nuk janë në kundërshtim me ligjin. Momentin kur ndërtuesi merr leje ndërtimore dhe ti si institucion përpiqesh me rrënu atë objekt, pastaj ke me u marrë më tjera çështje. Mirëpo, se a mund ta trajtojmë ligjin dhe procedurat është çështje tjetër. Por, ato ndërtime që janë duke u ndërtuar në Ferizaj kanë akte të lejes ndërtimore.”, deklaroi Aliu në Kuvend.

“Është veshje e Gjykatave me vlërësu nësë ka shkelje ligjore janë duke ndërtuar sipas rregullave, jo e Ministrisë së Infraskturkturës dhe nuk bëjmë amnesti të veprave penale. Ne po i trajtojmë ndërtesat e jo t’i legalizojmë ato. Në njërën anë ka pak aplikime për legalizim të objekteve pa leje, ne do të dëshironim më shumë të ketë. Nuk është e lehtë procesi i legalizimit.”, tha ministri Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

“Cili është interesi që një ndërtimtar ta legalizojë objektin?”, kritikohet ligji për legalizimin e objekteve pa leje

Published

on

Legalizimi i objekteve pa leje, që do të rregullohet nëpërmjet një amendamentimi të ligjit, ka ngjallur reagime të deputetëve të LVV-së. Dimal Basha, Haki Abazi e Enver Haliti, të gjithë deputetë të LVV-së nga Ferizaj, kanë kritikuar Liburn Aliu, ministër i Infrastrukturës, që është sponsorizues i projektligjit.

I pari që e kritikoi z. Aliun, ishte Basha, i cili tha se me këtë ligj po legalizohen të gjitha ndërtimet pa leje.

“Tash ky ligj ndryshohet edhe i ndërrohet edhe hyrja në fuqi. Që ta zëmë, ky ligj hyn në fuqi në mars 2023, legalizohen të gjitha ndërtimet deri në mars 2023… Pra, e bëjmë legalizimin e të gjitha ndërtimeve pa leje, sidomos ndërtesat.” – u shpreh në fjalën e tij Basha.

Ai madje e ka quajtur jo parimore këtë nismë të Ministrisë së Infrastrukturës, që udhëhiqet nga Liburn Aliu, njëri nga njerëzit më të fuqishëm në LVV.

“Cili është interesi që një ndërtimtar ta legalizojë ndërtesën? Mendoj që qikjo s’është parimore, dhe kjo s’duhet me shku përpara. Puna kryesore e këtij ligji, mendoj unë është se e bën amnistimin e këtyre keqpërdoruesve që ndonjëherë janë quajtur edhe “mafi e betonit”. Këta jo që nuk dënohen por legalizohen,” – bërtiti në foltore Basha.

Njëjtë kritika për këtë çështje pati edhe një deputet tjetër i VV-së nga Ferizaj, Enver Haliti, që tha se me këtë ligj bëhet “aministimi i të gjitha ndërtimeve pa kriter nëpër komunat e Kosovës”.

“Nëse ky ligj sot kalon, do të bëhet amnistimi i të gjitha ndërtimeve pa kriter nëpër komunat e Kosovës. Të gjitha ato kallëzime penale, raste në Gjykata do të përfundojmë, nëse i legalizojmë ato ndërtime. Është e çuditshme si me kaq lehtësi flitet për ndërtimet e kategorisë 2 që janë ndërtime pa leje, kur një investitor ka potencial që të fillojë ndërtime të objekteve banesore miliona euro, e nuk e ka të qartë se duhet të pajisjet me një leje ndërtimore”, ka thënë Enver Haliti, transmeton Nacionale.

Tutje, ai tha se një nismë e tillë ligjore është shqetësuese.

“Nxirret një ligj për legalizim pa përfillur të gjitha kriteret. Është shqetësuese për institucionet tona që amnistojnë e lejojnë banorët të futen në ato objekte pa u pajisur me leje. Nesër ai objekt me ndonjë tërmet, të ndodhë me ndonjë fatkeqësi. Ministria ende nuk e ka finalizuar hartën zonale, dhe komunat janë prapa me këtë proces. Unë së bashku me kolegë jemi marrë shumë me këtë problematikë, por nuk kemi hasur në përkrahje nga ana e Ministrisë, dhe më vjen keq që ekziston një Institut i Planifikimit, dhe nuk bën asnjë gjë. Ky ligj duhet tërhiqet, të kthehet në qeveri, dhe të ndahet vetëm për ndërtimet e kategorisë së parë”, tha Haliti në Kuvendin e Kosovës.

Përgjigja e Aliut

Liburn Aliu, ministër i Infrastrukturës, ka reaguar ndaj akuzave e kritikave të Dimal Bashës dhe deputetëve të tjerë të LVV-së nga Ferizaj.

Ai tha se projektligji për lokalizimin e ndërtimeve pa leje është votuar në lexim të parë nga LVV në vitin 2018.

“E para po filloj nga çështja a ka ndryshuar Liburni. Ky ligj në leximin e parë është votu nga Lëvizja Vetëvendosje. Në leximin e dytë, as LVV e LDK nuk e ka votu, për shkak se e ka bojkotuar asokohe PAN-in.” – tha fillimisht ai.

“Prandaj kur të folni, thuajeni të vërtetën e saktë. Unë kërkoj prej deputetit Basha, po ta përmendi emrin që me mujtë me repliku. Pra ju sapo thatë që Liburni ka deklaruar ndryshe, e po deklaron sot ndryshe. Atë ditë kam deklaru njëjtë sikurse sot, pra viti 2018, njëjtë e deklaroj edhe sot. Projektligj i padrejtë, por i domosdoshëm.” – tha Aliu.

Ministri i Infrastrukturës pati edhe një replikë me Enver Halilin, tjetër deputet i VV-së kritik ndaj z. Aliut.

“Nëse thoni t’i rrënojmë. Po i rrënojmë ndërtimet pa leje që nuk i plotësojnë kriteret. Por jo me i rrënu krejt se s’ka buxhet për atë punë. Kur flasim për legalizimin, nuk e mendojmë legalizimin e përgjithshëm siç tha z.Haliti. Absolutisht nuk është e vërtetë. Unë jam kundër legalizimit të të gjithave. Gabim e keni. Unë nuk po them ashtu. Nuk po them që në Ferizaj është ndërtuar mbarë e mirë”, tha Aliu.

Continue Reading

Ndërtim

Paga e punëtorëve të ndërtimit po rritet më shpejt se ajo e të punësuar në sektorë tjerë

Published

on

Paga mesatare për orë e punëtorëve të ndërtimit në SHBA po rritet më shpejt se ajo e njerëzve të punësuar në sektorë të tjerë, sipas një analize të të dhënave të reja të punësimit të publikuara nga qeveria amerikane.

Duke parë përmbledhjen e fundit të situatës së punësimit nga Byroja Federale e Statistikave të Punës, Kontraktorët e Përgjithshëm të Asociuar të Amerikës (AGC) zbuluan se të ardhurat për orë për punëtorët prodhues dhe jombikëqyrës në ndërtim ishin rritur me 6.1% gjatë vitit të kaluar, nga 31.04 dollarë amerikanë në Nëntor 2021 në 32,94 dollarë.

“Kjo rritje tejkaloi rritjen prej 5.8% të pagës mesatare për të gjithë punëtorët e prodhimit të sektorit privat,” tha AGC. “Punëtorë të tillë në ndërtim tani fitojnë mesatarisht 17.2% më shumë në orë sesa në sektorin privat në tërësi.”

Në nëntor 2022 numri i përgjithshëm i njerëzve të punësuar në sektorin e ndërtimit në SHBA arriti një rekord 7.75 milionë njerëz – 248,000 më i lartë se në këtë kohë vitin e kaluar.

Me 20,000 punëtorë të industrisë të punësuar vetëm gjatë muajit të kaluar, shkalla e papunësisë në sektor po bie gjithashtu.

“Numri i punëtorëve të papunë në ndërtim ra me 16 për qind, nga 469,000 në nëntor 2021 në 393,000 në nëntor të vitit 2022,” tha AGC, e cila shtoi se shkalla e papunësisë midis punëkërkuesve me përvojë në ndërtim është ulur gjithashtu nga 4.7% në nëntor 2021 në 3.9% muajin e kaluar.

Ken Simonson, Kryeekonomist në Associated General Contractors of America, e përshkroi rënien e normave të papunësisë për sektorin si “të zemëruar” për t’u parë, por shtoi se, “numri i hapjeve të vendeve të punës vazhdon të tejkalojë punësimin, duke sugjeruar që punëdhënësit donin të sillnin shumë më shumë punëtorë sesa mund të gjejnë.”/Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending