Connect with us

Trashëgimia

Rrënohet shtëpia e mbrojtur nga shteti, reagojnë OJQ-të në Mitrovicë

Published

on

Rrjeti i Organizatave të Mitrovicës ka reaguar pas rrënimit të shtëpisë së familjes Koroglu, e mbrojtur me ligj si vlerë e trashëgimisë kulturore.

Në emër të Rrjetit të Organizatave Kulturore të Mitrovicës, dëshirojmë të sjellim në vëmendje një ngjarje shqetësuese që ka ndodhur ditë më parë në qytetin e Mitrovicës. Një ndër objektet e rëndësishme kulturore dhe historike të qytetit, shtëpia e familjes Koroglu, e mbrojtur me ligj si vlerë e trashëgimi kulturore, është rrënuar pjesërisht dhe kësisoji është rrezikuar të rrënohet në tërsi.

Shtëpia e familjes Koroglu e ndërtuar në shekullin XIX me stil otoman, është një dëshmi e qartë e pasurisë historike dhe kulturore të qytetit të Mitrovicës dhe si e tillë ka hyrë në mbrojtje që nga viti 1978, si dhe vazhdon të jetë në listën e objekteve nën mbrotje nga Ministria e Kulturës e Republikës së Kosovës (kategoria: trashëgimi arkitekturore, me numër unik 3 në databazë). Rrënimi i këtij objekti të çmuar për trashëgiminë tonë është një humbje e thellë që prek jo vetëm të tashmen, por gjithashtu dhe gjeneratat e ardhshme.

Me anë të këtij reagimi, ne kërkojmë që të ndërmirren hapa të menjëhershëm dhe konkret drejt riparimit të dëmit të shkaktuar, dhe të ndërmerren masa të menjëhershme pasuese për të garantuar konservimin dhe menaxhimin e mëtejshëm të këtij objekti.

Përveç kësaj, kërkojmë që të nisë një proces sa më të shpejtë për hartimin e një plani të qartë dhe të detajuar për menaxhimin e trashëgimisë kulturore në nivel lokal, gjë e cila është kërkuar në vazhdimësi nga sektori i pavarur kulturor në Mitrovicë. Ky plan duhet të përfshijë hapa për ruajtjen dhe promovimin e objekteve të trashëgimisë kulturore, si dhe për të siguruar një mirëkuptim të gjerë dhe angazhim të komunitetit për mbrojtjen dhe ruajtjen e pasurisë sonë të përbashkët kulturore.

Në fund, i bëjmë thirrje organeve kompetente si në nivel lokal poashtu edhe qëndror si: QRTK, DKRS, DPU, MKRS, që të angazhohen në një bashkëpunim të ngushtë me komunitetin tonë dhe organizatat kulturore për të siguruar që kjo vlerë e jashtëzakonshme kulturore të ruhet për brezat e ardhshëm dhe të promovohet si një pasuri e patjetërsueshme e Mitrovicës.

Presim me padurim veprime të menjëhershme për të garantuar mbrojtjen e trashëgimisë sonë të çmuar./Media Ndërtimi

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending