Connect with us

Ndërtim

Rrënohet një objekt banimi në Veternik, ndërtohej në pronën e Komunës së Prishtinës  

Published

on

Bashkëpunimi i Drejtoria e Inspekcionit – Komuna e Prishtinës me qytetarët bëri që të identifikohet një rast i uzurpimit të pronës komunale dhe tentimit që në të njëjtën të ndërtohet një objekt banimi.

Drejtoria e Inspekcionit ka ndërmarrë të gjitha veprimet ligjore në këtë rast, duke e paralajmëruar, madje duke e urdhëruar palën që të ndërpresë të gjitha punimet dhe të rrënojë vet objektin, pasi që më parë është marrë konfirmimi nga Drejtoria e Pronës që kjo pronë është pronë komunale dhe në fund është nxjerrë vendimi për rrënim dhe ditën e djeshme objekti në fjalë është rrënuar dhe është kthyer në gjendjen e mëparshme duke larguar materialet inerte.

Ndaj palës do të ushtrohet edhe kallëzim penal pranë organeve kompetente./Media Ndërtimi.

Ndërtim

Gjykata cakton masën për tjetërsimin e pronave që familja Zajmi i përfiton nga ndërtimi i një objekti banesor në Gjakovë

Published

on

Gjykata e Gjakovës ka marrë vendim që të caktojë masë siguruese për tjetërsimin e pronave që familja Zajmi i përfiton nga ndërtimi i një banese në Gjakovë.

Sipas vendimit, kompanisë që po i ndërton banesat i ndalohet që banesat të cilat kjo familje i pranon t’i tjetërsojë.

Më 24 nëntor 2022, Gjykata ka vlerësuar si të drejtë propozimin e propozuesve Nazire Zajmi dhe Gazmend Zajmi nga Gjakova për caktimin e masës së sigurisë.

“Caktohet masa e sigurisë në 3/4 e pjesës ideale të patundshmërisë të ngastrës me numër 5851 të sipërfaqes 0.05.35 ha. I ndalohet kundër-propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH” SHPK që të ndërmarrë çfarëdo veprimi procedural dhe ligjor që ka të bëjë më bartjen e të drejtës së pronësisë më pjesën ideale prej 3/4 të patundshmërisë të sipërfaqes së lartcekur. I ndalohet edhe kundër-propozuesit të parë, Malush Krushës nga Gjakova që në pjesët e lartcekura të ndërmarr çfarëdo veprime procedurale dhe ligjoren bartjen në pronësisë” – thuhet në vendimin e Gjykatës.

Si pronarë legjitimë të parcelës, paditësit kanë ushtruar kërkesë për masën e sigurisë kundër propozuesit të parë Malush Krusha dhe kundër propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH” .I autorizuari i masës së sigurisë, Besnik Haxhijanuzi, ka kërkuar ndalimin e çdo aktiviteti nga kundërpropozuesi i parë dhe i tretë që ta bëjë tjetërsimin e patundshmërisë lëndore, shkruan Kallxo.com.

Propozuesit e kësaj mase kërkesën e tyre e kanë arsyetuar me aktvendimin T.nr.62/60 të vitit 1961, aktvendimi E.nr. 613/64 të vitit 1965 dhe me aktvendimin e trashëgimisë T.nr. 112/2002 të vitit 2004 si pronarë legjitimë mbi bazën e procedurës trashëgimore.

Qëllimi i palëve kontraktuese sipas Gjykatës është dhënia me kompensim e palujtshmërive nga ana e pronarëve Amir Xharra si pronar i 1/1 pjesë e pronës dhe bashkëpronar  1/4.  Kurse, Malush Krusha si bashkëpronar 3/4 pjesë të pronës e cila do t’i kompensohet me pjesë reale të pronave si pronarë me qëllim të ndërtimit të objektit kolektiv banesor.Por, pas daljes në vend ngjarje Gjykata ka konsideruar se propozuesit e sigurimit e kanë bërë të besueshëm masën e sigurimit të kërkesë-padisë.“Gjykata pas ndryshimeve të evidentuara vendosi që kundër propozuesit të parë në pjesën ideale prej 3/4 të ngastrës së lartcekur t’i ndalohet ta bëjë tjetërsimin ndaj personave të tretë në çfarëdo baze. Po ashtu i ndalohet kundër-propozuesit të tretë “Real Construction Group A&SH”, SHPK që të marrë çfarëdo veprimi procedural dhe ligjor që ka të bëjë me bartjen, tjetërsimin e të drejtës së pronës në pjesën ideale prej 3/4 të patundshmërisë që evidentohet me numër 1098-1”- thuhet në vendimin e marrë nga Gjykata e Gjakovës.Bazuar në këtë, kundërpropozuesit të parë dhe të tretë u është ndaluar tjetërsimi i asaj prone.

Continue Reading

Ndërtim

Nis beteja e ofertave për ndërtimin e centralit bërthamor në Çeki prej 6 miliardë euro  

Published

on

Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), EDF dhe Westinghouse kanë bërë ofertat fillestare për të ndërtuar një central bërthamor në Republikën Çeke.

Reaktori i propozuar i ujit nën presion prej 1200 MW do të ndërtohet në juglindje të vendit, 30 km në juglindje të qytetit të Třebíč, dhe ngjitur me termocentralin aktual që funksionon NPP Dukovany.

Pritet që reaktori të jetë funksional deri në vitin 2036 dhe termocentrali i ri do të përdoret për të zëvendësuar një përqindje të kapacitetit të instaluar të termocentralit aktual 2040 MW, i cili ka qenë në funksion që nga viti 1985.

Projekti për centralin e ri do të jepet nga grupi shtetëror CEZ i Republikës Çeke, i cili ka njoftuar planet për të ndërtuar më shumë njësi bërthamore, pasi vendi kërkon të diversifikohet larg nga energjia e qymyrit.

Beteja e ofertave

Tomas Pleskac, drejtor i Divizionit të Energjisë së Re të CEZ-it, tha: “Që nga fillimi i tenderit në mars të këtij viti, ne kemi parë përgatitje të kujdesshme nga të gjithë ofertuesit. Ata mblodhën ekipe të forta për këtë kontratë, bënë një sërë pyetjesh sqaruese dhe vizituan faqen e Dukovany.”

Me ofertat përfundimtare që priten për projektin deri në shtator 2023, raportohet se Westinghouse ka partnerizuar me Bechtel për ofertën e tij, ndërsa EDF do të kombinohej me Bouygues Travaux Publics dhe GE Steam Power në projekt.

KHNP tha se reaktori i saj APR1000 plotëson të gjitha kërkesat teknologjike të CEZ për projektin.

Të gjithë ofertuesit do të jenë të etur që t’i jepet kontrata, me tre fabrika të tjera të propozuara aktualisht në vend.

Edhe pse vlera aktuale e projektit nuk është bërë publike, në vitin 2020, ajo vlerësohej në rreth 6 miliardë euro./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ndërtim

Bechtel do të ndërtoj resortin e parë të skive në natyrë të Arabisë Saudite

Published

on

Bechtel ka fituar kontratën për të ofruar ndërtime dhe shërbime konsulence për menaxhimin e projektit për Trojena, pjesë e projektit të megacity Neom të regjimit saudit.

Trojena ndodhet 50 km nga bregu i Gjirit të Aqabës në zemër të rajonit malor të Neom.

Ai do të zërë mbi 1400 kilometra katrorë me lartësi që variojnë nga 1500 m deri në 2600 m mbi nivelin e detit.

Pesëdhjetë e shtatë kilometra katrorë do t’i kushtohen zhvillimit kryesor, ku për shkak të klimës malore, temperaturat bien nën zero në dimër. Zhvilluesi shpreson të shfrytëzojë këto kushte për të ofruar resortin e parë të skive në natyrë të Gjirit.

Arabia Saudite synon të presë Lojërat Dimërore Aziatike 2029 në Trojena, pasi ka paraqitur ofertën fituese.

“Neom është pa diskutim projekti më ambicioz në kujtesën e gjallë dhe ne jemi krenarë që zgjerojmë rolin tonë për të mbështetur projektin Trojena,” tha Jake Mumm, drejtori menaxhues rajonal i Bechtel për infrastrukturën.

“Nga këndvështrimi i ndërtimit, Neom ofron mundësi karriere një herë në jetë për shtetasit sauditë, të cilët do të ndihmojnë për të hapur sytë e botës ndaj bukurisë natyrore të jashtëzakonshme të Mbretërisë së bashku me teknologjinë futuriste.”, shtoi Mumm.

Duke komentuar çmimin e ofertës, drejtori ekzekutiv i Trojena, Philip Gullett, tha  se Neom dhe Trojena vazhdojnë të tërheqin firma ndërkombëtare si bashkëpunëtorë të një të ardhmeje të re ku njerëzit mund të jetojnë, punojnë dhe luajnë në harmoni me natyrën.

“Vizioni ynë sfidon praktikat aktuale të industrisë dhe vendos themelin se çfarë mund të jenë zhvillimet e qëndrueshme rajonale dhe turistike.

Është frymëzuese të dëshmosh se si mendjet kryesore të botës po bashkohen për të ripërcaktuar qëndrueshmërinë duke ruajtur një zhvillim të porositur që përshtatet me mjedisin dhe tejkalon pritjet e vizitorëve. Turistët do të mund t’i përjetojnë të gjitha këto në Trojena, një destinacion që nuk ngjan me asnjë tjetër në tokë.”, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending