Connect with us

Trashëgimia

Rikonstruktohet objekti 300-vjeçar i Bajraktarit të Hotit në Malësinë e Madhe

Published

on

Kulla rreth 300-vjeçare e Çun Mules, Bajraktarit të Hotit, në Malësinë e Madhe i është nënshtruar një rikonstruksioni.

Dera e parë e Malësisë së Veriut, që shërbeu si institucion për kuvendime, e besëlidhje në luftërat kundër ushtrive osmane dhe serbo malazeze, por edhe si vatër kulture, do të kthehet në një muze. Gjithçka po bëhet falë dhurimeve të shqiptareve nëpër botë të cilët kanë mbledhur rreth 280 mijë dollarë, raporton Top Channel.

Serbo-malazezet dhe turqit e kanë djegur 3 herë kullën ndërsa gjatë komunizmit iu shkatërrua e gjithë biblioteka për të cilën kishte kontribuar edhe vetë At Gjergj Fishta, prandaj për pasardhësit, sfidë mbetet mbledhja e kësaj pasurie.

Sot, punimet po vazhdojnë por fondi i mbledhur nuk arrin të finalizojë të gjitha punimet për muzeun. Kjo kullë shekullore, ende është në pritje të statusit “monument kulture”./Media Ndërtimi

Trashëgimia

Në Bostan të Novobërdës fillojnë gërmimet arkeologjike

Published

on

Në lokalitetin arkeologjik të fshatit Bostan në Komunën e Novobërdës, kanë nisur hulumtimet dhe gërmimet arkeologjike.

“Përmes zbulimeve arkeologjike formësohet historia e lashtë e vendit tonë.”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku.

Ky lokalitet  në mesin e banorëve njihet me emrin “Gumnishtë” dhe ndodhet në lartësi mbidetare 957m, ndërsa qëllim i këtij hulumtimi është konfirmimi i një qendre banimi që lidhet me periudhën e Mbretërisë Dardane.

Continue Reading

Trashëgimia

Gjendet një vend me përplot bukuri natyrore në Kalanë e Vuçakut në Drenas

Published

on

Gjendet në një vend me përplot bukuri natyrore dhe potenciali e rëndësia historike që ka e bën tejet të veçantë Kalanë e Vuçakut në Drenas.

Ndërhyrjet në këtë kala kanë nisur dhe në fokus kanë pastrimin, konservimin e strukturave dhe përgatitjet që ky monument të jetë në shërbim të turizmit kulturor.

“Ky do të jetë një vit intensiv me punë në arkeologji”, deklaroi ministri i Kulturës, Hajrulla Çeku./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trashëgimia

Restaurohet shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova si aset i rëndësishëm i trashëgimisë kulturore

Published

on

Shtëpia e familjes Kryeziu nga Gjakova, me arkitekturë tradicionale të fundit të shekullit VIII-të gjendet në pjesën e vjetër të qytetit dhe ka pamje mbresëlënëse.

Ndodhet mes Muzeut Historik dhe hapësirës ku është i vendosur busti i Sylejman Vokshit.

Gjakova njihet si qytet i kulturës, traditës dhe qytetërimit. Investimet në ruajtjen trashëgimisë kulturore nga MKRS nuk do të ndalen./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending