Connect with us

Aktuale

Rezultatet e auditimit, disa komuna nënshkruan kontrata milionëshe pa i pasur paratë e zotuara

Published

on

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA), më 27.06.2024 ka prezantuar rezultatet e auditimit në institucionet e nivelit qendror dhe lokal, si dhe të ndërmarrjeve publike, për vitin 2023.

Vlora Spanca, Auditore e Përgjithshme, bëri të ditur se janë kryer dhe publikuar gjithsejt 115 raporte të auditimit dhe në to kishte të gjetura, si për shembull, disa komuna kanë nënshkruar kontrata pa i pasur paratë e zotuara, keqklasifikime në shpenzime, vonesa në realizimin e kontratave, vonesa në pagesa si dhe parregullësi në shpërndarjen e fondeve për OJQ-të, raporton Kallxo.com

Sipas Spancës, nga 115 raporte të auditimit, 85 prej tyre kanë qenë për pasqyra vjetore të organizatave buxhetore, 13 të ndërmarrjeve publike dhe 8 auditime të performancës.

“Nga këto auditime janë dhënë 40 opinione të kualifikuara, 63 të pamodifikuar dhe 4 opinione të kundërta. Prej 47 organizatave buxhetore të nivelit qendror kemi dhënë 36 opinione pozitive dhe 11 opinione të kualifikuara, që do të thotë se cilësia e raportimit financiar në disa aspekte nuk ka qenë e drejtë dhe e vërtetë” – ka thënë Spanca para gazetarëve.

Tutje, ajo ka bërë të ditur se janë audituar 38 komunat e Kosovës, përfshirë këtu edhe katër komunat veriore, të cilat në vitin 2022 nuk ishin audituar.

Ndaj 38 komunave të audituara, janë dhënë 15 opinione pozitive dhe 23 opinione të kualifikuara.

“Arsyet për modifikimin e opinionit të auditimit në këto komuna janë se ato kanë keqklasifikuar shpenzimet, regjistrimet dhe raportimet e pasurive jofinanciare ishin jo të plota dhe të sakta, detyrimet të papaguara. Detyrimet kontingjente dhe llogaritë e arkëtueshme poashtu ishin të pasakta” –  tha Spanca.

Auditorja e Përgjithshme ka deklaruar se për Komunën e Prishtinës dhe të Vushtrrisë janë dhënë konkluzione të kundërta. Sipas saj, kjo është hera e parë që Zyra Kombëtare e Auditimit jep konkulzion të kundër tek organizatat buxhetore, për faktin se këto dy komuna gjatë vitit 2023 nuk kanë kryer aktivitetet e tyre në pajtueshmëri me ligjin.Po ashtu, Auditorja ka përmendur raste kur komunat kanë hyrë në obligime pa i pasur mjetet e zotuara, si për shembull: Komuna e Malishevës kishte hyrë në obligime për një projekt me vlerë 8.2 milionë euro me fonde të buxhetuara për tri vjet me vetëm 1.9 milion euro; Komuna e Vushtrrisë kishte hyrë në obligime kontraktuale për pesë projekte në vlerë 2.3 milionë euro pa fonde të mjaftueshme; Komuna e Ferizajt në shtatë projekte në vlerë prej 2 milionë euro kishte hyrë në obligime pa fonde të mjaftueshme./Media Ndërtimi

Aktuale

Si të bëheni arkitekt në Inteligjencën Artificiale?

Published

on

Inteligjenca artificiale është larg të qenit një koncept i huaj dhe i ri. Arkitektët kanë eksploruar AI që nga vitet 1960, duke u thelluar në koncepte të tilla si shkrimi, arkitektura parametrike, algoritmet evolucionare, automata celulare, fraktale dhe sistemet L. Skriptimi është i ngjashëm me krijimin e një ekuacioni që gjeneron rezultate të projektimit në vend të vlerave numerike.

Në arkitekturë, një arkitekt i AI është përgjegjës për zhvillimin e skripteve, studimin e algoritmeve, sigurimin që rezultatet e projektimit plotësojnë nevojat e projektit dhe krijimin e algoritmeve kur është e nevojshme. Me fjalë të thjeshta, AI Architects janë projektues që ndërtojnë sisteme të inteligjencës artificiale për të zgjidhur problemet. Kompanitë në ditët e sotme varen nga arkitektura gjeneruese dhe mjetet e AI për të përfunduar projektet e tyre komplekse; Këtu nevojiten arkitektë të AI që kanë një kuptim të qartë në teknologjinë e informacionit dhe inteligjencën artificiale për të kontrolluar zgjidhjet e AI brenda organizatës duke siguruar që projekti të funksionojë pa probleme.

Roli i përgjithshëm i AI Architects është të përmirësojë operacionet e biznesit duke hartuar plane të detajuara për sistemet e AI, duke bashkëpunuar me anëtarët e ekipit si inxhinierë dhe shkencëtarë kompjuterikë për të siguruar një proces të qetë dhe për të mbikëqyrur zbatimin duke siguruar që zgjidhjet e AI që ata ofrojnë janë në përputhje me projekti duhet të prodhojë rezultate të sakta dhe të dobishme.

Është e rëndësishme të pranohet se inteligjenca artificiale nuk mund të zëvendësojë kurrë intuitën dhe ndjeshmërinë njerëzore në arkitekturë. Gjithmonë mbani mend se ju e kontrolloni mjetin, jo anasjelltas. Prandaj, është e nevojshme të shfrytëzojmë përparimet e vazhdueshme në teknologji, e cila ka qenë e vazhdueshme për 70 vitet e fundit, në dobinë tonë duke krijuar asistentë robotikë që na ndihmojnë të arrijmë të pamundurën duke ndikuar pozitivisht në mjedis, i cili ka nevojë të dëshpëruar për t’u marrë në konsideratë. dhe kujdesi./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Rritja e kërkesës për rrymë do t’i mbajë gjallë termocentralet me thëngjill

Published

on

Kërkesa për rrymë në botë është duke shënuar rritjen më të shpejtë në gati 20 vjet, për shkak të përdorimit të kondicionerëve, si pasojë e rritjes së temperaturave, ka thënë Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë, në një raport të publikuar të premten.

Sipas gjetjeve, ky trend, që pritet të vazhdojë edhe më 2025, nënkupton vazhdimësinë e përdorimit të energjisë me thëngjill, ndonëse do të rriten kapacitetet e energjisë së ripërtrishme.Shumë vende në botë janë duke regjistruar temperature rekorde dhe valë të të nxehtit, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Rritja e konsumit global të energjisë pritet të shkojë në gati 4 për qind më 2024 – më e madhja prej vitit 2007.

Rritje e njëjtë është parashikuar edhe për vitin 2025, në krahasim me 2.5 për qind të rritjes së kërkesës më 2023.India pritet të jetë lidere në këtë aspekt, e pasuar nga Kina.Në gjetjet e raportit është përmendur që në këtë periudhë do të rriten edhe kapacitetet për energji të ripërtrishme dhe që kjo energji të tejkalojë atë me thëngjill më 2025.

Megjithatë, mënyrat për prodhim të energjisë që shkaktojnë më shumë ndotje, siç është ajo me thëngjill, do të vazhdojnë të jenë të qëndrueshme, sidomos në Kinë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Pas freskimit të motit, shfuqizohet ndalimi i qarkullimit të kamionëve mbi 7.5T

Published

on

Zëvendësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi, ka njoftuar se është shfuqizuar vendimi i datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T, shkruan Ekonomia Online.

“Duke marrë parasysh parashikimin e motit nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, sipas të cilit parashihen rënie të ndjeshme të temperaturave ditëve në vijim, kemi marrë vendim për shfuqizimin e vendimit të datës 13 korrik 2024, për ndalimin e qarkullimit në Autoudhë, Rrugë Nacionale dhe Rajonale të automjeteve për transportin e mallrave me peshë më të madhe se 7.5T”, ka njoftuar Durmishi.

“Faleminderit për mirëkuptimin tuaj gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta”, ka shkruar ai./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Trending