Connect with us

Infrastrukturë

Regjistrimi i dëmeve gjatë luftës: Sa reale mund të jenë ato?

Published

on

Regjistrimi i popullsisë, ekonomive familjare dhe banesave, i cili do të zhvillohet në Kosovë nga data 5 prill deri më 17 maj, do t’u mundësojë qytetarëve të deklarohen, mes tjerash, edhe për dëmet që u ka shkaktuar lufta gjatë viteve 1998/1999.

Në mesin e pyetësorëve, me të cilët do të shërbehet Agjencia e Statistikave të Kosovës gjatë procesit të regjistrimit, është edhe ai për dëmet nga lufta në ekonomitë familjare.

Të dhënat që do të mblidhen në këtë kontekst, do të shërbejnë vetëm si kornizë orientuese për institucionet e Kosovës, thotë ushtruesi i detyrës së drejtorit të ASK-së, Avni Kastrati.

Këto të dhëna, sipas tij, do t’u shërbejnë institucioneve të Kosovës për t’i identifikuar më lehtë rastet e krimeve dhe dëmeve të luftës.

Sa të sakta mund të jenë të dhënat për shkatërrimin e pronave?

Kastrati thekson se të dhënat që mund të mblidhen nga deklarimi i qytetarëve, mund të mos jenë reale, shkruan Radio Evropa e Lirë.

Por, sipas tij, ASK-ja nuk e ka për detyrë të verifikojë saktësinë e këtyre të dhënave.

Kjo detyrë, sipas tij, u takon komisioneve ose agjencive të tjera të Qeverisë së Kosovës.

“Komisioni pastaj del dhe i verifikon. Kanë punë… Do të marrë vite kjo, s’e besoj që e kanë lehtë”, thotë Kastrati.

Hetemi thotë, po ashtu, se autoritetet janë të vetëdijshme që mund të ketë deklarime të pasakta ose eventualisht të rrejshme nga qytetarët për shumat e caktuara që janë vendosur në pyetësor lidhur me pronën e shkatërruar.

Sipas tij, të dhënat për dëmet nga lufta, të deklaruara nga qytetarët, nuk do të konsiderohen me automatizëm si të mirëqena, për t’i futur në arkiv të institutit.

Ato, siç thotë ai, do t’i nënshtrohen një lloj procesi të hulumtimit për verifikim të saktësisë së tyre.

Këtë hulumtim, sipas tij, do ta bëjë instituti që ai drejton.

“Instituti nuk është institucion hetues, por institucion hulumtues. Nëse ka verifikim gjyqësor apo ligjor, atë mbase e bëjnë institucionet tjera, por jo ne. Ne i verifikojmë deri në atë masë sa na duhet për të vendosur se a mund t’i vendosim në arkivat tona dhe a mund t’i përdorim për qëllime të hulumtimit ose jo”, thotë Hetemi.

Muaj më parë, në prag të themelimit të Institutit për Hulumtimin e Krimeve të Kryera gjatë Luftës, kryeministri Kurti deklaroi se “Kosova ende nuk e di dëmin ekonomik, emocional dhe psikologjik që ia ka shkaktuar lufta e fundit”./Media Ndërtimi

Infrastrukturë

Pse markat e makinave luksoze po ndërtojnë rrokaqiej?

Published

on

Në 18 muajt e fundit kemi parë një mori rrokaqiejsh të prezantuar nga prodhuesit e makinave luksoze duke përfshirë Bentley, Mercedes-Benz dhe Aston Martin.

“Tifozët e markës nuk duhet të jenë vetëm në gjendje të ngasin një Porsche, ata duhet të jenë në gjendje të jetojnë në një të tillë”, tha CEO i Porsche Lifestyle Group Stefan Buescher për vendimin e markës për të lëvizur në pasuri të paluajtshme.

Përderisa pronat e paluajtshme janë qartësisht fitimprurëse, kompanitë e makinave kanë motive të tjera për ndërtimin e rezidencave, të cilat janë qartësisht të markës.

Aston Martin Residences – një rrokaqiell 66-katësh në Miami, ka përfunduar së ndërtuari këtë muaj.

Markat luksoze të automobilave nuk e fshehin faktin se gjithnjë e më shumë duan të jenë shumë më tepër për klientët e tyre sesa thjesht prodhues të automjeteve.

Porsche mund të bëjë një pretendim të fortë se ka filluar trendin, duke zbuluar planet për Kullën e Dizajnit Porsche 198 metra të gjatë – e kompletuar me ashensorë makinash – në 2013 dhe duke përfunduar projektin e Miami në 2017. Një projekt i dytë sapo ka përfunduar në Shtutgart.

Markat luksoze të të gjitha llojeve po diversifikohen, por kjo ide për të qenë aspekti përcaktues i jetës së konsumatorit ka peshë të veçantë midis prodhuesve të makinave, sipas ekspertit të industrisë Andrew Graves.

Pavarësisht ngjashmërive të dukshme, ata që qëndrojnë pas rezidencave të markës së makinave janë të prirur të theksojnë veçantinë e projektit të tyre.

Secili është përpjekur të përshkruajë se si arkitektura pasqyron etikën e projektimit të makinave përkatëse, duke përdorur shpesh terma të paqartë si “performancë”, “mjeshtëri” dhe “ADN”./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Icon është afër përfundimit të ndërtimit të lagjes më të madhe në Amerikë me beton 3D  

Published

on

Kompania me bazë në SHBA për printimin e betonit 3D, Icon, njoftoi se është afër përfundimit 100% të nënndarjes së saj Wolf Ranch, e cila përfshin 100 shtëpi të printuara me beton pranë Austin, Teksas, SHBA.

Duke përdorur robotin e tyre të printimit Vulcan 3D të stilit të portave, ICON thotë se ka pastruar shenjën e 90 njësive në Georgetown, Teksas, në mes të një bashkëpunimi me ndërtuesin amerikan të shtëpive Lennar. Shtëpitë u koduan nga Icon dhe Bjarke Ingels Group, një firmë shumëkombëshe projektimi.

Padgett tha se qëllimi i shtëpive të printuara me beton të Icon është të ofrojnë çmime konkurruese për shtëpitë e një familjeje; Kursimet në kohë dhe materiale nga procesi i mbajnë çmimet e shtëpive në ose nën mesataren rajonale.

Shtëpitë në Wolf Ranch, të cilat variojnë në madhësi nga rreth 1,850 metra katrorë (172 m2), fillojnë nga rreth 430,000 dollarë amerikanë. Vulcan mund të printojë struktura deri në 3000 sq ft (279m2) brenda kornizës së tij gati 16-ft (4,9m) nga 47-ft (14m).

Duke supozuar se kostot mund të qëndrojnë atje, duhet të jetë një treg produktiv në Teksas – veçanërisht Georgetown jashtë Austin – i cili është një nga rajonet me rritje më të shpejtë në vend./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Me tenderë njëburimorë, këta pronarë do t’i gëzojnë së shpejti shtëpitë e reja në veri

Published

on

Ministria e udhëhequr nga ministri Liburn Aliut, Ministria e Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, vazhdon të japë tenderë njëburimorë.

Për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në veri në të dy tenderët ka vazhduar me procedurë të negociuar, shkruan Indeksonline.

Me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës për ndërtimin dhe renovimin e shtëpive në pjesën veriore të Mitrovicës ka shpërblyer dy kompani.

Sipas dosjes së tenderit të publikuar në platformën E-prokurimi për ndërtim të 11 shtëpive e ka shpërblyer me kontratë kompaninë “Limitproject Sh.P.K” me vlerë të kontratës mbi 63 mijë euro.

Lista e pronarëve të cilëve do të iu ndërtohet shtëpia.

Po ashtu edhe për renovimin e 4 shtëpive në veri të vendit me procedurë të negociuar pa publikim të kontratës kjo ministri e ka shpallur fituese kompaninë “Able Group Sh.P.K nga Prishtina me vlerë të kontratës 18 mijë e 255 euro.

Continue Reading

Trending