Connect with us

Arkitekturë

Qytetet evropiane me arkitekturën më të mirë

Published

on

Stilet e arkitekturës flasin shumë për historinë, kulturën, ambiciet dhe aspiratat e një qyteti. National Geographic Traveller ka renditur gjashtë bukuri arkitekturore të Evropës, raporton Ndërtimi.info

Brutalizmi në Beograd

Me historinë socialiste të shpuar thellë në format e tyre të ashpra, blloqet rezidenciale dhe qendrat qytetare te viteve 1950 dhe 1960 të kryeqytetit serb, mendoheshin dikur sit ë guximshme, vizionare dhe futuriste në Evropën Lindore të epokës komuniste.

Ish-kryeqyteti i Jugosllavisë, Beogradi, e ruan bukurinë e tij brutale.

Çfarë duhet të shihni: Ndërtesa më e lartë në Beograd, Kulla Genex e cila ka 36 kate dhe është bastion i vërtetë i stilit brutalist që në krye ka një restorant rrotullues.

Art Nova në Nancy

Nancy është njëri ndër thesarët e vërtetë të arkitekturës së Francës. Kryeqyteti i dikurshëm i Dukatit të Lorrenës lindi formën e vet të Art Nova-s, nga shkolla Ecole de Nancy, e themeluar nga Emile Galle më 1901.

Çfarë duhet të shihni: E projektuar nga nismëtari i Art Nova-s, Henri Sauvage në vitin 1901, Villa Majorelle ishte shtëpia dhe studioja e Luis Majorelle. Fasada e saj dallohet nga dritaret e lakuara dhe puna me hekur të dredhuar.

Stili Manuelin në Lisbonë

Një burrë me shije të jashtëzakonshme, Mbreti Manuel I, i financoi kullat, manastiret, pallatet dhe kishat në stilin florid të quajtur sipas emrit të tij.

Vendi më i mirë për të admiruar arkitekturën Manueline në Lisbonën e sotme është Belemi, aty ku lumi zgjerohet për tu prekur me Atlantikun.

Çfarë duhet të shihni: Manastiri i Jeronimit i cili ishte ndërtuar për të nderuar zbulimin e rrugës detare për në Indi nga Vasco de Gama në vitin 1498.

Stili Gotik në Ghent

Shpesh i lënë në hije nga qytete e afërta, Brugu dhe Brukseli, qyteti belg në veriperëndim të vendit në mesjetë ishte vend i fuqishëm. Përgjatë rrugëve të lakuara të tij tregtarët Flaman të rrobave ndërtuan shtëpi gungore të larta e të forta, dhe stili Gotik barbar filloi të lulëzonte.

Çfarë duhet të shihni: Katedralja e Shën Bavos me këmbanoren 89 metërshe e ndërtuar në vitin 1432.

Renesanca në Florence

Askund tjetër nuk definohet më mirë rilindja shpirtërore e arkitekturës, artit dhe kulturës së shekullit XV e XVI se sa në Florence, aty ku drejtoi familja Medici dhe ku u gjenitë Mikelangjelo, Da Vinçi e Brunelleshi vepruan.

Çfarë duhet të shihni: Kupola e madhe me pllaka të kuqe e Brunelleschit. Ngjitni 436 shkallët që të çojnë në krye për të parë pamje të mahnitshme.

Baroku në Salzburg

Kupolat e zbukuruara, spiraled dhe pallatet formojnë horizontin e qytetit austriak ashtu sikurse rrokaqiejtë formojnë Manhatanin.

Çfarë duhet të shihni: Katedralja e Salzburgut me kupën prej bakri e ndërtuar nga mermeri i Untensbergut.

 

 

 

Arkitekturë

“Arkitektura-Një vend për t’u dashuruar”, Japonia shpall pavijonin për Bienalen e Venecias 2023

Published

on

Pavijoni i Japonisë ka shpallur ekspozitën “Arkitektura, një vend për t’u dashur – kur arkitektura shihet si një krijesë e gjallë” të kuruar nga Maki Onishi, për Ekspozitën e 18-të Ndërkombëtare të Arkitekturës – La Biennale di Venezia.

E përqendruar rreth realitetit tonë post-pandemik të zhvillimeve pa fytyrë që pushtojnë qytetet në nivel global, pyetja kryesore e ndërhyrjes eksploron se si njerëzit mund të gjejnë edhe një herë habi në arkitekturë dhe gëzim në hapësirat e përbashkëta fizike.

“Arkitektura, një vend për t’u dashur” i referohet shumë formave të përdorimit që mund të tregojnë se dashuria ishte e pranishme në një hapësirë ​​të caktuar.

Për më tepër, ekrani shpalos se si arkitektura është më shumë se ndërtesa; është mënyra se si njerëzit lidhen dhe lidhen me hapësirën dhe mjedisin. Ai zgjerohet më tej se si këto mjedise të ndërtuara mund të mësojnë dhe të informohen nga kujtimet dhe historitë tona, duke marrë forma dhe kuptime në mënyrë fleksibël.

Arkitektura si konstrukt shihet në Pavijonin Japonez si një krijesë e gjallë, që merr frymë, që duhet të ushqehet për t’u zhvilluar me pjesën tjetër të komuniteteve të botës.

Nën kurimin e Onishit do të ketë pjesëmarrje si nga arkitektë ashtu edhe nga bashkëpunëtorë. Së bashku me arkitektët, do të ketë një gamë të gjerë artistësh, si stilistë tekstili, fotografë, stilistë dhe redaktorë. Të gjithë ata, duke përfshirë Onishin, do të diskutojnë llojet e arkitekturës që vlerësojnë, do të punojnë në projekte dhe do të bëjnë kërkime për t’i lidhur këto me ekranet. Për më tepër, specialiteti i secilit anëtar të ekipit do të eksplorohet përmes lenteve të mjedisit të ndërtuar. Pavijoni inkurajon vizitorët të konsiderojnë arkitekturën një hapësirë ​​në të cilën të duan dhe të duan./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Arkitektura dhe struktura mahnitëse urbane e Berlinit daton që nga shekulli i 13-të

Published

on

Qyteti i Berlinit ka një histori të gjatë, që daton në shekullin e 13-të, arkitektura dhe struktura e tij urbane kanë pësuar ndryshimet më të rëndësishme gjatë shekullit të kaluar, duke reflektuar ndikimin e ngjarjeve të mëdha historike që ndodhën në kryeqytetin gjerman.

Gjatë fillimit të shekullit të 20-të, Berlini u shndërrua në një metropol modern, i shënuar përmes ndërtimit të ndërtesave madhështore dhe strukturave imponuese për të demonstruar fuqinë në rritje ekonomike dhe politike të qytetit.

Vitet 1920 dhe 1930 panë shfaqjen e lëvizjes Moderniste, e cila, së bashku me shkollën e arkitekturës Bauhaus të themeluar në vitin 1919, ndikuan në imazhin dhe strukturën urbane të Berlinit.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore qyteti u bombardua rëndë, duke rezultuar në shkatërrimin e shumë ndërtesave historike. Gjatë periudhës së pasluftës, përpjekjet për rindërtim u fokusuan në rindërtimin e infrastrukturës dhe banesave, ndërsa qyteti mbeti i ndarë deri në vitin 1989, me rënien e murit të Berlinit.

Pas kësaj periudhe, Berlini dëshmoi një interes të ripërtërirë për arkitekturën dhe dizajnin urban. Ndërhyrje të tilla si Muzeu Neues i David Chipperfield synonin të rindërtonin monumentet historike pa fshirë shenjat e së kaluarës së tyre të vështirë.

Projekte të tjera si rinovimi i Rajhstagut kishin një qëllim tjetër.

Ndërhyrja e Norman Foster synonte të ruante imazhin e kësaj ndërtese, por të ndryshonte simbolikën e saj nga një strukturë përfaqësuese e regjimit nazist në një strukturë që përqafon idealet e demokracisë dhe barazisë.

Në fotografitë e mëposhtme paraqeten disa projekte të arkitekturës moderne dhe bashkëkohore që demonstrojnë diversitetin e asaj që Berlini ka për të ofruar.

 

Continue Reading

Arkitekturë

Brutalizmi: Stili i Arkitekturës që na pëlqen të duam

Published

on

Është e vërtetë që të gjitha tendencat janë rrethore, dhe ajo që dikur shihej si e vjetër dhe e vjetëruar, bëhet sërish e re dhe moderne – në modë, muzikë, art dhe veçanërisht arkitekturë. Nga mesi i shekullit të 20-të, arkitektura brutaliste u rrit në popullaritet përpara se të arrinte kulmin e saj në mesin e viteve 1970, kur ajo u shpërfill për të qenë shumë stiliste dhe jokonformuese me nevojat e klientëve që donin që ndërtesat e tyre të ndiheshin të përjetshme. Por dashuria për këto bisha konkrete po përballet me një ringjallje dhe një vlerësim i ripërtërirë për këtë stil arkitekturor është në rritje.

Ndoshta asnjë stil tjetër arkitekturor nuk shkakton reagimin emocional që bën brutalizmi. Arkitektura brutaliste duket e rëndë dhe e palëvizshme, por është artistikisht skulpturore duke i dhënë asaj cilësi unike që mbështeten në thellësi për të krijuar modele dhe kompozime me dritë dhe hije. Ndryshe nga ndërtesat moderne të cilat janë të hijshme dhe me shkëlqim vetëm me një shtresë të hollë të lëkurës së jashtme, ndërtesat brutaliste ngjallin ndjenjën e forcës dhe pavarësisht nga jopopullariteti i tyre me disa projektues, arkitektët dhe ruajtësit kanë bashkuar forcat dhe kanë bërë thirrje për të shpëtuar dhjetëra struktura të rëndësishme brutaliste nga prishja. dhe modifikim.

Por cila është forca shtytëse pas ringjalljes së brutalizmit? Ndonëse ka shumë pak gjasa që ky stil të kthehet në projektet kryesore të ndërtimit dhe projektimit, arkitektët dhe entuziastët e brutalizmit po punojnë shumë për të shpëtuar këto kafshë betoni. Një nga fushatat më të fundit për të shpëtuar një ndërtesë brutaliste ishte beteja një dekade për të ruajtur Kopshtin Robin Hood të Londrës, i projektuar nga Alison dhe Peter Smithson në vitet 1970. Megjithëse përpjekja për ta shpëtuar ishte e pasuksesshme, pasi prishja në bllokun perëndimor filloi gati 5 vjet më parë, tërhoqi një protestë nga arkitektë të profilit të lartë si Richard Rogers, të cilët kërkuan që kompleksi i banesave të ruhej dhe rivitalizohej. Kjo vazhdoi të nxiste flakët për një lëvizje edhe më të madhe ruajtëse të brutalizmit, me SOS Brutalism, një faqe interneti që përpilon ndërtesat brutaliste që përballen me rrezikun e prishjes nga e gjithë bota. Shumica e këtyre strukturave janë lënë pas dore dhe kërkojnë mirëmbajtje të konsiderueshme.

Nëse kjo dashuri për brutalizmin qëndron, është diçka që mbetet për t’u parë. A i pëlqen dikush të jetojë dhe të punojë në këto ndërtesa, apo thjesht janë të admiruar për veçantinë dhe aftësinë e tyre për të dalluar nga dizajnet moderne të ditëve të sotme? Mos lejoni që fasada e rëndë e betonit t’ju mashtrojë – edhe këto struktura konsumohen me kalimin e kohës dhe pak gjëra mund t’i bashkojnë njerëzit si kërcënimi i zhdukjes së një prej stileve arkitekturore më të dukshme dhe me ndikim./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending