Connect with us

Aktuale

Qeveria në planin e saj ka prioritet trajtimin e ujërave të ndotura

Published

on

Me mbeturina të shumta vit pas viti mbushen lumenjtë e shumtë të Kosovës. Në mesin e tyre është edhe lumi Llap, përgjatë tërë rrjedhës së tij deri në bashkimin me lumin Sitnica, gjendja e të cilit vazhdon të jetë e rëndë. Në Milloshevë qytetarët shprehen të shqetësuar për hedhjen e vazhdueshme të mbeturinave dhe përveç degradimit të lumit po shkaktohet edhe kundërmim jashtëzakonisht i padurueshëm.

Në programin e qeverisë “Kurti” parashihet edhe trajtimi i ujërave të ndotura e investimet në gjelbërim. Ndonëse nuk janë dhënë detaje sa i përket ambientit, në një dokument të dërguar për gazetën thuhet se prioritet i veçantë do të jetë trajtimi i ujërave të ndotura.

“Do të hartojmë program nacional për trajtim të ujërave, duke përfshirë furnizimin me ujë të pijshëm, për ujitje të tokave bujqësore, akumulimet e nevojshme ujore dhe mbrojtjen e ujërave mbitokësore si resurs natyror. Prioritet do të kenë komunat në të cilat furnizimi me ujë është i pamjaftueshëm. Akumulimet e ujërave do të bëhen duke u bazuar në studimin detal në nivel nacional. Do të punohet në rregullimin e lumenjve dhe në parandalimin e përmbytjeve gjatë vërshimeve dhe të reshurave të shumta”, thuhet më dokument.

Albena Reshitaj, e cila gjatë vitit 2017 ka qenë ministre e Mjedisit dhe e Planifikimit Hapësinor, ka thënë për gazetën se gjatë mandatit të saj mjedisi ka qenë prioritet qeveritar. Ajo është shprehur se me qeverinë e re dëshiron të shohë suksese edhe në trajtimin e ujërave të zeza, që është e nevojshme për qytetarët.

“Do të doja të shohim suksese në trajtimin e ujërave të zeza, që është një nevojë imediate për qytetarët e vendit, pastaj në trajtimin e mbeturinave, pastaj në ajrin e ndotur dhe do të duhej t’i japim fokus arsimit, shëndetësisë dhe mjedisit, sepse mjedisi lidhet me shëndetësinë dhe të gjitha këto ndikojnë në mirëqenien dhe në cilësinë e jetës së qytetarëve”, ka thënë ajo.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Aktuale

Skanska shet aksionet për 115 milionë dollarë

Published

on

Gjigandi suedez i ndërtimit Skanska ka shitur aksionet e tij të pronësisë në Terminalin B të Aeroportit LaGuardia në Nju Jork për 115 milionë dollarë.

Skanska drejtoi projektimin dhe ndërtimin e ndërtesës së terminalit si pjesë e një partneriteti publik-privat (PPP) me Autoritetin Portual të Nju Jorkut dhe Nju Xhersit për të rizhvilluar aeroportin, i përfunduar në 2022.

Ishte gjithashtu projekti i parë i aeroportit në botë që mori certifikatën LEED v4 Gold për projektimin dhe ndërtimin e ndërtesave.

Partnerët e LaGuardia Gateway fillimisht ranë dakord të marrin përsipër operacionet e Ndërtesës së Terminalit Qendror në aeroport, e hapur në vitin 1964, dhe të projektojnë, ndërtojnë, financojnë, operojnë dhe mirëmbajnë një terminal zëvendësues me qira deri në vitin 2050.

Projekti u financua duke përdorur kapitalin e vet, borxhin, tarifat e objekteve të pasagjerëve, shitjet me pakicë dhe të ardhurat e linjave ajrore.

Tani Skanska ka shitur të gjithë aksionin e saj 32% në LaGuardia Gateway Partners partnerëve të tjerë ekzistues, MI LaGuardia CTB dhe Vantage Airport Group (Nju Jork).

Kjo është shitja e dytë e një aksioni në një aeroport ndërkombëtar të profilit të lartë në pak më shumë se një javë, pasi Ferrovial shiti 25% të interesit të saj në Heathrow të Londrës në MB Fondit të Investimeve Publike Saudite për 3 miliardë dollarë. Të dyja vijnë në një kohë kur financimi i borxhit është bërë më i shtrenjtë për shkak të rritjes së normave të interesit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

“Open House Tirana” organizohet më 8 dhjetor në Tiranë

Published

on

“Open House Tirana” është iniciuar nga Fondi i Arkitekturës në Shqipëri në bashkëpunim me Shoqatën e Arkitektëve të Shqipërisë (SHASH), dhe me mbështetjen e Bashkisë së Tiranës.

Kjo ngjarje do të organizohet më datën 8 dhjetor nga ora 16:00, në Villa Ekrem Bardha, Rruga Papa Gjon Pali II, Tiranë.

Kjo nismë synon të vlerësojë diversitetin arkitektonik dhe trashëgiminë kulturore të qytetit të Tiranës, duke hapur dyert e një numri të gjerë institucionesh, banesash, monumentesh kulturore dhe strukturash./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Disa shtete premtojnë të mbyllin termocentralet me qymyr

Published

on

Disa vende u zotuan në COP28 në Dubai, për të hequr gradualisht impiantet e qymyrit të cilat identifikohen se kontribuojnë kaq shumë në ngrohjen globale. Shtetet e Bashkuara gjithashtu u angazhuan në fundjavë ndaj idesë për të hequr gradualisht termocentralet e qymyrit, duke u bashkuar me 56 vende të tjera në shuarjen e zakonit të qymyrit që është një faktor i madh në ngrohjen globale.

I dërguari i posaçëm i SHBA-së, John Kerry, njoftoi se Amerika po i bashkohej Aleancës Fuqizimi të së kaluarës së Qymyrit, që do të thotë se Administrata e Biden angazhohet të mos ndërtojë impiante të reja qymyri dhe të heqë gradualisht termocentralet ekzistuese. Asnjë datë nuk u dha se kur do të duhej të dilnin termocentralet ekzistuese, por veprimet e tjera rregullatore të Bidenit dhe angazhimet ndërkombëtare tashmë në punë kishin nënkuptuar mungesën e qymyrit deri në vitin 2035. “Ne do të punojmë për të përshpejtuar largimin e pandërprerë të qymyrit në të gjithë botën, duke ndërtuar ekonomi më të forta dhe komunitete më elastike,” tha Kerry në një deklaratë, duke shtuar se, “Hapi i parë është të ndalojmë së përkeqësuari problemin: ndaloni ndërtimin e ri të pandërprerë. termocentralet e qymyrit.’

Aleanca Powering Past Coal filloi gjashtë vjet më parë dhe kishte 50 vende anëtare deri të shtunën kur Shtetet e Bashkuara dhe gjashtë të tjerë u bashkuan, tha zëdhënësja e aleancës Anna Drazkiewicz. Të tjerë që bashkohen të shtunën përfshijnë Republikën Çeke dhe Republikën Domenikane. “Tranzicioni i energjisë nuk është një detyrë e lehtë dhe si e tillë kërkon bashkëpunim dhe mbështetje të fortë”, tha ministrja Artane Rizvanolli. “Bashkimi në Aleancën Powering Past Coal rithekson përkushtimin e qartë të Kosovës dhe përpjekjet e vazhdueshme drejt një sektori të energjisë shoqërore të drejtë dhe të pastër.”/Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending