Connect with us

Art

Qendra Daneze e Arkitekturës hap ekspozitën e parë të përhershme 

Published

on

Qendra Daneze e Arkitekturës (DAC) ka njoftuar se ekspozita e parë e përhershme mbi Arkitekturën Daneze do të hapet më 24 mars 2023, në Kopenhagë. Ekspozita e titulluar “So Danish!” tregon historinë e evolucionit të arkitekturës në vend, duke filluar nga epoka e vikingëve dhe duke vazhduar deri në ditët e sotme. Duke paraqitur këtë histori, ai synon të ndihmojë vizitorët të kuptojnë rolin dhe ndikimin e arkitekturës në shoqërinë demokratike daneze.

Ekspozita fton vizitorët në një udhëtim duke eksploruar mënyrat në të cilat arkitektura ka luajtur gjithmonë një rol qendror në formimin dhe kuptimin e kulturës daneze. Përveç pikave kryesore të historisë së arkitekturës daneze, ngjarja paraqet gjithashtu mundësinë për t’u zhytur në periudha të stilit individual, për t’u njohur me arkitektët dhe për të zbuluar projekte të reja që kanë pasur ndikim në praktikën e arkitekturës në vend.

Punimet e arkitekturës së paraqitur mbulojnë të gjitha nivelet e shkallës, nga ndërtesat dhe hapësirat urbane te projektet e infrastrukturës dhe arkitektura e peizazhit. Instalimet specifike synojnë të ringjallin ndërtesat ikonike dhe t’i sjellin ato në jetë në përvoja të vogla kinematografike, të cilat shpresojnë të rikrijojnë ndjenjën e qëndrimit në ndërtesën fizike.

Ekspozita është pjesë e programit të Kopenhagës të fokusuar në arkitekturë për këtë vit, pas shpalljes nga UNESCO të Kopenhagës si Kryeqytet Botëror i Arkitekturës për vitin 2023. Qyteti po pret gjithashtu Kongresin Botëror të Arkitektëve UIA, i hapur midis 2 dhe 6 korrikut 2023, një ngjarje që ka shpallur së fundmi programin e saj dhe temat udhëzuese. Ngjarje të tjera të parashikuara përfshijnë Festivalin e Arkitekturës së Kopenhagës, konkursin e Mozaikut të Filmit dhe Open House në Kopenhagë./Media Ndërtimi.

Art

Hapet ekspozita periodike e fotografive “Njerëzit prapa objektivit”

Published

on

Ky është prezantimi i parë publik i një koleksioni të gjerë fotografish të realizuara nga dy vëllezërit Yiannis dhe Miltos Manakia nga Grevena e Greqisë.

Përmes tyre paraqitet përditshmëria, përpjekja, lufta për mbijetesë, monumentet arkitekturore dhe ngjarjet historike e sociale që sinjalizuan ndryshimet e gjysmës së parë të shekullit të 20-të në të gjithë Ballkanin e më gjerë. Në kuadër të saj u prezantua edhe një film dokumentar i ndërlidhur me fotografitë e ekspozuara.

Në ceremoninë hapëse morën pjesë kryeministri Albin Kurti, ministri Hajrulla Çeku, shefja e Zyrës Ndërlidhëse të Greqisë, Heleni Vakali, shefi i EULEX-it Lars-Gunnar Wigemark, ish-presidentja Atifete Jahjaga, përfaqësues të institucioneve kulturore dhe artdashës.

Organizuar nga Zyra Ndërlidhëse e Greqisë në Prishtinë dhe Muzeu “Macedonian Struggle and Modern History of Macedonia” në Selanik, ekspozita do të jetë e hapur për vizitorët deri më 5 maj në Bibliotekën Kombëtare “Pjetër Bogdani”./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Rrjeti i Organizatave të Kulturës reagon lidhur me publikimin e përfituesve në Komunën e Prizrenit

Published

on

Komuna e Prizrenit ka publikuar vetëm listën përfundimtare të përfituesve të subvencioneve nga thirrja e DKRS-së, në kategorinë e kulturës dhe rinisë, si dhe në kategorinë e sportit. Në vendimet përfundimtare të DKRS-së për subvencionimin e OJQ-ve, figurojnë titujt e projekteve dhe përfituesit.

RrOK-u, pas publikimit të listës preliminare ka kërkuar nga DKRS-ja që gjatë publikimit të listave përfundimtare të përfituesve krahas titullit të projektit dhe emrit të përfituesit të përfshijë edhe informatat si në vijim:

  • Shuma financiare
  • Përshkrimi i shkurtër i projektit, dhe
  • Emrat e Komisionit Vlerësues

Rrjeti i Organizatave të Kulturës konsideron se me publikimin e këtyre informatave dhe dokumenteve drejtoritë komunale do të tregonin transparencë dhe llogaridhënie, duke dhënë shembull për praktika të mira të qeverisjes.

Mirëpo DKRS-ja në Komunën e Prizrenit nuk e ka përfillur këtë kërkesë dhe ka vazhduar që listën përfundimtare të përfituesve të subvencioneve ta publikojë vetëm me titujt e projekteve dhe përfituesit.

Prandaj Rrjeti i Organizatave të Kulturës bën thirrje Komunës së Prizrenit që t’i rishqyrtojë këto veprime dhe të angazhohet për zbatimin e praktikave më të mira të qeverisjes, pasi që mospërfillja e këtyre kërkesave krijon hapësirë për dyshime për keqmenaxhimin dhe keqpërdorimin e parasë publike.

Përveç kësaj transparenca radikale ka qenë njëra prej zotimeve të kësaj qeverie komunale, që tani duhet të gjej zbatim edhe në praktikë./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Art

Jeta e shqiptarit në ekspozitën e artistes Lala Meredith- Vula

Published

on

Ekspozita “ç’ nuk dija që e kisha ditë…” e artistes Lala Meredith- Vula hapet nesër, (6 prill 2023) në Galerinë e Ministrisë së Kulturës (GMK) në Prishtinë. Ekspozita do të hapet në ora 18:00 nën tingujt e kompozuar nga John Young.

“Në ekspozitën ‘ç’ nuk dija që e kisha ditë…’ do të prezantohet një instalacion skulpturor dhe një rrjedhë imazhesh të projektuara, të marra nga arkivi i gjerë i krijimtarisë së artistes gjatë viteve” – thuhet në njoftimin e GMK-së për ekspozitën.

Ekspozita është kuruar nga Edi Muka dhe do të qëndrojë e hapur deri më 6 qershor 2023./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending