Connect with us

Aktuale

Publikohen raportet e monitorimit të sektorëve të mjedisit për tetë komuna

Published

on

EC Ma Ndryshe ka publikuar raportet e monitorimit të sektorëve të mjedisit të tetë komunave të Kosovës përkatësisht Prizrenit, Prishtinës, Ferizajt, Mitrovicës së Jugut, Pejës , Gjilanit, Dragashit dhe Malishevës.

Gjetjet e këtyre raporteve, që mbulojnë periudhën e vitit 2022, pasqyrojnë gjendjen reale në sektorët e mjedisit, bashkë me mundësitë për të ngritur dhe përmirësuar çështjet mjedisore në këto komuna. Mungesa e sektorit për mjedis në komunën e Gjilanit, të Dragashit dhe të Malishevës, së bashku me burimet e pamjaftueshme njerëzore dhe financiare të cilat paraqiten në komunat e monitoruara po reflektohet edhe në gjendjen aktuale mjedisore.

Njëjtë si vitin e kaluar përmes këtij monitorimi janë identifikuar mangësitë aktuale në sektorët e mjedisit në këto komuna, mangësi këto që kërkojnë vëmendje më të shtuar nga autoritetet përgjegjëse.

Shkalla e hartimit dhe zbatimit të politikave lokale për planifikimin dhe menaxhimin mjedisor mbetet problematik, për faktin se nuk ka organizim të mirëfilltë në këtë aspekt. Rrjedha aktuale e hartimit dhe zbatimit të dokumenteve të planifikimit dhe menaxhimit të mjedisit, projekteve dhe masave për mbrojtjen e mjedisit në tetë komunat aktualisht e bën të vështirë matjen e efikasitetit të këtyre veprimeve në përmirësimin e gjendjes mjedisore.

Niveli i inspektimit si dhe hartimi i raporteve përkatëse lidhur me zbatimin e kornizës ligjore të mbrojtjes së mjedisit dhe të zbatimit të strategjive mjedisore mbeten të paqarta për shkak të mos shpalosjes së të dhënave të plota në këtë drejtim, derisa nga komunat është pranuar se në tregues të caktuar nuk ka as monitorim.

Në shumicën e komunave ende nuk ka sistem të menaxhimit të të dhënave mjedisore, për shkak të mungesës së resurseve teknike dhe njerëzore për krijimin, grumbullimin dhe menaxhimin e të dhënave mjedisore. Por vlen të theksohet se disa komuna përpilojnë raporte të rregullta vjetore të cilat përditësohen në mënyrë periodike.

Bashkëpunimi ndërinstitucional në hartimin e politikave publike vlerësohet të jetë i pamjaftueshëm, derisa bashkëpunimi me shoqërinë civile në hartimin e politikave lokale vlerësohet kryesisht si i mjaftueshëm, derisa pjesëmarrja publike është vlerësuar në përgjithësi si jo e mirë.

Sa i përket lejeve mjedisore komunat duhet të shtojnë kujdesin edhe për raportim më efikas të lëshimit të tyre, kjo pasi për disa prej tyre në këtë pjesë dhe për licencat mjedisore nuk ka pas përgjigje.

Në fund të raportit janë adresuar edhe disa rekomandime, si: të shqyrtohen mundësitë për shtimin e punonjësve profesionistë dhe të organizohen trajnime për punonjësit e këtyre sektorëve/drejtorive rreth kornizës ligjore dhe rreth çështjeve mjedisore; të përmirësohet hartimi dhe zbatimi i dokumenteve të planifikimit dhe menaxhimit të mjedisit; të përditësohen planet e nivelit lokal për menaxhim mjedisor së bashku me raportim dhe zbatim të tyre dhe të avancohet bashkëpunimi me nivelin qendror dhe shoqërinë civile në shumë aspekte të çështjeve mjedisore.

Përfillja e këtyre rekomandimeve, do të na dërgonte drejt përmirësimeve dhe plotësimeve në proceset e planifikimit dhe menaxhimit mjedisor, si dhe drejt arritjes së rezultateve më të qëndrueshme në sektorët e mjedisit dhe mbrojtjes më efikase të resurseve natyrore./Media Ndërtimi

Për më shumë:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Prizrenit: https://ecmandryshe.org/repos…/docs/komuna_e_prizrenit.pdf
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Prishtinës:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Pejës:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Malishevës:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Gjilanit:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Ferizajit:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Dragashit:
Rport monitorimi i sektorit të mjedisit në Komunën e Mitrovicës Jugore:

Aktuale

Organet e pajisjeve të ndërtimit në Britani i përgjigjen pozitivisht ndryshimit neto zero

Published

on

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Rishi Sunak ka njoftuar një ndryshim në politikat e qeverisë për arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2050.

Fillimisht, qeveria tha se do të ndalonte shitjen e makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë nga viti 2030; që tani është shtyrë në vitin 2035, në një lëvizje që Sunak tha se “do të sjellë njerëz me ne”.

Chris Stark, CEO i Komitetit të Ndryshimeve Klimatike të Mbretërisë së Bashkuar iu përgjigj njoftimit, duke thënë se ishte “mendim dëshiror” për qeverinë që të imagjinonte se qëllimet kryesore zero neto mund të arriheshin me një “paketë më të butë” të politikave të gjelbra.

Të dhënat e para tregojnë se industria e ndërtimit pajtohet me këtë pikëpamje.

‘Jo e dobishme’

Chris Cassley, menaxher i politikave të Shoqatës së Punësimit të Fabrikave të Ndërtimit (CPA) tha: “Njoftimi i Kryeministrit shton konfuzionin në sektorin e pajisjeve të ndërtimit në përpjekjet e tij për të hequr naftën nga kantieret dhe për të shkuar drejt karburanteve alternative./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

Ekspozita “Emerging Ecologies” eksploron ekologjinë e arkitekturës së mjedisit

Published

on

Muzeu i Artit Modern të Nju Jorkut ka njoftuar hapjen e një ekspozite të fokusuar në projektet e para të realizuara dhe të parealizuara që trajtojnë shqetësimet ekologjike dhe mjedisore. Duke shfaqur vepra nga arkitektë që praktikuan kryesisht në Shtetet e Bashkuara nga vitet 1930 deri në vitet 1990, ekspozita e titulluar “Ekologjitë në zhvillim: Arkitektura dhe ngritja e mjedisit” është e hapur nga 17 shtatori 2023 deri më 20 janar 2024. Mbi 150 veprat e ekspozuara zbulojnë ngritjen e lëvizjes mjedisore përmes lenteve të praktikës dhe të mendimit arkitekturor.

Marrëdhënia e ngjeshur midis mjedisit natyror dhe atij të ndërtuar u bë një temë e rëndësishme duke filluar në vitet 1930, me disa arkitektë si Emilio Ambasz, Charles dhe Ray Eames dhe Frank Lloyd Wright që eksploruan këtë interes të ri përmes projekteve arkitekturore novatore, distopike dhe të guximshme. Shumë prej tyre parashikonin dhe parashikonin efektet ekologjike të mbipopullimit, shterimin e burimeve natyrore dhe efektet e ndotjes. Projektet janë të renditura në pesë grupime tematike: Mjedisi si informacion; Rrethime Mjedisore; Design Multispecies; Eksperimente kundërkulturore; dhe Poetika e Gjelbër.

Gjatë fillimit të ambientalizmit, arkitektët luajtën një rol të rëndësishëm në zhvillimin e metrikës dhe instrumenteve analitike për të kuptuar dhe monitoruar mjedisin, duke e shndërruar atë në një element me të cilin mund të punohet përmes dizajnit. Në vitin 1967, R. Buckminster Fuller konceptoi lojën botërore, një sistem i kompjuterizuar i krijuar për të ilustruar rrjedhën e burimeve thelbësore të papërpunuara, si pambuku, ari, qymyri dhe druri, për ta bërë menaxhimin mjedisor më të dukshëm për një popullsi më të madhe. Printimet e hershme të krijuara nga kompjuteri nga Beverly Willis që datojnë në 1971 janë ekspozuar gjithashtu në segmentin “Mjedisi si Informacion”, duke shfaqur hartat e kullimit, gjeologjinë e vendndodhjes dhe të dhënat e tokës që rrjedhin nga Qasja inovative e Kompjuterizuar e Willis për Analizën e Tokës Banesore (CARLA).

Disa ekspozita të tjera të hapura këtë vit eksploruan gjithashtu ndërhyrjen midis historisë dhe arkitekturës. E prezantuar në Muzeun e Varshavës, ekspozita e titulluar “Varshavë 1945-1949: Ngritja nga rrënojat” eksploroi përpjekjet e rindërtimit dhe rindërtimit në kryeqytetin polak pas shkatërrimeve të Luftës së Dytë Botërore, duke ofruar të dhëna për përpjekjet e mundshme rindërtuese që do të ndodhin në Ukrainë. . Në fillim të këtij viti, Qendra Daneze e Arkitekturës (DAC) njoftoi hapjen e ekspozitës së parë të përhershme mbi Arkitekturën Daneze në Kopenhagë, ndërsa Qendra Pompidou në Paris debutoi retrospektivën më të madhe të punës së Norman Foster nga gjashtë dekadat e fundit./Media Ndërtimi

Continue Reading

Aktuale

KESCO: Kosova në vitin 2022 me çmimet më të lira të energjisë elektrike

Published

on

Kompania Kosovare për Furnizim me Energji Elektrike, KESCO, duke u bazuar në raportin e Zyrës së Statistikave të Komisionit Evropian “Eurostat”, ka bërë të ditur se Kosova ka pasur çmimet më të lira të energjisë elektrike në Evropë për vitin 2022.

“Çmimet mesatare për shpenzimin mesatar të konsumit janë 6 cent për kilovat/orë që është afro 25 për qind më lirë se e dyta më e lira, që është Serbia me çmim 7 cent për kilovat/orë. Shqipëria,  Bosna e Hercegovina dhe Mali i Zi kanë çmimet nga 8 cent për kilovat/orë apo më tepër se 35 për qind më shtrenjtë se në Kosovë. Maqedonia e Veriut është edhe më e shtrenjtë, duke shënuar çmimin prej 10 cent për kilovat/orë që i bie afro 70 për qind më shtrenjtë se Kosova”, thuhet në njoftimin e KESCO-s.

Sipas kësaj kompanie, të gjitha vendet e BE-së kanë çmime së paku dyfish më të larta se Kosova.

“Sipas Eurostat, vendi më i populluar i BE-së, Gjermania ka një çmim prej 28 cent për kilovat/orë apo 4.75 herë më tepër se në Kosovë. Ndërkohë, Danimarka, Belgjika dhe Italia janë tri vendet e Bashkimit Evropian të cilat vazhdojnë të paguajnë çmimin më të lartë për energji elektrike, bazuar në të dhënat e Eurostat-it për gjashtëmujorin e dytë të vitit 2022. Kurse sa i përket rajonit, çmimet më të larta të energjisë elektrike për konsumatorët shtëpiakë i kanë Rumania, Greqia dhe Kroacia”, thuhet tutje në njoftimin e KESCO-s.

Sipas KESCO-s, në Kosovë, çmimi për kilovat/orë është 6 cent, që i bie se është gati pesëfish më i ulët se në Rumani, ku 1 kilovat/orë kushton 29 cent.

Bordi i Zyrës së Rregullatorit për Energji në Kosovë në mars të këtij viti i ka miratuar tarifat e reja të energjisë elektrike, që janë 15 përqind më të larta se në vitin 2022, e të cilat kanë filluar të aplikohen që nga 1 prilli.

Tarifat e reja u kundërshtuan nga shoqëria civile dhe qytetarët, të cilët ankohen se në bazë të të ardhurave mujore faturat e energjisë janë të shumë të larta./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending