Connect with us

Infrastrukturë

Pse projektet e banesave publike nuk funksionojnë?

Published

on

Kur shikojmë projektet e strehimit social, ne shohim projekte që synojnë të strehojnë ata me më pak burime dhe ato mund të vijnë në forma dhe madhësi të ndryshme. Megjithatë, edhe me këto qëllime të mira, një vështrim i shpejtë në histori na tregon për projektet e strehimit social që kanë dështuar, duke ekspozuar rëndësinë e dizajnit të mirë në krijimin e një skeme të suksesshme të strehimit social, se sa mirëmbajtja e shpeshtë luan një rol të madh në jetëgjatësinë e suksesshme të një skema, dhe se si mungesa e kujdesit adekuat ndaj komuniteteve vulnerabël nga qeveritë mund të rezultojë në strehim që dëmton vetë komunitetet që supozohet të strehojë dhe mbrojë.

Një nga shembujt më emblematikë të natyrës së ndërlikuar të banesave sociale, i referuar si ‘Strehimi Publik’ në SHBA, është ai i Cabrini-Green në anën e afërt veriore të Çikagos në shtetin e Illinois. Një pjesë kyçe e rrëfimit të filmit Candyman të publikuar së fundmi, ky projekt strehimi u shfaq në formën e tij më të njohur në vitet 1950, pasi afrikano-amerikanët migruan drejt veriut nga Jugu. Duheshin banesa të reja publike, kështu që këshilli i qytetit të Çikagos e pa të arsyeshme të pastronte lagjet e varfra tashmë ekzistuese në lagjet afrikano-amerikane për të siguruar hapësirë ​​për ndërtesa të reja me kapacitet më të lartë.

Rezultati ishte një seri kullash monolitike prej betoni, të ndërtuara keq dhe të vështira për t’u mirëmbajtur. Komunitetet u ndërtuan artificialisht, të shkëputura nga lagjet përreth tyre. Përqendrimet gjeografike të varfërisë u krijuan, të përforcuara nga vendndodhja e Cabrini-Green midis enklavave të pasura të Çikagos të Lincoln Park dhe Gold Coast. Banorët e Cabrini-Green u lanë të izoluar, u detyruan të organizonin vetë mirëmbajtjen dhe t’i drejtoheshin Autoritetit të Strehimit të Çikagos për mbështetje të dobët. Hapësirat e gjelbra u shtruan nga këshilli për të kursyer kostot e mirëmbajtjes, duke i lënë banorët me pak hapësira publike për t’u mbledhur dhe ballkonet u rrethuan për të parandaluar që banorët të zbrazin kazanët e plehrave në oborr, duke krijuar atë që ishte një fasadë befasuese e ngjashme me burgun. . Zhvillimi Cabrini-Green është një shembull i trishtuar sesi dizajni mund të ketë një ndikim negativ social, me vetë banorët e banesave publike të projektuara keq dhe të mirëmbajtura keq, më pas u shndërruan padrejtësisht në koka turku për banesat e këqija publike.

Në Evropë, një projekt banesash urbane që nuk i përshtatej ideve të tij të parashtruara në konceptimin e tij ishte projekti Vele di Scampia në qytetin jugor italian të Napolit. Projektuar nga arkitekti dhe urbanisti italian Francesco Di Salvo, projekti synonte të rikrijonte natyrën dalluese të rrugicave dhe oborreve të Napolit në një ndërtesë apartamentesh. Banesat, në një formë unike të ngjashme me vela, u projektuan qëllimisht për të qenë minimale, gjë që ishte se hapësirat e përbashkëta të jashtme do të lehtësonin një jetë të gjallë në komunitet. Megjithatë, kjo nuk përfundoi duke ndodhur realisht.

Projekti i banimit nuk u ndërtua siç ishte planifikuar, dhe zonat e gjelbra të projektuara u lanë të lënë pas dore. Blloqet ishin vendosur shumë afër njëri-tjetrit, një largim nga dizajni origjinal, i cili kufizonte dritën natyrale në apartamente. Zonat e shërbimit, qendrat shkollore dhe kishat që do të kishin shërbyer si shtylla kurrizore për një komunitet të gjallë nuk u ndërtuan dhe hapësirat e përbashkëta që duhej të ishin ndërtuar çdo gjashtë kate u hoqën. Në një mënyrë të ngjashme me Cabrini-Green, bashkia bëri një punë të dobët për t’u kujdesur për banorët e saj. Banesat iu ndanë banorëve të mundshëm pa përfunduar, pa objekte thelbësore si tualete, energji elektrike dhe gaz. Tërmeti i Irpinisë i vitit 1980 i përkeqësoi gjërat, pasi familjet e mbetura të pastreha pas katastrofës pushtuan apartamentet në mënyrë të paligjshme dhe u lanë të neglizhuara dhe të injoruara nga qeveria.

Infrastrukturë

Durmishi: Punimet në rrugën Mitrovicë-Prishtinë po realizohen me ritme të shpejta

Published

on

Zëvëndësministri i Infrastrukturës, Hysen Durmishi ka publikuar pamje nga punimet në rrugën Mitrovicë-Prishtinë.

Durmishi ka thënë se po ecin me ritëm të shpejt.

“Punimet në rrugën Mitrovicë-Prishtinë, po ecin me ritme të shpejta, ku po punohet çdo ditë.

Kjo rrugë ka një rëndësi të veçantë pasi është rrugë e cila përballon një fluks të lartë lëvizjeje, dhe ka rëndësi të veçantë pasi është rrugë që lidh qytete e fshatra të vendin tonë” shkruan zëvëndësministri në njoftim./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Barcelona shpallet nga UNESCO kryeqyteti Botëror i Arkitekturës për vitin 2026

Published

on

Duke iu bashkuar Kopenhagës dhe Rio de Zhaneiros, Barcelona është emëruar Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës i UIA-s për vitin 2026 nga UNESCO.

Ky titull njeh angazhimin e qytetit për të promovuar vlerat e arkitekturës, planifikimit urban dhe qëndrueshmërisë. Duke kaluar Pekinin si pretendenti tjetër për titullin e vitit 2026, Barcelona fitoi ofertën me propozimin e saj të titulluar “Një sot, një nesër”, me një plan për të pritur një seri ngjarjesh transformuese në të gjitha rrethet e saj dhe për t’u bërë një laborator kërkimor që analizon kapacitetin e arkitektura për të transformuar realitetin me kalimin e kohës.

Për dhjetë muaj, nga festivali i Santa Eluàlia në shkurt në Santa Llúcia në dhjetor, qyteti planifikon të jetë i gjallë me një gamë të gjerë aktivitetesh që synojnë angazhimin e publikut. Sipas përditësimit të fundit të qytetit, kalendari do të përfshijë ekspozita, rrugë arkitekturore të drejtuara, seminare, dyer të hapura për ndërtesa të rëndësishme, instalime dhe konferenca të nivelit të lartë.

Kryetari i bashkisë, Juame Collboni dhe UNESCO-UIA kanë paraqitur një qasje gjithëpërfshirëse për edukimin dhe përfshirjen e qytetarëve në ligjërimin arkitektonik. Kryebashkiaku Callboni theksoi qëllimet e dyfishta të këtyre nismave: thellimin e të kuptuarit publik të rolit të arkitekturës në përmirësimin shoqëror dhe nxitjen e një vlerësimi të ri për peizazhin ekzistues urban. Nisma planifikon gjithashtu një ceremoni hapëse dhe mbyllëse me ndikim, duke shfaqur ndriçimin e vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në të gjithë qytetin, duke shtuar një festë vizuale të trashëgimisë arkitekturore të Barcelonës.

Në lajme të tjera të ngjashme në Barcelonë, përfundimi i shumëpritur i Sagrada Familia pritet të bëhet në vitin 2026, që përkon me 100 vjetorin e vdekjes së Antoni Gaudi. Këtë vit, Bienalja Evropiane Nomadike, Manifesta 15 Barcelona Metropolitana ka zbuluar një program të decentralizuar që përfshin peizazhin e qytetit nga 8 shtatori deri më 24 nëntor.

Themeluar në vitin 1948, Unioni Ndërkombëtar i Arkitektëve (UIA) është një organizatë joqeveritare e mbështetur nga UNESCO dhe synon të nxjerrë në pah rolin e arkitekturës dhe planifikimit urban në formësimin e një të ardhmeje të qëndrueshme dhe trajtimin e sfidave globale. I caktuar çdo tre vjet, Kryeqyteti Botëror i Arkitekturës së qytetit do të bëhet një forum ndërkombëtar për debat rreth çështjeve që lidhen me mjedisin urban./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Prezantohet koncepti i çerdhe-kopshtit në lagjen Kolovicë e Vjetër

Published

on

Synimi i këtij projekti është të përfshijë prioritizimin e sigurisë, krijimin e hapësirave të përshtatshme dhe fleksibile për moshën, maksimizimin e dritës natyrore dhe sigurimin e ventilimit të duhur.

Zonat e lojēs në natyrë, stimulimi ndijor`dhe konsideratat akustike  kontribuojnë në një mjedis të të mësuarit holistik. Qasshmëria për të gjithë dhe hapësirat e aktiviteteve janë elementë thelbësorë. Integrimi i teknologjisë, duke i dhënë përparësi qëndrueshmërisë dhe përzgjedhja e mobiljeve për femijët ndikojnë në ngritjen e dizjanit në një nivel më të lartë.

Sinteza e këtyre elementëve do të sigurojë një mjedis edukues dhe frymëzues, që pērputhet me filozofinë arsimore, duke promovuar mirëqenien dhe zhvillimin e  nxënësve të rinj.

Ndērtesa ka një masë dhe formë tẽ  balancuar, duke kombinuar funksionalitetin me tërheqjen estetike. Ajo pērfshin karakteristika të qëndrueshmërisë si kulmi me panele  diellore, duke treguar një pěrkushtim  ndaj pērgjegjësisë mjedisore

Elemente arkitekturore, të tilla si dizajni i thjeshtẽ dhe mikëpritës i fasadave dhe ndriçimi natyral, kontribuojnë si në formë ashtu edhe  nẽ funksion. Në përgjigje të lokacionit, ndërtesa merr parasysh orientimin për efikasitet optimal të energjisë, integron peizazhin për një lidhje pa probleme me mjedisin dhe  demonstron ndjeshmëri kontekstuale ndaj strukturave fqinje./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending