Connect with us

Infrastrukturë

Pse kontraktorët kanë probleme me nënkontraktorët?

Published

on

Në ndërtim, është praktikë standarde që një kontraktor i përgjithshëm t’i kërkojë një nënkontraktori dëshmi sigurimi përpara se të fillojë punën në projekt – dhe po ashtu për nënkontraktorët që angashojnë nënkontraktorë tjerë. Kjo dëshmi zakonisht sigurohet nga një formular standard i njohur si “certifikatë sigurimi”.

Kjo dëshmi zakonisht sigurohet nga një formular standard i njohur si “certifikatë sigurimi”.

Nëse projekti shkon pa probleme, COI (Certifikata Sigurimi) ka të ngjarë të vendoset në një dosje pa u rishikuar përsëri. Por kur lind një problem (një njoftim për një defekt ndërtimi, për shembull), COI është një nga dokumentet e para të vendosura për qëllime të identifikimit të siguruesve të përfshirë në projekt dhe paraqitjes së pretendimeve.

Kompanitë shpesh supozojnë se të kesh një COI në dosje do të thotë se ka mbulim sigurimi. Ne i nxisim GC-të (dhe nënkontraktorët) të vënë në dyshim, madje edhe ta sfidojnë këtë supozim. Në realitet, COI tregon vetëm një pjesë të historisë dhe nuk garanton mbulim.

Vetëm për shkak se një nënkontraktor ka tenderuar një COI nuk do të thotë se politika e temës do të mbulojë atë dëmtim ose dëmtim që rrjedh nga puna e kryer. COI mund të mos e përshkruajë saktë politikën e temës dhe kufizimet ose përjashtimet e mbulimit në politikën bazë mund të rezultojnë në një mohim të mbulimit.

Ky rrezik e bën edhe më të rëndësishëm që kontraktorët të verifikojnë plotësisht dhe siç duhet nënkontraktorët përpara se të nënshkruajnë një kontratë dhe të fillojnë punën.

Pra, çfarë mund të bëjë pala kontraktuese për të konfirmuar që nënkontraktorët janë të siguruar siç duhet?

Përcaktimi i opsioneve më të mira varet nga disa variabla, duke përfshirë vlerën e kontratës, madhësinë e projektit, marrëdhëniet me nënkontraktorin dhe burimet që kontraktori është i gatshëm të investojë. Pala kontraktuese duhet të marrë në konsideratë listën e mëposhtme për t’u mbrojtur nga rreziku i mungesës së mbulimit.

Një tjetër konsideratë sigurimi për një projekt është nëse performanca e nënkontraktorit do të jetë e lidhur, dhe nëse po, nëse sigurimi i mospagimit të nënkontraktorit është një zgjidhje më e mirë sesa një obligacion performancës. Edhe pse IDHH-ja është paksa e ndryshme nga mbulimi tradicional i sigurimeve – të tilla si mbulimi i përgjegjësisë së përgjithshme komerciale ose mbulimi i përgjegjësisë profesionale – SDI mund të jetë pjesë e një programi sigurimesh të kontrolluar.

Megjithatë, është e rëndësishme të kihet parasysh se shumë juridiksione nuk lejojnë IDHH për projekte publike, në të cilin rast do të duhet të përdoren obligacionet tradicionale të performancës.

SDI mbron GC-në kundër humbjeve të shkaktuara për shkak të dështimit të një nënkontraktori. Ndërsa obligacionet e performancës kërkojnë tre palë (GC, nënkontraktor dhe një kompani garantuese), SDI përfshin vetëm siguruesin dhe GC-në e siguruar (i cili zakonisht kërkon që nënkontraktorët e tij të regjistrohen në programin e SDI të GC-së). Në rast të dështimit të nënkontraktorit të mbuluar, siguruesi i IDHH-së dëmshpërblen drejtpërdrejt GC-në për çdo kosto që lidhet me dështimin e nënkontraktorit. Sipas një obligacioni performancës, garancia heton pretendimin, i cili mund të krijojë vonesa të kushtueshme në një projekt të ndjeshëm ndaj kohës. Po kështu, SDI i shton shpenzime shtesë një projekti i cili tashmë mund të ketë marzhe të vogla fitimi.

Ekzistojnë një sërë opsionesh për të ndihmuar në uljen e rrezikut të humbjeve të pambuluara nga nënkontraktorët dhe shitësit e tjerë. Së paku, COI duhet të përfshijë fushën e punës që do të kryhet nga nënkontraktori ose shitësi, dhe mbulimi i siguruar nga sigurimi duhet të verifikohet. Në varësi të ekspozimit ndaj rrezikut, mund të prokurohen produkte sigurimesh shtesë.

Sigurisht, konsultimi me profesionistët tuaj ligjorë dhe të sigurimeve – përpara se të ndodhë një kërkesë – mund të jetë zgjidhja më e rëndësishme./Media Ndërtimi

 

Infrastrukturë

Gjendje e rëndë infrastrukturore në qendrën e Kulturës në Fushë Kosovë – Komuna s’përgjigjet

Published

on

Objekti i Qendrës së Kulturës në Fushë Kosovë është në gjendje të mjerueshme. Përveç se objekt i vjetër, shihet se edhe uji ka depërtuar, muret janë qarë e mbuluara nga myku.

Ambienti nuk duket aspak në nivel as për nga pastërtia e as për nga interieri. Këtu ushtrojnë një grup valltarësh, që jeta e puna e tyre po rrezikohet çdo ditë, raporton Insajderi.

Në këtë objekt ushtrojnë grupi i valltarëve “Ansambli Zëri i Kosovës”, ushtrimet e të cilëve janë ndërprerë për shkak të kushteve të rënda./Media Ndërtimi

 

Continue Reading

Infrastrukturë

Kurti: Procedura e tenderimit për rindërtimin e Stadiumit të Gjilanit në vlerë 15 milionë euro, javën e ardhshme

Published

on

Prej takimit të fundit në tetor 2022, Gjilani sot e ka Qendrën e Re të Mjekësisë Familjare, Mireshi shumë shpejt do të bëhet me çerdhe të re, ndërkaq sot përuruam parkun “Banja” me 17 mijë m2 dhe fillimin e punimeve për zgjerimin e rrugës “Hamdi Kurteshi” me vlerë 2.4 milionë euro.

Për vitin tjetër katër janë projektet kryesore:

– Stadiumi i qytetit për të cilin janë ndarë rreth 15 milionë euro. Procedura e tenderimit fillon javën e ardhshme.

– Unaza rrugore që në total do të kushtojë rreth 26 milionë euro e që është buxhetuar për vitin 2024.

– Bulevardi i qytetit në vlerë prej 12 milionë euro me 20 mijë m2, hapësirë publike, me infrastrukturë nëntokësore, me parking nëntokësor, gjithashtu i buxhetuar për vitin e ardhshëm.

– Autostrada e Gjilanit në të cilën po vazhdon puna në sajimin e problemeve që janë paraqitur së fundmi me rrëshqitjen e dheut e që kanë shkaktuar vonesa drejt finalizimit të saj deri në Bresalc, kurse për vazhdimin e saj deri në Dheun e Bardhë tashmë është ndarë buxheti dhe në fillim të vitit tjetër do të fillojnë procedurat e prokurimit.

Kryetari Alban Hyseni ka vazhduar që të paguaj borxhet e komunës nga e kaluara. Për dy vjet në zyre tashmë janë paguar rreth 10 milionë euro, e për vitin e ardhshëm kanë mbetur më pak se dy milionë./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Shpejtim Bulliqi shpërblen me tender gjysmë milion euro kompaninë e pronarit të afërm me VV-në

Published

on

Pushteti i Shpejtim Bulliqit në Komunën e Podujevës, ka shpërblyer me tender kompaninë e pronarit të afërt me Lëvizjen Vetëvendosje, Eljesah Podvorica. Kompania “Eing Com” e “El-BAU” në Podujevë ka fituar tenderin për “Mirëmbajtje verore dhe dimërore të rrugëve”, në vlerë prej gjysmë milion euro.

Komuna e Podujevës ka hapur tender për kontratën “Mirëmbajtje verore dhe dimërore e rrugëve”. Tender ky që me datën 10 nëntor të këtij viti iu dha kompanisë “VIA EGNATIA” “VAAKAL” “Natyra”, Prishtinë, me vlerën totale të ofertës 330,268,29 euro.

Por, vetëm pas 19 ditëve kjo kontratë u anulua.

Me 29 nëntor të këtij viti u njoftua se për këtë kontratë është shpërblyer, kompania “Eing Com” e “El-BAU” Podujevë, me vlerë totale të ofertës, 547.492.12 euro.

Ky tender rriti vlerën për 237,224 euro, pothuajse njëfishin e shifrës paraprake.

Eljesah Podvorica, jo rrallë herë është parë në shoqërinë e njerëzve të Lëvizjes Vetëvendosje, shkruan Insajderi.org

Në vitin 2021, deputeti i LVV-së, Sali Zyba dhe pronari, Eljesah Podvorica ishin së bashku në një vizitë në Therandë.

Dyshja shihen në një fotografi në shoqëri edhe të disa personave për rreth.

Podvorica, gjithashtu në vitin 2019 ishte parë në shoqërinë e deputetit të VV-së, Nijazi Isakut.

Gazeta Insajderi ka kontaktuar me pronarin e “Eing Com” e “El-BAU”, Eljesah Podvorica, i cili e mohoi të ketë lidhje me pushtetin e VV-së në Podujevë.

“Une punoj edhe me Mitrovicën, punoj edhe me ndërkombëtarë, edhe atje paskam pushtet a”, tha Podvorica për Insajderin.

Gazeta Insajderi ka kontaktuar edhe me Komunën e Podujevës, por deri në publikimin e këtij teksti, nuk kemi marrë përgjigjje./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending