Connect with us

Infrastrukturë

Pse duhet të krijojmë qytete për fëmijë

Published

on

shkruar nga: Marília Matoso, urbaniste

Dizajni miqësor për fëmijët po fiton tërheqje në lagjet urbane anembanë botës: nga projektet e udhëhequra nga komuniteti që përdorin bojëra dhe vazo për të përballuar rrugët e rrezikshme drejt shkollave dhe këndeve të lojërave, deri te politikat në mbarë qytetin që riimagjinojnë politikat e strehimit dhe lagjet për fëmijët.

Mendoni se çfarë i duhet një fëmije që të bëhet i rritur. Ne hyjmë në jetën tonë në një gjendje varësie totale nga njerëzit e pjekur. Udhëtimi nga i pari tek i fundit duhet të jetë një udhëtim i pavarësisë në zgjerim gradual. Prindërit nuk duhet të ofrojnë vetëm përvoja për fëmijët e tyre, duke i udhëhequr ata mes shkollës, lojës dhe praktikës së futbollit; ata duhet t’i lënë fëmijët e tyre të eksplorojnë dhe të zbulojnë përvoja për veten e tyre. Por fëmijëria moderne në të gjithë botën është gjithnjë e më e kufizuar.

Tim Gill, autor i “Sheshit të lojërave urbane: Si planifikimi dhe dizajni miqësor ndaj fëmijëve mund të shpëtojnë qytetet” citon si dëshmi një hartë që përshkruan zhvendosjet e fëmijëve gjatë katër brezave të një familjeje në Sheffield, Angli. Në vitin 1919, në moshën 8-vjeçare, stërgjyshi i tij mundi të endej në një pellg peshkimi që ishte dhjetë kilometra larg shtëpisë së tij. Në vitin 2007, stërnipi i tij 8-vjeçar ishte në gjendje të ecte vetëm deri në fund të rrugës – dhe kjo është më shumë liri se sa kanë shumë 8-vjeçarë këto ditë.

Habitatet njerëzore i formësojnë fëmijët në mënyra që ne nuk i vlerësojmë. – Tim Gill

Gill fillimisht u interesua për dizajnin urban miqësor për fëmijët në vitin 1994. Pikërisht atëherë ai filloi të punonte për Këshillin e Lojërave për Fëmijë – tani i quajtur Play England – dhe filloi të kuptojë se sa thellë infrastruktura e qytetit mund të prishë fëmijërinë.

Është joshëse për të fajësuar natyrën shumë të ruajtur të fëmijërisë moderne te prindërit që janë shumë neurotikë për t’i lënë fëmijët e tyre nga sytë e tyre. Por sipas Gill, bllokimi gradual i fëmijëve është pjesërisht një reflektim i mjedisit të ndërtuar që ata zënë. Sipas tij, është e gabuar të fajësosh prindërit që nuk i lënë fëmijët jashtë kur nuk është e sigurt për ta bërë këtë.

Sfidat e rritjes së fëmijëve në një qytet nuk kufizohen vetëm në rreziqe fizike. Sipas Hannah Wright, një dizajnere urbane që studion dizajnin për fëmijë, pjesa dërrmuese e hapësirës publike thjesht nuk është ndërtuar me fëmijët në mendje. Gjatë urbanizimit të shpejtë të shekullit të 20-të, shumë qytete u projektuan për njerëzit që i ndërtuan: burra të shëndetshëm që nuk ishin ata që kujdeseshin për fëmijët.

Kjo krijoi të gjitha llojet e pengesave të vazhdueshme për fëmijët dhe kujdestarët e tyre: mendoni për platformat e metrosë të aksesueshme vetëm nëse ecni nëpër shkallët – jo e lehtë me një karrocë – ose rrugë autobusi që nuk kanë kuptim për dikë që i lë fëmijët e tyre në shkollë. rrugën e tyre për të punuar.

Si duam t’i edukojmë të rriturit e së ardhmes në mënyrë që ata të mendojnë me vetëdije për qytetet nëse nuk e kanë pasur këtë përvojë gjatë fëmijërisë? A është kjo sepse nuk do të jemi fëmijë përgjithmonë, duhet të mendojmë vetëm për botën për të rriturit?

Nëse mund të ndërtojmë një qytet të suksesshëm për fëmijët, do të kemi një qytet të suksesshëm për të gjithë. thotë Enrique Penalosa, ish-kryetari i kryeqytetit të Kolumbisë, Bogota./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Kërkesa për instalues ​​diellor po rritet në Kosovë

Published

on

Industria diellore fotovoltaike në Kosovë ka treguar rritje të konsiderueshme këto vitet e fundit. Së bashku me rritjen e industrisë dhe objektivat e vendosura në Strategjinë e Energjisë 2022-2031, kërkesa për instalues ​​diellor po rritet gjithashtu dhe punësimi i tyre parashikohet të rritet shumë më shpejt se mesatarja për të gjitha profesionet.

Me qëllim të rritjes dhe përshtatjes së aftësive të fuqisë punëtore të Kosovës me kërkesat në zhvillim të tregut të punës, UNDP në Kosovë organizoi një trajnim për instalimin e paneleve diellore. Qëllimi i trajnimit është që individët e trajnuar të transferojnë këtë njohuri të fituar tek profesionistët e rinj aspirantë në Qendrën e Trajnimit Profesional (QAP-QAP) në Kosovë, duke i pajisur ata me njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për mundësitë e ardhshme të punësimit.

Pesë të trajnuarit e përzgjedhur (përfaqësues nga QAP Prishtina, Prizreni, Mitrovica, Gjakova/Đakovica dhe Ferizaj/Uroševac) iu nënshtruan një programi intensiv trajnimi 16-ditor, i dizajnuar për të mbuluar aspektet teorike dhe praktike, duke përfshirë: konceptet elektronike dhe elektrike në lidhje me energjia diellore, kategorizimi i sistemeve diellore bazuar në klasat dhe llojet e instalimeve, metodat e ndërtimit, si dhe llojet e sistemeve diellore, ndër të tjera.

“Trajnimi ka qenë jashtëzakonisht i dobishëm, veçanërisht në aspektet e instalimit të sistemeve fotovoltaike, si dhe në projektimin e tyre duke përdorur një Softuer të Projektimit të Impiantit Diellor. Jam i bindur se njohuritë e marra gjatë këtij trajnimi jo vetëm që më mundësojnë të transferoj në mënyrë efektive aftësitë te profesionistët e rinj në Qendrën e Trajnimit Profesional (QAP-QAP) në Kosovë, por gjithashtu kontribuojnë në avancimin e rrugëtimit tim profesional dhe të ardhmes. sipërmarrjet.” thotë Fatmir Buzhala, pjesëmarrës.

Aktiviteti i Trajnimit të Instaluesve Diellorë synon të mbështesë integrimin e modulit të instalimit diellor në Qendrat e Trajnimit Profesional, është krijuar për të promovuar rimëkëmbjen e gjelbër, zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik dhe tranzicionin e energjisë, i mbështetur nga Projekti Premtimi Klimatik i financuar nga Qeveria e Suedisë dhe i zbatuar nga UNDP Kosova./Media Ndërtimi

https://undpkosovo.exposure.co/next-generation-of-solar-installers

Continue Reading

Infrastrukturë

Prizreni pa bibliotekë, ndërtimi i saj nuk përfundoi as pas 10 vjetësh

Published

on

Në Kosovë, ka një qytet me të cilin të gjithë krenohen, por në të cilin nuk ka as bibliotekë. Ky është Prizreni. Në fakt, në qytetin historik, bibliotekë kishte edhe në vitin 1513 dhe në vitin 1800. Por tani, objekti që nisi për këtë qëllim, gati dhjetë vjet më parë, është shndërruar në strehë për narkomanët.

Prizreni kishte bibliotekë, madje që në vitin 1513. E në vitin 1800 ekzistonte biblioteka e parë publike. Por tani kjo është vetëm histori, pasi në këtë qytet të vjetër nuk ka asnjë bibliotekë.

“Është e patolerueshme, e pakrahasueshme, e pakuptueshme se si deri më tani nuk ka arritur qyteti i Prizrenit që ta ketë bibliotekën, ngase vendet, Këndi Amerikan ,vendet e tjera përveç universitetit, janë të ngushta për të lexuar”, tha prof. Muharrem Gashi.

Në fakt, gurthemeli i ndërtimit të objektit të bibliotekës u vendos në vitin 2014, por gati dhjetë vjet mëvonë, ai shërben si strehë e përdoruesve të drogës. Në kushte të tilla, studentët sikurse Rafet Elezi,kohën për studim e kalojnë në hapësirat e “Këndit Amerikan”, ku është zhvendosur mbi një vit edhe biblioteka komunale.

“Jam specializant i kirurgjisë orale, jam në vitin e fundit dhe gjithmonë kur kam kohë të lirë e shfrytëzoj bibliotekën e Prizrenit, për hulumtime, për mësim, për të gjitha senet. Unë edhe pak e kryej, për gjeneratat e tjera besoj që ai objekti tjetër ka me qenë më i mirë”, tha Rafet Elezi, student.

Hapësira ku është vendosur biblioteka komunale është e qasshme, por mirëmbajtësit vazhdimisht duhet t`i zhvendosin botimet e reja.

“Janë hapësira mund të themi shumë funksionale për lexuesin, pasi që çdo lexues, pa marrë parasysh është me nevoja të veçanta apo lexues i rregullt, është fëmijë apo i pensionuar, qasjen e ka shumë të afërt. është një problem tek ne pasi që, hapësira e leximit, ku e shfrytëzojnë edhe studentët edhe të rriturit edhe punëtorët mund të jetë pak e ngarkuar tu e pas parasysh se qëndron në të njëjtin sektor bashkë me atë të të rriturve”, tha Sahadete Sadikaj, drejtoreshë e bibliotekës.

Drejtori për Kulturë, Rini dhe Sport në Prizren, Adem Morina, thotë se ky vit është i fundit që e gjen objektin në këtë gjendje, pasi e kanë siguruar lejen nga Instituti për mbrojtjen e monumenteve në këtë rast ku gjendet spitali i vjetër “Rruzhdie”.

“Do të fillojmë në vitin 2024 nga e para, do të bëjmë një projekt gjeneral, një projekt i cili do të përmbushë të gjithë kushtet dhe kriteret për ta përfunduar bibliotekën e qytetit . Kemi ndarë një buxhet i cili në vitin 2024 fillon , po ashtu do ta ndjekim edhe në vitin 2025 ku shpresojmë që brenda një periudhe dy vjeçare të përfundojë”, tha Adem Morina, Drejtor i drejtorisë për kulturë rini dhe sport në Prizren.

Sidoqoftë , qytetarët shpresojnë që ky objekt që tash për tash po ndikon negativisht në shoqëri, t’i kthehet në shërbim qytetit të traditës dhe kulturës./Media Ndërtimi

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kryesojnë iniciativën për të ulur emetimet e karbonit betonit

Published

on

Kanadaja dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) kanë nisur së bashku iniciativën e re të Përparimit të Çimentos dhe Betonit në COP28 në Dubai.

Ata do të bashkëdrejtojnë nismën, e cila u mundëson vendeve të ndajnë praktikat më të mira mbi politikat dhe masat e tjera për të dekarbonizuar sektorët e tyre të çimentos dhe betonit.

Ai vjen pas nisjes në Cop26 në 2022 të Axhendës së Përparimit, e cila ofron një kornizë për iniciativat që u mundësojnë vendeve të përshpejtojnë veprimet e dekarbonizimit, duke filluar në pesë sektorë kyç: fuqia; transport rrugor; çeliku; hidrogjeni dhe bujqësia.

Tani, në COP28, janë shtuar dy iniciativa shtesë – ndërtesat, çimentoja dhe betoni, duke e shtrirë Axhendën e Përparimit në sektorët përgjegjës për 60% të emetimeve globale.

François-Philippe Champagne, ministër i inovacionit, shkencës dhe industrisë, dhe Omar Ahmed Suwaina Al Suwaidi, nënsekretar i ministrisë së industrisë dhe teknologjisë së përparuar në Emiratet e Bashkuara Arabe, së bashku njoftuan nisjen në COP28 sot (6 dhjetor)./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending