Connect with us

Arkitekturë

Projekti mahnitës i ishullit lundrues ne Dubai

Published

on

Kalbod Studio parashikon një kompleks lundrues shumëfunksional që përqendrohet në ofrimin e shërbimeve cilësore të kujdesit shëndetësor.

Ishulli i ri i Dubai Healthcare City, i formuar si një gjysmëhënë dhe i mbushur me elemente të dizajnit gjeometrik islamik, do të ndahet në 5 shtresa për të funksionuar si një kompleks i pavarur me sistemin e tij të transportit nënujor.

Për dizajnin e rrjetës dhe nivelet më të larta, ekipi në Kalbod Studio bazohet në kombinimin abstrakt të formave parametrike dhe modeleve të gjeometrisë islame.

Miratimi i një qasjeje futuriste për transportin, një infrastrukturë nënujore duke përfshirë një sistem hekurudhor mono dhe makina elektrike, do ta lërë ishullin të lirë për këmbësorët.

Qendra e ishullit do të shënohet nga një rrokaqiell bërthamë që shtrihet në një sipërfaqe prej një milion metrash katrorë, e ndarë në dy pjesë të përgjithshme: bazën prej 670,000 m2, e cila strehon aktivitetet edukative, dhe gjysmëhëna prej 330,000 m2.

14 kulla me funksione mjekësore do të ndjekin këtë, dhe 24 hotele do të vendosen në dy skajet e ishullit për të inkuadruar në mënyrë simetrike rrokaqiellin bazë.

Arkitekturë

Qytetet si laboratorë të gjallë: Projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës

Published

on

Qytetet janë zona për krijimtarinë arkitekturore dhe dinamizmin e jetës urbane. Vitet e fundit, ata kanë marrë një rol shtesë: atë të laboratorëve të gjallë për arkitekturë inovative dhe dizajn urban. Qytetet ndërkombëtare janë bërë baza eksperimentale për testimin dhe rafinimin e teknologjisë arkitekturore, praktikave të qëndrueshme dhe parimeve të projektimit me në qendër njeriun.

Ky ndryshim i paradigmës jo vetëm që ka transformuar aspektet fizike të mjediseve urbane, por gjithashtu ka ripërcaktuar marrëdhënien midis arkitekturës, komunitetit dhe mjedisit të ndërtuar.

Qytetet janë qendra të produktivitetit dhe rritjes ekonomike – me qytetarët më afër njëri-tjetrit, qeveritë mund të arrijnë më shumë njerëz me shërbime dhe infrastrukturë. Kjo mundësi sjell çështje po aq të mëdha ekonomike, sociale dhe mjedisore.

Përderisa dendësia e popullsisë rritet dhe burimet bëhen më të pakta, sfidat me të cilat përballen mjediset urbane bëhen më komplekse. Si përgjigje, metropolet kanë marrë rolin e “laboratorëve të gjallë” – hapësira ku mund të eksplorohen dhe vlerësohen idetë e reja arkitekturore dhe urbane nga poshtë-lart në mjedise të botës reale.

Ajo që kanë të përbashkët projektet e qytetit të zgjuar të Amsterdamit, Singaporit dhe Barcelonës është qasja e tyre me në qendër qytetarin. Programi Smart Nation Fellowship i Singaporit dhe Platforma Smart Nation Sensor kanë ofruar mundësi për qytetarët që të kontribuojnë në nismat e qytetit të zgjuar. Qeveria e Barcelonës ka krijuar platforma dixhitale si Decidim Barcelona për t’u mundësuar banorëve të marrin pjesë në proceset vendimmarrëse.

Plani Dixhital i Qytetit të Barcelonës – një udhërrëfyes strategjik për transformimin dixhital të qytetit – u krijua përmes një procesi bashkëpunues që përfshin qytetarët, bizneset dhe palët e ndryshme të interesit. Smart Citizens Lab dhe Komuniteti Smart City përfshijnë “Amsterdammers” në të ardhmen e mjedisit të tyre të ndërtuar.

Qytetet si laboratorë të gjallë nxisin një kulturë të bashkë-krijimit dhe bashkëpunimit. Arkitektura dhe dizajni urban, larg nga të qenit vetëm domeni i profesionistëve, formojnë thellësisht përvojat kolektive të qytetarëve.

Duke përfshirë banorët në procesin e projektimit, qytetet fuqizojnë individët që të kontribuojnë në lagjet dhe komunitetet e tyre. Dizajni pjesëmarrës me në qendër njeriun siguron që mjedisi i ndërtuar të pasqyrojë nevojat dhe aspiratat e banorëve të tij të ndryshëm.

Ndërsa metropolet vazhdojnë të rriten dhe përballen me sfida komplekse, roli i arkitekturës dhe dizajnit urban bëhet gjithnjë e më jetik.

Qytetet si laboratorë të gjallë ofrojnë një rrugë premtuese përpara, ku idetë novatore mund të testohen, rafinohen dhe përfundimisht të integrohen në strukturën e jetës urbane. Duke shfrytëzuar fuqinë e bashkëpunimit dhe angazhimit të komunitetit, qytetet mund të bëhen mjedise të gjalla, gjithëpërfshirëse dhe elastike që rrisin cilësinë e jetës për brezat që vijnë.

Continue Reading

Arkitekturë

Plani i Pavijonit të Kinës për Expo Osaka 2025: Një ekspozitë e rrëshqitjeve tradicionale kineze të gdhendura

Published

on

Plani i Pavijonit të Kinës për Expo Osaka 2025 u zbulua në një konferencë shtypi të mbajtur më 26 prill 2023, nga Këshilli i Kinës për Promovimin e Tregtisë Ndërkombëtare (CCPIT). Krijuar nga Grupi i Dizajnit të Arkitekturës së Kinës (CADG), dizajni sillet rreth “Rrëshqitjeve të mbishkruara të Kinës”, që i ngjan rrëshqitjeve tradicionale kineze dhe përfshin elemente bambuje, karaktere kineze dhe libra të lashtë.

Ky dizajn tregon frymën dhe thelbin kulturor të Kinës, duke theksuar harmoninë midis njerëzimit dhe natyrës dhe përkushtimin e Kinës për zhvillimin e qëndrueshëm në epokën moderne.

Koncepti i rrëshqitjeve të mbishkruara është gjithashtu i integruar në brendësinë e pavijonit. Sekuenca e zonës së shfaqjes simbolizon përparimin e qytetërimit nga e kaluara në të ardhmen.

Salla e ekspozitës, pa kolona, ​​përfshin dritën natyrale për të lehtësuar përgatitjen e pandërprerë të ekspozitës dhe për të përmirësuar ndërveprimin midis njerëzve dhe natyrës, duke u përafruar me temën e bashkëjetesës harmonike midis njerëzimit dhe natyrës.

Gjatë Expo Osaka 2025, aktivitetet brenda Pavijonit të Kinës do të përqendrohen në ngjarje kulturore për të nxitur shkëmbimin kulturor dhe miqësitë mes njerëzve midis Kinës dhe vendeve të tjera, përfshirë Japoninë. Për më tepër, pavijoni synon të promovojë përparimin global përmes ndërveprimeve, duke shfaqur qytetërime të ndryshme në mbarë botën.

Osaka Expo 2025 është planifikuar të fillojë më 13 prill 2025 dhe të përfundojë më 13 tetor 2025. Osaka, Japoni, u zgjodh për të pritur Ekspozitën 2025 nga The Bureau International des Expositions (BIE). Pavijoni i Republikës Çeke i projektuar nga Apropos Architects, do të eksplorojë krijimin e hapësirës dhe lëvizjen e trupit të njeriut. Brazili njoftoi gjithashtu se pavioni i vendit të tij do të krijohej nga Studio MK27, duke u fokusuar ndjeshëm në iniciativat e qëndrueshmërisë së Brazilit.

Continue Reading

Arkitekturë

Krijohet piramida e zezë prej druri për Bienalen e Arkitekturës së Venecias

Published

on

Një strukturë me majë e punuar nga druri i nxirë formon pavijonin Kwaee, të cilin arkitekti ganezo-britanik David Adjaye e ka instaluar në Bienalen e Arkitekturës së Venecias të këtij viti.

Me pamje nga kantieri i anijeve në Arsenale, struktura u projektua si një hapësirë ​​për reflektim, mbledhje dhe ngjarje.

Kwaee do të thotë pyll në Twi, një dialekt i gjuhës Akan që flitet në Gana. Forma dhe materialiteti i pavijonit u projektuan gjithashtu nga Adjaye si një dremitje ndaj fjalës.

Struktura trekëndore e Kwaee është shpuar nga një trio hapjesh, duke përfshirë një hark asimetrik në lartësinë e tij kryesore që siguron hyrje brenda.

Platforma e ngritur brenda arrihet përmes një rampe me kënd dhe shkallëve. Në kuadër të bienales, plani është që pavioni të presë evente si leksione dhe shfaqje të lidhura me temën e këtij viti, Laboratori i së Ardhmes.

Continue Reading

Trending