Connect with us

Infrastrukturë

Produktet e qëndrueshme të ndërtimtarisë bëhen normë në tregun e BE-së

Published

on

Me publikimin e paketës së parë gjithëpërfshirëse për produktet e qëndrueshme, Komisioni Evropian ka përcaktuar një tjetër hap nën Marrëveshjen e Gjelbër dhe paketën e ekonomisë rrethore: një rregullore e re që përcakton kërkesat e eko dizajnit për produktet e qëndrueshme (ESPR).

Objektivi i propozimit të ESPR është “të bëjë produktet e qëndrueshme normë në tregun e BE-së dhe të zvogëlojë ndikimet e tyre të përgjithshme mjedisore dhe klimatike”.

Propozimi i Rregullores bazohet në Direktivën aktuale të Ekodizajnit (2009/125/EC), duke zgjeruar fushën nga produktet e lidhura me energjinë në të gjitha produktet me disa përjashtime si ushqimi dhe ushqimi për kafshë.

Përveç zgjerimit të fushës së zbatimit, propozimi i rregullores trajton të gjithë ciklet e jetës së produkteve, duke vendosur rregulla të harmonizuara për performancën e energjisë dhe aspekte të tjera të qëndrueshmërisë mjedisore që mund të përmirësojnë ndjeshëm qarkshmërinë e tyre.

Lidhur me kimikatet, ESPR shkon një hap përtej legjislacionit ekzistues kimik dhe prezanton termin “substanca shqetësuese” (SoC) që trajton substancat e produkteve që mund të kufizohen për arsye që lidhen me performancën mjedisore të produktit gjatë ciklit të tij jetësor.

Për më tepër, propozimi përfshin mundësinë që industria t’i kërkojë Komisionit Evropian të vërtetojë grupin e saj të masave të ekodizajnit si një alternativë ndaj pajtueshmërisë me aktet e ardhshme të deleguara.

Industria e pajisjeve të ndërtimit duhet të ndjekë planin e punës për të identifikuar komponentët e mundshëm të makinerive që mund të përfshihen si kandidatë për rregullim. CECE do të ndjekë këtë proces dhe do të vlerësojë ndikimin e propozimit në prodhimin e makinerive dhe zinxhirin e furnizimit të saj.

Propozimi për Rregullore i është dorëzuar Parlamentit Evropian dhe Këshillit. Një version përfundimtar i Rregullores pritet nga mesi i vitit 2030. Derisa të vendoset kuadri i ri, Komisioni Evropian do të vazhdojë punën e tij sipas Direktivës ekzistuese të Ekodizajnit dhe ka publikuar gjithashtu Planin e ri të Punës për Ekodizajnin dhe Etiketimin e Energjisë për 2022-2024.

CECE do të vazhdojë të monitorojë zbatimin e këtij propozimi dhe do të përdorë ekspertizën e saj teknike për të kontribuar në proceset legjislative për një politikë të qëndrueshme produkti./Media Ndërtimi.

Infrastrukturë

Bizneset hoteliere dhe gastronome lirohen nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike

Published

on

Me vendim të Kryetarit, Perparim Rama, bizneset hoteliere dhe gastronome janë liruar nga obligimi ndaj Komunës për shfrytëzimin e hapësirave publike të kryeqytetit për tremujorin e fundit (prill, maj, qershor).

“U bëjmë thirrje që për tremujorin e ardhshëm (korrik, gusht, shtator), i cili shënon edhe fillimin e pjesës së dytë të sezonës verore, të aplikoni për leje shfrytëzimi në Komunën e Prishtinës, përkatësisht në Drejtorinë e Shërbimeve Publike.”, shkruan në njoftimin e Komunës./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Kanadaja financon skemat e rezistencës së infrastrukturës ndaj klimës

Published

on

Qeveria e Kanadasë ka lënë mënjanë fonde të reja që synojnë mbrojtjen e infrastrukturës nga efektet e ndryshimeve klimatike.

Ministrat njoftuan financimin prej 46.7 milion dollarë CA (30 milion £) për dy skema të rezistencës ndaj klimës: iniciativën për Mjedisin e Ndërtuar elastik ndaj Klimës dhe Programin e Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë.

Iniciativa për Mjedisin e Ndërtuar Rezistent ndaj Klimës (CRBE), e financuar nga Infrastructure Canada dhe e udhëhequr nga Këshilli Kombëtar i Kërkimeve të Kanadasë, do të ofrojë njohuri për të përshtatur infrastrukturën publike aty ku është e nevojshme, për të informuar ndryshimet në kodet e ndërtesave dhe infrastrukturës dhe për të krijuar udhëzues, standarde, mjete. , dhe zgjidhje teknike për elasticitetin e klimës. Ajo do të ketë financim prej 35 milion dollarë CA për pesë vjet. Nisma do të përfshijë bashkëpunimin në të gjithë sektorin e ndërtimit, nga projektimi dhe vendimmarrja tek ndërtimi, funksionimi, mirëmbajtja dhe rinovimi.

Programi i Standardeve për Mbështetjen e Rezistencës në Infrastrukturë (SSRIP), i udhëhequr nga Këshilli i Standardeve të Kanadasë, do të marrë fonde të reja prej 11.7 milion $ CA gjatë pesë viteve, për të ofruar standarde dhe udhëzime përkatëse që trajtojnë fushat prioritare si nxehtësia, përmbytjet dhe degradimi i ngricave të përhershme. në veri.

Programi po punon me komunitetet dhe përfituesit për të siguruar që këto projekte standardizimi të promovojnë një qasje të qëndrueshme ndaj përshtatjes ndaj ndryshimeve klimatike, të rrisin qëndrueshmërinë dhe të mbështesin vendimmarrjen e informuar për infrastrukturën dhe ndërtesat në të gjithë Kanadanë.

Infrastructure Canada tha se iniciativat do të ndihmojnë në përmirësimin e qëndrueshmërisë ndaj ndryshimeve klimatike duke informuar projektimin, rinovimin dhe përmirësimin e ndërtesave dhe infrastrukturës në të ardhmen. Mjetet dhe njohuritë teknike të zhvilluara do të ndihmojnë komunitetet të marrin vendime të informuara për klimën dhe do të reduktojnë kostot që lidhen me ndërtimin, funksionimin dhe riparimin, tha ai./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Infrastrukturë

Komogllava e Ferizajt bëhet me infrastrukturë të re

Published

on

Punët në rregullimin e infrastrukturës rrugore po vazhdojnë në fshatin Komogllavë të Ferizajt.

“Pamë nga afër punimet në dy projekte infrastrukturore në fshatin Komogllavë, projektin për asfaltimin e rrugëve të mbetura në këtë fshat si dhe projektin për asfaltimin e rrugës dhe rregullimin e trotuarit në Lagjen Tafaliaj në Komogllavë, investime këto që përveç që rrisin standardin e infrastrukturës rrugore në këtë fshat, gjithashtu lehtësojnë jetën e banorëve, duke i ofruar siguri e infrastrukturën e nevojshme.”, deklaroi kryetari i Komunës së Ferizajt, Agim Aliu./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Trending