Connect with us

Ambienti

Prodhuesit origjinal të pajisjeve obligohen të kalojnë drejt zgjidhjeve më të pastra të energjisë

Published

on

Ka një Akt të ri të të Dhënave të BE-së që qarkullon nëpër Bruksel, i cili ka të ngjarë të ratifikohet vitin e ardhshëm dhe të bëhet ligj në verën e vitit 2024. Por, larg nga frika, Prodhuesit origjinal të pajisjeve duhet të bëjnë gjithçka që munden për të përfituar.

Është shumë njerëzore të pëlqesh status quo-në. Por ndonjëherë një mënyrë e caktuar për të bërë gjërat bëhet e dëmshme. Një vështrim i shpejtë në sektorin e karburanteve fosile ilustron në mënyrë të përsosur argumentin.

Nëse duam të krijojmë një botë më të qëndrueshme, atëherë prishja e status quo-së dhe ndezja e inovacionit është bërë një gjë e panegociueshme në një rrugë pa dyshim të vështirë.

Nëse kemi sukses, ne do të kalojmë drejt zgjidhjeve më të pastra të energjisë dhe përfundimisht në një botë më të mirë.

Kështu duhet ta shohim Aktin e ri të të Dhënave të BE-së që u paraqit në shkurt 2022. Ka të ngjarë (nëse jo e sigurt) të miratohet në verën e vitit 2023 dhe do të hyjë në veprim afërsisht 12 muaj pas kësaj.

Ka pasur një sërë rregullimesh të të dhënave gjatë dekadës së fundit apo më shumë që mbulojnë fusha të ndryshme me tema themelore që përfshijnë sigurinë, inovacionin, kontrollin, kursimet e kostos dhe drejtësinë. Akti i të dhënave të BE-së bazohet shumë mbi ato tema.

Në thelb, ai do të bëjë sa më poshtë: Kur të dhënat nuk mund të aksesohen drejtpërdrejt nga përdoruesi nga produkti ose shërbimi përkatës, mbajtësi i të dhënave duhet t’i vërë ato në dispozicion të përdoruesit pa vonesa, kosto të panevojshme dhe, në mënyrë ideale, vazhdimisht në kohë reale.

Në zemër të saj, përdoruesit e pajisjeve të lidhura fitojnë akses të plotë në të dhënat e gjeneruara nga ato pajisje, duke shfrytëzuar në mënyrë efektive fuqinë e të dhënave si një “mall jo rival”.

Kjo ka implikime në të gjithë zinxhirin e vlerës./Media Ndërtimi.

Ambienti

Transporti dhe ndikimi i tij në mjedis

Published

on

Nevojat e njeriut për të lëvizur dhe zgjerimi i tyre në mbarë botën ka ndikuar në zhvillimin e transportit dhe modernizimin e tij ndër vite.

Zhvillimi ekonomik dhe nivelet më të larta të të ardhurave kanë bërë që transporti të jetë një sektor i fuqishëm, e me fuqizimin e tij janë rritur edhe ndikimet në mjedis.

Pjesa më e madhe e ndotjes së mjedisit shkaktohet nga transporti rrugor.

Atmosfera kërcënohet nga djegia e karburantit nga automjetet rrugore, duke kontribuar kështu në ngrohjen globale të Tokës.

Përveç tjerash transporti rrugor gjithashtu sjell edhe efekte të jashtme si ndotja akustike, dridhjet, bllokimet dhe aksidentet e trafikut.

Në disa vende – shpesh vende më të pasura me popullsi që udhëtojnë shpesh – transporti mund të jetë një nga indikatorët më të mëdhenj të gjurmës së karbonit të një individi.

Në përgjithësi, mënyrat më efikase për të udhëtuar janë ecja, biçikleta, autobusët (urban e ndërurban) dhe treni./Media Ndërtimi.

Artikull nga organizata Ec Ma Ndryshe./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Ambienti

Thirrje për të pastruar brigjet e Lumbardhit

Published

on

Kompania Regjionale për menaxhimin e mbeturinave “Ambienti” në bashkëkoordinim me komunën e Pejës, Let’s Do It-Ta Pastrojmë Kosovën dhe mbështetur nga WWF, do t’ju bashkohen me kapacitetet e tyre në aksionin për pastrimin e  brigjeve të lumit Lumbardhi i Pejës.

KRM Ambienti përveç angazhimit të tyre të përditshëm në grumbullimim e mbeturinave dhe mirëmbajtjen e qytetit, j’u bashkohen për të ndihmuar organizata të ndryshme mjedisore në aktivitete pastrimi, me qëllim të ngritjes së ndërgjegjësimit qytetarë për ruajtjen e mjedisit dhe pastrimin e ambientit.

Aksioni do të zhvillohet më datë 24 shtator 2022, nga ora 11:00 (Lokacioni-Pejë, afër tregut të gjelbër) ndërkaq nisja bëhet nga zyret e organizatës (Rr. Mujë Krasniqi, Ulpianë) në ora 09:30.

Continue Reading

Ambienti

Me rritjen e përshpejtuar urbane, Prishtina u bë qytet me zona të kufizuara të gjelbra

Published

on

Prishtinën, gjatë dy dekadave të fundit ka parë rritje të shpejtë urbane dhe të popullsisë, por pak investime në infrastrukturën e gjelbër.

Një studim i fundit mbi efektin UHI në Prishtinë e konfirmoi këtë, duke thënë se qyteti është më i nxehtë në krahasim me zonat me nivel më të lartë të vegjetacionit, duke përmendur dendësinë e popullsisë së Prishtinës dhe mungesën e gjelbërimit si kontribuesit kryesorë.

Zonat e kufizuara të gjelbra së bashku me temperaturat e larta rekord paraqesin sfida shëndetësore për jetën e përditshme të njerëzve, veçanërisht për grupet vulnerabël si të moshuarit, njerëzit me sëmundje kronike, fëmijët, gratë shtatzëna – dhe për njerëzit që punojnë jashtë, si punëtorët e ndërtimit dhe atletët.

Rreziqet mund të jenë serioze dhe variojnë nga lodhja e nxehtësisë deri te ngërçet dhe më e rënda – goditjet nga nxehtësia.

Me rritjen e përshpejtuar urbane, është e rëndësishme të njihen sfidat dhe faktorët që i bëjnë qytetet në mënyrë unike të prekshme ndaj ndryshimeve klimatike, ndotjes së ajrit dhe nxehtësisë urbane.

UNDP punon me autoritetet e Kosovës në nivel qendror dhe lokal për të avancuar tranzicionin e gjelbër.

Kjo organizatë mbështet bashkitë në zhvillimin e planeve të veprimit për të trajtuar ndotjen e ajrit dhe ndryshimet klimatike, promovimin e lëvizshmërisë së qëndrueshme urbane si dhe instalimin e paneleve diellore – duke kontribuar në zhvillimin neutral ndaj karbonit duke ushqyer zgjidhje inovative për tranzicionin e gjelbër dhe sisteme më të qëndrueshme dhe elastike.

Duke përdorur shkencën e sjelljes, ne synojmë të zvogëlojmë numrin e makinave në qendër të qytetit të Prishtinës, gjë që do të rezultojë në zvogëlimin e emetimeve dhe ndotjes së ajrit.

Së bashku me komunitetin, ne po bashkë-dizenjojmë një platformë bashkëpunuese që u mundëson komuniteteve, bizneseve lokale, bashkive dhe këshillave vendore të punojnë së bashku drejt zhvillimit të parqeve dhe zonave të gjelbra që do të reduktojnë akumulimin e nxehtësisë në strukturat urbane.

Edhe pse jo e lehtë, ndërmarrja e veprimeve klimatike për t’i bërë qytetet të qëndrueshme dhe më elastike ndaj krizave – duke përfshirë valët ekstreme të të nxehtit – është e mundur dhe urgjentisht e nevojshme për të mbajtur veten dhe brezat e ardhshëm të sigurt.

Duke vepruar kështu, ne jo vetëm që e kthejmë natyrën në qytete – ne gjithashtu përmirësojmë cilësinë e përgjithshme të jetës dhe sigurojmë zona urbane të jetueshme për nesër./Media Ndërtimi.

Artikull i botuar në UNDP KOSOVO.

Continue Reading

Trending