Connect with us

Aktuale

Politikat gjinore brenda botës së arkitekturës sipas Dorte Mandrup Poulsen

Published

on

Politika gjinore brenda botës së arkitekturës sipas Dorte Mandrup Poulsen

Dorte Mandrup-Poulsen është një arkitekte daneze, e lindur më 28 korrik 1961.

Është themeluese dhe drejtoreshë Kreative e praktikës arkitekturore që mbanë emrin e saj dhe ka afërsisht 60 punonjës.

Praktika e saj është e bazuar në Kopenhagen dhe është prapa disa ndërtesash të mirënjohura ndërkombëtarisht.

Puna e Dorte Mandrup karakterizohet nga të qenit konceptualisht e fortë, si dhe inovatore për sa i përket formës dhe materialit, por edhe nga një qasje analitike ndaj arkitekturës.

Dorte Mandrup është pjesë e projektit të Qendrës së Detit Wadden në Bregun Perëndimor Danez, Qendra Icefjord nga gjurma e UNESCO -s në Ilulissat në Grenlandë, dhe së fundmi pjesë e projektit për zhvillimin e ardhshëm të përdorimit të përzier i kompanisë daneze të veshjeve, e cila tashmë ka marrë vëmendje për shkak të planeve të saj për ndërtimin e një kulle më të lartë se 200 metra, duke u bërë kështu ndërtesa më e lartë e Danimarkës.

Në vitin 2017, Dorte Mandrup shkaktoi një trazirë ndërkombëtare me opinionin e saj “unë nuk jam një arkitekt femër. Unë jam një arkitekte”, theksoi ajo në Dezeen, në të cilën diskutoi politikën gjinore brenda botës së arkitekturës.

Arkitekt Dorte Mandrup er aktuel med en udstilling på BLOX og har som den første dansker netop vundet Kunstpreis Berlin.

Ajo ishte gjithashtu fituese e Çmimit të Artit në Berlin 2019, sektori i arkitekturës.

Mandrup është pjesë aktive në bordin e Muzeut të Artit Modern të Luizianës dhe është anëtare e Këshillit të Ndërtesave Historike.

Njëra nga projektet më të njohura të arkitektes daneze është Peizazhi përreth ndërtesës, shkruan pikark.com.

Forma e kulmit përcaktohet nga tre pika të larta në vend, dhe themelet ndikohen nga peizazhi nën të. Sipërfaqja e kulmit është e mbuluar me gurë natyrorë, të papunuar nga zona, dhe dritaret e mëdha që hapen drejt arkipelagut nënvizojnë lidhjen midis peizazhit dhe ndërtesës.

Kulmi i lakuar bëhet një këndvështrim i ri ku vizitorët dhe vendasit janë të ftuar të ecin. Nga këtu ju mund të shikoni arkipelagun, të mahniteni nga reflektimi i diellit të mesnatës në oqean ose dritat veriore që vallëzojnë mbi qiell./ Media Ndërtimi.

 

 

Aktuale

Energjia Elektrike pritet të shtrenjtohet sërish

Published

on

Mosekzekutimi i subvencionit prej 100 milionë eurove nga Qeveria e Kosovës para pak muajve tash mund t’i kushtojë Kosovës deri në 5 milionë euro në ditë import, ose mund të sjellë shtrenjtim të energjisë.

Kosovarët prej ditësh po përballen me reduktime të energjisë elektrike. E që të kjo të parandalohej, Zyra e Rregullatorit kishte propozuar një subvencionim prej 100 milion eurosh nga shteti i Kosovës.

Këto mjete qeveria i ndau që të blihet energji më e lirë, por që nuk u ekzekutuan asnjëherë.

Nga KEDS thonë se edhe në rast se kjo ndodhë, tash është vonë.

Viktor Buzhala, zëdhënës në këtë kompani, paralajmëron se Kosova mund të paguajë shifra marramendëse për import të rrymës muajve të dimrit.

Nga Shoqëria Civile thonë se mos ndarja e mjeteve për energjinë nga Qeveria, do të mund t’iu kushtojë kosovarëve me rritje enorme të tarifave të rrymës.

Në këto ditë  vendi ka prodhuar afër 120 mega vat në orë më pak sesa nga kërkesa e konsumatorëve.

Continue Reading

Aktuale

AKP shpalli shitjen e re të aseteve përmes likuidimit nr. 58 

Published

on

Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) zyrtarisht ka shpallur shitjen e aseteve përmes likuidimit nr.58. Lista e tenderëve për privatizim me këtë valë të shitjeve përmban 40 asete/njësi atraktive të ndërmarrjeve shoqërore në Republikën e Kosovës, të cilat paraqesin një mundësi të shkëlqyer për zgjerim të biznesit apo iniciativa të reja biznesore në vendin tonë.

Kjo valë e shitjeve me të gjitha asetet e tenderuara është aprovuar në Bordin e Drejtorëve, kurse AKP i ka njoftuar paraprakisht të gjitha Komunat përkatëse se këto asete të ndërmarrjeve shoqërore do të privatizohen dhe ka shpallur njoftimin për tender në faqen e saj të internetit www.pak-ks.org dhe në mediat e shkruara dhe ato elektronike.

Ofertat e mbyllura për njësitë/asetet që janë në shitje përmes shitjes së aseteve me likuidim nr.58 duhet të dorëzohen në “Sallën e konferencave – Hoteli Grand”, në Prishtinë me datën 7 shtator 2022, nga ora 10:00 deri në orën 12:00, të shoqëruara edhe nga depozita e ofertës dhe tarifa për paraqitjen e ofertës, ashtu siç është parashikuar për secilin artikull.

Kurse hapja e ofertave do të bëhet po të njëjtën ditë, duke filluar nga ora 12:30.

Bashkëlidhur (si më poshtë) gjeni shtegun me  listën e aseteve të tenderuara në këtë valë të shitjeve./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Aktuale

Reagon “Prishtina Parking” për kontratën prej 750 mijë euro

Published

on

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. sqaron opinionin publik rreth disa shkrimeve dhe reagimeve të aktivistëve politikë lidhur me vazhdimin e kontratës “Shërbime për Menaxhimin e Parkingjeve”, ku vlera indikative për 36 muajt e ardhshëm është 750,000.00€ (shtatëqind e pesëdhjetë mijë euro).

Ndërmarrja sqaron se kjo nuk është shuma që do t’i paguhet Operatorit Ekonomik, por në bazë të kontratës së nënshkruar, Ndërmarrja do t’i paguajë kompanisë 15 % të të hyrave për çdo shërbim që kryen kompania e kontraktuar nga Ndërmarrja.

Ta zëmë, nëse Operatori Ekonomik kryen shërbime nga të cilat Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” inkason 100€ (njëqind euro), nga kjo shumë 15 % e të hyrave (15€) do t’i marrë kompania e kontraktuar për të kryer shërbimet.

Gjithashtu në bazë të kontratës së nënshkruar, Operatori Ekonomik ka për obligim të furnizojë stafin me pajisje elektronike si telefona dhe printer digjital, ndërtimin e një server room, vijëzimin e të gjitha parkingjeve në të gjitha lagjet e Prishtinës, vendosjen e tabelave vertikale, mirëmbajtjen e sistemit, si dhe trajnimin e stafit për përdorimin e sistemit.

Është me rëndësi të theksohet se kompania e kontraktuar ka krijuar softuerin dhe tre aplikacione: aplikacioni ku palët paguajnë me sms, aplikacioni për banorët rezident si dhe aplikacioni për smart phone, ku për to është investuar një shumë e konsiderueshme e mjeteve nga kompania e kontraktuar.

Prishtina Parking me punën dhe angazhimin e treguar është shndërruar në një Ndërmarrje model në vend, andaj çdo tentim për të prishur imazhin nga informata të pasakta të sponzorizuara që kanë dështuar të implementojnë sisteme të tilla, është i papranueshëm për ne.

Ndërmarrja Publike Lokale “Prishtina Parking” SH.A. fton mediat dhe qytetarët që për çdo informatë të drejtohen pranë zyreve të Ndërmarrjes dhe të mos publikojnë njëanshëm qëndrime nga individë politik.

Continue Reading

Trending