Connect with us

Arkitekturë

Përgatitja e arkitekturës për një popullsi të moshuar!

Published

on

Plakja do të thotë të mësosh të jetosh me varësi – fizike, sociale apo hapësinore – dhe në këtë proces të gjatë, i cili nuk mund të matet as me vite, kuptohet gjithnjë e më shumë se plakja është e lidhur ngushtë me gjenetikën, mënyrën e jetesës, vendndodhjen dhe grupin socio-ekonomik.

Prandaj, ky proces shumë i larmishëm ndryshon sipas çdo individi, sipas interesave të ndryshme si dhe aftësive dhe preferencave në mënyrën e jetesës.

Megjithatë, duke shmangur përgjithësimet, shqetësimi me plakjen e popullsisë është bërë axhendë në disiplina të ndryshme, përfshirë edhe arkitekturën.

Sipas parashikimeve të OKB-së, pothuajse një e treta e popullsisë (32.5%) do të jetë 65 vjeç ose më shumë në vitin 2050. Në Brazil, një projeksion nga Instituti Brazilian i Gjeografisë dhe Statistikave (IBGE) tregon se numri i të moshuarve do t’i kalojë fëmijët dhe të rinjtë në vitin 2031.

Deri në vitin 2050, Brazili do të jetë vendi i gjashtë në botë me jetëgjatësinë.

Në konceptimin e lehtësuesve për aktivitetet e përditshme, krijohen strategji universale të projektimit duke lejuar akses dhe rehati në zhvendosje, si dhe marrëdhënie më të ngushta me elementët natyrorë – era, rrezet e diellit, bimësia.

Megjithatë, krahas këtyre faktorëve, merren parasysh edhe aspektet subjektive, si ato që lidhen me integrimin, mbrojtjen dhe pavarësinë, duke kërkuar gjithmonë forcimin e lidhjeve shoqërore.

Roli i arkitekturës në pritjen e këtij publiku mund të përkufizohet përmes hapësirave që rrisin mundësitë e plakjes aktive me cilësinë e jetës, pavarësinë dhe shoqërueshmërinë, pra mjedise që i integrojnë mes tyre dhe me shoqërinë, larg segregacionit dhe stigmatizimit.

Duke marrë parasysh këtë kontekst, është e mundur të shihen dy linja veprimi brenda arkitekturës: përshtatja e ndërtesave ekzistuese dhe hartimi i projekteve të reja me cilësi specifike.

Në këtë linjë, duke zhvilluar konceptin e strehimit të përbashkët, arkitekti gjerman Matthias Hollwich, profesor në Universitetin e Pensilvanisë, në librin e tij New Aging: Live Smarter Now to Live Better Forever, prezantoi idenë e jetesës fleksibël, apartamente që kanë dy hyrje me dy dhoma gjumi te lidhura me hapesire fleksibel. Me këtë tipologji, Hollwich kërkon të ofrojë një sërë marrëveshjesh si dy miq që jetojnë së bashku ose një banor dhe një kujdestar.

Të kuptuarit e arkitekturës nga këndvështrimi i “të moshuarve të rinj” ka qenë një sfidë, pasi ky ndryshim i referohet një ndryshimi paradigme.

Shumë studime theksojnë se plakja në mënyrë të shëndetshme lidhet me idenë e lejimit të njerëzve të plaken në kushte të ngjashme me ato që kanë përjetuar gjatë gjithë jetës së tyre dhe kjo duket se është rruga që duhet të ndjekë arkitektura, qoftë duke përshtatur ndërtesat ekzistuese apo duke ndërtuar të reja./Media Ndërtimi.

Arkitekturë

Arkitektura “modeste” e fokusuar në ripërdorimin dhe biomaterialet

Published

on

Riparimi, biomaterialet dhe dizajni bazë janë ndër tendencat që arkitektët, përfshirë Kjetil Thorsen dhe Samira Rathod parashikojnë se do të përcaktojnë arkitekturën e vitit 2023 dhe më tej.

Arkitektët “të merren seriozisht me shpëtimin e planetit”

Për shumicën, duke përfshirë arkitektin indian Rathod dhe bashkëthemeluesin e Snøhetta, Thorsen, besimi ishte se dizajni mjedisor dhe qëndrueshmëria do të mbizotërojnë gjithnjë e më shumë skenën e arkitekturës globale.

Në mënyrë të veçantë, Rathod parashikon se kjo do të shohë që arkitektët të largohen nga “trendet sipërfaqësore” dhe stilet e njohura si minimalizmi, duke adoptuar në vend të kësaj “qëndrueshmërinë si rrugën e re përpara”.

“Ndërsa tendencat sipërfaqësore si postmodernizmi dhe minimalizmi po mbizotërojnë synimin e arkitekturës sot, ne duhet të ndryshojmë rrugën dhe të merremi seriozisht me shpëtimin e planetit”, tha ai.

Thorsen ra dakord, duke pretenduar se nxitja drejt arkitekturës së qëndrueshme do të jetë ndër tendencat për të “përshpejtuar gjatë vitit 2023”.

Arkitekti norvegjez Thorsen parashikon që më shumë arkitektë do të përdorin energjinë e rinovueshme dhe do të mësojnë të llogarisin karbonin e mishëruar – emetimet nga prodhimi, ndërtimi, mirëmbajtja dhe prishja, të cilat mund të përbëjnë deri në 75 për qind të gjurmës së karbonit gjatë gjithë jetës së një ndërtese, por shpesh janë të parregulluara./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Ndërtesat transparente dhe Iluzioni i Demokracisë

Published

on

Diku midis 1914 dhe 1915, Le Corbusier projektoi Maison Dom-Ino, një strukturë modulare novatore që zëvendësoi muret e rënda mbajtëse me kolona dhe pllaka betoni të armuar. Plani i hapur i dyshemesë me elemente minimale të hollë, së bashku me fasadat e mëdha xhami, do të siguronte dritë të shëndetshme natyrore për hapësirat e brendshme si dhe transparencë të dëshirueshme arkitekturore që mund të mjegullonte kufijtë midis pjesës së brendshme dhe të jashtme – të paktën në mënyrë metaforike.

Pas më shumë se një shekulli që kur Le Corbusier ndau idetë e tij për Dom-Ino, arkitektura bashkëkohore, në vazhdën e një epoke moderne të vazhdueshme, vazhdon të investojë në përdorimin e xhamit si zgjidhje për muret dhe fasadat.

Natyrisht, kuptimi i këtij materiali ka ndryshuar pak me kalimin e kohës. Transparenca fillimisht u përdor për të zbuluar strukturën, duke e bërë atë më të kuptueshme, por ajo është bërë gjithnjë e më shumë e lidhur me vlerat ideologjike dhe është përdorur në ndërtesat qeveritare, sepse ngjall një hapje idealiste që kapërcen botën materiale dhe përqafon simbolizmin.

Në librin e tij Kompleksi Art-Arkitekturë, kritiku dhe historiani Hal Foster komenton një shembull të kësaj: rinovimin e Parlamentit gjerman në Berlin, Reichstag, i kryer nga Foster + Partners. Ky projekt, si dhe shumë të tjerë nga e njëjta zyrë, dhe disa firma të tjera, synojnë një analogji midis hapjes arkitekturore dhe politike, me xhami që pasqyron transparencën dhe aksesueshmërinë e demokracisë.

Kutitë me xham, me ose pa mbrojtje nga dielli, të mbuluara nga strukturat nga më të ndryshmet, duket se përbëjnë një arketip të ri për institucionet dhe ndërtesat qeveritare. Qëndrueshmëria dhe tejdukshmëria e ndërtesave klasike, të cilat i shërbyen qeverisë për shumë vite, jo vetëm përsa i përket funksionalitetit, por edhe simbolikisht, i janë nënshtruar një skanimi me rreze X në shekullin e 20-të, duke lënë vetëm imazhin e një skeleti strukturor me një dritë, të mprehtë zarf i perceptueshëm.

Vlerat që qëndrojnë pas këtij përkthimi sugjerojnë një përkushtim më të madh të këtyre institucioneve ndaj demokracisë dhe njerëzve, por shumë shembuj të mirëpërcaktuar tregojnë se kjo lidhje mund të jetë e diskutueshme apo edhe e pakujdesshme.

Pra, pse arkitektët vazhdojnë t’i projektojnë këto ndërtesa në këtë mënyrë? A është për shkak të dashurisë për virtytet e lashta të transparencës apo për shkak të një shprese naive që duke u dukur thjesht transparente, ato do të bëhen të tilla?

Një arkitekturë e tejdukshme dhe e turbullt që nuk arrin të zbulojë qartë se çfarë po ndodh në brendësinë e tyre ndoshta do të simbolizonte më mirë skenarin aktual politik. Në një moment kaq sfidues për demokracinë dhe të drejtat e njeriut, nuk ka dyshim se ndërtesat transparente mund të strehojnë qeveri autoritare, të errëta dhe fashiste./Media Ndërtimi.

Continue Reading

Arkitekturë

Firma arkitekturore spanjolle “SelgasCano” me projekt fantastik për zyre pune

Published

on

Hapësirë pune e përbërë nga vetëm një dhomë prej 72 metrash katrorë e cila është pjesërisht e mbuluar me një mur transparent.

Firma arkitekturore spanjolle SelgasCano ka bërë disa projekte interesante në mbarë botën – nga Auditorio de Badajoz, Auditorio El Batel Cartagena dhe Auditorio de Plasencia në Spanjë, por puna e tyre lë gjurmë edhe në Londër, Portugali dhe Los Angeles deri te një shkollë dhe një qendër vaksinimi në Afrika.

Projekti më i vizituar, megjithatë, është zyra e tyre arkitekturore në mes të pyllit, pra afër Madridit, e cila është ndërtuar në vitin 2008.

Jose Selgas dhe Lucia Cano projektuan një hapësirë pune 18 metra të gjatë, rreth katër metra të gjerë dhe rreth 2.5 metra të lartë.

Përbëhet nga vetëm një dhomë prej 72 metrash katrorë, e cila është e mbuluar pjesërisht me një mur transparent.

Më saktësisht, muret në njërën anë janë prej fije qelqi 11 centimetra të trashë dhe ofrojnë një pamje spektakolare të mjedisit nga vendi i punës. Ndaj punëtorëve u duket se po punojnë vërtet në pyll.

Megjithatë, tavolinat janë të mbrojtura nga rrezet e diellit dhe mundësojnë punë normale gjatë gjithë ditës.

Një pjesë e ndërtesës është e futur 1.2 metra nën tokë dhe kjo është arsyeja pse zyra mbetet me ajër të kondicionuar mirë edhe gjatë verërave më të nxehta spanjolle./Media Ndërtimi

Continue Reading

Trending